Uplatnenie po VŠ

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Trussardi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: To je choré...

Príspevok od používateľa Trussardi »

je to tak chabe slovensko.. svet patri sikovnym
ani na skolach tak neZALEZI vsetko je to o protekciach a vplyvnych ludoch

j*batelne zenske to maju jednoduchsie staci sa im doobre vydat a su zavodou :D
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

VS vela praktickych veci vhodnych pre pracovnu poziciu nenauci. Ja sam som po VS som sa este v ramci prace pripravoval takmer 2 roky aby som bol pouzitelny. A z VS skoly mi bolo uzitocnych tak asi 5% a pracujem v pozicii v ktorej som studoval.a btw za tie skoro 2 roky som sa naucil o dost viac nez za celu VS. Vysoke skolstvo by sa malo zmenit...
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

takto, na jednej strane velmi zalezi co a kde studujes, a na druhej kde ides na pohovor
boli tu spominani ekonomovia s ktorymi je trh presyteny... a potom napriklad kamarat ma Ing. z chemie, a na pohovore sa ho spytali len, ci vie po anglicky, ze ak hej daju si ho na mesiac, dva na skolenie ...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Uplatnenie po VŠ

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

vidim ze niekto prichadza do stavu nasranosti po dvoch rokoch na VS, kedy zistuje, ze ho vlastne skola nauci uplne hovno :-D :-D

tiez som to mal ... 2 roky som sa lopotil v skole na relativne tazkom technickom odbore a po konfrontacii s praxou som zistil, ze som zabil dva roky ... prisla zmena, pracujem a za rok som nazbieral daleko viac skusenosti a vedomosti, ako za dva roky sedenia nad matematikou a podobnymi pitchovinami :-) ...

poznatok z praxe ? ... skola ti nic nezaruci - bud si to stastie ohnes sam, ako potrebujes a budes priebojny, alebo aspon zdravo vychcany , pripadne nevidana kapacita cez odbor o ktory mas zaujem, alebo ta to trapit nebude a bude z toho pracak ...

samozrejme predpokladom uspechu je aj akesi smerovanie ... poviem to tak, ze doktor, technik, alebo automechanik predavaca v Lidli, tak ako absolvent fakulty socialnej geografie robit mozu ... naopak uz to nefunguje :-) ... takze kto je volnomyslienkar a vypocitavo studuje filozofiu, nemoze cakat, ze sa onho trh pobije :-)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nordi, povedz o tom prosím ťa trochu viac - bol si na FSI VUT, že ? Mám odtiaľ mnoho známych, ale prakticky všetcia sú ešte pred Bc. Niektorí sú spokojní, niektorí nadávajú .. 50:50
Retne napísal:chodia po horach a
Ja chodím tiež po horách a čo ?
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

nordkapp_pb napísal: ... takze kto je volnomyslienkar a vypocitavo studuje filozofiu, nemoze cakat, ze sa onho trh pobije :-)
to si presne myslim o mojich byvalych spoluziackach z gympla... do triedy si nosili cajnik, robili si vsejilake caje, chodia po horach a po koncertoch alternativnych kapiel... chvalia sa ze su uz Bc. len co budu robit po 5. rocniknu to ma velmi zaujima...
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

faktor_xx napísal:Aký význam má vysoká škola, keď väčšina absolventov skončí na úrade práce bez práce a to malé drvivé percento úspešných absolventov, ktorí spravia školu, sa zamestná v tatkových a mamkiných robotách....kde je spravodlivosť? Veď to je choré už toto... :?

