Ethernet frame - ktorý formát rámca kedy?

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
pitbullko
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Ethernet frame - ktorý formát rámca kedy?

Príspevok od používateľa pitbullko »

Ahojte,
potreboval by som poradiť s jednou vecou. Potrebujem zmerať oneskorenie, ktoré vzniká pri prenose medzi dvoma PC spojenými priamo kríženým káblom, a tiež keď budú tieto PC prepojené prostredníctvom switchu. Potrebujem to analyzovať z hľadiska IEEE 802.3 na úrovni frameov. Teoreticky by sa to dalo aj pingom. Len potrebujem vedieť aký veľký frame sa v skutočnosti prenáša kvôli výpočtom.
Ping používa ICMP pakety veľkosti 32 bitov. Minimálna veľkosť MTU u Ethernet frameov je 46 Bytov. Na wikipédií som sa dočítal, že ak je MTU < 46 Bytov pridá sa tam výplň, ktorá to doplní na tých minimálnych 46 Bytov. Na wikipédií sú viaceré formáty Ethernet frameov a neviem, ktorý sa v prípade takého pingu použije, teda s akou veľkosťou mám počítať. Pripojím sem prílohu z wikipédie. Vedel by niekto vysvetliť, ktorý frame sa kedy použije z tých troch možností? Prípadne aký je skutočne formát ethernet frame lebo nikde som nenašiel jednotný formát, teraz vychádzam z wikipédie.
Prípadne neviete niekto poradiť nejakú utilitku pomocou ktorej by sa dalo niečo takéto zmerať? Alebo nejaký spôsob ako to zmerať?
Díky
Prílohy
frame.jpg
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Ethernet frame - ktorý formát rámca kedy?

Príspevok od používateľa STomko »

mozno strelim vedla: co tak skusit "ping -l xx yyy" kde xx je velkost (v bajtoch) a yyy je host?
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Vidíš tak toto ma nenapadlo, lenže aj tak stále neviem koľko Bytov bude mať skutočne prenášaný ethernet frame. Tým parametrom size nastavujem veľkosť prenášaného paketu? A nedá sa nejakým spôsobom nastaviť menšia jednotka času? Napr. microsekundy.
johny29
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa johny29 »

Nie, tym parametrom nastavis data. Frame by mal byt Ethernet II.
Nainstaluj si wireshark tam budes mat vsetko co potrebujes.
nasiel som ja nejaku utilitu co meria ping v microsekundach ale mne nesla na win 7-> hrping
pitbullko
Light Star
Light Star

Fajn utilitka, mne funguje na win7. Máš K+.
Napísať odpoveď