Nový bike - kotúčové vs. V-brzdy

O športe...

Tvoje preferované brzdy ?

V-brzdy.
2
6%
Kotúčové brzdy.
21
68%
Riešiš hovadinu.
8
26%

Celkom hlasov: 31

RedBull
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa RedBull »

Zdravím, osadenstvo.

Idem kupovať nový bike, a chcem sa vás preto opýtať na váš názor, že ktoré brzdy sú lepšie ?
Ja som počul na každú stranu nejaké pozitíva / negatíva.
Niektorí mi povedali, že "kotučáky" sa vraj rýchlo zahrievajú, že sa môže kotúč pri náraze skriviť
a zničiť celú tú brzdiacu mechaniku, a že "kotúčaky" sú len na image a plnia rovnakú funkciu.
Iní zase, že V-brzdy pískajú na mokrom ráfiku (áno, aj mne to lezie na nervy), gumy sa veľmi
rýchlo zošmýkajú atď.

Chcel by som teda poznať váš názor na túto možno zbytočnú tému :) S čím máte lepšie skúsenosti,
nejaké tipy ak máte, tak ich sem napíšte :)

THX.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Nový bike - kotúčové vs. V-brzdy

Príspevok od používateľa javatar »

Ako si spominal - kazde maju svoje negativa a pozitiva a preto bude dobre ak sem napises ako budes bicykel vyuzivat. Lebo je uplne jedno ze V-brzdy sa pri jazde po blate rychlejsie opotrebovavaju a kotucaky tam brzdia lepsie ak ides kupovat cestny bicykel. To len tak na okraj - ked poskytnes viac info tak ti ludia budu schopny lepsie poradit.
RedBull
Amateur
Amateur

Bike chcem na horskú cyklistiku. Chcem sa flákať v prírode, ale občas aj v rámci mesta.
Chcem si kúpiť bike, s ktorým sa nebudem báť rozbehnúť z kopca niekde v lese alebo v
meste, a viem, že bezpečne zabrzdím (nie ako ten môj 8-ročný Olpran z Kauflandu :D).
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

tak kupuj kotucove, na horsky bycikel su ovela lepsie kotucove brzdy..aj ked su drahsie.
Niektorí mi povedali, že "kotučáky" sa vraj rýchlo zahrievajú, že sa môže kotúč pri náraze skriviť
Celkovo podla mna aj lepsie brzdia nez normalne brzdy. Zahrievaju sa? tak to zalezi asi aj od tych kotucov ..ci si kupujes nieco kvalitne...alebo nejaky sh*t z tesca, A to , ze by sa mohol skrivit...tak pochybujem ze sa budes s bikom hadzat o zem, alebo ze by si do tych kotucov kopal :wink: Tak jak sa ti kotuce mozu skrivit..tak sa ti moze cele koleso alebo ram ci riaditka skrivit
RedBull
Amateur
Amateur

Silmer napísal:tak kupuj kotucove, na horsky bycikel su ovela lepsie kotucove brzdy..aj ked su drahsie.

Celkovo podla mna aj lepsie brzdia nez normalne brzdy. Zahrievaju sa? tak to zalezi asi aj od tych kotucov ..ci si kupujes nieco kvalitne...alebo nejaky sh*t z tesca, A to , ze by sa mohol skrivit...tak pochybujem ze sa budes s bikom hadzat o zem, alebo ze by si do tych kotucov kopal :wink: Tak jak sa ti kotuce mozu skrivit..tak sa ti moze cele koleso alebo ram ci riaditka skrivit
Bike chcem kúpiť zo športového obchodu Capricorn, takže TESCO / Kaufland shitom sa vyhnem zďaleka. Kotúče majú väčšinou
navŕtané v sebe diery (podobne ako keramické brzdy trbárs u Porsche), takže som tiež veľmi nechápal tomu zahrievaniu.
S tým ohnutím, no to by asi malo závisieť od hrúbky a materiálu. Preto sa pýtam tu, pretože "overených" info som sa už
napočúval dosť :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

aj kvalitné kotuče sa zahrievajú, pokiaľ máš neaký kvalitný zjazd tak ti to musí byť snáď jasné
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

kotucove brzdy su jednoznacne lepsie...samozrejme nebavime sa o kotucoch ktore su na bicykloch, ktore su vystavene v kauflande :smt006
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

nemenovany kamarat s nemenovanym kamaratom isli dolu bankovom (kopec pri kosiciach, vydatny, dlhy zjazd) a ked prisli dolu, jeden povedal druhemu, ze mu da 5 eur, ked sa na chvilku dotkne kotucoveho disku...ten druhy zarobil 5eur a popaleninu na prste. :lol:
vsetky sa zahrievaju a neverim, ze nejake sa nezahrievaju
hladaj kotucaky a ked nevies co s peniazmi tak rovno hydraulicke.
foxmaros
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa foxmaros »

kotučove brzdy 100% najlepšie hydraulické neake Shimano :) ...potom zaleži aj natom kolko važiš jasne že ked maš 100kg a ideš dole kopcom ma maš 160kotuče že sa zahreju a zvlnia chladenim , najlepšie su kotuče na hlinikových unášačoch ktore rychlejšie odvádzajú teplo.. prípadne vačšie kotuče 180ky :)
Baly
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Baly »

urcite kotucove, aj ked je pravda ze aj ine brzdy pokial su kvalitne tak by mali rovnako dobre posluzit

ale tiez preferujem radsej kotucove :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Zaujimava diskusia, len niektore nazory su trochu obmedzene. Stupanie teploty v pripade brzd je snad jasne kazdemu, je to fyzika zo zakladnej skoly, takze ci ide o klasicke Vecka, kotuce alebo hocico ine, vzdy tam bude trenie a narast teploty. Za beznych podmienok a to aj v pripade dlhsej jazdy niekde v terene si myslim, ze sa brzdy neprehreju, aj ked teplota bude urcite vysoka a bezproblemov spravi na ruke popaleninu a krasny pluzgier. Ta teplota vsak nie je taka vysoka, aby znicila kotuc. Je zbytocne sa bavit, ktora brzda je lepsia, v tomto pripade je to rozhodne hydraulicka kotucova brzda, nieco od znacky Hayes alebo Avid, pripadne kludne aj vyssia rada od Shimana.