//tema premenovana
Niekto mi prehovoril z duse. Tatko/mamko biznisakov mam plnu byvalu studijnu skupinu. Na urade som sa bol registrovat kvoli platbe do poistovne na par dni a stretol som tam 8 znamych z VS, len za tu chvilku. No nieco hrozne. Robotu sice mam, ale v Bratislave, kam sa mi moc nechce :(
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Racius ... co chces pocut ? isiel som na denne studium Mechatroniky a cakal som od toho viac, ako mi skola bola schopna dat ... pocitat matice a ODR pre mna fakt zmysel nemalo ... bol by som ochotny akceptovat mraky o nicom teorie, keby bol aspon naznak uplatnenia v praxi ... poviem to na priklade - trebars take mat. inzinierstvo ... luskali sme mriezky materialov a spravanie na molekularnej urovni co nam je logicky napikacu, ale nikto nam nespomenul to dolezite - trebars ako sa bude material spravat po lokalnom prekaleni, aky to bude mat vplyv na jeho vydrz, ako to v case ovplyvni jeho zakladne vlastnosti, ako funguju koncentratory napatia, preco treba material opracovavat a pod ... proste to bolo postavene na hlavu ... poviem to tak, ze absolvent vie bezchybne nakreslit FeFe3C, ale nevie ako a preco chranit materialy pred koroziou ... a to je len cast ... boli tam ovela nezmyselnejsie veci - trebars matematika, ta ma vyslovene ubijala - kombinacia Maplu a diferencialnych rovnic ma dodnes budi zo sna :-D

usudil som teda, ze to nema zmysel a zacal som robit OZ s tym, ze prestupim na externu formu ... prestupil som na Stavbu strojov a zariadeni ... bolo to o cosi lepsie, ale veci sa zbehli a zacal som robit technika v energetickej firme, velmi skoro na to veduceho realizacie a denno denne som sa zacal stretavat s obrovskym kvantom praktickych poznatkov a informacii ... na skolu prestal byt cas a hlavne chut po tom, ako som videl, ako to funguje v praxi ... predsalen ked ta na hydrodynamike moria s vypoctami nejakych mikrovirov na hrane kridloveho profilu a cez vsetky rovnice sa nedostanu k zakladom hydra teda mediam, ich vlastnostiam v provoze, potrubiam, spravaniu sa medii v potrubiach a podobne, tak je to smutne ... zas ilustrujem na priklade, ze absolvent vie, ze ked zle skonstruuje turbinovu lopatku tak mu zacne po troch otoceniach kavitovat a vysere sa ... ale nevie, ze pri tlaku 2 MPa na velkom potrubi musi mat poistny ventil s priamym odfukom, lebo keby tam dal koleno, tak mu to potrha a niekoho to zabije :-) ...

nechcem ale, aby to vyznelo tak, ze VS vzdelanim opovrhujem .. to NIE ... studujte ... a studujte techniku ... len moja povaha sa proste so studiom minula no :-)
rockonhustla
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa rockonhustla »

Kto sa chce niekde uplatnit tak si vyberte obor po ktorom je velky dopyt na Slovensku alebo chodte studovat do zahranicia na univerzitu, ktora je uznavana s vysokym rankingom alebo ponuka vzdelanie a prax v perspektivnej oblasti. Univerzity na Slovensku a v Cesku vacsinou nepripravia na zivot a predtym ako si date prihlasku na jednu z nich, zistite si aky je dopyt po studentoch tych univerzit, kolko bude dalsich ludi s rovnakym vzdelanim a aku vyhodu vam da ta univerzita v porovnani s ostatnymi ludmi ktori chcu pracovat na podobnej pozicii ako vy alebo s podobnou univerzitou. Ked vystudujete Management co ma dalsich 10 000 ludi, Socialnu pracu o ktoru nie je zaujem alebo Spev kde nie je lahke sa presadit, tak nenajdete asi take dobre uplatnenie ake chcete, iba keby ste mali talent alebo kontakty, lepsie skusenosti ako ostatni na rovnakej pozicii, znalosti alebo schopnosti lepsie v porovnani s inymi. Na zamyslenie je tiez ci sa oplati byt 5 rokov na univerzitach na Slovensku a v Cesku, kde prevazuje stale ten debilny komunisticky sposob ucenia sa naspamat a vyhadzovanie zo skusok starymi profakmi co nemaju prehlad o realite a skutocnych potrebach studentov pre ich pracovnu poziciu. Vo vacsine pripadoch je lepsie studium na zapade (praktickejsie, zaujimavejsie a aj jednoduchsie studium v Anglictine alebo Nemcine je aj pri tych niekedy vysokych poplatkoch lepsou volbou pre kazdeho) alebo 5 rokov praxe v obore, kde chcete pracovat v buducnosti.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Jasne, a 90 percent ludi sa odstahuje za studiom do zahranicia. Zasa bud trosku realista, studovat v zahranici a zaroven si hradit to studium tam, ako aj ubytko, stravu a podobne, je naozaj tazke, nielen casovo. Preto aj vacsina ludi studuje na Slovensku. Skoly nie su zasa az tak zle, zla je situacia na trhu prace.
rockonhustla
Light Star
Light Star

