Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Digital
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Digital »

http://krimi.noviny.sk/cierna-kronika/2 ... 0-eur.html

chcel by som vedeť načo mal farár v penaženke pri posteli 2000 eur našporených od veriacich...
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Ľudia generalizujú, škoda, že sa takto neozývaš aj v témach o cigánoch a židoch.
do temy o ciganoch som napisal svoj nazor a stacilo a nepostavim sa za ludi ktorym odvadzam dost podstatnu cast platu

o zidoch temu nesledujem, nemam osobnu skusenost

za sexualne aktivnych katolickych knazov sa tiez nepostavim

co mi vsak lezie na nervy je ked niekto zneuziva vieru vyslovene na zarabanie a nemam to rad ci je to katolicka univerzita (ktora je ukazkovym prikladom ako zneuzit naboznych ludi na financnu podporu) alebo tento tu co este nevyda kontroveznu knihu ale spoileruje aby mal cim vyssi predaj

sillmaril: nie som za skryvanie skandalov RKC, jej odpoved sa uz hlada na precitanie trosku tazsie ako skandal (co sa napriklad u romoch povedat neda) a samozrejme mam odpor voci bulvaru lebo je to "temna strana zurnalistiky" (ak sa to este da zurnalistikou nazvat)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

otázne je, či vôbec cirkev chce dávať nejakú odpoveď.
keď bol minulé leto škandál vo vatikáne že tam niekto pašoval mladých homo prostitútov tak všetci držali hubu.

keď boli myslím v ružomberku (či kde?) niekým vystavené billboardy ohľadom nejakého vysokopostaveného biskupa kde bolo poukázané že má luxusné auto a nemanželské dieťa tak cirkev tiež bola ticho a billboardy po čase zmizli.

nedávno sa na slovensku stalo (tiež neviem kde... omg geografia) že dvaja típci zbili dedinského farára (ktorý bol už predtým raz napadnutý) a nikto sa nechcel baviť s reportérmi aby sa nezistilo prečo... chlapík mal evidentne niečo na rováši.

ono to potom vyzerá že "kto mlčí ten svedčí".
ja netvrdím že by sa mali nejako silne obhajovať - bremeno dôkazu nie je na strane obvineného, ale na strane obviňujúceho. ale vyhlásenie "toto nie je pravda a je to len vykonštruovaná lož proti cirkvi" by tiež stačila. nikto to však nepovie preto, lebo by to mohlo byť ľahko vyvrátiteľné a ešte viac by sa o tom hovorilo + s tým prídavkom, že ešte aj klamú...
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

hughito napísal:Dnes som v čakárni na kožnom dočítal perfektnú knihu Ježišova dynastia, ktoré dosť zmenila môj pohľad na Ježiša ako historickú postavu, ale v podstate aj Bibliu či ranné - pravé - kresťanstvo. Oskenoval som taký záver tej knihy, som zvedavý na vaše reakcie.
Knihu som sice necitala, ale co sa tyka toho zaveru, pride mi velmi zjednodusujuci. Jamesovi D. Taborovi, ako autorovi Jezisovej dynastie, by som ciastocne oponovala slovami ci zisteniami americkeho vedca Burtona L. Macka, ktory sa v ramci svojho skumania zaobera prave pociatkami krestanstva (a ich reinterpretaciou). Na Mackove podnety naviazal rozsiahly program hladajuci nove pojatie pociatkov krestanstva.

Tabor hovori o pribuzenstve Jana Krstitela a Jezisa ako aj o ich spolocnom hnuti. Pokial viem, doklady o tomto pribuzenstve sa nachadzaju len v evanjeliach – kazdy sa moze rozhodnut sam, ci to ako zdroj staci. Evanjelia totiz nie su dostatocnym dokazom historickeho Jezisa, predstavuju uplne iny fenomen a tym je mytus o pociatku, ktory utvarali rani krestania. (Tito rani krestania netvorili jednotnu skupinu, boli to rozne prudy, ktore takisto Jezisa vnimali rozne. Ako hovori Mack, ortodoxia – v tomto pripade kanonicke evanjelia alebo Pavol – je len herezou, ktora sa presadila). Co sa tyka toho spolocneho hnutia – odhliadnuc od pribehu Jezisovho krstu - Mack tvrdi, ze neexistuje ziadny iny udaj, ktory by hovoril o tom, ze by sa cesty Jezisa a Jana nejak zasadne stretli. Niektori religionisti zas tvrdia, ze sa Jezis na cas pridal k hnutiu Jan Krstitela, no hovorit o tom, ze sa toto hnutie neskor pretvorilo na krestanstvo, je zavadzajuce.

