Novopostavený PC nejde zapnúť (aktualizované)

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Novopostavený PC nejde zapnúť (aktualizované)

Príspevok od používateľa Hensym »

Aktualizované: klik na ďalší problém

Zdravím, mám tu, celkom veľký problém.

Bratranec mal dnes už starý PC, prakticky dnes už len kancelársky. Rozhodol sa inovovať, a nakúpil nov komponenty, ostala mu prakticky len skrinka, DVD mechanika a HDD. Ponúkol som sa mu, že mu to poskladám, dnes som sa na to dal. Najskôr sme rozobrali starý PC, ktorý šlapal v pohode. Osadili sme nový zdroj. Neskôr dosku, do nej som posadil CPU, naniesol pastu a osadil chladič. Neskôr samozrejme RAM-ky, a grafiku má zaitiaľ integrovanú. Zo zdroja sme zapojili všetky molexy (HDD, CD/DVD), 24pin do dosky a ďalší 4pin pre CPU. Na dosku som zapojil káble z front panelu, teda na LED-ky, USB a pod. som sa zatial vykašlal, a zapojil som len Power a Reset. Všetko bolo pripravené, bol čas PC zapnúť...

Keď som PC zapol, kontrolka na doske svietila, CPU fan sa točil (aj keď pomaličky), PC sa šiel akokeby nabootovať, ale vydržal len 3-5 sekúnd, potom sa automaticky vypol. To sa opakovalo niekoľko krát, neskôr som skúsil zapojiť do 24pin portu len 20pin zo zdroja, nepomohlo... Potom som len tak skúsil odpojiť 4pin zo zdroja pre CPU. Zapol som PC, ... ventilátor na CPU sa poriadne rozhučal, skrátka tak ako by mal, no nereagoval obraz, proste hučal komp, ale nič z toho, bez obrazu. (PS: nemám ako zistiť ako pípa repráčik, keďže v skrini žiaden nemal!), takže som vlaste dosiahol len toho, že bez 4pin CPU kábla sa to rozhučí a nevypne, no aj v manuály som sa dočítal, že bez neho to nepôjde, ten tam proste musí byť, inak sa mi PC nenabootuje.

V čom chyba určite nieje:
-zdroj - skúšal som 2 rôzne
-RAM - v druhom PC funguje

Zostava:
MB: Asus M4N68T-M
CPU: AMD Athlon II x2 250 + BOX
PSU: Hedy 520W (určite v poriadku)
RAM: Corsair 2GB DDR3 1333Mhz (určite v poriadku)

komponenty mám teraz u seba, takže môžem skúšať, no neviem sa pohnúť. Je to dosť súrne a za každú radu budem veľmi rád. Vďaka! :?
j@ro
Star
Star

Re: Novopostavený PC nejde zapnúť

Príspevok od používateľa j@ro »

1. Pouzil si pri instalacii dosky distancne stlpiky?
2. Skontroluj I/O pliesok, ci uzemnovacie kontakty nezasahuju kam nemaju.
Hensym
VIP
VIP

1. nie, nepoužil. Treba ich použiť aj keď mám PC poskladanú niekde na posteli, skrátka nie v skrini? Ešte som to skúšal len v skrini, ale mám to poskladané na plastových nožičkách

2. s I/O plieškom boli problémy. Mal som ho osadený, ale sadol tak prakticky ledva ledva, môže byť chyba tam? A nabehne mi PC keď ho nemám osadený?
j@ro
Star
Star

1. Odporucam dosku mimo skrinky polozit na antistaticky obal, v ktorom bola v krabici. Laboruj radsej na stole nie na posteli a v skrinke urcite pouzi distancne stlpiky.
2. Logicky, ze ak doska bude na stole, tak ho nenasadis. V skrinke I/O pliesok moz byt pricinou, povirovnavaj kontakty a osad ho znova.
Hensym
VIP
VIP

