Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Nemám náladu to rozoberať, lebo, nehnevaj sa P3Bo, ale príde mi to ako pekná blbosť. :wink:

Niektorí ste tu (alebo inde na fóre) písali, že budete pri sčítaní písať do otázky o vierovyznaní Jedi. Tak sa teda pozrite, že tí Jedi v Čechách sú aj naozajstní, že nejde len recesiu ale v podstate o "sektu" ľudí s riadne vymytými mozgami.

Takže, pokiaľ chcete podporovať ďalších poblúznencov, nech sa páči:
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal:Nemám náladu to rozoberať, lebo, nehnevaj sa P3Bo, ale príde mi to ako pekná blbosť. :wink:
tiež mám dojem že tomu niečo chýbalo čo už. :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Nie, tu ide o to, že ateizmus je názor na boha. Proste žiadny boh nie je. Nie je to svetonázor, nie je to nič určujúce, väčšina ateistov to ďalej ani nerozoberá ako napr. ja.

A to predsa neznamená, že keď je niekto ateista, že nevyznáva iné svetonázory, iné hodnoty. Veď ateizmus je spájaný s humanizmom, alebo väčšina vedcov sú ateisti - to mi chceš tvrdiť, že im ateizmus bráni v tom, aby boli aktívni a snažili sa napr. poznať svet, Vesmír, život ?

To je skôr tá náboženská argumentácia o ateistoch ako o prázdnych ľuďoch, ktorí nemajú riadny zmysel života a pod. sračky, ktoré majú od pravdy na míle ďaleko.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Velmi pekne citanie a dovolim si na chvilu vym do toho skocit - podla mna hughito je ateista a od skeptika ma na mile daleko (aj ked a mu skepsa dost paci).
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Zaujímavá myšlienka P3Bo. Musíme si zadefinovať čo to je ateizmus a ako ho vlastne ľudia chápu.

Skúsim to pojať trošku matematicky aby sa to dobre vysvetlovalo aký mám na ateizmus a vieru názor ja:

Predstavme si že správanie človeka môžeme zhrnúť istým matematickým vzťahom(je to absurdné ale predstavme si), teda vzorcom. V tomto vzorci bude strašlivo veľa premenných rôzneho druhu. Napríklad oblasť kde žije, jedlo aké jedáva, vplyv rodičov, stavba tela a pod. Výsledkom tohoto vzorca by bol akýsi komplexný opis jedinca.

Každý človek by teda bol definovaný určitým jemu vlastným vzorcom. A samotná viera je jednou jedinou premennou v tomto celom vzorci ktorá je ale výnimočná v tom že do veľkej miery ovplyvňuje aj iné premenné. Veľkosť viery teda ovplyvňuje vela jeho postojov, rozhodnutí a trebárs aj schopností.
Ateizmus pre mňa znamená len to že táto premenná ktorá v prípade veriaceho človeka ovplyvňuje ostatné premenné teraz neexistuje. Preto si myslím že ateizmus ani tvorivý byť nemá, ale človek ktorý je ateista môže mať konšteláciu premenných vo svojom vzorci takú že bude tvorivý.

Ateizmus teda nepokladám za myšlienkový postoj ktorý má byť tvorivý ale za odmietanie cirkevnej viery. Tak ako katolík neverí v ostatných bohov tak ateista neverí vo všetkých bohov. Rozdiel je len jeden jediný boh. Taktiež nepovažujem ateizmus za opozíciu duchovnu, tam trebárs radím aj meditáciu a hľadanie vnútorného pokoja čo nemusí ísť ruka v ruke s bohom. Napríklad niektorí budhisti sú známi svojim vnútorným vyrovnaním a kľudom v duši pričom ich náboženstvo boha nemá a niektorí budhizmus ani nepokladajú za náboženstvo ale filozofický smer.
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

hughito napísal:Nie, tu ide o to, že ateizmus je názor na boha. Proste žiadny boh nie je. Nie je to svetonázor, nie je to nič určujúce, väčšina ateistov to ďalej ani nerozoberá ako napr. ja.

A to predsa neznamená, že keď je niekto ateista, že nevyznáva iné svetonázory, iné hodnoty. Veď ateizmus je spájaný s humanizmom, alebo väčšina vedcov sú ateisti - to mi chceš tvrdiť, že im ateizmus bráni v tom, aby boli aktívni a snažili sa napr. poznať svet, Vesmír, život ?

