Napíš, čo ti bráni v tom, označiť sa za ateistu ?
Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Zajačik zatiaľ píšeš ako z veľkej knihy (síce staré známe veci, ale treba zopakovať).
Pretože sám neviem, čomu mám veriť. Som v tejto problematike na miske váh ako sa hovorí. Veriť-Neveriť? Ako už som spomenul, ja nechodím do kostola, nie som krstený, ani sa nemodlím, nečítam Bibliu...aleee na druhej strane..ako vznikol vesmír? Aký je zmysel nášho života? Kto alebo čo stvoril celú realitu v ktorej sme situovaní? Podľa mňa sa ľudstvo nikdy nedozvie pravdu. Naša myseľ je neuveriteľne omedzená spolu s našimi zmyslami. Človek sa nedokáže odpútať od každodenných prirodzeností a vecí, s ktorými sa stretávame. Verím tomu, že ak by sa človek dozvedel skutočnú pravdu o spomenutých otázkach (čo sa nikdy nestane) tak by sa z týchto poznatkov skrátka zbláznil. Neuniesol by to...Pripadalo by mu to nepredstaviteľné. Podľa mňa - to je môj názor.hughito napísal:Zajačik zatiaľ píšeš ako z veľkej knihy (síce staré známe veci, ale treba zopakovať).![]()
kludne sa povazuj za agnostika, nie je to ziadna hanba
Myslím, že ľudia by sa skôr nevedeli vysporiadať s tým, keby odpovede na tie otázky boli triviálne.Neuniesol by to...Pripadalo by mu to nepredstaviteľné.
-
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Tak som to nemyslel, len proste ze to tu bolo, nemalo to skrytu pointuNo prepáč, nechcelo sa mi čítať všetkých 230 strán či koľko
Tak či inak, v poriadku. Prežívať rôzne skúsenosti a zážitky spojené s bohom, ok berem. Avšak, je tu háčik, že hlboko veriaci ľudia vidie náboženský význam takmer vo všetkom, všetkému pripisujú nejakú netradičnú hodnotu, boha vidia v obraze, v starodávnom artefakte. Je to sociálne zadefinované. Ak by som teraz našiel starú špinavú palicu, a sociálne by sa rozšírila myšlienka a mylný názor, že o túto palicu sa opieral Ježiš, Mojžiš, či iná biblická postava, ľudia by tomu uverili. Začali vy palici prikladať neobyčajný význam a vzdávať jej hold, konať rozličné praktiky a rituály.
Ľudia si teda prítomnosť boha veľakrát namýšľajú. Je to ako u hypochondera. Namýšľa si, že je chorý, a pritom mu možno nič nie je. Prosím nehľadajte spojitosť viery a choroby. To je len zhoda náhod a taký príklad, ktorý mi spontánne napadol. Každého vec, či verí a či nie.
Btw, uvazoval som pred nejakym casom o tom, ako je to s tym zazivanim boha. k comu to prirovnat. To tak do plena. Viem si predstavit, ze je to pre dotycnych velmi realne. Akoby som sa snazil (ked trochu popustim uzdu fantazii) operacnemu systemu vysvetlit, ze virtualna mechanika fyzicky nejestvuje.
ked chcete, mozem vam naskenovat a dat sem strany z knihy The Art of Loving od Fromma...cast laska k bohu...celkom trefne tam vysvetluje vyvin "Boha" od jeho pociatkov, po dnesok...a po precitani zistite, ze Boh sme vlastne my, nasa spolocnost, pretoze to ludia stvorili Boha a Boh je vzdy odrazom hodnot a stavu nasej spolocnosti, ci uz idealneho alebo realneho...
len neviem, ako to tu na fore je s copyrightom...