Tabor takisto spomina Jezisom vytvorenu skupinu Dvanastich a nasledny prichod do Jeruzalema. Tito dvanasti ucenici su predmetom diskusii, je pravdepodobne, ze Jezis ziadnych konkretnych Dvanastich vobec nemal. S vynimkou dvoch tradicii, v ziadnom hnuti tito ucenici nefigurovli. Mack vo svojej knihe Myth of Innocence uvadza: "When gospels were written, the advantage presented by the notion of "the disciples" was the church could claim to have received its teachings from first-generation leaders taught by the founder-teacher himslef. Because the gospels were written by combining different memory traditions taken from various Jesus movements as well as from the Christ cult, "the disciples" also served to combine several earlier notions of group leaders in a common image appropriate to the new, unified view of the church and its history." Mack dalej spomina aj to, ze "the disciples" nefigurovali ani v prameni Q ani v Pavlovych listoch, prvykrat sa objavili az v Markovom evanjeliu. Cislo 12 (apostolov) moze byt len symbolom pre dvanast kmenov Izraela, predstavuje eschatologicky celok Izraela, v sirsom vnimani 12 znamena dokonalost (naopak 6 je symbolom nedokonalosti > Satan).

Tabor dalej pise, ze: "...Jakub, tiež potomok Dávidovho rodu, ktorého pokladali za Ježišovho nástupcu, bol na čele novovzniknutej mesiášskej "vlády", založenej Ježišom – jeho rady Dvanástich." Jakub, nazyvany brat Pana, bol sice pravdepodobne na cele jeruzalemskeho hnutia, ale urcite sa neda hovorit o nejakej mesiasskej vlade. Tato skupina okolo "jeruzalemskych stlpov", ktora je tradicne povazovana za centralnu sucast najstarsich dejin krestanstva, patrila podla Macka k jezisovskym hnutiam - Jezisa vnimali ako zakladatela, vodcu, ucitela, nanajvys ako vzneseneho cloveka, no nie ako Mesiasa. Naopak Pavol, ktoreho koncepcia – ako spomina aj Tabor – sa presadila, by sa dal zaradit skor k hnutiam, pre ktore bola zasadna smrt Jezisa. Jedna sa o kristovske hnutia, ktore rozpracovali koncepty mucenictva a transformacie Jezisa v bozskeho Krista. Zaujimavostou napriklad je, ze tento koncept sa vyvinul az v severnej Syrii ci Malej Azii, a to synkretizmom s helenistickou mytologiou, ktora hovorí aj o osude bozskej bytosti (alebo Bozieho syna). Ci je ale ucenie jeruzalemskeho hnutia naozaj to prave (ako hovori Tabor), a ake vlastne je, nie je take zrejme, skupina predstavuje znacny problem, nakolko s nou nie je mozne spojit ziadny dochovany text.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

nauraa: Neviem či má zmysel ti teraz siahodlho odpisovať - zase by som musel tú knihu vytiahnuť, začať listovať hľadať a odpisovať - čo by mi zabralo aj dobrú hodinu a to sa mi teraz nechce.

Pravda je taká, že henten záver je naozaj zjednodušený, veď je to celá kniha na 2 a pol strane. Všetky svoje tvrdenia tam podkladá zdrojmi a samozrejme, že nie len biblickými. To, čo sa nedá hodnoverne zistiť, tam aj spomenie a ďalšie rozvádzanie už označuje ako iba hypotézu, ktorá sa nedá potvrdiť.

