Programátor
-
javatar
Hardcore addict
Re: Programátor
Lenze deplhi posobi ako klikacka co v ziadnom pripade nie je - dev pascal (ak to este existuje), konzola a ucit sa od zaciatku. Ci je to nuda? Kod v akomkolvek prostredi je len kodom. Dokonca by som odporucil zacinat v notepade aby sa naucil kde co ma vsetko byt aby si proste nezvykol ze vsetko za teba doplni prostredie (to oceni ked to bude vediet). Aj ked delphi toho az tak nedoplnaju....
Notepadom zase nie, to je az priliz HC.
Skor by som siel do FPS (Free Pascal), ktory ma v sebe zabudovany aj kompilator.
Skor by som siel do FPS (Free Pascal), ktory ma v sebe zabudovany aj kompilator.
-
javatar
Hardcore addict
V skratke neake basic prostredie, advanced prostredie moze sposobovat skody...
-
slipknot1506
Light Star
cenim si to chlapci ....a neprejde ...toto nie je chvilkove nadsenie z americkych filmov ..
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Moj osobny nazor.
Pascal - nauci ta zaklady programovania, algorytmycke myslenie, odporucam na zaciatok.
C - nauci ta ako to v pocitaci funguje, a ako funguju programy naozaj (zvnutra ), pokial si k nemu nezhnas dobru literaturu uc sa paskal.
C++ - je dost zlozite, ale ked budes vediet C tak sa ho naucs.
PHP- zaklady su lahke, ale nie je vhodny na zaciatky, lebo dobre programovanie v PHP je dost tazke.
Hlavne sa vyhni Jave a osotnamy objektovo orientovanym jazykom na zaciatu sa vyhni.
Pascal - nauci ta zaklady programovania, algorytmycke myslenie, odporucam na zaciatok.
C - nauci ta ako to v pocitaci funguje, a ako funguju programy naozaj (zvnutra ), pokial si k nemu nezhnas dobru literaturu uc sa paskal.
C++ - je dost zlozite, ale ked budes vediet C tak sa ho naucs.
PHP- zaklady su lahke, ale nie je vhodny na zaciatky, lebo dobre programovanie v PHP je dost tazke.
Hlavne sa vyhni Jave a osotnamy objektovo orientovanym jazykom na zaciatu sa vyhni.
-
weroro
Flash coder
harrison314: Prečo by sa mal vyhnúť všetkým oop jazykom? Ak by sa učil flash, tak je to jednoduché, zároveň oop, + naučí sa pracovať s vektorovou grafikou (to ale podmienka nie je, dá sa to aj bez toho), a vie tvoriť aplikácie pre web ako aj pre desktop (WIN, MAC).
-
audiotrack
VIP
OOP nie je na začiatok vhodná voľba. Potom ho bude používať aj tam, kde netreba a zbytočne si komplikovať život.
suhlas z Harrison, BX, AudioTrack, javatar, MMartin napisali asi vsetko...
len k tým veciam na Okienka je to lákave velmi vrhnut sa do toho ale konzolu mas lepsie na zaciatok lebo sa potrebuješ naučit robiť algoritmy myslieť a chápať riešiť kreativne a nie naučit sa ako z ToolBoxu vytiahnes Button a umiestnis ho dookienka dva krat nan kliknes a tam skoncis lebo nevies zapisat algoritmus toho co ma vykonat to tlacitko ...
ja ešte pridám tento dokument keby si chcel čítať od nejakej vyštudovanej hlavy / vycertifikovaného profesionála
http://download.microsoft.com/download/ ... ojarom.pdf
len k tým veciam na Okienka je to lákave velmi vrhnut sa do toho ale konzolu mas lepsie na zaciatok lebo sa potrebuješ naučit robiť algoritmy myslieť a chápať riešiť kreativne a nie naučit sa ako z ToolBoxu vytiahnes Button a umiestnis ho dookienka dva krat nan kliknes a tam skoncis lebo nevies zapisat algoritmus toho co ma vykonat to tlacitko ...
ja ešte pridám tento dokument keby si chcel čítať od nejakej vyštudovanej hlavy / vycertifikovaného profesionála
http://download.microsoft.com/download/ ... ojarom.pdf
- Prílohy
-
- AkoSaStatSWvyvojarom.pdf
- (1.14 MiB) 32 stiahnutí
-
harrison314
Hardcore addict
weroro: ja proti OOP nic nemam ( aj ked mi java a flash nevonia ), len je to asolutne nevhodne pre zaciatocnika, ani netusim ako by si vyvstelil jeho pardirmy cloveku, ktory nevie co je to proceduralne programovanie, ani ti si ucite nezacinal z OOP.