Zajačik: Čiže, teista nie si určite. Tvoje pochybnosti pramenia iba z toho, ako vznikol Vesmír a veci s tým spojené. Ok. Ale čo to má spoločné s tým, že povieš, že neveríš v boha a si ateista ? Keby tu aj bolo niečo, čo nás presahuje, nejaká najvyššia inteligencia či sila, tak to je na míle vzdialené teistickým predstavám boha, kde sa boh priamo zapája do života ľudí.
ephram: Len skenuj.
ephram: Len skenuj.
jj naskenuj to..mohlo by to byť zaujímavé.ephramko napísal:ked chcete, mozem vam naskenovat a dat sem strany z knihy The Art of Loving od Fromma...cast laska k bohu...celkom trefne tam vysvetluje vyvin "Boha" od jeho pociatkov, po dnesok...a po precitani zistite, ze Boh sme vlastne my, nasa spolocnost, pretoze to ludia stvorili Boha a Boh je vzdy odrazom hodnot a stavu nasej spolocnosti, ci uz idealneho alebo realneho...
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Trochu som tvoj príspevok nepochopil: čo rozumieš pod tým "veriaci ľudia vidia náboženský význam takmer vo všetkom" + "zbošštenie napr. palice?"Zajačik napísal: No prepáč, nechcelo sa mi čítať všetkých 230 strán či koľko
Tak či inak, v poriadku. Prežívať rôzne skúsenosti a zážitky spojené s bohom, ok berem. Avšak, je tu háčik, že hlboko veriaci ľudia vidie náboženský význam takmer vo všetkom, všetkému pripisujú nejakú netradičnú hodnotu, boha vidia v obraze, v starodávnom artefakte. Je to sociálne zadefinované. Ak by som teraz našiel starú špinavú palicu, a sociálne by sa rozšírila myšlienka a mylný názor, že o túto palicu sa opieral Ježiš, Mojžiš, či iná biblická postava, ľudia by tomu uverili. Začali vy palici prikladať neobyčajný význam a vzdávať jej hold, konať rozličné praktiky a rituály.
Ľudia si teda prítomnosť boha veľakrát namýšľajú. Je to ako u hypochondera. Namýšľa si, že je chorý, a pritom mu možno nič nie je. Prosím nehľadajte spojitosť viery a choroby. To je len zhoda náhod a taký príklad, ktorý mi spontánne napadol. Každého vec, či verí a či nie.
Ak som ťa správne pochopil, tak tvrdíš, že veriaci ľudia (predpokladám, že sa tu bavíme o kresťanoch - keďže podľa slov Hughita je inoveraicich na Slovensku minimum a teda majorita obyvateľstva prichádza do styku s osobami hlásiacimi sa majoritne ku kresťanstvu) si spravia boha z napr. palice? Sorry, asi som ťa fakticky nepochopil.
inak, tvoja myšlienka "Ľudia si teda prítomnosť boha veľakrát namýšľajú. Je to ako u hypochondera. Namýšľa si, že je chorý, a pritom mu možno nič nie je. Prosím nehľadajte spojitosť viery a choroby. To je len zhoda náhod a taký príklad, ktorý mi spontánne napadol. Každého vec, či verí a či nie." je veľmi zaujímavá. Vždy bolo pre mňa zaujímavé sledovať, ako ateisti, agnostici a iní neveriaci posudzujú vieru iných (napr. aj Budhistov alebo iných náboženstiev). Podľa výrokov miestnych ateistov sme my kresťania chorí, Hughito ma posielal do ústavu pre choromyseľných a podobne. Skús mi, prosím ťa, odpovedať, či súhlasíš s nasledovným výrokom, resp. čo si o ňom myslíš: "Keď niekto hovorí k bohu, tak sa jedná o náboženstvo a vieru. Ak niekto tvrdí, že k nemu hovorí boh, tak sa jedná o duševnú chorobu." (tu by sa mohlo vyjadriť i miestne tvrdé ateistické krídlo a.k.a. Hughito, Silmarill, Stealth...)
to by sme si najprv mali zadefinovat, co to je "komunikacia s bohom" a podobne...predpokladam, ze nemate zjavenia, ktore ziadne ine osoby nevidia a tiez ze nepocujete hlasy, ktore nikto iny nepocuje...
stat to ma vyriesene tak prozaicky...je mu jedno, ci vidite alebo pocujete nieco co ini ludia nevidia a nepocuju, ale musite byt schopny napriek tymto svojim "viziam" chodit do prace, starat sa sam o seba a dodrzovat hygienicku samoobsluznost....vtedy je vsetko OK podla statu...