Odpoviem ti teda len spamäti:
Pokial viem, doklady o tomto pribuzenstve sa nachadzaju len v evanjeliach – kazdy sa moze rozhodnut sam, ci to ako zdroj staci. Evanjelia totiz nie su dostatocnym dokazom historickeho Jezisa, predstavuju uplne iny fenomen a tym je mytus o pociatku, ktory utvarali rani krestania.
V podstate áno, čerpá len z evanjelioví. Napr. že Mária zostala tri mesiace u blízkych príbuzných, staršieho manželského páru Alžbety a Zachariáša. No a tým pádom tam nejaké príbuzenstvo asi bolo - sesternice, teta-neter. To, že Ježiš s Jánom Krstiteľom predsa len niečo mal je hádam jasné.
v tomto pripade kanonicke evanjelia alebo Pavol – je len herezou, ktora sa presadila
To isté píše aj Tabor.
no hovorit o tom, ze sa toto hnutie neskor pretvorilo na krestanstvo, je zavadzajuce.
Ja som z celej tej knihy pochopil to, že Ježišovi a jeho skupine nešlo o vytvorenie ničoho nového, žiadneho kresťanstva. To vzniklo až oveľa neskôr a Ježiš bol už len "zneužitý" (a výrazne "dorobený") ako symbol.

K tým dvanástim: Tabor písal, že evanjelia berie ako historický zdroj potom, čo z nich odstráni teologické prvky. Tvrdí, že 12 mali byť symbolom pre dvanasť kmeňov Izraela, čiže to bol jasný zámer Ježiša.
Tato skupina okolo "jeruzalemskych stlpov", ktora je tradicne povazovana za centralnu sucast najstarsich dejin krestanstva, patrila podla Macka k jezisovskym hnutiam - Jezisa vnimali ako zakladatela, vodcu, ucitela, nanajvys ako vzneseneho cloveka, no nie ako Mesiasa.
A prečo nie ako Mesiáša ?
Ci je ale ucenie jeruzalemskeho hnutia naozaj to prave (ako hovori Tabor), a ake vlastne je, nie je take zrejme, skupina predstavuje znacny problem, nakolko s nou nie je mozne spojit ziadny dochovany text.
Tabor hovorí o strateno prameni Didaché, ktorý bol znovuobjavený v roku 1873 - vraj je to svedectvo tej podoby kresťanstva, ktoré sa dá odvodiť priamo od Ježiša.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

K tým dvanástim: Tabor písal, že evanjelia berie ako historický zdroj potom, čo z nich odstráni teologické prvky.
Je to povolená "matematická operácia"? Odstrániť prvky? Pri takých textoch?
hughito
Redeemer
Redeemer

Evanjelia sa dajú do určitej miery brať ako historický text, ale je tam aj istý teologický nános. A historik by mal narábať s faktami a teologický nános faktami nedisponuje.
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

To je mi jasné, len pochybujem o správnosti výsledku, keď niekto vytyčuje presnú hranicu medzi mýtom a faktom v nejakom prameni.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Preto sa to ani nezvykne robiť a hľadajú sa radšej iné zdroje, evanjeliá sú prameň veľmi zlý, pretože ako píšeš rozlíšiť tam medzi mýtom a faktom je často nemožné. Však sú prípady keď aj nekresťanské zdroje boli kresťanmi upravené a došlo sa na to až keď sa našla staršia kópia alebo to bolo až príliš zjavné že pôvodný autor by to tak nenapísal.
Biblické zdroje keďže sú rozšírené môžu slúžiť ako vodítko, niečo na spôsob "dačo sa vraj stalo, poďme to hľadať v iných dôveryhodnejších prameňoch".
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak podľa mňa sa dá jasne rozlíšiť medzi tým, keď sa píše, že Ježiš išiel tam a tam a tým, že Ježiš niekoho vzkriesil z mŕtvych.

