Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa kathleen »

hughito napísal:A v tejto dobe, keď je katastrofálna situácia všade, od školstva cez dopravu po nemocnice a x iných oblastí, si proste pozveme pápeža za nemalé peniaze, aby sa tu promenádoval.
btw. tato doba je aka je, ale s peniazmi to suvisi najmenej. (ved mame dotacie od EU, ekonomika rastie - aspon to tvrdia)

problem na Slovensku je marazmus, ktory tu zanechal komunizmus. ludia nevedia samostatne kriticky mysliet, maju nizke pravne vedomie a ked sa to spoji s cielom zarobit a udrzat si svoje teple miestocko, vyslednica je neflexibilny, zastaraly a neproduktivny system. vo vsetkych oblastiach.

byvaly papez aspon vyzyval ludi, aby sa nebali. cirkev vyzyva OVCE, aby si kladli za ciel nielen vlastne dobro, ale aj spravodlivost a pravdu. dlhodoba osveta je niekedy viac ako jednorazova financna injekcia.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

kathleen:

Ja si myslím že ľudia aj vedia kriticky myslieť, niekedy až príliš kriticky. Právne vedomie je slabé naozaj a s tým teplým miestočkom si to vystihla, problém je ale aj v tom že bez toho miestočka by veľa ľudí nemalo miestočko žiadne a už vôbec nie teplé. Hlavne tí čo robia ledva na živobytie.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Ephramko – ty sa diskvalifikuješ snaď každym jednym prispevkom v tejto teme, teba už len patológ bude brať smrteľne vážne.

V tomto hughito výnimočne hovoril pravdu, Europsky sud pôvodne zakázal kríže v školách, ale keďže s rozhodnutím súhlasila iba tá Fínka a pár zhulených liberálov a v protestoch proti tomuto rozhodnutiu sa zjednotilo takmer celé Taliansko, uvedomujúce si svoje kultúrne a duchovné dedičstvo, Europsky sud bol nútený svoje rozhodnutie zrušiť. Takže nie vďaka, ale napriek pôvodnému rozhodnutiu tam kríže ostávajú.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

mna by zaujimalo, co si katolici, ktori veria a podporuju svoju cirkev myslia, ked sa dozvedia o nejakom pedofilnom skandale duchovneho alebo hodnostara RKC...a potom o dalsom a dalsom...
a tak isto, ked sa potom dozvedate, ze najvyssie vedenie cirkvi s potrestanim vinnikov zavaha aj niekolko rokov, snazi sa vsetko ututlat a banalizovat...s takym postupom cirkvi suhlasite ?

ani tak ohavny cin, ako je sexualne zneuzivanie deti duchovnymi, ktori zneuzivaju svoje postavenie a bezvyhradnu doveru rodicov deti a nasledne zatajovanie vedenim cirkvi, vasou vierou v instituciu RKC neotrasie ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

ephramko mnohymi to otriaslo a uz cirkvi nedoveruju - aj sa k tomu priznavaju
iny tvrdia ze su to zlyhania jednotlivcov...
a ja beriem bulvar (vacsinovy zdroj informacii) a sudy zapadu s velkou rezervou... nebudem obhajovat zneuzivajucich knazov a podobne - len podotykam ze informacie s ktorymi sa stretavame su pekne prifarbene

ale ked uz vytahujes dvojsecnu zbran - zneuzivanie chlapcov muzmi (vo svete pedofilov pomerne casta vec) je vlastne homosexualna cinnost - nedoradza ta to v tvojom boji za prava homosexualov?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

"bulvar"... cize to beries tak, ze si to ludia vymyslaju a utocia takymto sposobom na cirkev ??? ...to ale predsa nie je pravda, nakoniec to priznava aj samotny papez v mnohych svojich vyjadreniach...
Dnes naozaj desivým spôsobom vidíme, že prenasledovanie cirkvi nepochádza od vonkajších nepriateľov, ale rodí sa z hriechov v cirkvi samotnej
http://aktualne.centrum.sk/zahranicie/e ... id=1207730

nie je nijak dokazane, ze tych homosexualnych pedofilov by bolo viac ako heterosexualnych pedofilov...je dokazane, ze je viac pedofilov muzov ako zien, ale so sexualnou orientaciou sa nedokazala ziadna spojitost...
samozrejme v RKC je drviva vacsina pripadov zneuzivania deti kedy knazi zneuzili chlapcov a to z jednoducheho dovodu, pretoze RKC je vylucne muzska zalezitost, to je asi take ako keby v muzskej vaznici doslo k znasilneniu zeny, proste ta sanca je miziva...
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

