hughito napísal:Proste žiadny boh nie je.
Toto je tvoja dogma. Ak by si nevedel čo to je, čo si sa tu snažil z neviem akych pričin pripísať mne
Dogma (z lat. dogma < gr. dógma < gr. dokeúein, dokein = mieniť) je v širšom zmysle nespochybniteľný autoritatívny názor, výpoveď či zásada.
hughito napísal:.resp. mi nestačia dôkazy typu: ja som zažil hento a ja som sa rozprával
ani mne by nestačili. Preto som sa väčšinou neobracal na inych a neobťažoval dookola – dajte mi dôkazy, ale hladal som ich sam – v sebe, v svojich skusenostiach, ktore ti ini dokážu sprostredkovať len ťažko - a už vôbec nie cez diskusiu na internete. Poznanie a poznávanie je totiž veľmi osobná vec a celodennym vysedavanim za monitorom a žiadanim dôkazov k nemu dospeješ ťažko, by som povedal, že je to až nemožne.
Ohladom „ja som sa rozpraval“ – zas určite nejaka tvoja mylna predstava, ty si dosť obmedzeny v tychto veciach, všetko berieš doslovne. Nenazval by som to „rozpravanim sa“ v bežnom slova zmysle, ale skôr komunikáciou, už som to tu pisal – ako ked sa pozrieš do oči človeku a zrazu vieš čo si mysli, čo citi a pod.
poviem vam všetkym istu moju včerajšiu osobnu skusenosť. Včera som bol na jednej svatbe, bola tam mníška odetá v béžovom hábe – ked som prešiel okolo alebo som sa na nu pozrel a ked sa na mňa usmiala, tak som mal pocit, že z nej vyžaruje svätosť. Mala neskutočnú charizmu a zo všetkého, čo robila, ako hovorila, ako sa usmievala na ľudi bolo cítiť, že má k Bohu blízko. Vyžarovalo z nej číre dobro a láska – hovorila veľmi jemne a v tej miestnosti ju bolo „cítiť“, a ked sa smiala, tak to bolo naozaj veselé a z očí jej ten smiech uplne vyžaroval. ja som pociťoval voči nej istym spôsobom ochranarske sklony, ale zaroven z nej šla duchovná sila. vyžarovala dokonca takú zvláštnu jemnú vônu – nebol to žiadny parfem, neviem to identifikovať, vôňa svätosti, čistoty..alebo ako to nazvať. Nebola prvá osoba s podobnou vôňou, ktoru som stretol (a neboli to všetko mníšky). Bolo jasne, že od svätosti nema až tak ďaleko – a ten kontrast – jednoduchy vzhľad – bez make upu, bižutérie a podobných ozdôb vs. bohatý vnútorný život bol u nej veľmi výrazný. Krásny človek po všetkych strankach
(Ohladom alaha, takeho moslima, ako som napr. včera stretol tu mnišku, som ešte nevidel) stači mať otvorene oči a vnimať aj inymi zmyslami, ako čiste teoreticky - taky človek sam seba okliešti na úbohý zlomok toho, čo dostal k dispozícii. Život nie je teoria hughito, ale hlavne prax.
hughito napísal:a sa zapodievam duchovnom viac ako ktorýkoľvek veriaci, ale dospievam stále k tomu istému názoru: žiadne duchovno nie je..
Toto je smutna vec, vlastne priznavaš, že si bezducha ľudska schranka. Asi ťa začnem ľutovať aj ja.
rubiki napísal:Ateizmus teda nepokladám za myšlienkový postoj ktorý má byť tvorivý ale za odmietanie.
si vystihol