Úroveň súdneho a právneho systému na Slovensku

Diskusie na politické témy...
J.O.S.E
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Úroveň súdneho a právneho systému na Slovensku

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

mne sa páči veta z poslednej časti článku:
kukláči ho však ihneď po opustení ilavskej väznice obvinili z krivej výpovede a krivej prísahy a vzali do väzby
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

vy si proste nedate povedat;)

V kuse vyberate akesi zle kauzy a potom, ze vsetko vidite cierne. ked chcete mat sajnu o realite, musite sa na veci divat realne, nie stale citat len bulvar a vidiet len skandaliky...

seth82, ze 700 sudcov (vacsina) ziada vyssi plat? no a co? to ma byt dokaz, ze vacsina sudcov je skorumpovana? neskutocne cierne okuliare.
1000 z 1000 sudcov cestnych nebude, to nikdy a v nijakom systeme, ale vacsina sudcov je u nas sudcami najma preto, lebo im ide o pravdu a spravodlivost, no a su cestni samozrejme.

Este k tomu prieskumu, podla ktoreho je na Slovensku jedna z najvyssich nedover v sudy spomedzi europskych statov - to je zase dokaz coho? :)
Podla vas asi zleho sudnictva na Slovensku, podla mna je to dokaz jedine tak vecneho frflania, negativizmu, skepticizmu a pesimizmu slovenskych obcanov spomedzi europskych narodov.
asi ziaden narod nefrfle tolko na seba a neobdivuje tolko cudzich, ako slovaci
ten prieskum by to potvrdzoval...

Ak si myslite, ze je cely sudny a pravny system na hovno, chce to ine dovody, ako sem tam jeden skandal (pri statisicoch sudnych rozhodnuti), alebo sem tam opity sudca na cesta a sem tam uplatny sudca, alebo nejaka ta chyba v zakone o prokurature alebo malicka nedokonalost v ustave.
Musite mat vaznejsie dovody, a potom mozem ja vysvetlovat, preco ma slovensko snad najdokonalejsi pravny a sudny system na svete, a preco patri k najdokonalejsim pravnym statom, ake len mozu na nasom svete vobec existovat.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Wow, pripadas mi ako uplink v teme o tych knazoch, co je vo volnej diskusii. A nie, nebol to kompliment.
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

anderson - ty si z nas robis srandu vsakze?
v tom odkaze je ukazkovy pripad toho ako sa snad aj z vrazdy dostat, jednoducho na sudne pojednavanie nebude chodit moj obhajca, bude robit obstrukcie a pokial sa do nejakeho terminu nerozhodne tak ma pustia, ked pravnikovy zaplatis dost aby mal na pokuty tak je vsetko v poriadku
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Sa čudujem, že tam nie je aj babka s dedkom. Aj repu by potiahli.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Tak, ďalší členovia justičného zboru zaplatení do svinstiev. Ak tak začnem rátať tie rôzne mená v rôznych škandáloch, tak sa fakt nakoniec dopracujem k tomu, že každý z nich je skorumpovaná bábka...
http://www.sme.sk/c/5812758/policia-odh ... ticie.html
anderson
Expert
Expert

ale ale deti, miesto bavenia o par skandalikoch (ktore akurat dokazuju, ze sa asi v zivote moc nudite) a par jednotlivcoch, je lepsie sa bavit o pravnom a sudnom systeme ako celku

niekto aj v tom len nasiel nejakych par nedokonalych zakonov, nejaku chybicku v ustave, ale co sa vam paci/nepaci na pravnom a sudnom systeme ako celku?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

anderson: v kuse vyberáme "akési zlé kauzy"? Veď náš trh s kauzami je priam preplnený, nie je ich hádam viac ako dosť? Neviem koľko káuz potrebuješ na to, aby si dospel k úsudku, že naše súdnictvo je riadna skorumpovaná žumpa. Veď je to v podstate "verejným tajomstvom".

K tým 700 sudcom sa už vyjadrovať nejdem, pretože svoj názor na kauzu som už vykreslil v relevantnom príspevku.

Citujem ťa: "ale vacsina sudcov je u nas sudcami najma preto, lebo im ide o pravdu a spravodlivost, no a su cestni samozrejme." - Daj dôkaz. Ináč sú to iba prázdne taľafatky, alebo skôr iba tvoj názor, ktorý sa tu snažíš prezentovať ako fakt. A to netuším, odkiaľ máš takéto informácie a čím ich chceš podložiť.

