Ahojte,
mohli by ste mi poradit nejake sluchadla-klapky s dobrou ergonomiou, najlepsie znacky sennheiser do 150 eur, ktore budu pouzivane prioritne na pocuvanie jemnejsich zanrov hudby(klasicka hudba, softrock...) a taktiez pre kvalitny akusticky zazitok z filmu. Basy a dizajn pre mna nie su rozhodujuce. Dakujem
//A vie mi niekto popisat detalnejsie rozdiel(vyhody, nevyhody) medzi otvorenym a uzatvorenym systemom sluchadiel?
Asi myslel mušle (circumauraly). Kedže sa pyta na otvorene/uzavrete.
V zasade plati, že otvorene sluchadla hraju o čosi lepšie ako uzavrete (v podobnej cenovej hladine). Je to dane tym, že u uzavretych zvuk nema kam unikať, takže sa odraža od zadnej steny mušle. A odrazom sa vracia späť do ucha. To ma za nasledok počuteľnosť rôznych neduhov vo zvuku. Napr. zastrety zvuk, kelimkovy efekt (ozvena), dunivy bas. Samozrejme čim lepšie (drahšie) uzavrete sluchadla, tym menej takychto neželanych efektov. Pri cene 150€ sa už da hovoriť o veľmi kvalitnom zvuku aj u uzavretych modelov. Ich vyhodou je lepšia izolacia od okolia (nebudeš rušeny a zaroveň nebudeš rušiť okolie). Otvorene sluchadla su v podstate ako male repraky, takže zvuk unika vyrazne do okolia a zaroveň počuješ čo sa okolo deje.
Takže ak ti nevadi, že budeš so sluchadlami hlučnejši, resp. budeš v tichšej miestnosti (alebo sam), tak otvorene su jasna voľba. V opačnom pripade radšej uzavrete. V skratke: otvorene - lepši, "vzdušnejši" zvuk, slaba izolacia. Uzavrete - o niečo horši (ale stale kvalitny) zvuk, dobra izolacia. Samozrejme aj ta izolacia u uzavretych sa model od modelu liši. Niektore izoluju lepšie, ine horšie.
Takže najprv by si trebalo ujasniť toto. Aby sme nestrieľali od boku. Tych odporučanych modelov by tu bola cela kopa. A za druhe, určite by som vyber neobmedzoval na jedinu značku. Sennheiser nie je jediny vyrobca ktory robi vyborne sluchadla. Je ich relativne veľa. A taktiež je dobre napisať, čo bude služiť ako zdroj zvuku. Niektore modely sa totiž neoplati kupovať ak nemaš (neplanuješ) kvalitny zdroj (sluchatkovy zosilovač, DAC, kvalitnu zvukovku...). Ich potencial by si totiž bez toho zďaleka nevyužil.
Ryan Giggs napísal:Asi myslel mušle (circumauraly). Kedže sa pyta na otvorene/uzavrete.
V zasade plati, že otvorene sluchadla hraju o čosi lepšie ako uzavrete (v podobnej cenovej hladine). Je to dane tym, že u uzavretych zvuk nema kam unikať, takže sa odraža od zadnej steny mušle. A odrazom sa vracia späť do ucha. To ma za nasledok počuteľnosť rôznych neduhov vo zvuku. Napr. zastrety zvuk, kelimkovy efekt (ozvena), dunivy bas. Samozrejme čim lepšie (drahšie) uzavrete sluchadla, tym menej takychto neželanych efektov. Pri cene 150€ sa už da hovoriť o veľmi kvalitnom zvuku aj u uzavretych modelov. Ich vyhodou je lepšia izolacia od okolia (nebudeš rušeny a zaroveň nebudeš rušiť okolie). Otvorene sluchadla su v podstate ako male repraky, takže zvuk unika vyrazne do okolia a zaroveň počuješ čo sa okolo deje.
Takže ak ti nevadi, že budeš so sluchadlami hlučnejši, resp. budeš v tichšej miestnosti (alebo sam), tak otvorene su jasna voľba. V opačnom pripade radšej uzavrete. V skratke: otvorene - lepši, "vzdušnejši" zvuk, slaba izolacia. Uzavrete - o niečo horši (ale stale kvalitny) zvuk, dobra izolacia. Samozrejme aj ta izolacia u uzavretych sa model od modelu liši. Niektore izoluju lepšie, ine horšie.
Takže najprv by si trebalo ujasniť toto. Aby sme nestrieľali od boku. Tych odporučanych modelov by tu bola cela kopa. A za druhe, určite by som vyber neobmedzoval na jedinu značku. Sennheiser nie je jediny vyrobca ktory robi vyborne sluchadla. Je ich relativne veľa. A taktiež je dobre napisať, čo bude služiť ako zdroj zvuku. Niektore modely sa totiž neoplati kupovať ak nemaš (neplanuješ) kvalitny zdroj (sluchatkovy zosilovač, DAC, kvalitnu zvukovku...). Ich potencial by si totiž bez toho zďaleka nevyužil.
Tak ma napadajú polouzavreté Napríklad AKG K540 sú vraj celkom fajn...
Pri takom rozpocte by som na von odporucal nejake in-ear sluchadla teda stuple. To sa uz dostanes do takmer tej najvyssej kvalitativnej sfery zvuku. Napr. uz spominane Sennheiser I8. Pripadne nejake Phonak Audeo, Shure, Etymotic ci Hifiman RE 262.
