kvalita potravín v rôznych krajinách
kvalita potravín v rôznych krajinách
zaujal ma tento článok: http://spravy.pravda.sk/nadnarodne-konc ... domace_p12
podľa prieskumu sú tie isté potraviny tej istej značky kvalitatívne rozdielne v rôznych krajinách, pričom kvalita klesá smerom od východu na západ.
čo si o tom myslíte? je naozaj možné, že konzumujeme odpadky ktoré pre "západ" nie sú dosť dobré?
podľa prieskumu sú tie isté potraviny tej istej značky kvalitatívne rozdielne v rôznych krajinách, pričom kvalita klesá smerom od východu na západ.
čo si o tom myslíte? je naozaj možné, že konzumujeme odpadky ktoré pre "západ" nie sú dosť dobré?
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: kvalita potravín v rôznych krajinách
som v holandsku a bol som aj v anglicku a francúzsku a všade majú lepšiu kvalitu potravín ako u nás na slovensku
aj čo sa týka stabilizátorov (E-čok)
tu v holandsku sa mi pokazí zelenina do pár dní v chladničke, na slovensku som bol zvyknutý mať papriku v chladničke aj 3 týždne ... o mlieku ani nevravím
ale komplet mäso, ovocie zelenina všetko lepšie aj chuťou aj chemickou úpravou
aj čo sa týka stabilizátorov (E-čok)
tu v holandsku sa mi pokazí zelenina do pár dní v chladničke, na slovensku som bol zvyknutý mať papriku v chladničke aj 3 týždne ... o mlieku ani nevravím
ale komplet mäso, ovocie zelenina všetko lepšie aj chuťou aj chemickou úpravou
No to, ze tu mame menej kvalitne vyrobky je iba jedna strana mince, na tej druhej je odlisna cena. Konkretne rovno z clanku vyberam: "Aj ceny vyšli odlišne a pri prepočítaní na kilogram vyšlo, že v Česku zaň zaplatia 23 eur, kým v Rakúsku to bude až takmer 75 eur."
Vyrobcovia kvalitnych potravin nam nemozu robit charitu a ked tu nie je zaujem o kvalitnejsie potraviny za vyssiu cenu, tak musia upravit zlozenie tak, aby im cena vysla porovnatelna s miestnym trhom. Dalo by sa povedat, ze slovaci su barbari a idu iba po cene, ale pravda je taka, ze vela ludi ani nema inu moznost a keby mali za potraviny platit 3x viac, tak im z vyplaty neostane nic.
Nepise sa tam o ostatnych cenach a trapit by sme sa nad tym mali iba v pripade, ked je cena vyrobku porovnatelna s cenou na zapade a kvalita je nizsie.
Vyrobcovia kvalitnych potravin nam nemozu robit charitu a ked tu nie je zaujem o kvalitnejsie potraviny za vyssiu cenu, tak musia upravit zlozenie tak, aby im cena vysla porovnatelna s miestnym trhom. Dalo by sa povedat, ze slovaci su barbari a idu iba po cene, ale pravda je taka, ze vela ludi ani nema inu moznost a keby mali za potraviny platit 3x viac, tak im z vyplaty neostane nic.
Nepise sa tam o ostatnych cenach a trapit by sme sa nad tym mali iba v pripade, ked je cena vyrobku porovnatelna s cenou na zapade a kvalita je nizsie.
-
jin
VIP
Ak sa bavíme čisto o kvalite, tak je to pravda. Na cenu v tomto prípade nehľadiac.
je všeobecne známe, že pre rozličné regióny sveta rôzni svetoví výrobcovia volia mierne odlišné zloženie výrobkov. Pekný príklad - napríklad pracie prášky pre blízky východ obsahujú viac bielidla (kaftany, atď...), ako tie pre EU, ktoré zasa obsahujú viac vône apod.