Pred nejakou dobou som sa dostal k prednáške o zneužívaní detí kňazmi, zarážajúce číslo prípadov sa ukázalo ako vymyslených. Dokonca aj tí chlapci na Slovensku ktorí "boli" zneužití kňazmi a bol z toho veľký mediálny škandál o ktorom sa písalo v novinách klamali. Na oplátku však média túto informáciu nezverejnili v takej miere ako predtým.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

P3Bo,
však práve to.... tiež mám podozrenie, že v istom percente prípadov "senzačne odhalených" až po rokoch, keď už nie sú žiadne dôkazy, sa môže jednať o výmysel s vidinou vysokého odškodného.....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

samozrejme ze niektore kauzy su vymyslene, zoberte si to z opacnej strany... kolko je takych pripadov zneuzivania deti duchovnymi o ktorych sa verejnost nikdy nedozvie ???
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

ephramko - ja ti nehovorim ze si to ludia vymyslaju, ale ze prifarbuju - ale mam iste podozrenie ze si to aj v mnohych pripoadoch vymyslaju

uzasnym prikladom je USA - ked tam bracho bol tak v istych baroch nemohli oslovovat zenske koli castym pripadom obvineni zo sexualneho obtazovania - inak povedane, kym ti zenska jasne nedala najavo, ze sa jej pacis netrufol si za nou ist

takze mnohe tie uzasne USA kauzy pokojne mohli byt zalozene na tom ze knaz polozil ruku na plece dietatu alebo podobnu banalitu - netvrdim ze to tak je, ale podobnych pripadov je dost a odskodne je lakave takze moj nazor je takyto
tehla

jednak to a jednak úmyselná štvanica liberalnych medii proti cirkvi, ktore sa snažia umyselne cirkev likvidovať a potopiť.
Ak by sa taky pripad vyskytol, pomyslim si to iste, čo by som si pomyslel o učiteľovi, alebo o homosexualovi, ktory zneužil dieťa. Ale nebudem preto nenavidieť školstvo, ani žiadať jeho odluku od štatu, to da rozum snaď. Taky človek patri do väzenia, ako chory debil. Častejšie zneuživanie deti homosexualmi dokazane je ephramko - nejednou študiou, maju k tomu väčši sklon. čo ty na to? Ako môžeš byť po tom všetkom homosexual?

Mimochodom tá fínka, ktorá podávala žalobu sa zabudla pozrieť na svoju štátnu vlajku :)
Prílohy
finland.jpg
finland.jpg (3.28 KiB) 727 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Goten:
Preto, lebo pápež je o.i. aj hlavou štátu Vatikán a preto určité náklady spojené s oficiálnou štátnou návštevou hlavy iného štátu hradí kancelária prezidenta Slovenskej republiky resp. pozývajúci, teda so štátneho rozpočtu.
Tak, ako keď naši štátny predstavitelia idú na návštevu, tiež im hradí určitú časť nákladov pozývajúca strana.
Ak by prišiel pápež na súkromnú návštevu, väčšiu časť nákladov by si hradil sám resp. by mu ich hradili veriaci.
Čo sa týka nákladov na napr. zabezpečenie bezpečnosti - taktiež je povinnosťou Slovenskej republiky zabezpečiť bezpečnosť takejto návštevy. To sa netýka len pápeža ale všetkých návštev, ktorých sa týka diplomatický protokol. Myslím, že tá suma, ktorú bude stáť zabezpečenie bezpečnosti pápeža pri jeho návšteve je v porovnaní s následkami, keby sa mu tu niečo stalo absolútne smiešna.
Je hlavou RKC, Vatikán je len formálny štát. Jeho návštevy sa značne odlišujú od charakteru návštevy iných politikov či prezidentov. Sú tam jasné rozdiely.