Tak opravujem bod jedna. Mal som tam (síce len) 1 stĺpik, ale doska sa určite nedotýkala skrine, bola tam minimálne 5mm rezerva.
j@ro
Star
Star

Vyskusaj ju na stole, ale s podlozenym antistatickym obalom bez I/O pliesku, ak sa zopakuje vyssie uvedena situacia, tak ju mozes odniest na reklamaciu.
Hensym
VIP
VIP

Po ruke žiaden nemám, dá sa to vyriešiť inak?
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Vyfoť to a prilož obrázky. S detailami zapojenia všetkých káblov.
j@ro
Star
Star

Samotny 1 distancny stlpik by mohol byt dostacujuci dovod problemu.
Hensym
VIP
VIP

Len najprv potrebujem poradiť ako, resp. na čo položiť dosku, keď nemám antistatickú podložku. Nemôže byť niečo čo sa bežne nájde doma? Napr. sklo? Prípadne mám v krabici od dosky dve podložky, jednu takú tvrdú, rebrovitú skoro papierovú, a druhú takú penovú, asi pol centi hrubú.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Keď sa nebudeš u toho śuchať, tak to neva. A pre istotu stále prvý dotek na case.
S kľudom to daj na tú krabicu od MB. A osaď iba potrebné veci - MP, RAM, tlačidlo spúšťania PC, KB a monitor. A v MB musí byť ten žltočierný 4 konektor na napájanie CPU. A musí to naskočiť.
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vrtulnik »

A obal, v ktorom bola zabalená doska nemás? Môžeš to dať aj na krabicu. Ja som to robil aj tak.
Hensym
VIP
VIP

Rozložené na stole. Problém sa opakuje.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Odkontroluj podľa manuálu ku MB prepojku na reset BIOS, niekedy býva v polohe RESET. /je blízko u lithiovej baterky/. Preto chcem tie fotky. :)
Hensym
VIP
VIP

Je v správnej polohde, to som kontroloval ako prvé. Fotky budú, ale zatial nabíjam baterky.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Pokiaľ si neurobil žiadnu chybu, tak to vyzerá na problém azda v MB. Máš repro z case? Napoj ho, čo robí POST.
A odkontroluj zapojenie RAM a MP, či to všetko dobre zacvaklo. A či nieje vyhnutá nejaká "nožička" od procesora, je to jemné, a stáva sa to.
Skyer
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Skyer »

Necital som celu diskusiu, ale skus sa pozriet na to, ci je poriadne umiestneny chladic na CPU. Neviem aky tam mas, ale ubezpec sa, ze je vsetko uplne utesnene, a ze s fanom sa neda vobec pohnut. (Pre istotu ho mozes preinstalovat).

Pripadne skus dat iny kompatibilny, ak sa kruti pomaly, je dost vysoka pravdepodobnost, ze sa ti pc v ochrane pred prehriatim sa vypina.
Hensym
VIP
VIP

Takže vyriešené. Heh, a kde bol problém? Ja si asi spravím slučku. Hneď, ked som mal CPU v ruke (dnes poobede), som videl že je jeden pin úplne ohnutý. No napravil som ho, a už boli všetky pekne v zástupe, tak som to neriešil. Potom napísal jarda, ž nech skontrolujem piny, povedal som si za pokus nič nedáš, a vuala, on nebol ohnutý jeden, ale dva, čiže CPU nebol osadený na presnosť, takže som mal šťastie že som nejakú piny neodlomil, keď som CPU zaisťoval. Takže, nebyť jardu, tak ja tie piny už asi fakt neskontrolujem, považoval som to za hotovku...

Takže, všetci máte u mňa K+, za pomoc, a za rady, ktoré sa mi v budúcnosti určite zídu... :)
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Takže vidíš, že to ozaj nieje sranda. Bez skúseností na nete poradiť tiež ne. Na zdravie. :smt006
j@ro
Star
Star

Dufam, ze ti ten komentar spravil radost.
Napísať odpoveď