Celé je to o tom, že Slovenský trh ako taký je ešte mladý a zatiaľ nie až taký náročný, preto na nás výrobcovia zarábajú lepšie, ako na iných vyspelejších trhoch...
je všeobecne známe, že pre rozličné regióny sveta rôzni svetoví výrobcovia volia mierne odlišné zloženie výrobkov. Pekný príklad - napríklad pracie prášky pre blízky východ obsahujú viac bielidla (kaftany, atď...), ako tie pre EU, ktoré zasa obsahujú viac vône apod.
Celé je to o tom, že Slovenský trh ako taký je ešte mladý a zatiaľ nie až taký náročný, preto na nás výrobcovia zarábajú lepšie, ako na iných vyspelejších trhoch...
Súhlasím. To čo písal hrban o Holandsku platí aj o Anglicku. Potraviny sa pokazia skôr. A to je indikátor ani nie tak kvality potraviny samotnej ako jej spracovania. Jednoducho u nás to "zalejú do formaldehydu" aby to vydržalo roky.
Na druhej strane bola spomínaná Coca-Cola, že na západe je prísada fruktóza a u nás izoglukóza (z kukurice), pričom izoglukóza je asi o polovicu lacnejšia. Keď si nie sme ochotný priplatiť za kvalitu nečudujme sa, že to ide týmto smerom.
U nás takisto nie je vôbec uplatňovaný tzv. zákaznícky bojkot. Keby sa po aférach s pokazeným mäsom (napr. čo ja viem v Tescu) a nasledujúce 2-3 mesiace počet zákazníkov (obratu) v Tescu klesne o 30% (to hovoríme o 3 zákazníkoch z desiatich) tak to bude účinnejšie ako akákoľvek pokuta. Ale človek nad tým mávne rukou a ide sa ďalej...
Na druhej strane bola spomínaná Coca-Cola, že na západe je prísada fruktóza a u nás izoglukóza (z kukurice), pričom izoglukóza je asi o polovicu lacnejšia. Keď si nie sme ochotný priplatiť za kvalitu nečudujme sa, že to ide týmto smerom.
U nás takisto nie je vôbec uplatňovaný tzv. zákaznícky bojkot. Keby sa po aférach s pokazeným mäsom (napr. čo ja viem v Tescu) a nasledujúce 2-3 mesiace počet zákazníkov (obratu) v Tescu klesne o 30% (to hovoríme o 3 zákazníkoch z desiatich) tak to bude účinnejšie ako akákoľvek pokuta. Ale človek nad tým mávne rukou a ide sa ďalej...
-
hrban
Addict
Ja v holandsku nakupujem za takmer rovnaké ceny ako doma. Plus mínus pár centov, mlieko + 10-20c, mäso +50c za kilo nič horibilné ale to kupujem v holandskej samoške, keby napr nakupujem v lidl, boni etc tak sú ceny rovnaké ako u nás do jediného centu ...
-
pryja
Darca
ja ked idem na per dni domov na Slovensko, tak casto nesiem tasku ovocia, zeleniny + 100% dzusov, lebo nemam nervy obehavat vsetky hypermarkety a hrabat sa v tych casto "odpadkoch", co ponukaju. Este v lete sa da, ked su plne trznice, ale v zime je to katastrofa.
A je pravda, ze v krajinach ako napr. Francuzko alebo Hoplandsko ludia radsej nakupuju cerstve potraviny na trhoch, ako v kamennych obchodoch. To vo vychodnej Europe este dost zaostava.
Ak porovnam z vlastnej skusenosti slovensky a nemecky LIDL alebo PENNY MARKT, tak u nas je asi len tretina tovaru z toho, co je na pultoch tu a vyrobky, ktore na SK predavaju ako predrazena kvalita, patria v Nemecku k najhorsim a najlacnejsim.
Cize na zapade sa daju aj v tych najlacnejsich obchodoch nakupit naozaj dobre a kvalitne potraviny za primeranu cenu.