Citujem: "Este k tomu prieskumu, podla ktoreho je na Slovensku jedna z najvyssich nedover v sudy spomedzi europskych statov - to je zase dokaz coho?" - je to dôkaz presne toho, čo to opisuje a o čom hovorí. Neviem, čo viac chceš, je to vysvetlené celkom jasne a stručne, pochopia to aj jednoduchší jedinci.

Náš národ na seba frfle, pretože má prečo na seba frflať. Niet dymu bez ohňa, ako sa hovorí.

Citujem:"Ak si myslite, ze je cely sudny a pravny system na hovno, chce to ine dovody, ako sem tam jeden skandal (pri statisicoch sudnych rozhodnuti), alebo sem tam opity sudca na cesta a sem tam uplatny sudca, alebo nejaka ta chyba v zakone o prokurature alebo malicka nedokonalost v ustave." - Už som sa raz spýtal a spýtam sa znova - koľko káuz a prúserov (ktoré sa u nás objavujú pravidelne už dve desaťročia) ty ešte potrebuješ? Stanov nám nejakú hranicu.

Ja som svoje dôvody uviedol, považujem ich za VIAC ako vážne (už len z vlastného morálneho hľadiska a z toho, akú majú na Slovensku právnici povesť, keďže budem čoskoro jeden z nich). Resp. netuším, podľa čoho ich vážnosť stupňuješ. Ak si minister spravodlivosti demokratickej tyká s mafiánom, ak si ten istý človek v pozícii predsedu Najvyššieho súdu dotiahne do zamestnania prieťahmi vlastnú rodinu, to je pre mňa KÚRVA vážne.

A na záver - my nie sme tí, ktorí majú hľadať kozmetické chyby v zákonoch a ústave - to je úloha práve tých (sudcov, etc), ktorí tie chyby a škáry využívajú. ONI sú za to nemálo platení z našich peňazí, nie MY. Ale ak popri svojom zamestnaní, rodine a záujmoch máš čas ešte aj skúmať spomínané veci, kľudne sa do toho daj. Väčšina z nás toľko času nemá/nechce obetovať.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Toto ti anderson píšem až po dvoch hodinách od tvojho príspevku, lebo som skoro rozbil monitor keď som si prečítal to, čo si napísal.

si tu dovolíš setha, mňa(?), hughita označovať dieťaťom pričom práve tvoje názory "s nadhľadom" sú na smiech.

to že sudcovia pýtajú vyššie platy, že seth posiela články o skorumpovanosti súdnictva ty s nadhľadom na to napíšeš, že je to pár jednotlivcov.
to že ja napíšem chyby v právnom systéme ty s nadhľadom odpíšeš, že to sú drobnosti. Sú to práve chyby ústavy, zákonov a judikatúry, ktoré tvoria právny systém ako celok. Takže keď sa bavíme s nadhľadom o právnom systéme ako celku - bavíme sa o nich.

Keď som sa ťa spýtal čo je na našom súdnictve také dokonalé, že je najlepší na svete odpoveď neprišla. Slovenský právny systém je len prevzatý od iných krajín, nie je to žiaden unikát a u nás si rastie svojím životom- dalo by sa povedať, že až mutuje.

Naozaj som mal ochotu v tejto téme zastať sa názorov súdov( hlavne v prípade ohľadom toho zrazeného muža to snáď bolo vidno).A podeliť sa o to málo čo viem. Avšak toto čo tu ty s tvojím osvieteným pohľadom predvádzaš je pre mňa osobne horšie než Janio.

Ani jeden názor iba otázky, na ktoré on už vie odpovede, ale nemieni sa o ne podeliť.

A preto na záver
Ó veľký kiež budem raz môcť o slovenskom súdnictve písať s nadhľadom
anderson
Expert
Expert

ano, v kuse len vyberate par zlych kauz, neda sa s vami bavit o pravnom a sudnom systeme

Netreba sa ani pytat na hranicu kolko kauz mas vytiahnut, aby bol system uznany za zly, v krajine z 5 mil. obyvatelov sa kauz kazdy mesiac nejakych najde, to je v pohode.

5,2 z 5,3 mil. slovakov sa podpise pod vyssi plat ;)

Vysledok 'ankety', ze slovaci su najnespokojnesi so svojim sudnym systemom? Pre mudrejsich dokaz, ze slovaci su najvacsi skeptici, negativisti, pesimisti a nevdacnici spomedzi europskych narodov.

