xjojox2246 napísal:čaute,
zase ja zase nieco chcem, tak sa ospravedlnujem.
No takze k veci, potreboval by som ak by niekto mohol na tieto otazky napisat odpovede.
Fakt by ma to potesilo a velmi mi to pomohlo
1)Ako postupoval Hitler v plane Fall Grun? //Dejepis 3, strana 59//
2)Aký postoj zaujali v čase politickej krízy západný spojenci ČSR? //Dejepis 3, strana 59//
3)Akú úlohu zohrali v rokoch 1938 až 1939 národnostné menšiny v ČSR? //Dejepis 3, strana 59//
4)Ktoré štáty podpísali Mníchovskú dohodu a aké mala následky ČSR a vývoj politickej situácie v Európe? //Dejepis 3, strana 59//
5)Aké následky mala Viedenská arbitráž? //Dejepis 3, strana 59//
6)Kedy a za akých okolností dosiahli Slováci vyhlásenie slovenskej autonómie? //Dejepis 3, strana 59//
neviem ci si to pamatam spravne ale...
4) VB, FRA, GER a ITA...[nebolo to pod heslom "o nas bez nas"?] Nemecko vydalo hrozbu za nesplnenie uzemnych poziadavok (vojenske prepadnutie CeskoSlovenska)... a nasledky?
+nemecko si robilo co si chcelo, kedze VB uprednostnovalo politiku appeasementu, FRA sa za nas nepostavilo a ITA ako spojenec GER asi spominat nemusim... sila GER vzrastla, nikto sa im vtedy nepostavil -> bliziaca sa vojna
5)
+podpisana Ribbentropom a Cianom vo Viedni (zucastneni aj slovaci/cesi)
+prisli sme +- o 5mil obyvatelov (z toho asi o 35% slovakov)
+stratili sme okolo 30% uzemia
+celkove oslabenie
6)
ak myslis tzv autonomisticky blok tak oktober 1932 (HSĽS + SNS)
ďalej
Žilinská dohoda -> 6.okt 1938
+predniesol Tiso
+vlada uznala svojbytnost ceskeho a slov. naroda
+republika sa zmenila na federativny stat Česko-slovenska republika a Slovensko dostalo nazov "Slovenska krajina"
+zakon vstupil do platnosti 22.nov 1938
+Hacha emigroval, prezident tzv okyptenej republiky -> E. Hacha
ak som sa sekol tak sry, je uz dost neskoro