A je pravda, ze v krajinach ako napr. Francuzko alebo Hoplandsko ludia radsej nakupuju cerstve potraviny na trhoch, ako v kamennych obchodoch. To vo vychodnej Europe este dost zaostava.
Ak porovnam z vlastnej skusenosti slovensky a nemecky LIDL alebo PENNY MARKT, tak u nas je asi len tretina tovaru z toho, co je na pultoch tu a vyrobky, ktore na SK predavaju ako predrazena kvalita, patria v Nemecku k najhorsim a najlacnejsim.
Cize na zapade sa daju aj v tych najlacnejsich obchodoch nakupit naozaj dobre a kvalitne potraviny za primeranu cenu.
Tak to je presne to, coho som sa bal a je to skoda. Len ked spominas tie trhy, tak mi napada, ze u nas este stale trva ten supermarketovy boom a o takych 5-10 rokov si ludia uvedomia nizsiu kvalitu potravin v nich a opat sa vratia k maloobchodom a trhom.
-
hrban
Addict
ficovci budú aj tak naďalej kupovať lacné veci z hypermarketov
ale to je troška OT a výzva do boja 
/edit ako sa hovorí trafená hus zagága
už som aj trafil
/edit ako sa hovorí trafená hus zagága
Kód: Vybrať všetko
, ze u nas este stale trva ten supermarketovy boom a o takych 5-10 rokov si ludia uvedomia nizsiu kvalitu potravin v nich a opat sa vratia k maloobchodom a trhom.problem 2: pokial sa bavime o kvalite, cene ovocia/zeleniny a inych polnohospodarskych produktov (rastlinnych aj zivocisnych).. musime sa pozriet na vysku dotacii napriec EU. zapadna europa (najviac prave francuzsko) dostavaju vyssie dotacie ako vychdodna cast EU. tak dokazu konkurovat cenou, pouzivat kvalitnejsie vstupy atd.
.
z bodu 2 vyplyva, ze nasi polnohospodari nedokazu konkurovat polnohospodarom zo zapadnej casti EU. Ti si svoje produkty umiestnia na trhy vo vlastnych krajinach a prebytok/nizsiu triedu dokazu ponuknut na vychod EU za lepsich podmienok ako nasi domaci polnohospodari.... a pre nakupcu v tom-ktorom retazci na slovensku je dolezita len marza a vysoka obratka (tu dosiahne ak bude lacnejsi ako konkurencia)
.
tak pamatajte.. zemiaky len za 20 centov. 20 centov. vazne len 20 centov. ...ozaj.. opakoval som, ze zemiaky stoja 20 centov?
No to hej, ale keby mali ludia naladu obehat si miestnych predajcov, tak by mohli najst kvalitnejsie potraviny. Len stale mam pocit, ze zatial sa stale nosi to, ze nakupovanie v supermarketoch je cool a maloobchody patria do minuleho storocia.
Pouzijem trochu iny priklad, ale podla mna v urcitom smere dost podobny: ked sme boli minuly rok na dovolenke v severnom Taliansku, tak tam kopa ludi chodila po meste na bicykloch a to aj do prace a v obleku. To ma dost zaujalo, kedze u nas stale panuje nazor, ze ten kto chodi do prace inak ako na aute je socka a pritom pri presune po meste su casto presuny mhd alebo bicyklom rychlejsie, no to je uz na inu temu, len som tym chcel poukazat na sucasne nazory vacsiny obyvatelstva, ktore by sa mali zmenit ak chceme mat kvalitnejsi zivot
Pouzijem trochu iny priklad, ale podla mna v urcitom smere dost podobny: ked sme boli minuly rok na dovolenke v severnom Taliansku, tak tam kopa ludi chodila po meste na bicykloch a to aj do prace a v obleku. To ma dost zaujalo, kedze u nas stale panuje nazor, ze ten kto chodi do prace inak ako na aute je socka a pritom pri presune po meste su casto presuny mhd alebo bicyklom rychlejsie, no to je uz na inu temu, len som tym chcel poukazat na sucasne nazory vacsiny obyvatelstva, ktore by sa mali zmenit ak chceme mat kvalitnejsi zivot
Takže dám offtopic ale presne toto ma sere... Mnoho ľudí si myslí, že ak chodíš do práce na biku tak si socka a pritom v zahraničí je to bežné. Minule som aj na pohovore podotkol, že som nefajčiar a kukal na mna, že no a čo? V zahraničí to už berú ako výhodu.