Z tejto odlišnosti vyplýva aj tá cena takejto návštevy, ktorá vôbec nie je malá.

Čo povieš na to, že napríklad cesta pápeža do Londýna bola financovaná zo zdrojov financií pre rozvojové krajiny, viď. http://www.sme.sk/c/5750040/navstevu-pa ... omoci.html

http://www.webnoviny.sk/velka-britania/ ... lanok.html

Celkové náklady jeho návštevy boli 11,74 mil. eur (pre GB) - to sa ti zdá normálne ? Čo bol naposledy na SK, stálo to vyše 80 000 000 SK. Nemalá suma. Teraz to bude, myslím, ešte viac.

Toto nemá nič spoločné s tým, keď sem príde napr. nejaký zahraničný prezident či minister na rokovania. Prirovnal by som to k návšteve napr. anglickej kráľovnej, čo dávam principiálne na rovnakú úroveň.
Neviem kto je Dawkinson, ale pokiaľ by to bola osoba porovnateľná s pápežom, tak taktiež by sa jej týkalo hradenie určitých nákladov. To že by niekto na to nadával, je nepodstatné. Tak, ako je teraz nepodstatné, že niekto nie je spokojný s návštevou pápeža a nákladov spojených s jeho návštevou.
Samozrejme, že pre ignorantov to je nepodstatné, veď čo, mrhajme.
Pápež sem prichádza na oficiálne pozvanie ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu. Nemáš vedomosti o tom ako štátne návštevy prebiehajú. V prípade záujmu si to dohľadaj na intenete.
Čo to mení na veci, resp. čo si tým chcel vyjadriť ? Samozrejme, že ho nepozval katolík Jano z dediny.
Keď opomeniem tvoje vystupovanie voči cirkvi a veriacim na fóre a utvorím si o tebe obraz len z textu v citácií, tak akákoľvek odpoveď by bola pre teba zbytočná, neuspokojivá, nepochopená ergo. by to bolo mrhanie môjho a tvojho času.
Škoda, že si sa takto stiahol. Moje uspokojenie či neuspokojenie by vyplývalo len z úrovne tvojej odpovede. Ak nemáš ako uspokojivo odpovedať, tak máš pravdu, radšej to nerob.
Opäť sa nečudujem, že nerozumieš. Pre človeka s tvojimi názormi to nie je nič prekvapujúce. Takže snažiť sa ti to vysvetliť je absolútne zbytočné mrhanie času pre mňa alebo iného užívateľa fóra, ktorý má opačný názor na cirkev ako ty. A popravde to asi ani nechceš vedieť. Ak by si mal záujem to zistiť, určite to nie je problém pri tvojich schopnostiach hľadať relevantne zdroje, tieto informácie nájsť. Ak sa staneš raz náhodou veriacim, určite na odpovede prídeš aj sám.
Ja vychádzam z histórie pápežstva ako inštitúcie a dosť mi to stačí. Skazená vec. Je to niečo, čo absolútne protirečí základom kresťanstva.

javatar:
To nie je fakt. Ani ty nevies ci boh existuje alebo nie. Beriem ze si to tak mozno nemyslel a len si prezentoval svoj nazor zo svojej strany no v odcitovanej forme urazlivy je. A bodka.
Počkaj, čo teraz nie je fakt ? Že niektorí ľudia, ktorí "to" prehnali, skončili na psychiatrii ? Alebo čo ?

A povedz mi prosím ťa tvoj názor na Jána Bendu - myslíš si, že trávi takmer každý deň na vesmírnych lodiach s vesmírnymi ľuďmi, alebo sa zahráš na agnostik a napíšeš, že to sa nedá zistiť.

halabaster: V Českej republike to bolo aspoň sčasti vyriešené dobre, ako to bude u nás, ťažko povedať.

kathleen:
Tvoj zaujaty (neobjektivny) postoj voci cirkvi a viere sa totiz odzrkadil na tom clanku, ktory si spoluvytvaral. To je vysvetlenim pre zavadazjuce informacie, ktore obsahuje.
Pokojne, ale konkretizuj. Vieš, ak máme konštruktívne debatovať, tak musíš písať vecne, nie len prehlásiť, že článok bol zajatý a zavádzal.