Kto sa chce o niecom bavit, hovori sa o systeme.
Inak nech si ostatni citaju bulvar, pozru spravy na JOJ (alebo aj frflu na internete), to vam zahra na vasu nizku notu, ale do pravneho a sudneho systemu nemate co povedat.

Slovensko ma jeden z najdokonalejsich pravnych a sudnych systemov na svete.

edit: uvediem jednu aktualnu vec, kvoli ktorej, lebo sa hodi aj vam - v dobrom pravnom a sudnom systeme musi platit, okrem inych, toto: NEHLADI SA NA OSOBU
J.O.S.E
King
King

Vysledok 'ankety', ze slovaci su najnespokojnesi so svojim sudnym systemom? Pre mudrejsich dokaz, ze slovaci su najvacsi skeptici, negativisti, pesimisti a nevdacnici spomedzi europskych narodov.
Ty si génius na pohľadanie :P sa čudujem, že nie si psychológ, keď si už z tejto témy tak mimo a aj celkovo si od reality vzdialený ako ja od severného pólu :P

No prečo asi sú ľudia sklamaní zo súdnictva ? pretože asi majú nejaké osobné skúsenosti so súdnictvom (tieto skúsenosti vôbec nie sú pozitívne) a mať pravdu v dnešnej dobe a na Slovensku nestačí a nikoho to nezaujíma, na súdoch dnes platí to čo v kartách "vyššia berie" - mám na mysli vyššie konexie, vyššie poplatky za rozhodnutie v prospech tej ktorej strany, teda korupcia a pod. To čo tu seth hodil je podľa mojej mienky len omrvinka a aby sa nepovedalo, že sa nebojuje za súčasnej vlády proti korupcii, tak malličké rybky boli predhodené do televízie.
v dobrom pravnom a sudnom systeme musi platit, okrem inych, toto: NEHLADI SA NA OSOBU
máš pocit, že toto platí, čo si napísal ?
anderson
Expert
Expert

dalsi zrely pre psychologa z diagnozou frflos a negativista

Ano, v Slovenskom pravnom a sudnom systeme skoro dokonale (dokonale nebude nikde) plati, ze sa NEHLADI NA OSOBU.

Ale na spravodlivost a pravo, keby nejakeho postihnuteho napadlo, ze na peniaze a konexie.;)

A ze sama korupcia a obycajny clovek sa prava nedomoze, s tym ja asi v diskusnom fore nepomozem, na to potrebujete terapiu...
(alebo si dat facku a studenu sprchu a miesto cumenia na komercny brak otvorit oci a mozog a vziat si dovolenku.)
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

anderson napísal:dalsi zrely pre psychologa z diagnozou frflos a negativista

Ano, v Slovenskom pravnom a sudnom systeme skoro dokonale (dokonale nebude nikde) plati, ze sa NEHLADI NA OSOBU.

Ale na spravodlivost a pravo, keby nejakeho postihnuteho napadlo, ze na peniaze a konexie.;)

A ze sama korupcia a obycajny clovek sa prava nedomoze, s tym ja asi v diskusnom fore nepomozem, na to potrebujete terapiu...
(alebo si dat facku a studenu sprchu a miesto cumenia na komercny brak otvorit oci a mozog a vziat si dovolenku.)
anderson, nie si ty sudca? :smt059 vies ako, optimizmus, ale v zdravej miere. ja sa priklanam k nazoru, ze na SK to je naozaj zumpa a obycajny clovek sa prava nedomoze. moja rodina ma s tym skusenost. byvale kadre zapustili korene na niekolko generacii, ved sudnictvo uz funguje takmer ako rodinny podnik. som rada, ze nestudujem pravo na SK, lebo by vo mne musela kypiet zlc.
J.O.S.E
King
King

Píšeš ako je súdny a právny systém perfektný a pritom popieraš všetky fakty, ktoré Ti tu predhadzujú takmer všetci diskutujúci v tejto téme - si jediný, kto tu obhajuje tento skorumpovaný systém. Neodpovedáš na otázky a stále točíš o tom jednom - aký skvelý systém na Slovensku máme, čo je absolútný blud. Bol si TY už niekedy na súde, písel si niekedy vôbec vyjadrenie na súd ako účastník konania či už v trestnoprávnom alebo občianskoprávnom konaní ? určite nie, lebo toto by si tu nemohol trepať také somariny. Ja som bol vo svojom krátkom živote účastníkom viacerých konaní - aj trestnoprávnych a aj občianskoprávnych a môžem už trochu hodnotiť ako na Slovensku funguje tento systém. Nebudem rozpisovať prípady - pretože už som ich rozpísoval v iných témach, aby som vyjadril svoju nespokojnosť s týmto systémom a aby som aj iným ľuďom objasnil, že nie je všetko tak ako sa zdá.