.V zahraničí to už berú ako výhodu.
prosim specifikuj o "ktore" zahranicie sa jedna.. v nemecky hovoriacich krajinach fajcia viac ako na slovensku. omnoho viac...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
kvalita evidentne pokulhavajuca je ... je to dane tym, ze zakaznik neziada viac (preferencia ceny) ... keby sa nekvalitny vyrobok nepredal, tak by ho vyrobca musel nahradit kvalitnejsim, vychytat jeho muchy, alebo ho prestat predavat 
inak zaujimava narazka na to, kto a preco nakupuje v hypermarketoch, ale nie tak celkom smerodatna
... moc rad by som si isiel o 9 rano kupit paradajky na trh spolu s par dochodcami, ale nejak to nejde ... niekto tu musi na ten bordel aj pracovat ... a ked idem rano na 8 do prace a o 6-7-8 z prace, tak je jasne ze maleho obchodnika s volnymi pracovnymi mravmi, ergo kratkymi otvarackami nestihnem, alebo bude mat uz rovnako hovno ako v super- hyper- a preto radsej pohodlne zaparkujem o osmej deviatej vecer rovno pred vchodom, za 10 minut kupim co potrebujem (vsetko pod jednou strechou) a mozem sa ist venovat konecne niecomu rozumnemu

inak zaujimava narazka na to, kto a preco nakupuje v hypermarketoch, ale nie tak celkom smerodatna
-
pryja
Darca
sorry za OT, ale s tym mas svatu pravdu. Ked som nastupila v Nemecku do novej prace, tak sa ma jeden kolega hned spytal, ze ci fajcim. Som odpovedala, ze nie. A on na to:lumir napísal: .
prosim specifikuj o "ktore" zahranicie sa jedna.. v nemecky hovoriacich krajinach fajcia viac ako na slovensku. omnoho viac...
"Si chora, ci len tak?"
A zaujimave je, ze napr. u nas za komunistov fungoval bezne zelovoc alebo
pekarne, kde sa dalo priamo kupovat cerstvo upecene pecivo a vsetko to pomaly zaniklo, ale masiarstva sa drzia dodnes.
Na zapade su tiez kvanta hypermarketov, jeden vedla druheho a napriek tomu je na kazdom metri okrem cerstveho masa aj pekaren alebo stanok s ovocim a zeleninou.
pryja ano je na západe , lebo tam si ale za tu potravinu ludia zaplatia aj viac ako z hypermarketu , aj tu by si ludia zaplatili viac za čerstve potraviny zo zahradky nejakej babky, bez chemickych úprav, lenže samozrejme je to drahšie a ludia si to nieže nechcu kúpiť ale niemožu, pretože žiju od vyplaty k výplate a musia rátať euro k euro aby vyžili , preto to tu zaniká
-
pryja
Darca
Otazka bola skor, preco zanikli zelovoc-e/?/ a pekarne, mliekarne a masiarstva funguju bez problemov dalej. Tam si tiez musia ludia za cerstve maso priplatit.
A by si sa cudoval, ked som bola naposledy doma na trznici pozriet, tak tam bolo ludi viac nez dost a nie len pozerali. ale aj kupovali. Akurat ze cez tyzden je tam malo predavacov, najplnsie je to v sobotu doobeda.