Goten si z toho článku napr. vydedukoval to, čo v ňom vôbec nebolo - ja za to nemôžem, že niekto nevie pochopiť jasný text (tým nemyslím teba).

A samozrejme, nezavádzali sme ani v tomto, viď:

Kód: Vybrať všetko

Vyhlásenie
Národnej rady Slovenskej republiky o umiestňovaní náboženských symbolov v školách a vo verejných inštitúciách v súlade s kultúrnou tradíciou krajiny

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vo svojom nedávnom rozhodnutí označil umiestňovanie krížov v školách v Taliansku za porušenie práva rodičov vychovávať deti podľa vlastného presvedčenia. Národná rada Slovenskej republiky k tomuto rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva prijíma nasledujúce vyhlásenie:

Národná rada Slovenskej republiky
konštatuje, že

toto rozhodnutie je v rozpore s kultúrnym dedičstvom a kresťanskou históriou Európy,
umiestňovanie kríža v školách, vo verejných inštitúciách a na verejných priestranstvách predstavuje tradíciu, ktorá je vlastná mnohým európskym štátom,
rešpektovanie tejto tradície nemožno chápať ako obmedzovanie slobody náboženského vierovyznania a ani ako porušenie práva rodičov vychovávať deti podľa vlastného presvedčenia,

umiestňovanie náboženských symbolov v školách a vo verejných inštitúciách je plné právo každého členského štátu Európskej únie vrátane Slovenskej republiky a je v súlade s Dohovorom o ľudských právach a slobodách z roku 1950.
halabaster 2: A koho provokujem ? Tým, že píšem/prezentujem fakty ? Teraz si sa pekne zhovadil, viď text nad. Ale veď, keď sa cítim silný a v presile, čo by som si nekopol, že ? Pekne úbohé. :wink:

kathleen2:
problem na Slovensku je marazmus, ktory tu zanechal komunizmus. ludia nevedia samostatne kriticky mysliet, maju nizke pravne vedomie a ked sa to spoji s cielom zarobit a udrzat si svoje teple miestocko, vyslednica je neflexibilny, zastaraly a neproduktivny system. vo vsetkych oblastiach.
Súhlasím a nemyslím si, že veľa ľudí kriticky myslí, ako to napísal Rubiki. Jedná sa skôr o vyhynutý druh.

___

Aspoň že tehla dokázal priznať, že ohľadne toho súdu som mal pravdu - teda, to, čo bolo v tom článku.

___

Čo sa týka zneužívania, tak moc nesúhlasím s ephramkom, lebo podľa mňa to má obrovský dopad na cirkevné spoločenstvá, veriaci húfne odchádzajú z cirkvi.

A to, že sa vždy niečo aj primyslí, aj prifarbí a že niekto sa chce obohatiť aj takto, je v podstate už bežná prax dnešnej doby - hyenizmus. V každom prípade by som tento fenomén ako celok nemarginalizoval.
halabaster
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa halabaster »

ephramko: to je jedina tvoja tema co vies vytahovat. Zneuzivanie deti knazmi. Kolko je takych knazov v cirkvi co zneuzivaju deti? Kolko z tych knazov su homosexuali (sodomisti)? Medzi ktorou komunitou je viac pedofiliou a uchylakov, medzi veriacimi krestanmi alebo medzi ateistami a ludmi bez vyznania? Mas relevantne odpovede, ci si to opet vyvestis a zacnes tu so svojou demagogiou.
Ja sa samozrejme ziadnych pedofilou zastavat nemienim, nech zhoria v pekle. Ale vec, co tu aj napr. hughito odsudzuje je generalizovanie problemu a to ty prave robis. Tvoje neustale odvolavky na to ze v cirkvi medzi knazmi su homosexuali a ze medzi homosexualmi su aj veriaci ti nijak nepomoze. Ty nie si ani knaz ani veriaci. Si spolu s hughitom si odporca cirkvi a krestanstva, co tu aj sice trochu trapne ale predsa len predvadzas.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