Ale samozrejme, že evanjelia samé o sebe nestačia, historici pracujú aj s inými nebiblickými prameňmi, pomáha aj archeológia či iné pomocné historické vedy.
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito napísal:V podstate áno, čerpá len z evanjelií. Napr. že Mária zostala tri mesiace u blízkych príbuzných, staršieho manželského páru Alžbety a Zachariáša. No a tým pádom tam nejaké príbuzenstvo asi bolo - sesternice, teta-neter. To, že Ježiš s Jánom Krstiteľom predsa len niečo mal je hádam jasné.
Ze je to jasne ale vyplyva len z evanjelii, vnimat ich ako historicke zdroje je v dobe textovej kritiky neudrzatelne. Ako poznamenal jeden cesky religionista – o Jezisovi mozeme s istotou tvrdit len to, ze zil a bol ukrizovany.
hughito napísal:Ja som z celej tej knihy pochopil to, že Ježišovi a jeho skupine nešlo o vytvorenie ničoho nového, žiadneho kresťanstva. To vzniklo až oveľa neskôr a Ježiš bol už len "zneužitý" (a výrazne "dorobený") ako symbol.
Ano, nazor, ze sa Jezis nesnazil vytvorit ziadne nove hnutie, je celkom rozsireny. To, co pises, sa nijak nevylucuje s tym, co pisem ja. Len som tvrdila, ze teza, ktora povazuje krestanstvo za pretvorene Janovo hnutie, je mimo.
hughito napísal:K tým dvanástim: Tabor písal, že evanjelia berie ako historický zdroj potom, čo z nich odstráni teologické prvky. Tvrdí, že 12 mali byť symbolom pre dvanasť kmeňov Izraela, čiže to bol jasný zámer Ježiša.
Aka miera rozhoduje, ze nieco je teologicky nanos, ale napriklad Dvanasti uz nie? Mack je skeptik, preto zachadza az dalej. Nabozenstvo povazuje za fenomen ludskych dejin, preto musia byt aj evanjelia rozoberane vo svete socialnej a kulturnej historie. Evanjelia podla neho hovoria o mytotvorbe, o pociatkoch krestanstva, kedy sa autori retrospektivne vracali k urcitym udalostiam a pripisovali im urcite vyznamy. Mack nepovazuje myty za nejaky kolektivny klam ci zmatenu spomienku, vravi, ze v danej spolocnosti stvrdzuju minulost, je ale potrebne pristupovat k nim ako k vysledku snahy krestanov "pochopit a ospravedlnit ich vlastne zapojenie do hnutia, ktore ponukalo zmysel ich socialnej existencie. Mytus nesluzi len k vytvaraniu zazracnych narativnych svetov, ale tiez k reflexii toho sveta, v ktorom clovek zije." Preto je zasadna otazka, co sa snazili krestania ziskat, ked rozvijali vlastnu obrazovost o minulosti takym sposobom, aky sa dochoval v textoch. Do tejto obrazovosti patrili podla Macka aj Dvanasti.
hughito napísal:A prečo nie ako Mesiáša ?
Podla zidovskych ocakavani mal byt Mesias sice nabozenskym, ale aj politickym vodcom a kralom (co Jezis nebol). Navyse, skupina okolo jeruzalemskych stlpov (Jakub, Peter, Jan) bola pravdepodobne blizka hnutiu, ktore vytvorilo pramen Q – zbierka vyrokov, hovori o Bozom kralovstve, no nespomina sa v nej rola Jezisa ako Mesiasa, nepozna smrt Jezisa za hriechy a podobne. Definitivne potvrdeny mesianisticky povod Jezisa je spojeny az s prekonanim smrti, co je koncept znamy pre kristovske hnutia (nie jezisovske).
hughito napísal:Tabor hovorí o stratenom prameni Didaché, ktorý bol znovuobjavený v roku 1873 - vraj je to svedectvo tej podoby kresťanstva, ktoré sa dá odvodiť priamo od Ježiša.
Didache hovori o uceni Pana skrze apostolov, neda sa vsak preukazat, ze by sa autori tohto spisu s apostolmi osobne poznali, povod dokumentu je rovnako nejasny ako rok jeho vzniku.
hughito
Redeemer
Redeemer

Obšírnejšie až zajtra, dnes len k tomu Mesiášstvu, ktoré si spochybnila.

Poznámka 1.
Prílohy
IMG.jpg
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

hughito napísal:Tak podľa mňa sa dá jasne rozlíšiť medzi tým, keď sa píše, že Ježiš išiel tam a tam a tým, že Ježiš niekoho vzkriesil z mŕtvych.

Ale samozrejme, že evanjelia samé o sebe nestačia, historici pracujú aj s inými nebiblickými prameňmi, pomáha aj archeológia či iné pomocné historické vedy.
No tak je jasné že vzkriesenie nikto nebude brať ako fakt, ale aj zdanlivo obyčajná situácia sa dá často zveličiť v niekoho prospech. Taktiež tam je veľa úplných výmyslov, teda udalosti ktoré nemajú žiaden základ. S takýchto textov je ťažké určiť čo sa naozaj stalo.