a pokiaľ ide o rovnosť pred zákonom a rovnosť ľudí pred zákonom - tak to je len utopia o ktorej vie aj človek s trojročným učilištim bez maturity :wink:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

anderson: nemienim sa opakovať, takže prečítaj si moju predchádzajúcu reakciu ešte raz. Plus, na väčšinu tvojich dotazov už reagovali ostatní.

Som zvedavý, koľko toho vieš o právnych a súdnych systémov na svete, keď ten slovenský považuješ za jeden z najdokonalejších. Ja totiž poznám anglický (britský) systém, systém Commonwealthu, európsky právny systém a poznám aj ten slovenský. Okrem toho v ňom mám relatívne vysoký počet známych. A určite si nedovolím tvrdiť takú sprostosť, ako ty.

"Nehľadí sa na osobu" na Slovensku určite neplatí. Nebuď naivný.

Citujem: "A ze sama korupcia a obycajny clovek sa prava nedomoze, s tym ja asi v diskusnom fore nepomozem, na to potrebujete terapiu...
(alebo si dat facku a studenu sprchu a miesto cumenia na komercny brak otvorit oci a mozog a vziat si dovolenku.)" - nečumím na komerčný brak, nepotrebujem studenú sprchu a nepotrebujem ani dovolenku, aby som mohol slovenský systém hodnotiť. A to sa v legal environment pohybujem pravidelne. A aj na Slovensku s tým mám skúsenosti.

Som zvedavý, že na základe čoho reaguješ ty - nie si ty jeden zo zamestnancov štátnej správy/justície, alebo ti tam nepracuje blízka rodinka?
anderson
Expert
Expert

Tak napr. Afrika, Azia a Oceania - mozno sa aj zhodneme, ze predsa len maju horsi pravny a sudny system ako Slovensko. To sme uz lepsi ako dve tretiny sveta.
Severoamericky pravny a sudny system, tam sa nezhodneme, lebo vy ich, ako spravny slovaci vzdy kohosi cudzieho, obdivujete, ale je horsi ako nas, lebo je uz prehnany a ludia ziju dost v uzkosti z neho - nemaju pravnu istotu.
Europu(zapad) tiez ako spravni slovaci obdivujete, ale nechce sa mi to dalej rozoberat, lebo vy chcete mozno len prepierat skandaliky.

Proti vasim faktom nikto nic nema - ja som len ukazoval o com tie vase fakty svedcia - o systeme nic.
Vase reakcie su len skepticke sprostosti (nechcem sa dotknut katleen, aspon nejaka zena, nech sa muzi nepozabijaju..). A aj to trochu pochopila o tom optimizme, to je tak, ze aj konstruktivna kritika moze byt, ale v zdravej miere;)
Toto je ale prehnany skepticizmus frustrovanych nevdacnikov, v ktorom su slovaci naozaj naj v europe. :)

Vsetky reakcie su o tom istom - nejake skandaliky, nejake dierocky v zakone. Ak v tom chcete pokracovat, je to strata casu, nie je co nove povedat.
Ak nemate nieco k pravnemu a sudnemy systemu ako takemu...
Poviem to trochu polopatistickejsie - pravny system atd. je nieco ako funguju staznosti/odvolania/dalsie odvolania, kto rozhoduje/kto rozhoduje o odvolani/kto rozhoduje o kom/kde to konci, toto vsetko je na vasej strane...
Nie preto, ze to chce nejaky Meciar/Harabin/Curinda/sudca, ale preto, ze TAKTO JE SYSTEM NASTAVENY. Je nastaveny takmer dokonale!
Nemusite sa bat, nejaky Harabin si sice moze nejako kdesi dotiahnut pribuzneho, ale to je drobnost, so samotnym systemom nepohne! Nie preto, ze nechce;) Moze chciet, moze sa rozkrajat, moze sa postavit na hlavu - ale so systemom nepohne.
Vy ako obycajny obcan - ak ste v prave - tak sa ho na 100% (alebo na 95) dovolate. Opat: nie preto, ze ste sympaticky - vy ako osoba ste systemu ukradnuti - zalezi len, ci ste v prave.
A prave preto je nas system skoro dokonaly, lebo s tym nikto nemoze nic spravit.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Vsetky reakcie su o tom istom - nejake skandaliky, nejake dierocky v zakone. Ak v tom chcete pokracovat, je to strata casu, nie je co nove povedat.
Každý tu napísal, že má aj osobné zlé skúsenosti.