Aj ked uz som videl ze sa proceduralne prograovanie uci na Jave, ale to je uchylnost, podla mna to tam aspolutne neda vidiet. Je urcite lepsie zacat nizkourovnovo, aby z neho nebol lepic ale programator
.
A aj keby sa to nauci zyska velmi zle navyky a jeho kody budu ukazokov ako sa OOP neroby, to ani nehovorim keby chces vysvetlovat zacitocnikovy prototypoveo orientovane programovanie, alebo funkcionalne programovanie, popripade multiparadigmove jazyky ako C#, Ruby,... z extra syntaktickym cukrom.
slipknot1506: pozri si aj vyvojove diagramy na zaciatok ti urcite pomozu, takyto zapis algorytmou je velmi prehladny
Aj ked uz som videl ze sa proceduralne prograovanie uci na Jave, ale to je uchylnost, podla mna to tam aspolutne neda vidiet. Je urcite lepsie zacat nizkourovnovo, aby z neho nebol lepic ale programator
A aj keby sa to nauci zyska velmi zle navyky a jeho kody budu ukazokov ako sa OOP neroby, to ani nehovorim keby chces vysvetlovat zacitocnikovy prototypoveo orientovane programovanie, alebo funkcionalne programovanie, popripade multiparadigmove jazyky ako C#, Ruby,... z extra syntaktickym cukrom.
slipknot1506: pozri si aj vyvojove diagramy na zaciatok ti urcite pomozu, takyto zapis algorytmou je velmi prehladny
Ja by som ti odporučil jazyk C. Pascalom sa zbytočne nezdržiavaj. Je síce pravda, že by si sa tam naučil ako programovať, ale to sa naučíš aj v céčku a pritom c využiješ aj pri budúcom vzdelávaní sa, kdežto pascal nie. Tak či tak by si musel raz prejsť z pascala na C a myslím, že by to bola zbytočná strata času. Ja ti odporúčam ako začiatočníkovi vinikajúcu knihu od Herouta
http://www.martinus.sk/?uItem=74741. Naučí ťa všetko od úplných základov. Na začiatku nemusíš vedieť čo sú to smerníky a tak. Žiadny programátor ich nevedel, keď sa ich učil, lebo také niečo v pascale neexistuje
, tak sa toho neboj a choď za tým, čo chceš, ale musíš byť veľmi vytrvalý. Nemysli si, že za chvílku bude z teba špičkový programátor GUI. Na všetko je čas, treba sa tomu venovať postupne a netreba nič podceniť. Zo začiatku budeš mať radosť aj z jednoduchých konzolových aplikácií, napr. taká kalkulačka, neskôr napr. komunikácia pomocou socketov, ...Keď budeš mať v malíčku pointery, dátové štruktúry a pod. tak potom prejdi na C++. Z céčka máš mnoho možností kam sa ďalej uberať, lebo väčšinou všetky ostatné jazyky majú podobnú syntax ako jazyk C, takže C je podľa mňa najsprávnejšia voľba. 
http://www.martinus.sk/?uItem=74741. Naučí ťa všetko od úplných základov. Na začiatku nemusíš vedieť čo sú to smerníky a tak. Žiadny programátor ich nevedel, keď sa ich učil, lebo také niečo v pascale neexistuje
Ja by som na zaciatok odporucil spominane C. Poznam 2 dobre knizky, jedna je od Herouta (jednoduchsia) a druha starucicka tzv. "biblia" jazkya C od Kernighan-a a Ritchie-ho (na nete ich najdes a ak sa ti zapacia mozes si ich kupit v papierovej forme).
