naozaj linux učí??
naozaj linux učí??
nazdar všetci
rozprával som sa s kamarátom o PC ,ja som mu povedal že sa chcem stále učiť viac a viac na PC a on mi na to že nech si nainštalujem linux ,že na ňom sa budem učiť stále. tak som sa chcel opýtať vás , profesionálov ,že či je to naozaj pravda .ak áno mohli bi ste mi pls aj odporučiť ktorí je na učenie najlepší. dakujem
rozprával som sa s kamarátom o PC ,ja som mu povedal že sa chcem stále učiť viac a viac na PC a on mi na to že nech si nainštalujem linux ,že na ňom sa budem učiť stále. tak som sa chcel opýtať vás , profesionálov ,že či je to naozaj pravda .ak áno mohli bi ste mi pls aj odporučiť ktorí je na učenie najlepší. dakujem
-
javatar
Hardcore addict
Re: naozaj linux učí??
ucit o PC je siroky pojem - zalezi od oblasti v ktorej sa chces vzdelavat - pravda je akurat taka ze v linuxe je stale sa comu ucit - ale to plati aj o windowse...
no hlave software ,a to ma najviac baví opravovať chyby alebo ket neni čo robiť tak vylepšovať výkon ale hlavne opravovať chyby v softvéry
-
javatar
Hardcore addict
opravujes chyby v software?
tak potom mozes linux rovno vyvijat ak chces...
No mne sa ešte nepodarilo síce opraviť ani poškodený .rar archív, ale na Linuxe sa učím, pravda - ale robiť s ním 
Ak si s Linuxom nikdy nerobil, určite sa naučíš veľa nových vecí. Napríklad už minimálne pri inštalácii sa naučíš, aký súborový systém používa linux, čo je to swap a podobne
Takže, ak chceš skúšať, kľudne nahoď linux, nič tým nepokazíš 
Nazdávam sa, že je to príliš široká a všeobecná téma.
toto som moc nepochopil ,neviem či mi radíš aby som išiel do linuxu alebo si misliš že si vimišlamjavatar napísal:opravujes chyby v software?tak potom mozes linux rovno vyvijat ak chces...
-
anyway
Light Star
na tvojom miesto by som najprv zacal opravovat nieco ine... 
ak nemas na disku data ktore by si nerad stratil tak si stiahni nake to distro a kludne to skus. mozno sa neco naucis
ubuntu si nestahuj tam funguje vela veci tam sa moc nenaucis, odporucam otvorenu zuzku (opensuse), ta robila mne vzdy najvacsie vrasky na cele, stych malo distribucii co som pouzival. ale podla tvojho veku (sudiac podla gramatiky) to moc nadejne nevidim 
No len problem je ci sa ti bude chciet citat, bo klikanim to tam moc nenarobis. Vsetko si musis dokladne najprv nastudovat. A to je pravda ze sa potom budes ucit stale viac a viac. Pre mna je linux ako droga, hobby a hlavne konecne zivot bez virusov. Ak sa chces cosi naucit kludne vyskusaj najpopularnejsiu a najlachsiu distribuciu ubuntu. Je aj pre zaciatocnikov aj pre pokrocilich. Ale ako som uz spominal najprv musis citat. Nic neinstaluj pokial nemas precitane aspon tieto strankyD.I.K. napísal:nazdar všetci
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,13951.0.html
http://sk.wikipedia.org/wiki/Linux
Zober si porovnanie aspon taketo:
Kolko a ako dlho uz pouzivas windows ?
Co si sa za tu dobu naucil pri windowse ?
Na co pouzivas windows ? Na hranie ? (To sa moc v linuxe asi nezahras, jedine sa mozno zahras s tym ako hru rozbehat )
Vies aspon trocha po anglicky ? Alebo vies pouzivat slovnik alebo translator ?
Ked si v pohode odpovies na tieto otazky, tak si mozes uvedomit aj to ze ak uz aspon try roky robis na windows a taky isty cas stravis pri linuxe , tak to uz budes vediet riesit strasne vela veci zkratka "maly hacker" . Ale otazka je ci to vydrzis. Prvy krat ked som instaloval linux a rozbiehal graficku kartu tak som skoro dva tyzdne nespal co som si zo slovnikom prekladal anglicke navody. No od tej doby som sa naucil aj po anglicky a teraz sa uz jadro - kernel linuxu nemusi kompilovat ked chces rozbehat graficku kartu .
Good luck !