A ak nazývaš tie kauzy "škandálikmy" a diery "diečkami", tak to teda ďakujem pekne.

Ešte jedna vec: jedna vec teória, druhá vec je prax. Teoreticky môžeme mať aj najlepší právny systém vo vesmíre, rozhodujúca je však prax.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Ak by niekoho zaujimalo co to ohladom zakonov, prava atd..., tak celkom zaujimavo vyzera rozbiehajuci sa projekt http://www.najpravo.sk/ ;)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

anderson: Prepáč, ale ty nie si ten, kto určuje, ktorú časť systému mám/e považovať za podstatnú a primárnu. Vôbec netuším, prečo sem zasa ťaháš náš národný pesimizmus, ak je nejaká vec lepšia, tak ju budem obdivovať bez ohľadu na to, kde sa nachádza a kde pôsobí.

Teda - ak sa v Hollywoode produkujú dobré filmy (subjektívne), tak určite nebudem silene obdivovať štúdio Koliba.

Severoamerický právny systém nie je dokonalý, ale neviem celkom, že čo ťa viedlo k tvrdeniu o tom, že tam ľudia strácajú právnu istotu.

Citujem ťa: "Proti vasim faktom nikto nic nema - ja som len ukazoval o com tie vase fakty svedcia - o systeme nic." - Ako som už písal, ja nechápem pod výrazom "systém" iba efektivitu právnych procesov vo veciach občianskoprávnych, ja chápem systém ako celok. Predstavujem si to ako plastovú tašku naplnenú vodou - ak do nej spravíš malú dierku, voda uniká postupne, pričom taška si udržuje akú-takú formu a tvar, ale ak tých dierok spravíš viac, voda bude unikať rýchlejšie a taška veľmi rýchlo spľasne.

Teda mne je jedno, ktorá časť systému je zodpovedná za všetky prúsery a je mi ľúto, že teba zaujíma iba tá časť systému, ktorú si tu opísal ("pravny system atd. je nieco ako funguju staznosti/odvolania/dalsie odvolania, kto rozhoduje/kto rozhoduje o odvolani/kto rozhoduje o kom/kde to konci" - IBA toto je právny systém?), mňa zaujíma širšie spektrum.

Systém JE nastavený dokonale, ale určite nie pre rádového občana. Napríklad http://www.justice.gov.sk/wfn.aspx?pg=r ... r3/sts.htm
Je vidieť, že konania trvajú rádovo v mesiacoch, pokiaľ je náš systém tak dokonalý, tak nechápem ako je možné, že v UK na nižších súdoch trvá konanie približne jeden a pol dňa (court day, teda v hodinách aktívnej práce súdu), Najvyšší súd v Austrálii si to taktiež počíta oveľa kratšie (v priemere okolo 80 percent prípadov rozhodnutých do 1,5 roka, čo je v porovnaní s naším Najvyšším súdom pekne krátka doba), federálne súdy v USA sú taktiež oveľa rýchlejšie a efektívnejšie ako naše. Ak má občan čakať skoro ROK na rozhodnutie v občianskoprávnom konaní, pričom obchodné trvá oba o dva mesiace dlhšie, tak to je už čo povedať. Nehovoriac o trestnom, ktoré trvá v priemere viac ako pol roka, to je na smiech.

Toto určite pre mňa nie je dobre nastavený systém. A okrem toho - ak by bol tak skvele nastavený pre občana/jednotlivca, ak by bol tak efektívny a najdokonalejší na svete, neviem potom, prečo existovali relácie ako Paľba a Lampáreň, atď, v ktorých sa mierne retardované prípady a naťahovačky uvádzali úplne pravidelne. To spomínam len preto, pretože tebe sa zdá, že nami spomenuté kauzy z nejakého dôvodu akosi takpovediac "nesúvisia" so systémom.

Citujem:"Vy ako obycajny obcan - ak ste v prave - tak sa ho na 100% (alebo na 95) dovolate." - sprostosť, viď spomínané relácie. A to isté aj z mojej osobnej skúsenosti.
Napísať odpoveď