H.264 stream

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
xslavo
Novice
Novice

H.264 stream

Príspevok od používateľa xslavo »

Dobrý deň.
Potreboval by som súrne poradiť s jednou otázkou. Potrebujem odpoveď na štátnice.

Aké podmienky musí v súčastnosti spĺňať H.264 stream, aby bol dekódovateľlný zvukovou kartou ?

Ďakujem veľmi pekne :)
lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: H.264 stream

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Nech premýšľam, hľadám, čítam h264, nedáva mi tá otázka nejak zmysel.
O akých podmienkach sa bavíme? Máš nejaké možnosti? Pretože h264 je vlastne kontajner *.mov, mkv, etc., prípadne je tiež označovaný akoh.264/MPEG4 AVC.
Je možného ho použiť vo vysokom rozlíšení avšak rovnako i v nízkom.

O zvuk ako taký sa predsa h.264 nestará. AAC, AC3, etc., nie sú "súčasťou" h.264.
h.264 je teda samostatný kontajner videa. Pre zvuk, by súbor, napríklad *.mkv musel teda obsahovať nejaký zvukový formát, povedzme že stopu v spomínaných audio
kontajneroch.

kontajner ako taký slúži na to, na čo bol pri vyvíjaní "určený", nuž a v prípade h.264 to bude to video.

Rád sa však nechám poučiť. Múdrejší budeme, keď dáš nejaké možnosti, aby sa bolo od čoho odraziť. V opačnom prípade budeš musieť googliť. Ja som google pre tvoj
problém venoval asi pol hodiny, a všeličo som sa dočítal.
xslavo
Novice
Novice

lekoklatik napísal:Nech premýšľam, hľadám, čítam h264, nedáva mi tá otázka nejak zmysel.
O akých podmienkach sa bavíme? Máš nejaké možnosti? Pretože h264 je vlastne kontajner *.mov, mkv, etc., prípadne je tiež označovaný akoh.264/MPEG4 AVC.
Je možného ho použiť vo vysokom rozlíšení avšak rovnako i v nízkom.

O zvuk ako taký sa predsa h.264 nestará. AAC, AC3, etc., nie sú "súčasťou" h.264.
h.264 je teda samostatný kontajner videa. Pre zvuk, by súbor, napríklad *.mkv musel teda obsahovať nejaký zvukový formát, povedzme že stopu v spomínaných audio
kontajneroch.

kontajner ako taký slúži na to, na čo bol pri vyvíjaní "určený", nuž a v prípade h.264 to bude to video.

Rád sa však nechám poučiť. Múdrejší budeme, keď dáš nejaké možnosti, aby sa bolo od čoho odraziť. V opačnom prípade budeš musieť googliť. Ja som google pre tvoj
problém venoval asi pol hodiny, a všeličo som sa dočítal.
Kamarát mi napísal toto :

Kód: Vybrať všetko

24bit - bitova hlbka kodovania- pocet kvantovacich hladin
96kHz- vzorkovacia frekvencia
Ale nemám viac k tomu. Tak neviem no :(

A ešte mám takú podotázku :
Podporuje standard MPEG-1 aj iné dátové toky ako 1,5 Mbs ?­­
Ďakujem veľmi pekne :)

//autoeditácia príspevku (12 Máj 2011, 18:21)
Ja už googlim asi 2 hodiny a nič.. :( ale velmi pekne ďakujem za snahu
lekoklatik
VIP
VIP

bitová hĺbka môže byť kľudne aj 25,00 či 29,97.
Ono podľa mňa je to celkom zavádzajúce.
Pretože či ty prehráš video s nastavením kontajneru h.264 s napríklad 29,97fps, záleží na výkone tvojho PC, a samotných ovládačov, alebo skôr video codecov ktoré máš nainštalované v PC. Podľa toho sa potom video správa. Tak isto je to aj v prípade zvuku. Keď inštaluješ codecpack, väčšinou obsahuje video a rovnako aj audio codec. O typoch codecu sa podľa mňa teraz nemusíme baviť (video: mpeg2, h.264, xvid, etc., audio: AC3, ogg, mp3).

Preto je podľa mňa otázka ťažko zodpovedateľná bez dostatočných doplnkových informácií. Najideálnejšie by sa asi bolo opýtať v škole teda, prípadne spolužiaka, ktorý si je istý v tom čo ti poradí. Niekto tie otázky taktiež už určite vypracoval.

Čo sa týka mpeg-1, znovu sa bavíme o videu kde mi toto tiež príde nejasné, zavádzajúce. Pretože štandartné nastavenie je teda tých 1,5, ale nie je písaným pravidlom, že iný dátový tok nebude možné prehrať a stále to bude "štandart".
O tom asi viac napríklad - http://www.jakeludington.com/ask_jake/2 ... ained.html

Vysvetlení je podľa mňa mnoho, preto je teda skutočne šťastnejší nápad, opýtať sa niekoho, kto má už tie skúšky za sebou, prípadne profesora. Pretože takto sú to len dohady. Ja ti môžem napísať niečo, čo by u vás na skúške neprešlo. Určite chápeš čo mám na mysli. Takže si pekne vyhľadaj e-mail vyučujúceho a šup na neho s otázkami.
xslavo
Novice
Novice

Jasné chápem. Len to ešte nikto nemal. Ja som to dostal ako otázky k mojej bakalárke, ako posudok. Ja som mal bakalárku - Subjektívne hodnotenie kvality obrazového signálu. Pomocou hodnotiacich metód DSIS, DSCQS, ACR. Tam som porovnával subjektívne hodnotenie ľudí medzi MPEG-2, MPEG-4 part 2 a part 10 s rozdielnymi bitovými rýchlosťami.
lekoklatik
VIP
VIP

Tak prečo sa ťa oponent pýta na zvuk? hm.
xslavo
Novice
Novice

lekoklatik napísal:Tak prečo sa ťa oponent pýta na zvuk? hm.
Ved to ze nechapem :( tu druhu otazku chapem tu s MPEG-1 to je pohoda..ja si myslim ze je tam spravna odpoved ze mozemat max 1,5 Mb/s
xixo22
Star
Star

Príspevok od používateľa xixo22 »

lekoklatik napísal: Pretože h264 je vlastne kontajner *.mov, mkv, etc.,
h.264 nie je kontajner ale kodek resp. komprimacny algoritmus ale k veci...divne polozena otazka ja by som to tipoval skor na chytak, spytal som sa to kamarata on povedal ze nemoze byt poskodeny no ale nejak mi neide do hlavy ta zvukova karta kedze je to obrazovy kodek
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Presne tak, h.264 je obrazovy kodek a so zvukom nema nic spolocne. Mozes mat video kodovane v h.264 a zaroven so zvukom v mp3, pripadne h.264 stream bez zvuku, atd. Ale bezne sa pouziva AAC: http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Audio_Coding , no je to len volba toho, kto video vytvara.
K h.264:
http://en.wikipedia.org/wiki/H.264
"H.264/MPEG-4 Part 10 or AVC (Advanced Video Coding) is a standard for video compression, and is currently one of the most commonly used formats for the recording, compression, and distribution of high definition video. "
Napísať odpoveď