-
Light
Amateur
- Kontaktovať používateľa:
Ja osobne mam s linuxom len a len dobre skusenosti. Nainstaloval som ho asi pred polrokom ... ked som ho prvy krat zapol ani som nevedel co na nom robit
ale casom si nanho tak zvykol ze sa stal popri win7 mojim druhym plnohodnotnym OS. Pre mna linux znamena rychlost, "jednoduchost" a hlavne ziadne virusy + sa clovek nieco casom priuci
takze vrelo odporucam, ja osobne pouzivam ubuntu a som s nim zatial viac nez spokojny ... takze ti prajem vela stastia pri objavovani tajov linuxu
.
Tak tak,
ucit sa o pc je velmi siroky pojem. Generalne, mas hw a sw. Pri hardware ti to v podstate moze byt jedno, ale mne sa napriklad paci dostupnost informacii cez proc, a netreba na to ziadny extra software. Pri software si mozes zaujimat bud o software, alebo o samotny Linux (co je btw tiez software), a v nom potom o okolite programi, alebo o samotny kernel. Ono toho druheho softwaru je tiez dost, to sa ti potom deli do sieti, hier, grafiky, a spol. Kazdopadne, s Linuxom sa naucis vela o vsetkom, co s compami suvisi.
Pre zaciatok si precitaj nieco o particiach, suborovych systemoch, a swape, nech vies ako ho nainstalovat. No a potom sa mozes zacat hrat s niecim jednoduchym, Ubuntu, Fedora, openSUSE a spol.
Mimochodom neviem presne, co na tych programoch vo Win konkretne opravujes, kedze vacsina z nich su uzatvorene binarky, predpokladam, ze si tym chcel povedat, ze spravujes system samotny.
ucit sa o pc je velmi siroky pojem. Generalne, mas hw a sw. Pri hardware ti to v podstate moze byt jedno, ale mne sa napriklad paci dostupnost informacii cez proc, a netreba na to ziadny extra software. Pri software si mozes zaujimat bud o software, alebo o samotny Linux (co je btw tiez software), a v nom potom o okolite programi, alebo o samotny kernel. Ono toho druheho softwaru je tiez dost, to sa ti potom deli do sieti, hier, grafiky, a spol. Kazdopadne, s Linuxom sa naucis vela o vsetkom, co s compami suvisi.
Pre zaciatok si precitaj nieco o particiach, suborovych systemoch, a swape, nech vies ako ho nainstalovat. No a potom sa mozes zacat hrat s niecim jednoduchym, Ubuntu, Fedora, openSUSE a spol.
Mimochodom neviem presne, co na tych programoch vo Win konkretne opravujes, kedze vacsina z nich su uzatvorene binarky, predpokladam, ze si tym chcel povedat, ze spravujes system samotny.
Možno disassembluje 
jezisi kriste ani mi nespominaj assembler
uz len jak vidim ten nazov je mi zle.
pri windowse sa naucis ze zivot je nahla zmena... dnes to ide a zajtra uz nie... pri linuxe sa naucis ako vytvarat chyby, casom aj opravovat. odporucam ti ubuntu.com stiahni si verziu 20.04 lebo 11 je daka vadna a uz na unixe co je proti gnome velky nezvyk...
pri windowse sa naucis ze zivot je nahla zmena... dnes to ide a zajtra uz nie... pri linuxe sa naucis ako vytvarat chyby, casom aj opravovat. odporucam ti ubuntu.com stiahni si verziu 20.04 lebo 11 je daka vadna a uz na unixe co je proti gnome velky nezvyk...
-
Space5800
Medium Professional
Raz0r123: 20.04 asi nie, 11 je už na Unixe? Skôr si myslel Unity, a oproti gnome to nie je veľky nezvyk, veď prakticky maš len pridaný jeden dock...
na windowse ti nieco ide a zrazu nejde?
neviem co stym pc robis ale nemyslim si ze to je len tak. Mozno keby si ho nenamacal do vody tak by fungoval furt. A asembler je tiez v pohode 
-
D4nusKO
Medium Expert
- Kontaktovať používateľa:
podla mna uci
ja ked som prvik krad dostal linux od stryca nadaval som nan neznasal som ho a jedoval som sa nanom
ale casom som sa vsetko naucil a ide to
a Ubuntu ci novsie tym jednoduksie
takze fajne
Assembler je nahodou parada 
a Windowsy sa vedia rozburat zo dna na den, aj sami. Imo najzaujimavejsie su tie errorove hlasky, z ktorych nepochopis ani co tam vlastne spadlo.
a Windowsy sa vedia rozburat zo dna na den, aj sami. Imo najzaujimavejsie su tie errorove hlasky, z ktorych nepochopis ani co tam vlastne spadlo.
-
adidas3353
Novice
Dá sa to prepnút aj na GNOME !!! Stačí vybrať Ubuntu classic pri prihlasovaní v dolnom panele.Raz0r123 napísal:jezisi kriste ani mi nespominaj assembleruz len jak vidim ten nazov je mi zle.