Jedny in ear uz mam, radsej musle.. predsa z nich dostat realistickejsiu reprodukciu ako z in ear sluchadiel v rovnakej cenovej kategorii, nie? Velmi sa mi pozdavaju napr. tieto http://www.mp3.sk/sennheiser-hd-558-p-107345.html Mozete odporucit este nejake podobne circumauraly? (moze byt aj inej znacky)
anyway napísal:Jedny in ear uz mam, radsej musle.. predsa z nich dostat realistickejsiu reprodukciu ako z in ear sluchadiel v rovnakej cenovej kategorii, nie?
Praveže naopak. Jedine v čom budu mať veľke sluchadla navrch, je podanie priestoru. Inak bude zvuk o level horši. Tie Senny hraju dobre, ale na vyššie spominane in-eary nemaju ani nahodou. A navyše su veľmi veľke, s tym sa von isť neda. A chcelo by to k nim už lepši zdroj ako je mp3 player či noťas. Takže buď in-eary alebo sa zmieriš s tym, že vyberieme nejake, ktore budeš použivať iba doma, za predpokladu, že chceš čo najlepši zvuk. Nejake prenosne "mušľove" nebudu take dobre ako domace alebo špunty.
In-eary v rovnakej cene maju podstatne detailnejši a kvalitnejši zvuk. Čo maš za in-eary?
Ako som uz vyssie spominal, ide mi o co najvacsi komfort(pre mna sa stavaju in eary po par chvilach nosenia citelne neprijemne-co ich vylucuje), a o co najlepsi akusticky zazitok ci uz z muziky alebo filmu, teda sa bez problemov vzdam toho, ze by som ich nosil vonku.
Na von pouzivam Sennheiser CX-300-II, ktore mi bohato stacia. V pokoji domova si dokazem ovela viac vychutnat hudbu, kde mozem pridat navyse aj svoje pohybove kreacie...
Vyššie spominane in-eary maju od CX300 na hony vzdialeny zvuk. To sa ani neda porovnať. Už by si ich v takom pripade do ucha nikdy nedal, to ti garantujem.
No ale ostaňme pri domacich, a na von si nechaj CX 300. Takže, odporučam vyberať niečo z tohto: Sennheiser HD 595 (pripadne HD555), Audio-Technica ATH-AD700, AKG K 242 HD, AKG K 272 HD, Shure SRH840. Našli by sa aj ine (napr. Beyerdynamic DT 990 Pro, Beyerdynamic DT 770 Pro, AKG K 601 atd.) ale k tym už je viacmenej nutny sluchatkovy zosilovač. Sice budu hrať dobre aj bez neho, ale zďaleka nevyužiješ ich možnosti a kvalitu. Samozrejme aj k tym ostatnym by bol zosil tiež najlepši, zvuk by sa vyčistil, "vyrovnal", podstatne zlepšil, ale vystačia si ako-tak celkom obstojne aj bez neho.
Epoxidom riesit nic radsej nebudem, nakoniec by bol z toho pri mojej sikovnosti jeden velky zlepenec. Za tie usetrene peniaze mi to nestoji.
Fuu... ked hovoris o tych uzavretych prave som si uvedomil, ze budem asi dost cestovat, tak tie otvorene by neboli najlepsie riesenie(este pouvazujem), asi by trosku obtazovali spolucestujucich. Mohli by ste mi prosim odporucit este nejake uzavrete(mozno to ulahsi aj tvoje rozhodovanie). Keby skutocne stali za to, mohli by mierne presiahnut aj hranicu 150e, kedze hovoris, ze pri tychto drahych sluchadlach je rozdiel medzi reprodukciou otvoreneho a uzavreteho sys. minimalny).
Btw, Ryan, ak sa smiem spytat, ty pracujes v tejto sfere alebo je to len tvoj konicek?
anyway napísal:
Btw, Ryan, ak sa smiem spytat, ty pracujes v tejto sfere alebo je to len tvoj konicek?
B je spravne.
Ale vidim, že sme sa nepochopili. Všetky sluchadla ktore som menoval vyššie, sa nehodia na von. Su to vylučne domace sluchadla. Su na nosenie priliš veľke a neskladne. Navyše, vyzeral by si ako kozmonaut. Myslel som to tak, že cestovať budeš iba s CX 300 a tieto budeš použivať vylučne iba doma. Pre prenosne "mušľove" sluchadla musime isť inam (vybrať ine modely). Ale žiadne nebudu hrať tak dobre ako tie domace.
Čiže su 2 možnosti. 1. Buď CX 300 na von a nove vylučne na doma. 2. Alebo nove prenosne, ale zvukovo oproti domacim o dosť horšie.
Ryan Giggs napísal:
Pri cene 150€ sa už da hovoriť o veľmi kvalitnom zvuku aj u uzavretych modelov.
Viac menej pochopili. Mal som na mysli niekolko hodinove cestovanie v lietadle, v autobuse(u mna dost caste), teda si ich budem moct kde uskladnit, a dalej doma, nie na bezne pouzitie vonku, v skole a podobne(na to sluzia cx 300). Odvolaval som sa na tvoju vetu hore, preto som zacal uvazovat aj o uzavretych sluchadlach.