To je skôr tá náboženská argumentácia o ateistoch ako o prázdnych ľuďoch, ktorí nemajú riadny zmysel života a pod. sračky, ktoré majú od pravdy na míle ďaleko.
No ale aspoň jedna vec je fajn že si sa sekol aj ty :P
Ateizmus vznikol ako odpoveď na nemennosť dogiem a nenávisť k zakazovaniu poznania. Čo sa však teraz stalo z ateizmu? A mimochodom veľký osvietenci boli panteisti, deisti. Základy ľudských práv boli položené v ústave USA, pri ktorej tvorbe sa každé ráno začínalo modlitbou atď. atď. Avšak viem ako si to myslel. Ja to akceptujem. Avšak tvrdím že myšlienky ateizmu sa už minuli účinku. -Teizmus neobmedzuje určite nie v dnešnej dobe a ani som nepovedal, že ateisti nemajú zmysel života. Tvrdím však, že ich cynizmus je plytký a sami zaujímajú veľmi zvláštny postoj k Bohu keď poniektorí dokážu aj celý život proti nemu bojovať

//k zvysku sa vyjadrím vecer lebo nevladzem : P
hughito
Redeemer
Redeemer

A na to si ako prišiel, že mám ďaleko od skeptika ? Mám k nemu určite bližšie ako 95% tohto fóra, keď tak prechádzam témy a vidím, čo tu ľudia produkujú.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Ty mi pripomínaš veľmi dogmatického sektára s výraznou črtou – všetci ste blázni, len ja som lietadlo a zvýraznenými egocentrickými sklonmi – čo som nezažil, neexistuje a ak niekto tvrdi niečo ine, tak si bud vymyšľa, alebo patri do blazinca. nepripušťaš možnosť existencie inych skusenosti ako maš ty a fanatický a bigotný vo svojej viere dookola opakuješ to iste. Niečo ako ked pozeram do mutnych oči svedka Jehovového, ktorý si myslí, že je jedným zo 144
000 vyvolených
Proste žiadny boh nie je.
Stoporko – no ofence, ty si presne ako v tom vtipe – Existoval sudca, ktory mal rozsudiť dve ženy vypočul si jednu a povedal jej: maš pravdu. Potom si vypočul druhú a tiež jej povedal, že má pravdu. Jeho žena to videla a šla za ním – ale nemôžu mať predsa pravdu obidve, jedna tvrdi niečo a druhá zas niečo uplne iné, musíš ich rozsúdiť. A muž na to – žena moja, ved vlastne, aj ty máš pravdu...
hughito
Redeemer
Redeemer

A čím som dogmár ? Vieš vôbec, čo to slovo znamená a kde má svoje korene ?

Som dogmár tým, že neverím, resp. mi nestačia dôkazy typu: ja som zažil hento a ja som sa rozprával ? Potom si teda dogmár aj ty, lebo nepriznáš relevantnosť tvrdenia od moslima, ktorý by tvrdil, že komunikuje s Alahom a tým pádom je to dôkaz toho, že islam je pravé náboženstvo.

A čo sa týka ateizmu, tak ateisti sme tu všetci, ja, tehla, Stoporko a dokonca aj Viko6 - a to vo vzťahu ku gréckym božstvám. Dokonca polyateisti. :P

P3Bo: A v čom som sa sekol ? Ateizmus ako taký sa sformoval až v osvietenstve. Aj keď agnosticizmus môžeme vysledovať už u Protagora. A ďalej sa akosi neviem k čomu vyjadriť.. Stále mi nie je úplne jasné čo svojimi príspevkami vlastne sleduješ.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

P3BO, co ma spolocne viera v boha s vierou v ludstvou a v seba sameho ??? podla teba clovek, ktory neveri v boha automaticky neveri ani v ludske schopnosti a neveri ani sam sebe ?
ateizmus nie je nabozenstvo, je to len nazor na boha, duchov a tieto teoreticky existujuce "javy"...ateizmus ich existenciu popiera...no a tym to aj konci, kedze ateizmus nie je nabozenstvo tak ani neprinasa navody na spravny zivot, na zmysel zivota, neprinasa dogmy, podla ktorych musis riadit svoj zivot, aby si bol stastny alebo aby si mal super posmrtny zivot...zmysel zivota si musi najst kazdy z nas sam...
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

teraz vazne .... aj na sr sa da vyplnit ze nabozenstvo rytieri JEDI ???? .... :smt007 :smt007 :smt007 :smt007 lebo ked hej tak to bude masaker . . .
hughito
Redeemer
Redeemer

