Stoporko:
podľa mňa môžu mať pravdu všetci. Osobne si nemyslím, že jedine kresťanstvo má vo všetkom pravdu.
Toto je veľmi uhýbavá odpoveď a popieraš s ňou svoje náboženstvo. Nejaký "radikálnejší" kresťan by tu určite oponoval.
"Pre mňa sú blázni všetci, nerobím rozdiely.

" ako to ide do súvislosti s tvojou "obhajobou" ako slušného a tolerantného ateistu???
Úplne normálne. Proste to tak je. Ak tu napíšeš, že sa rozprávaš s bohom priamo, že ho počuješ, odpovedá ti, dokonca ho nejakým spôsobom vidíš, tak ti napíšem, že si blázon (alebo nejaký iný ekvivalent). Ak je niekto "blázon," nemusí to hneď znamenať, že mu tečú sliny z úst a nevie si zaviazať šnúrky. Môže to byť relatívne inteligentný človek, ktorý však isté veci, povedzme to, nezvláda.
Teda ešte raz: pokiaľ mi bude veriaci tvrdiť, že sa rozpráva a komunikuje priamo s bohom, pokojne aj do očí mu poviem, čo si o tom myslím - a myslím si o tom to, že to už je prejav nejakej psychickej poruchy.
dovolím si ti oponovať. Skús sa na náboženstvá pozrieť ako na rôzne cesty na vrchol šmykľavej sklenenej hory (to je taká stará rozprávka o Sklenenej hore...). Kresťanstvo je jedna cesta, Hinduizmus je iná, Jehovisti majú inú cestu... a nikto nemá morálne právo povedať, že len tá jeho je tá jediná správna (v tomto hlboko ľutujem katolíkov, ktorí dlhú dobu tvrdili a ešte tuším stále tvrdia, že nieto spasenia mimo rímskokatolícku cirkev).
Takže týmto vlastne píšeš to, že pokojne nemusíš mať pravdu a práve ten katolík (alebo mormón) ju môže mať. Akože, je to pekné a dobré, keby to takto videli všetci, nemáme tu náboženské vojny, ale týmito názormi reprezentuješ (podľa mňa) iba veľmi malé % veriacich. Viera má na ľudí často úplne opačné účinky, ako to kážu sväté knihy. Čo vidieť aj na tomto fóre u niektorých kresťanov.
Hughito - to myslíš fakt??? Ty svoje svetonázory preberáš automaticky od iných? Nikdy si sa nezamýšľal, čo ak je ten a ten svetonázor pravdivý, len ho treba trocha poupraviť? Prípadne si vytvoriť svoj vlastný??? Mi netvrď, že taký človek ako ty, milujúci filozofiu, si netvorí svetonázor a názory sám? Určite budú do istej miery ovplyvnené okolím, no súdim, že už si dospelá osoba a teda nepreberáš nekriticky názory od autorít, ako malé dieťa???

Ja som to myslel tak, že naše "vlastné" názory sú síce naše (presne po tej selekcii, ktorú si opísal), ale úplným pôvodom nie, nie sú originálne. To však už ale ženiem do krajnosti, samozrejme, že keď mám x názorov, urobím selekciu a aj svojou nejakou danou rozumnosťou sa k niečomu dopracujem, tak je to môj názor.

A takéto vlastné názory mám a mám ich veľa a zatiaľ ma to privádza v podstate len do ťažkostí.

Holt, reálny život nie je fórum. Ale som presvedčený o tom, že vlastný názor treba vždy prezentovať a nikdy sa zaň nemôže človek hanbiť, nech je jeho názor akokoľvek menšinový. A takisto si myslím, že ten názor by mal byť rozumovo odôvodniteľný. A tu sa už dostávame k tej filozofii - ja som racionalista, čiže vlastné názory si utváram na základe toho, že prijaté informácie prefiltrujem cez môj mozog. Niekto by mi oponoval, že to nie je správny spôsob..