Netvrdim, ze musis surovo postupovat podla nich, vela veci z nich nepochopis hned naraz a mozno ta to odradi, ale su tam pekne vysvetlene suvislosti a aj syntax. Dalej by som si urcite nieco precital o tom ako v suvislosti s Ceckom (nielen) funguje zasobnik, sprava a adresovanie v pamati atd... Ja som to zacal chapat az jak som sa trosku pozrel na asembler (neukrizujte ma
)
... co uz, som pomaly chapajuci
Po zvladnuti syntaxe a relativne aj semantiky Cecka, by som sa jemne obhliadol na udajove struktury a algoritmy (stromy, zoznamy, DnC, atd...)
A až potom by som sa vrhol na OOP ... ci uz Java, C mreža alebo C++
Tolko moj nazor
Netvrdim, ze musis surovo postupovat podla nich, vela veci z nich nepochopis hned naraz a mozno ta to odradi, ale su tam pekne vysvetlene suvislosti a aj syntax. Dalej by som si urcite nieco precital o tom ako v suvislosti s Ceckom (nielen) funguje zasobnik, sprava a adresovanie v pamati atd... Ja som to zacal chapat az jak som sa trosku pozrel na asembler (neukrizujte ma
Po zvladnuti syntaxe a relativne aj semantiky Cecka, by som sa jemne obhliadol na udajove struktury a algoritmy (stromy, zoznamy, DnC, atd...)
A až potom by som sa vrhol na OOP ... ci uz Java, C mreža alebo C++
Tolko moj nazor
Súhlasím so všetkým, čo napísal Preetro, len ho trošku poopravím - Pascal má tiež smerníky
A tá kniha je asi najlepšia pre začiatočníkov, pretože je písaná veľmi jednoducho a sú v nej dobre vysvetlené konštrukcie jazyka + dostatok príkladov, na ktorých to lepšie pochopíš 
-
javatar
Hardcore addict
Ale v pascale ich nemusis vyuzivat takmer vobec. C-cko nie je vhodne pre zaciatocnika - je to jazyk vytvoreny pre programatorov - efektivita jeho ucenia bude omnoho nizsia ako po roku pascalu (aj to je asi vela) sa len ucit novu syntax a ucit sa vychytavky. Najskor nech sa uci algoritmickemu mysleniu v co najjednoduchsej forme - pri Ccku sa bude casto zasekavat na veciach ktore sa bude ucit stylom: "takto, lebo takto to bude fungovat" namiesto toho aby sa ucil preco. A ak by sa chcel rovno ucit preco tak je toho moc. Pre priklad si porovnaj pocet a vyznam parametrov v pascalovskom writeln a cckovskom printf.
Prosim, povedzte mi, ze smernik nie je pointer.konyk87 napísal:Súhlasím so všetkým, čo napísal Preetro, len ho trošku poopravím - Pascal má tiež smerníkyA tá kniha je asi najlepšia pre začiatočníkov, pretože je písaná veľmi jednoducho a sú v nej dobre vysvetlené konštrukcie jazyka + dostatok príkladov, na ktorých to lepšie pochopíš
Samozrejme, že je...
-
slipknot1506
Light Star
dakujem vam vsetkym velmi pekne ...uz som objednal tu knihu Učebnice jazyka C (1. díl) od Pavela Herouta ...a uvidime co to da ...ak nie budem pre zaciatok pokracovat v pascale ......mimochodom ...nenapisal by mi niekto pár riadkov o premennej ...co to je ..naco vlastne sluzi ...nejaky priklad ...diky :?
-
audiotrack
VIP
premenné sú kapitola sama o sebe. V každom jazyku máš iné dátové typy a teda aj iné možnosti, tak neviem čo by si čakal. Ale v skratke je to nejaká hodnota ktorá sa môže počas svojej existencie meniť
Podla mna je dolezite si uvedomit jednu vec a sice to, ze programovanie nie je o tom kolko programovacich jazykov vies. Ako uz niekto spominal, programovanie je hlavne o algoritmizacii a schopnosti vediet transformovat problem do programu.