javatar napísal:ephramko - ja ti nehovorim ze si to ludia vymyslaju, ale ze prifarbuju - ale mam iste podozrenie ze si to aj v mnohych pripoadoch vymyslaju

uzasnym prikladom je USA - ked tam bracho bol tak v istych baroch nemohli oslovovat zenske koli castym pripadom obvineni zo sexualneho obtazovania - inak povedane, kym ti zenska jasne nedala najavo, ze sa jej pacis netrufol si za nou ist

takze mnohe tie uzasne USA kauzy pokojne mohli byt zalozene na tom ze knaz polozil ruku na plece dietatu alebo podobnu banalitu - netvrdim ze to tak je, ale podobnych pripadov je dost a odskodne je lakave takze moj nazor je takyto
presne toto mi jeden knaz hovoril, ked bol v amerike, sluzil omsu a pri prijimani malym detom robil krizik na cele, u nas normalna vec. Tam mu po omsi tamojsi farar zhrozene hovoril: "You can't do that..." (bal sa zaloby/problemov) tam je to cele uplne na hlavu postavene.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal: javatar: Počkaj, čo teraz nie je fakt ? Že niektorí ľudia, ktorí "to" prehnali, skončili na psychiatrii ? Alebo čo ?
Tym "nie je to fakt" som oznacil tvrdenie ze boha skutocne nik z vas (nas?) nezazil. O vyvolenych na psychiatrii to fakt je. Aby sme to uviedli na pravu mieru.

ohladom Jana B. :
Keby si nespomenul vesmirne lode tak by som ti napisal ze neviem kto to je. Viem o tom len malo - ale ak tvrdi ze travi cas na vesmirnych lodiach tak to sa da sledovanim velmo lahko zistit (pokial sa tam netransprotuje pod vplyvom psychotropnych latok :D ). Akurat som sa zasmial ked som sa dozvedel ze vykonavam povolanie ktore ma v ich ociach zatracuje (informatik (robim programatora momentalne)).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

halabaster napísal:Kolko je takych knazov v cirkvi co zneuzivaju deti? Medzi ktorou komunitou je viac pedofiliou a uchylakov, medzi veriacimi krestanmi alebo medzi ateistami a ludmi bez vyznania? Mas relevantne odpovede, ci si to opet vyvestis a zacnes tu so svojou demagogiou.
mozes byt tak laskavy a odcitovat ma, kde som nieco podobne tvrdil, ze krestania su nejak viac zvrateni a podobne ??? nic take som nikdy nepovedal, tak si laskavo nevymyslaj !!!!
jedine co ma zaujimalo bol nazor katolikov na RKC...potom co neustale pribudaju nejake skandaly ohladom toho, ze niektori duchovni alebo cirkevni hodnostari zneuzivali deti...tak isto, ci vam nevadi ako sa k tomu postavilo vedenie...hraju sa na mrtveho chrobaka, ututlavaju, platia odskodne obetiam za mlcanie...ved tie pedofilne pripady v cirkvi sa objavili uz davno za byvaleho papeza, napriek tomu o tom zacal hovorit az papez benedikt, co robila dovtedy cirkev, co robilo jej najvyssie vedenie ??? preco nesla prikladom a tych pedofilnych knazov okamzite exemplarne nepotrestala ?
tehla napísal:Častejšie zneuživanie deti homosexualmi dokazane je ephramko - nejednou študiou, maju k tomu väčši sklon. čo ty na to? Ako môžeš byť po tom všetkom homosexual?
daj teda sem tie konkretne pocetne studie aj so zdrojom, kde boli publikovane...a nech prosim ta nie su starsie nez ja alebo ty, ked taky zavazny fakt zistili pred 30 a viac rokmi, musia existovat aj nejake novsie studie, ktore to potvrdzuju tiez...
hughito
Redeemer
Redeemer

halabaster: Však samozrejme, že tých kňazov, ktorí boli týmto zasiahnutí je menšina oproti celku. Ale ja som tu kritizoval aj to, že tieto akty sa zatajovali a v tom boli namočené aj veľmi vysoké štruktúry RKC. A to už nie je zanedbateľný fakt.