Dnes už je veda v bádaní na celkom dobrej úrovni, ja keď som čítal o vykopávkach v malej ázii a v sumerskej ríši tak mi niekedy prišlo až neuveriteľné čo všetko sa tým dá zistiť. Nehovoriac o tom že za pomoci kadejakých rádiológov a geológov sa dajú fakt robiť zázraky.
nauraa
Medium Star
Medium Star

hughito, netusila som, ze prave ty budes tak jednoducho prijimat "fakty" z biblickych spisov :)

V najblizsich dnoch tu nebudem, ale rada sa k diskusii neskor vratim.
hughito
Redeemer
Redeemer

Je zaujímavé si prečítať takýto článok, kde sa v závere operuje s nejakým Ježišom obetujúcim sa na kríži kvôli "našim" hriechom, keď z našej predchádzajúcej diskusie vyplynulo, ako ťažké je vyextrahovať nejakú "pravdu" z Biblie.

K tomu článku:
Židovstvo i kresťanstvo týmto unikátnym svetonázorom umožnili, aby na konci stredoveku v Európe vzklíčilo vedecké poznanie.
To je zaujímavé, že skrz ten dokonalý svetonázor vzklíčilo vedecké bádanie v Európe na konci stredoveku. Žasnem. Neskorý stredovek je od cca 1350, dovtedy to ten svetonázor neumožňoval ? Čo bolo pravou príčinou toho vzrastu vedeckého bádania ? Ako je možné, že aj bez židovsko-kresťanského unikátneho svetonázoru klíčilo vedecké bádanie v Indii, Grécku či u moslimov dávno pred kresťanmi ?
Zvlášť to platí o kláštoroch. Po páde rímskej civilizácie boli jedinými útočiskami vzdelanosti. Prepisovali sa v nich staré knihy a mnohé mníšske rády sa špecializovali na hospodárske aktivity, ktoré povzniesli celé krajiny.
Áno, toto je fakt a písali sme to tu x-krát. Len škoda, že to sa vzdelanie udržovalo za múrmi.
Kresťanstvo neoddelilo od Boha len prírodu, ale aj politiku.
Áno, vidíme to ale aj v praxi, keď bolo kresťanstvo pri moci (neustále snahy o ovládnutie svetskej moci). Konieckoncov, podľa mňa bol už Ježiš istý politicko-náboženský ašpirant.
Kresťanstvu sa dáva za hriech aj zničenie pôvodných indiánskych civilizácií Ameriky. Hoci tieto kultúry sa vyznačovali ohavnosťami ako bolo obetovanie ľudí, nezničila ich Cirkev, ale conquistadori.
Veľmi pokrytecké tvrdenie. Zvaliť to na conquistadorov s tým, že Cirkev nič a argumentovať nejakými pár kňazmi je na smiech. Netvrdím, že neboli aj nejakí kňazi, ktorých Krivošík spomínal, ale boli aj tí na opačnej strane. A tiež netvrdím, že Cirkev to priamo nakázala alebo čo, skôr ide o to, že to boli všetko veriaci kresťania. Dôležitý je širší kontext:

Kód: Vybrať všetko

Počnúc od Krištofa Kolumbusa podrobovanie Ameriky znamenalo propagáciu kresťanstva najnevyberanejšími spôsobmi. Ihneď, akonáhle vystúpili na suchú zem na prvých obývaných ostrovoch Karibského mora Kolumbus zajal šesť domorodcov, o ktorých prehlásil: „mali by byť dobrými sluhami a ľahko z nich urobím kresťanov, pretože sa mi zdá, že nepatria k žiadnemu náboženstvu“. Jeho spoločník Michele de Cuneo, taliansky šľachtic hovoril o domorodcoch ako o „zvieratách“, pretože jedia keď sú lační a „milujú sa otvorene kedy sa im zachce“. Na každom ostrove kde Kolumbus zakotvil umiestnil kríž s príslušným vyhlásením znamenajúcim, že zaberá zem do vlastníctva svojho katolíckeho patróna v Španielsku. Ak sa domorodci zdráhali (alebo nerozumeli o čo ide) pokračuje Kolumbus: „Uisťujem vás, že s pomocou Božou vstúpime násilne do vašej krajiny a povedieme vojnu proti vám a podrobíme vás jarmu a poslušnosti cirkvi, spôsobíme vám toľko zla čo len vládneme tak ako vazalom, čo odmietajú prijímať svojho pána.“ Približne dve tretiny domorodého obyvateľstva zahynulo na kiahne zavlečené sem kolonistami ešte predtým než začali násilnosti. Toto bolo vyhlasované ako „zázračná láskavosť a predvídavosť Božia“ v záujme kresťanstva. Guvernér napísal v r. 1634: „Pokiaľ ide o domorodcov, tí takmer všetci zomreli na kiahne, takže Boh takto zabezpečil naše vlastnícke právo na to čo tu máme.“ Na Hispaniole po príchode Kolumbusa domorodé obyvateľstvo (Arawakovia), ktorí boli šťastný a mierumilovný ľud, obývajúci ostrov s bohatými prírodnými zdrojmi, skutočný raj na zemi, čoskoro utrpeli stratu na životoch 50 000 ľudí. Tí, čo prežili podľahli znásilňovaniu, vraždám, zotročeniu a španielskym nájazdom. Jeden z očitých svedkov to popísal takto: „Tak veľa Indiánov pomrelo, že to nebolo možné zrátať, všade na zemi ležali mŕtvi Indiáni. Zápach bol obrovský, smrtonosný.“ Indiánsky náčelník Hatuey ušiel so svojimi ľuďmi, bol však chytený a upálený zaživa. Keď ho uväzovali na kôl františkánsky kňaz ho nabádal, aby prijal Ježiša, aby sa jeho duša dostala do neba, namiesto do pekla. Hatuley odpovedal, že ak v nebi sú kresťania, radšej pôjde do pekla. Španieli sa rozkošou vyžívali vo vymýšľaní najrôznejších zverstiev. Vyrobili šibenicu, kde sa prsty nôh dotýkali zemi, aby sa obete neudusili hneď. Potom obesili naraz tridsať Indiánov na počesť Ježiša Krista Nášho Spasiteľa a jeho Dvanástich Apoštolov. Následne zabalili telá do slamy a pálili ich za živa. Inokedy mali pôžitok z toho ak jednou ranou mečom uťali niekomu celé rameno, alebo celú nohu až od panvy, alebo hlavu ako mäsiari. Ostrov s ôsmymi miliónmi obyvateľov do konca r. 1496 stratil pri Kolumbusovom príchode v r. 1492 až polovicu obyvateľov, napokon boli všetci domorodci vykynožení, takže Španieli boli „nútení“ dovážať otrokov z iných Karibských ostrovov. Tých však stihol rovnaký osud. Za štvrť storočia boli milióny domorodcov zabitých. Potom Španieli vtrhli do vnútrozemia Mexika v Strednej Amerike. Kultúra týchto miest bola čoskoro úplne devastovaná a domorodci vyvraždení. Do konca 16. storočia sa asi 200 000 Španielov prisťahovalo do Ameriky a asi 60 miliónov domorodcov bolo vyvraždených. Nelíšili sa v tomto ani zakladajúci kolonisti Severnej Ameriky. Na jar 1612 si niektorí Anglickí kolonisti obľúbili život medzi priateľskými a štedrými domorodcami a z Jamestownu sa mnohí k domorodcom nasťahovali (vyriešilo to ich sexuálne problémy, na názor cirkvi sa nepýtali). Guvernér Thomas Dale ich nechal pochytať, niektorí boli obesení, iní lámaní na kolese, alebo zastrelení. Takéto „elegantné“ popravy boli však výsadou iba Angličanov, ktorí chceli žiť ako Indiáni. Voči domorodcom sa používali iné metódy. V oblasti terajšieho Massachussetts prebiehala genocída, ktorú teraz voláme „vojna s Peqoutmi“. Zabijaci boli puritánski kresťania z New Englandu. Keď našli mŕtveho kolonistu nik sa nezdržiaval vyšetrovaním, ale spustila sa lavína pomsty proti Narragansetským Indiánom, napriek dohovorom s ich náčelníkom. Keď ich pequotskí indiáni, čo boli nepriatelia Narragansetských vítali, vypálili aj týmto všetky ich osady. John Masson, puritánsky zástupca veliteľa napísal po jednom takomto masakre: „A naozaj taký hrozný teror spustil na nich Všemohúci Boh, že bezhlavo utekali priamo do horúcich plameňov, kde zahynuli, nad nimi bol Boh, ktorý sa smial nepriateľom Jeho národa. Takýto rozsudok dal Boh proti pohanom, zaplniac celé miesto mŕtvymi mužmi, ženami a deťmi.“ Masonov osobný priateľ to hneď aj ospravedlnil Bibliou: „Strašný bol krvavý pohľad pre mladých vojakov, avšak Sväté Písmo vyhlasuje, že niekedy ženy a deti musia zahynúť s rodičmi.” Kolonisti dokonca vycvičili špeciálnych psov na chytanie a roztrhávanie Indiánov. Pequotov takto prakticky takmer úplne vyvraždili. Vierolomnosť kresťanov pri mierových dohodách bola bežná. Citujeme štátnu radu štátu Virginia: “Mierové zmluvy boli podpísané s dopredu uváženým zámerom porušiť ich“. „Ako náhle Indiáni dostanú pocit istoty, budeme vo výhode, že ich prekvapíme a ustrihneme im rožky“. Pred príchodom Angličanov kmeň západných Abenakiov v New Hampshire a Vermonte rátal 12 000 hláv. Za menej než pol storočia z nich ostalo iba 250 na žive (95 % vyvraždených). Kmeň Potumtuckov mal viac než 18 000 členov. Po päťdesiatich rokoch zostalo iba 920 (95 % vyhubených). Quiripi -Unquachog: pôvodne 30 000, ostalo 1500 (95 % vyhubených). V Massachusetts z pôvodného počtu 44 000 ostalo 6 000 (81% strata). Celkový počet vyhubených Indiánov v období od r. 1500 do r. 1900 v oboch častiach kontinentu je 150 miliónov
nauraa: :) Však nie, ja sa v podstate iba snažím interpretovať to, čo som prečítal. Ak by sme sa držali toho českého religionistu, tak by to bola celkom nuda, nie ? :D