Môžeš tam napísať, čo len chceš.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

ty vole, idem ku nim .... :smt007
hughito
Redeemer
Redeemer

Úžasné niečo, pozrel si si ten dokument ? Čo je to za magorov ? I keď, v tvojom prípade by si sa u nich ľahko stratil.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

To, že tam niekto napíše, že je Jedi Knight, neznamená, že musí byť automaticky tak vyšinutý, ako ľudia v tom videu. Ja osobne som to tam dával z recesie, keďže daný rád staviam asi tak na rovnakú úroveň, čo sa týka dôveryhodnosti, ako hocijakú z "uznávaných" cirkví. Takže zasa nepreháňaj.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Tehla - aspoň v skratke: v niečom máš pravdu. No skús sa nad tým zamyslieť takto - kto dal kresťanstvu patent na pravdu? Som kresťan, som na to hrdý a žijem svoj život vo viere v Hospodina. No nevidím dôvod tvrdiť, že len kresťanstvo je jediné správne náboženstvo. Každý nech si verí tomu náboženstvu, ktoré uzná za správne. Ja som napr. budhizmu veriť odmietol, aj keď má viacero zaujímavých myšlienok. Tak isto súhlasím s mnohými vecami z animizmu Indiánov, prípadne učeniu o Matke Zemi starých Keltov. Nie som animista ani Kelt. No páčia sa mi niektoré ich myšlienky. Neverím tomu, že niekde Hore pobehuje Odin a Thor s kladivom, no ak tomu niekto verí a pomáha mu to v živote a cíti sa tým byť po duchovnej stránke naplnený, tak je to dobré.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:Proste žiadny boh nie je.
Toto je tvoja dogma. Ak by si nevedel čo to je, čo si sa tu snažil z neviem akych pričin pripísať mne
Dogma (z lat. dogma < gr. dógma < gr. dokeúein, dokein = mieniť) je v širšom zmysle nespochybniteľný autoritatívny názor, výpoveď či zásada.
hughito napísal:.resp. mi nestačia dôkazy typu: ja som zažil hento a ja som sa rozprával
ani mne by nestačili. Preto som sa väčšinou neobracal na inych a neobťažoval dookola – dajte mi dôkazy, ale hladal som ich sam – v sebe, v svojich skusenostiach, ktore ti ini dokážu sprostredkovať len ťažko - a už vôbec nie cez diskusiu na internete. Poznanie a poznávanie je totiž veľmi osobná vec a celodennym vysedavanim za monitorom a žiadanim dôkazov k nemu dospeješ ťažko, by som povedal, že je to až nemožne.

Ohladom „ja som sa rozpraval“ – zas určite nejaka tvoja mylna predstava, ty si dosť obmedzeny v tychto veciach, všetko berieš doslovne. Nenazval by som to „rozpravanim sa“ v bežnom slova zmysle, ale skôr komunikáciou, už som to tu pisal – ako ked sa pozrieš do oči človeku a zrazu vieš čo si mysli, čo citi a pod.

poviem vam všetkym istu moju včerajšiu osobnu skusenosť. Včera som bol na jednej svatbe, bola tam mníška odetá v béžovom hábe – ked som prešiel okolo alebo som sa na nu pozrel a ked sa na mňa usmiala, tak som mal pocit, že z nej vyžaruje svätosť. Mala neskutočnú charizmu a zo všetkého, čo robila, ako hovorila, ako sa usmievala na ľudi bolo cítiť, že má k Bohu blízko. Vyžarovalo z nej číre dobro a láska – hovorila veľmi jemne a v tej miestnosti ju bolo „cítiť“, a ked sa smiala, tak to bolo naozaj veselé a z očí jej ten smiech uplne vyžaroval. ja som pociťoval voči nej istym spôsobom ochranarske sklony, ale zaroven z nej šla duchovná sila. vyžarovala dokonca takú zvláštnu jemnú vônu – nebol to žiadny parfem, neviem to identifikovať, vôňa svätosti, čistoty..alebo ako to nazvať. Nebola prvá osoba s podobnou vôňou, ktoru som stretol (a neboli to všetko mníšky). Bolo jasne, že od svätosti nema až tak ďaleko – a ten kontrast – jednoduchy vzhľad – bez make upu, bižutérie a podobných ozdôb vs. bohatý vnútorný život bol u nej veľmi výrazný. Krásny človek po všetkych strankach
(Ohladom alaha, takeho moslima, ako som napr. včera stretol tu mnišku, som ešte nevidel) stači mať otvorene oči a vnimať aj inymi zmyslami, ako čiste teoreticky - taky človek sam seba okliešti na úbohý zlomok toho, čo dostal k dispozícii. Život nie je teoria hughito, ale hlavne prax.
hughito napísal:a sa zapodievam duchovnom viac ako ktorýkoľvek veriaci, ale dospievam stále k tomu istému názoru: žiadne duchovno nie je..
Toto je smutna vec, vlastne priznavaš, že si bezducha ľudska schranka. Asi ťa začnem ľutovať aj ja.
rubiki napísal:Ateizmus teda nepokladám za myšlienkový postoj ktorý má byť tvorivý ale za odmietanie.
si vystihol
hughito
Redeemer
Redeemer