javatar:
Tym "nie je to fakt" som oznacil tvrdenie ze boha skutocne nik z vas (nas?) nezazil
Tak jasné, je to fakt podľa mňa, ale ktohovie, či by dali takí tehla, Stoporko či iní ruku do ohňa, že toho Boha naozaj zažívajú. :wink:
Keby si nespomenul vesmirne lode tak by som ti napisal ze neviem kto to je. Viem o tom len malo - ale ak tvrdi ze travi cas na vesmirnych lodiach tak to sa da sledovanim velmo lahko zistit (pokial sa tam netransprotuje pod vplyvom psychotropnych latok
Tak tu mi išlo o princíp - v podstate každý môže tvrdiť hocičo - že zažíva hento, astrálne cestuje hentam. Ale ako sa to dá overiť ? Proste nijako. A buď budeme "tolerantní" a stavať sa do role agnostikov, že jednoducho nevieme, alebo na rovinu povieme, že je to blbosť. A mňa zaujíma práve to, že prečo sa v iných oblastiach nečaká s tým označením za blbosť, ale v otázke náboženstva sú zrazu všetci strašne tolerantní a rešpektujú to (a princíp je rovnaký). A to nehovorím o tom, ak si nejaký kresťan robí srandu z iného náboženstva a určitých foriem jeho vyznávania, to je pre mňa už úplný gól.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal: je to fakt podľa mňa
:lol: oxymoron jak diva svina

Ad vesmirnych lidi - az preziju 2000 rokov a budu mat prospesnu moralku potom ich klad na uroven krestanstva. Ale nehadajme sa o slovickach.

Prajem prijemny vikend vsetkym.
hughito
Redeemer
Redeemer

oxymoron jak diva svina
Tak dajme tomu, že môj názor, ale tak podľa mňa pravdivý, lebo si myslím, že boha nikto nemôže reálne zažívať, lebo neexistuje. Vcelku jasné, nie ? :wink:
Ad vesmirnych lidi - az preziju 2000 rokov a budu mat prospesnu moralku potom ich klad na uroven krestanstva. Ale nehadajme sa o slovickach.
Pozri sa, vek nepridáva na hodnovernosti - to je je jednoducho klam. Ani počet, ani vek. Mne išlo o princíp a ten je v podstate rovnaký.
tehla

hughito napísal:Aspoň že tehla dokázal priznať, že ohľadne toho súdu som mal pravdu - teda, to, čo bolo v tom článku.
To ale nič nemení na tom, že ten článok bol útočný výgrc a som rád, že tu už neni ako ostatni

Ak nevieš rozoznať rozdiel medzi kresťanskym chapanim, alebo pohladom na život a vesmirnymi loďami Aštara šerana, či inými bachorkami, tak si viac zabrzdeny a nechapavy človek, ako by si niekto myslel na zaklade tvojho doterajšieho vystupovania. Jednoducho človek musi byť asi duchovne vyspelejši, aby tieto veci vôbec chapal.

Ano, ja toho Boha zaživam, z teba je citiť, že si Boha nikdy nezažil, ide z teba zlosť, utok, keby si radšej hľadal pokoj a pohodu

Mimochodom ku tym liečebniam – povedal by som, že je tam viac ateistov, takisto, samovraždy, uchylky, degenerácie – to je typické skôr pre ateistov, ale u nich sa to berie tak nejak normalne, ako právo dokonca mnohokrát.
ephramko napísal: daj teda sem tie konkretne pocetne studie aj so zdrojom, kde boli publikovane...a nech prosim ta nie su starsie nez ja alebo ty, ked taky zavazny fakt zistili pred 30 a viac rokmi, musia existovat aj nejake novsie studie, ktore to potvrdzuju tiez...
No nech sa pači, rok 2010 a keď už sme v tejto téme, maš tam aj tych kňazov rovno spomenutých:

http://spravy.pravda.sk/podla-americkeh ... k_svet_p12

ephramko, prehravaš na celej čiare, a hlavne na tvojom mieste by som radšej držal hubu prave o tomto.
Napísať odpoveď