Ja by som ti na zaciatok odporucal urcite Pascal, tiez som si v minulosti myslel ze je to zbytocny jazyk, ale cim dlhsie sa v IT pohybujem tym viac som presvedceny ze je to velmi podareny jazyk, ktory je aj v sucasnosti velmi pouzivany (Dephi - Object Pascal).
A cim zacat? Jednoduchymi problemami napriklad, ratanim slov vo vete, vytvorenie histogramu z nejakeho textu a podobne na prvy pohlad zbytocne a jednoduche veci.
Dalsie naco by si urcite nemal zabudnut su datove struktury, tie zakladne ako Stack, Queue, Binarny strom atd musis vediet ako sa hovori aj o polnoci. Nehovoriac o znalosti zakladnych algoritmov na radenie, vyhladavanie, zoznamit sa s pojmom zlozitost a jeho zmyslu. To vsetko mozes robit aj v Pascale, nepotrebujes nic ine.
Ak uz budes mat zvladnute tieto zakladne veci, podla mna prechod do C, ineho imperativneho jazyka pre teba vobec nebude narocny, princip ostava, len syntax je ina. V C by som ti urcite odporucal zvladnut problematiku pointrov a celkovo ako pracovat z pametov. Pokial chces robit rozne konvertory formatov, tak sa urcite nezaobides bez znalosti bitovych operacii.
Ak chces byt dobrym programatorom tak ti odporucam okrem OOP paradigmy zoznamit sa z Funkcionalnymi a Logickymi jazykmi. Nehovoriac o zaziti si urcitych best practices.
Urcite ti neodporucam zacinat Javou, C#, Pythonom alebo niecim podobnym, podla mna tieto jazyky produkuju povacsine tzv. kvazi-programatorov (no offense)
.
A samozrejme pripav si pevne nervy, je to beh na dlhe trate.
Ja by som ti na zaciatok odporucal urcite Pascal, tiez som si v minulosti myslel ze je to zbytocny jazyk, ale cim dlhsie sa v IT pohybujem tym viac som presvedceny ze je to velmi podareny jazyk, ktory je aj v sucasnosti velmi pouzivany (Dephi - Object Pascal).
A cim zacat? Jednoduchymi problemami napriklad, ratanim slov vo vete, vytvorenie histogramu z nejakeho textu a podobne na prvy pohlad zbytocne a jednoduche veci.
Dalsie naco by si urcite nemal zabudnut su datove struktury, tie zakladne ako Stack, Queue, Binarny strom atd musis vediet ako sa hovori aj o polnoci. Nehovoriac o znalosti zakladnych algoritmov na radenie, vyhladavanie, zoznamit sa s pojmom zlozitost a jeho zmyslu. To vsetko mozes robit aj v Pascale, nepotrebujes nic ine.
Ak uz budes mat zvladnute tieto zakladne veci, podla mna prechod do C, ineho imperativneho jazyka pre teba vobec nebude narocny, princip ostava, len syntax je ina. V C by som ti urcite odporucal zvladnut problematiku pointrov a celkovo ako pracovat z pametov. Pokial chces robit rozne konvertory formatov, tak sa urcite nezaobides bez znalosti bitovych operacii.
Ak chces byt dobrym programatorom tak ti odporucam okrem OOP paradigmy zoznamit sa z Funkcionalnymi a Logickymi jazykmi. Nehovoriac o zaziti si urcitych best practices.
Urcite ti neodporucam zacinat Javou, C#, Pythonom alebo niecim podobnym, podla mna tieto jazyky produkuju povacsine tzv. kvazi-programatorov (no offense)
A samozrejme pripav si pevne nervy, je to beh na dlhe trate.
-
slipknot1506
Light Star
ahojte tak som tu zas s jednou prosbou ... nebol by niekto taky laskavy a pomohol so zaciatkom napr . cez skype alebo FB (nemyslim komplet hodinove ucenia )...ale len tak keby daco .. odpoved jednou vetou
....