Ja som mal z tej knihy skôr pocit, že autor je dosť kritický voči evanjelium a celkovo voči obrazu Ježiša a celej tej doby tak, ako nám to dnes predostiera cirkev. Len sa akoby snažil aj skrz tú Bibliu urobiť ten príbeh tak, že na tom nebolo nič neuveriteľného, proste, normálny proces jednej skupiny, resp. človeka v kontexte danej doby.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

raj mame vsetci pred ocami, priamo pod nosom, je tak uzasny, nadherny a zaroven hmotny, napriek tomu ho denne nicime, potrebujeme stale viac a viac, chceme byt stale rychlejsi...vedieme medzi sebou nezmyselne nabozenske vojny v mene imaginarnych bytosti a nezmyselnych ritualov, pretoze v ramci svojej sebeckosti a egoizmu dufame, ze po fyzickom zivote nas caka este nieco lepsie, ze dostaneme este viac ako mame teraz, ze prave my sme ti vyvoleni...neuvedomujeme si, ze ten raj a vecny zivot nam prave unika medzi prstami a mozeme si za to sami, vlastnou hlupostou, zaujatostou a sebectvom smerujeme ku svojmu koncu...a nebude to Boh alebo ina imaginarna nadprirodzena bytost, ktora ten koniec sposobi a bude nas sudit, ludstvo skor ci neskor znici samo seba a je len otazka, ci ten raj zoberieme so sebou alebo nie, zmenit sa totiz asi nedokazeme...

SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

mozem napisat to iste a povedat o tebe ze si egoista a chces z planety vytazit maximum pritom ta caka nieco este lepsie. :roll:
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

si pozri ten dokument a potom tuto otazku smeruj na veriacich, preco sa snazia z planety vytazit maximum, preco sa ludstvo snazi vyplienit a zdevastovat vsetko co moze, ked ste veriaci a verite, ze po smrti vas caka nieco lepsie ??? ...u niekoho, kto neveri v posmrtny zivot, by sa taketo devastacne spravanie dalo ocakavat...ale preco to robia aj veriaci ? vacsina ludi na tejto planete veri v nejake bozstvo alebo posmrtny zivot, napriek tomu sa podielaju na sucasnom smerovani ludstva, na niceni raja...rovnaka tuzba po materialnom, mat stale viac, stale viac si uzivat, vacsia spotreba, viac potrieb...atd. Na co je nam teda viera, v com su veriaci lepsi ako neveriaci, preco su vyvoleni ??? ked vsetci spolocne ten raj nicime, spolocne smerujeme rychlym tempom ku koncu...a mnohi z vas budu velmi prekvapeni, ked nakoniec ziaden spasitel nepride, iba kruta realita zniceneho raja, nasej planety, za co si budeme moct sami...

zosik 100
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa zosik 100 »

Cirkev odjakživ okradala a odrbavala vo svoj prospech cirkev bola aj je drbnuta.
Napísať odpoveď