ale akonahle, nie ste schopny viest bezny zivot, postarat sa sam o seba a o svoje zakladne potreby, ale boh, anjeli, demoni k vam hovoria kazdy den...vtedy je pravdepodobne, ze trpite nejakou patologiou...zial takych ludi, ku ktorym boh denne hovori a nie su schopni kontrolovat ani vlastne vylucovanie su u nas plne ustavy...
stat to ma vyriesene tak prozaicky...je mu jedno, ci vidite alebo pocujete nieco co ini ludia nevidia a nepocuju, ale musite byt schopny napriek tymto svojim "viziam" chodit do prace, starat sa sam o seba a dodrzovat hygienicku samoobsluznost....vtedy je vsetko OK podla statu...
ale akonahle, nie ste schopny viest bezny zivot, postarat sa sam o seba a o svoje zakladne potreby, ale boh, anjeli, demoni k vam hovoria kazdy den...vtedy je pravdepodobne, ze trpite nejakou patologiou...zial takych ludi, ku ktorym boh denne hovori a nie su schopni kontrolovat ani vlastne vylucovanie su u nas plne ustavy...
-
javatar
Hardcore addict
no ja by som tiez tam zadefinoval hranicu medzi vierou a fanatizmom - pokial sa clovek snazi byt pre spolocnost a hlavne svoje okolie prospesny (co kaze krestanstvo, islam a mozno aj ine ale u tychto dvoch som si isty), neopovrhuje neveriacimi/inovercami, nevyvysuje sa ze je lepsi ako iny "spoluverci" atd...
Tak k tomu sa musím vyjadriť, lebo sa tu už vytvára legenda.Podľa výrokov miestnych ateistov sme my kresťania chorí, Hughito ma posielal do ústavu pre choromyseľných a podobne.
Prvý zlom nastal vtedy, keď sme mali kedysi veľmi dávno debatu o exorcizme - ja som vtedy citoval zo psychologického slovníka, že pojem démonománia znamená vieru v to, že človeka môže posadnúť diabol (podľa môjho slovníka cudzích slov je to chorobný pocit posadnutosti démonom) a veci s tým spojené. Bolo to tam charakterizované ako určitý prejav psychózy. Tak som to tak v diskusii prezentoval a samozrejme, hneď sa toho ujal tehla a zo mňa bol vytvorený ateistický netvor, ktorý posiela veriacich do ústavov pre slabomyseľných.
Druhý zlom nastal vtedy, keď som v podstate prezentoval taký istý názor, ako teraz nado mnou ephram. Proste že ak sa ku človeku "naozaj" prihovára boh, resp. s ním človek komunikuje (alebo s anjelom), tak to je na ústav. Opäť som bol pranierovaný.
Pritom, o tomto som presvedčený, lebo napr. taký Stoporko alebo iní veriaci z tejto témy nekomunikujú s bohom priamo. Oni si to len myslia a vytvárajú si vlastné konštrukty, ako s nimi boh komunikuje cez nejaké odkazy a symboly. Ok, to je nič. Ale keď začne komunikovať boh "priamo", je zle.
určite by som nepovedal že sú veriaci "chorí". ale určite by som povedal že sú "zle informovaní", alebo dokonca až "oklamaní". výsledkom tohto je to, že "mylne informujú" a tým pádom nechtiac klamú ostatných.
ok, modelová situácia. piati ľudia ti tvrdia, že s nimi hovoril boh. s prvým hovoril Alah, s druhým hovoril Perún, s tretím Ódin, so štvrtým Ganeša (hinduistický boh so sloňou hlavou), s piatym hovoril kresťanský boh. ktorý z týchto piatich ľudí je blázon (alebo mal len nejaké halucinácie) a ktorý tvrdí pravdu?"Keď niekto hovorí k bohu, tak sa jedná o náboženstvo a vieru. Ak niekto tvrdí, že k nemu hovorí boh, tak sa jedná o duševnú chorobu."