RedBull: Ako mozes pri naraze o kamen ohnut kotuc, rovnako tak mozes ohnut kluku, prehadzovacku, riaditka, V-brake, zlomit si nohu alebo hocico ine. Piskanie brzd pri vode sposobuju zle gumicky + rafik, castokrat postaci vycitit rafik a vymenit gumicky. Taktiez sa ti moze stat, ze aj kotucove brzdy ti budu piskat, nie len za morka, ale aj za sucha. Je to vsak iny, podstatne tensi a tichsi zvuk.

foxmaros: Myslim, ze Shimano je daleko v pozadi na Hayesmi a Avidmi, tam nie je o com. Za plus by snad hovorila cena. V predu potesi skor 180mm kotuc, vzadu postaci aj 160mm. V pripade vacsich 203mm je uz problem, ze byva kotuc ohnuty od vyroby a potom to sucha a pri vyssej rychlosti vydava pisklavy zvuk.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Samozrejme, že hydraulické kotúče.. výhody určite pravládajú. Jazdím ich už štvrtý rok a zatiaľ mi na slovenských kopcoch ubrzdili asi všetko... (Avid Juicy 5, kotúče 185/160, moja váha 95-100kg). Iba raz mi zadná 160ka stratila brzdný účinok, avšak to som šiel zjazd v neznámom teréne, v blate, za mokra, takže som brzdil hlavne zadnou brzdou, aby mi predné koleso náhodou neušlo a nezaryl nos do zeme. Čo sa týka pískania, aspoň moje kotúče za mokra riadne revú, určite viac ako staré v-braky (LX), avšak brzdný účinok je nezmenený (skôr by som povedal ešte lepší).. a to je najdôležitejšie! Brzdením sa však rýchlo vysušia, čiže prestanú pískať (pokiaľ nebikuješ v daždi).

Samozrejmosťou je, že správny výber bŕzd, prípadne veľkosť kotúčov závisí od Tvojho štýlu jazdy... ak si "tintítko" a jazdíš iba po rovinkách, tam Ti budú stačiť najmenšie kotúče (prípadne aj kvalitnejšie v-braky), ak si "kus chlapa" a jazdíš ťažké zjazdy, určite by si mal ísť do hydraulík s 203kou kotúčom minimálne vpredu.

Ale ešte podotknem, že určite radšej si vybrať kvalitné v-braky ako lacné mechanické kotúče.. čiže správna voľba ešte závisí od Tvojich finančných možností..... na bike do 400€ by som dal v-braky, nad 600€ už by mali byť kotúčové hydrauliky samozrejmosťou.

:)
RedBull
Amateur
Amateur

Späť po menšej neaktivite.

Tak zatiaľ, čo tu čítam, tak som rozhodnutý pre kotučáky. Ale rozmýšľam, pretože nie som zase zjazdár, ktorý si to
rozpekuje dole Bankovom, takže teoreticky by mi mali stačiť aj 160-ky kotúče nie ?
Inak, keď sme pri V-brzdách, ktorú značku by ste mi odporučili ?
myscho90
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa myscho90 »

Ja by som sa Ta spytal takto:
1. za cca kolko eur to budes kupovat?,
2.kolko vazis?,
3.cca kolko % budes jazdit v terene?,
4. budes jazdit aj za mokra?
ked budes vediet toto, tak sa da bavit o tom, ci su vhodnejsie V-cka, alebo kotuce...inak si myslim, ze tato diskusia nema zmysel :D
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

Jak ma vaha vpliv na to ci su lepsie V-brzdy alebo kotucove? :o neni to jedno ked niekto vazdi 60kg alebo 90kg?
A este, to ci bude jazdit za mokra? wtf?
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

Neni, hlavne pri zjazdoch je vaha dost dolezity faktor...
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

zabúdate na dosť závažný rozdiel , či kotúčové mechanické alebo hydraolické. Nie je kotúč ako kotúč.
RedBull
Amateur
Amateur

myscho90 napísal:Ja by som sa Ta spytal takto:
1. za cca kolko eur to budes kupovat?,
2.kolko vazis?,
3.cca kolko % budes jazdit v terene?,
4. budes jazdit aj za mokra?
ked budes vediet toto, tak sa da bavit o tom, ci su vhodnejsie V-cka, alebo kotuce...inak si myslim, ze tato diskusia nema zmysel :D
1. Chcem sa vliezť do 500 €, nie som magor, čo potrebuje špičkový bike.
2. Vážim 85 kg, výška skoro 190 cm.
3. Pomer Mesto : Terén = 30 : 70.
4. Samozrejme.
myscho90
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa myscho90 »

Potom by som asi siel aj do kotucov, ale zase zavisi od konkretneho modelu...popripade,ked budes mat nieco vybrate, hod sem link.
Je pravda, ze na MTB za 500eur uz bude drviva vacsina na kotucoch :)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

na biku za 500e určite Včka. ak by to boli brzdy za 500e tak by som šiel do kotúčov ;-)
Napísať odpoveď