Tak isto, ked dojde obcas niekto z Liptova s cerstvymi syrami, tak ludia to proste kupuju. Poobede, ked idu z prace domov, vzdy je tam rada. A tiez nemaju najnizsie ceny.

A by si sa cudoval, ked som bola naposledy doma na trznici pozriet, tak tam bolo ludi viac nez dost a nie len pozerali. ale aj kupovali. Akurat ze cez tyzden je tam malo predavacov, najplnsie je to v sobotu doobeda.
Tak isto, ked dojde obcas niekto z Liptova s cerstvymi syrami, tak ludia to proste kupuju. Poobede, ked idu z prace domov, vzdy je tam rada. A tiez nemaju najnizsie ceny.
Nuz, my mame smolu, ze sa k nam nastahovali kvanta sokmookych a zamorili cele mesta "najnovsiou modou" made in China a dalej na zapade Turci okrem svojich obchodov s mozno o nieco kvalitnejsimi handrami a topankami pootvarali aj pekarne, maloobchody s cerstvymi potravinami, od syrov, cez ryby, az po cerstve ovocie a zeleninu. A otvaracie hodiny asi ani nepoznaju, proste rano otvori a vecer zavrie.nordkapp_pb napísal:inak zaujimava narazka na to, kto a preco nakupuje v hypermarketoch, ale nie tak celkom smerodatna... moc rad by som si isiel o 9 rano kupit paradajky na trh spolu s par dochodcami, ale nejak to nejde ... niekto tu musi na ten bordel aj pracovat ... a ked idem rano na 8 do prace a o 6-7-8 z prace, tak je jasne ze maleho obchodnika s volnymi pracovnymi mravmi, ergo kratkymi otvarackami nestihnem
-
Fabo
Hardcore addict
Tak trebars tu v Prahe je vacsina malych samosiek prave vietnamskych, aj ked je pravda, ze nohovorim o pekarnach, zelovococh a tak.
Ale absolutne suhlasim s tym, ze na cene zalezi... ja by som si tiez radsej kupil maso od masiara, kde vidim ze mu rano priniesli pol prasata a z toho mi odsekne, ale bohuzial si nemozem dovolit platit za to maso 220 miesto 140 korun/kilo..
Ale absolutne suhlasim s tym, ze na cene zalezi... ja by som si tiez radsej kupil maso od masiara, kde vidim ze mu rano priniesli pol prasata a z toho mi odsekne, ale bohuzial si nemozem dovolit platit za to maso 220 miesto 140 korun/kilo..
to je blbost, slovaci vobec nepozaduju kvalitu potravin a to ani drviva vecsina tich ktori na to maju... radsej daju peniaze na cigarety / alkohol / znackove veci ako na kvalitne potraviny...Zaxman napísal:pryja ano je na západe , lebo tam si ale za tu potravinu ludia zaplatia aj viac ako z hypermarketu , aj tu by si ludia zaplatili viac za čerstve potraviny zo zahradky nejakej babky, bez chemickych úprav, lenže samozrejme je to drahšie a ludia si to nieže nechcu kúpiť ale niemožu, pretože žiju od vyplaty k výplate a musia rátať euro k euro aby vyžili , preto to tu zaniká
z vlastnych skusenosti ked porovnam nase potraviny s madarskymi ci rakuskymi
tak poviem len tolko NECHYTAME SA
uz len ked si zoberem napr. dve rovnake potraviny heinz kecup slovensky vs rakusky
flasa rovnaka ale vnutro-chut kecupu citit rozdiel
o mliecnych vyrobkoch ani nehovorim
tak poviem len tolko NECHYTAME SA
uz len ked si zoberem napr. dve rovnake potraviny heinz kecup slovensky vs rakusky
flasa rovnaka ale vnutro-chut kecupu citit rozdiel
o mliecnych vyrobkoch ani nehovorim