Pre mňa sú blázni všetci, nerobím rozdiely. 
zabudol si siesteho, ktory tvrdi, ze komunikuje s mimozemskou flotilou na obeznej drahe nasej planety... 
ephram: toho som sem nechcel ťahať, aby to nevyznelo ako satira - pretože ja som túto otázku myslel VÁŽNE a rád by som od nejakého veriaceho dostal jednoznačnú odpoveď.
zakladom vacsiny z dominantnych svetovych nabozenstiev je predsa to, ze len ich ucenie a nabozenstvo je to prave, len ich boh je skutocnym bohom...takze v tomto duchu dostanes aj odpoved, niekto kto veri v to, ze Jezis bol bozim synom ti asi tazko povie, ze sestruka chobotnica ma nejaku bozsku moc...
no, dnes sa hovori aj medzi teologmi o ekumene, pod ktorou niektori rataju aj medzinabozensky dialog. objasnim: ekumena vznikla ako zjednocujuci myslienkovy prud madzi katolikmi a protestantmi. dnes je ale treba zjednotit v europe napr. islam a krestanstvo. preto niektori ako Hans Küng napr. tvrdi, ze sa kazdy modli k tomu istemu bohu, len ho inak nazyva. z krestanskeho pohladu teda nabozny moslim v skutocnosti oslavuje krestanskeho boha, ale kvoli svojmu kulturnemu a geografickemu povodu este nedospel do toho bodu poznania. teda nazyva boha nespravnym menom a robi este par nezmyselnych ukonov vyplyvajucich z tradicie, ale v tom podstatnom sa jeho viera kryje s krestanskou.
este sirsie sa to da ponat, ak zo spiritualneho hladiska povieme, ze hlas bozi je hlas svedomia. potom cloveka, ktory si najde cas na premyslanie a sebareflexiu a snazi sa rozhodovat spravne je na rovnakej urovni ako clovek, ktory sa modli k bohu, medituje nad bibliou ci koranom a tuto sebareflexiu pripisuje bohu.
ps: to je len moj myslienkovy prud, urcite z teologickeho hladiska cista hereza
totizo nedopustit sa herezy by predpokladalo hovorit tak vysokou recou, ze to len zasväteni pochopia 
este sirsie sa to da ponat, ak zo spiritualneho hladiska povieme, ze hlas bozi je hlas svedomia. potom cloveka, ktory si najde cas na premyslanie a sebareflexiu a snazi sa rozhodovat spravne je na rovnakej urovni ako clovek, ktory sa modli k bohu, medituje nad bibliou ci koranom a tuto sebareflexiu pripisuje bohu.
ps: to je len moj myslienkovy prud, urcite z teologickeho hladiska cista hereza
Treba iba jedno - človečenstvo. A pojem "človek" je nad všetkými ideológiami, takže aj nad národnosťami, nad rasami, nad politikou, nad náboženstvami. Ide ozaj iba o človeka. S poučením sa nad historickými chybami iných. A neopakovaniu ich na sebe. Je to o vzdelaniu a rozhľadenosti. Keď sa to nedá pochopiť, tak aj príroda ukáže.
"vyvin boha", ktory spominas, nevyvracia jeho realnu existenciu. to su skrypta zo zakladov religionistiky, 1. rocnik teologieephramko napísal:ked chcete, mozem vam naskenovat a dat sem strany z knihy The Art of Loving od Fromma...cast laska k bohu...celkom trefne tam vysvetluje vyvin "Boha" od jeho pociatkov, po dnesok...a po precitani zistite, ze Boh sme vlastne my, nasa spolocnost, pretoze to ludia stvorili Boha a Boh je vzdy odrazom hodnot a stavu nasej spolocnosti, ci uz idealneho alebo realneho...
//autoeditácia príspevku (20 Máj 2011, 22:18)
tak toto vyznie trochu ako new agejarda.j napísal:Treba iba jedno - človečenstvo. A pojem "človek" je nad všetkými ideológiami, takže aj nad národnosťami, nad rasami, nad politikou, nad náboženstvami. Ide ozaj iba o človeka. S poučením sa nad historickými chybami iných. A neopakovaniu ich na sebe. Je to o vzdelaniu a rozhľadenosti. Keď sa to nedá pochopiť, tak aj príroda ukáže.