seth82 napísal:To, že tam niekto napíše, že je Jedi Knight, neznamená, že musí byť automaticky tak vyšinutý, ako ľudia v tom videu. Ja osobne som to tam dával z recesie, keďže daný rád staviam asi tak na rovnakú úroveň, čo sa týka dôveryhodnosti, ako hocijakú z "uznávaných" cirkví. Takže zasa nepreháňaj.
No ale podporil si prakticky novú náboženskú skupinu, lebo tí magori to berú vážne, chcú sa aj zaregistrovať a bla bla. Ja som bol tiež pôvodne v tom, že ide o čistú recesiu.

tehla: Nie je to žiadna moja dogma, je to môj názor. Alebo máš pocit, že mám dosah na isté spoločenstvo ľudí, ktorým túto "pravdu" autoritatívne nariaďujem ? Si to urovnaj v hlave.
Toto je smutna vec, vlastne priznavaš, že si bezducha ľudska schranka. Asi ťa začnem ľutovať aj ja.
Samozrejme, že som "bezduchá ľudská schránka," ty si čo ? Duchá ľudská schránka ?
Ohladom „ja som sa rozpraval“ – zas určite nejaka tvoja mylna predstava, ty si dosť obmedzeny v tychto veciach, všetko berieš doslovne. Nenazval by som to „rozpravanim sa“ v bežnom slova zmysle, ale skôr komunikáciou, už som to tu pisal – ako ked sa pozrieš do oči človeku a zrazu vieš čo si mysli, čo citi a pod.
Ja tu len používam vašu terminológiu.
(Ohladom alaha, takeho moslima, ako som napr. včera stretol tu mnišku, som ešte nevidel) stači mať otvorene oči a vnimať aj inymi zmyslami, ako čiste teoreticky - taky človek sam seba okliešti na úbohý zlomok toho, čo dostal k dispozícii. Život nie je teoria hughito, ale hlavne prax.
Samozrejme, že život je hlavne teória, ale na internetovom fóre sa rieši hlavne tá teória.

Vidíš, ty si mal z tej osoby hentaké pocity, ja by som z nej možno mal pocity úplne iné. Čisto subjektívna vec. Ale toto presne sú tie vaše dôkazy.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Len taká poznámka na okraj pre kresťanov a vypĺňanie sčítania: Ježiš vravel o tom, že kto Ho zaprie pred ľuďmi, toho zaprie aj On pred Bohom. Teda netreba sa hlásiť k nejakej cirkvi, ale ku kresťanstvu (však sa aj pýtajú na vierovyznanie, nie?). Teda kolónka "iné" a napísať "kresťanstvo." Tiež som sa chcel pôvodne hlásiť k Jediom, no potom si uvedomil tú vec.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

hughito: Ja žijem v UK, sčítanie som vypĺňal tu v UK (teda tu ako náboženstvo oficiálne zavedení nie sú) a aj tak radšej podporím takých "magorov", ktorí si myslím to tiež nemyslia celkom vážne, ako mám podporovať niečo, s čím nemám vôbec nič spoločné (rozumej cirkev). Čo si o tom myslia kresťania, alebo hocikto iný, je mi vonkoncom ukradnuté, pretože od tých "magorov" ďaleko určite neodskakujú (negeneralizujem, vieme všetci o ktoré prípady ide).
Napísať odpoveď