Z histórie PC
Z histórie PC
Pre zvládnutie problematiky počítačov a ich komponentov je potrebné mať aj určitý prehľad o cestách ich vývinu. Jestvujú aj unikátne komponenty aj v tej dobe, ktoré stoja za pozornosť, a ktoré ukážu, že honba za tým naj naj nebýva pre bežného užívateľa tým najekonomickejším krokom.
Priložím na začiatok ten komponent, ktorý je skloňován v spúste príspevkoch, grafickú kartu datovanú zo 4 kvartálu roku 1990. Tento konkrétny typ som nenašieľ ani na nete, azda ide o vývinovú sériu, keď porovnám obrázky od výrobcu na nete. V tej dobe ozaj dobrá.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tseng_Labs_ET4000
http://www.google.com/search?q=tseng+ET ... 40&bih=601
Priložím na začiatok ten komponent, ktorý je skloňován v spúste príspevkoch, grafickú kartu datovanú zo 4 kvartálu roku 1990. Tento konkrétny typ som nenašieľ ani na nete, azda ide o vývinovú sériu, keď porovnám obrázky od výrobcu na nete. V tej dobe ozaj dobrá.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tseng_Labs_ET4000
http://www.google.com/search?q=tseng+ET ... 40&bih=601
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Z histórie PC
nejak mi uniká pointa tejto témy.
Pointa vyplynie časom. Cieľom je poukázať na súvislosti komponentov v PC, pretože je veľa dotazov ukazujúcich na nepochopenie základov v oblasti HW. A so zdokladovaním konkrétnych, aj unikátnych, dieľov. Ide o protipól témy o súčasných novinkách v PC.
Dalšou oblasťou je RAM. Boli doby, kedy PC špičkovej úrovne malo 640 kB /a častejšie 512/. Postupne sa vyvíjali rozličné varianty, a prikladám jednu unikátnu, s kapacitou 1 MB. Z nej som vybratých 512 kB zo soklov použil pre zvýšenie RAM ZX Spectrum 48 kB.
Dalšou oblasťou je RAM. Boli doby, kedy PC špičkovej úrovne malo 640 kB /a častejšie 512/. Postupne sa vyvíjali rozličné varianty, a prikladám jednu unikátnu, s kapacitou 1 MB. Z nej som vybratých 512 kB zo soklov použil pre zvýšenie RAM ZX Spectrum 48 kB.
predpokladám, Ze to boli s organizáciou 64KB x 1
chvali sa svojimi "skusenostami"audiotrack napísal:nejak mi uniká pointa tejto témy.
lokkju, DRAM sú japan 41256 v doske ISA RAM, a vo VGA TSENG 44256. Viď obr.
Pridávam aj obr toho, ako som zvyšoval kapacitu ZX Spectra a MSX Sanyo. Išlo o kusovú výrobu iba pre moje vývojárske potreby a vidno, že ide o doslovne modelársku prácu, spoj je zložený z troch častí a z oboch strán sú ešte aj špeciálne vodiče pre odskúšanie zapojenia /vlastný návrh/ a uvedenia do prevádzky. Tento modul bol z CMOS RAM so zálohovaním dvomi lithiovými batériami CR 2032, takže nebolo potrebné stále nahrávať programy a dáta z magnetofónu, FDD neboli.
Boli sme v kluboch priaznivcov podľa typu, vydávali sme časopisy, sháňali sme súčiastky po svete...
Pridávam aj obr toho, ako som zvyšoval kapacitu ZX Spectra a MSX Sanyo. Išlo o kusovú výrobu iba pre moje vývojárske potreby a vidno, že ide o doslovne modelársku prácu, spoj je zložený z troch častí a z oboch strán sú ešte aj špeciálne vodiče pre odskúšanie zapojenia /vlastný návrh/ a uvedenia do prevádzky. Tento modul bol z CMOS RAM so zálohovaním dvomi lithiovými batériami CR 2032, takže nebolo potrebné stále nahrávať programy a dáta z magnetofónu, FDD neboli.
Boli sme v kluboch priaznivcov podľa typu, vydávali sme časopisy, sháňali sme súčiastky po svete...
Nie všetko je na nete a nie každého všetko zaujíma. Koho to nezaujímá, má možnosť sa venovať tomu, čo ho zaujíma. Fór sú tu tisícky a uživateľov ozaj veľa, aj neregistrovaných. To je jedna z výhod aj netu. Sdružovanie sa podľa záujmu, vzájomná pomoc, prenos informácií, výmena skúseností a.i. Predsa len už totalitárne praktiky odišli do histórie.
Teraz dávam unikátnu MB, treba sa popozerať po IO na nej a tipnúť si, o aký procesor ide.
EDIT 24.5 15.44
Nik netipuje, tak prezradím, že ide o predchodcu AT 286, o 188.
Teraz dávam unikátnu MB, treba sa popozerať po IO na nej a tipnúť si, o aký procesor ide.
EDIT 24.5 15.44
Nik netipuje, tak prezradím, že ide o predchodcu AT 286, o 188.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Spam premazaný, a užívateľom j@ro a Sempron zablokovaný prístup do témy
Aj iný unikátny kúsok do PC - interná karta pre ochranu HDD pred výpadky elektriky, na objednávku, USA, v 1995 cca 12 000 Sk. AKU /12 ks pod čiernym krytom/ a menič, a premostenie zdroja. S SW podporou.
Podľa mňa super téma. Napríklad mňa to veľmi zaujíma. Len tak ďalej!

Teší ma záujem viacerých. Prekutrám sklad, nič nevyhazujem. Mám misto. A predsa len, amatér srdcom nevyhadzuje nič, opravuje a pomáha. Je to iba o čase, ten je často najcennejšou devízou. Ale som na nete z dielne, takže paralelná práca, kafčo, pivčo...
Viem, že som to tu dal od PC, ale začínal som na TI 30 a vyššie, takže 4 bity/8bity/XT/AT/286... . Stačí prejaviť záujem. Mám aj literatúru, skriptá 8080 a spol., aj Mikrobázi.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2011, 12:35)
Prikladám niečo málo z dvoch čísel Mikrobáze, aby bolo vidno, ako sme si pomáhali, trebárs aj s výrobou interface pre tlačiarne. Bolo treba zohnať súčiastky /cudzina/, vyrobiť plošný spoj, osadiť, oživiť, naťukať program...
Viem, že som to tu dal od PC, ale začínal som na TI 30 a vyššie, takže 4 bity/8bity/XT/AT/286... . Stačí prejaviť záujem. Mám aj literatúru, skriptá 8080 a spol., aj Mikrobázi.
//autoeditácia príspevku (24 Máj 2011, 12:35)
Prikladám niečo málo z dvoch čísel Mikrobáze, aby bolo vidno, ako sme si pomáhali, trebárs aj s výrobou interface pre tlačiarne. Bolo treba zohnať súčiastky /cudzina/, vyrobiť plošný spoj, osadiť, oživiť, naťukať program...