icefiresr napísal:Jasne, a 90 percent ludi sa odstahuje za studiom do zahranicia. Zasa bud trosku realista, studovat v zahranici a zaroven si hradit to studium tam, ako aj ubytko, stravu a podobne, je naozaj tazke, nielen casovo. Preto aj vacsina ludi studuje na Slovensku. Skoly nie su zasa az tak zle, zla je situacia na trhu prace.
No z mojho pohladu su skoly velmi zle, aj ked zaujimal som sa iba o ekonomicke, tak neviem presne charakterizovat ako su na tom ine skoly ale pozri si medzinarodne hodnotenia a uvidis ze su daleko za zapadom. Ked niekto nema na skolu tak si moze zarabat popri skole, dostat socialne stipendium a dalsie stipendia a tak dalej. Ved bakalar na priklad v Anglicku je taky ze mas par hodin do tyzdna, aj to neni tam povinna dochadzka a velakrat ani skusky, len odovzdat essays, alebo skupinovu pracu, tak nie je problem s casom, aby niekto pracoval. Som realista a viem ze vela ludi bude nadalej studovat na zbytocnych vysokych skolach (nehovorim o vsetkych na Slovensku ) s komunistickym systemom (vacsina na Slovensku). A este jedna vec ze niekto som videl ze tretina absolventov nasich podla teba nie az tak zlych vysokych skol je nezamestnanych. To nie je len kvoli trhu prace ale aj vdaka tej urovni na univerzitach, aj tak je to zlozite ta presviedcat, musel by si aspon 1 semester byt v Anglicku, Holandsku, Svedsku alebo inych vyspelych krajinach so skolstvom, ktore je respektovane ovela viac firmami. Aj na Slovensku sa da vystudovat perspektivny obor ako informatika, farmaceutika alebo niektore technicke obory na univerzite, ale aj perspektivny obor na najlepsej univerzite na Slovensku je stale vyucovany zastaralym sposobom a uci sa tam vela zbytocnych veci so slabou pripravou do praxe a to nehovorim o neobjektivite (zalezi koho dostanes na skusku alebo ako vychadzas s profakmi), to sa neda ani porovnat s top 100 (ani top 500) univerzitami na svete. Zazil som studium aj v Cesku aj v Anglicku a preto mozem porovnavat, aj v Anglicku sa mi vela veci nepaci ale v Prahe to bola katastrofa ked nad tym spatne rozmyslam a som celkom rad ze som nepredlzoval studium ako niektori kamarati, tak si viem predstavit ako to funguje na Slovensku (hovorím hlavne o ekonomických vysokých školách). Aky ma vyznam sa srat s (niektorymi) profakmi a ucit sa vela zbytocnych veci 5 alebo viac rokov ak nemas poriadne uplatnenie? Viem ze vela ludi nepojde do zahranicia ale ked si vyberu studium na vysokej skole so slabym rankingom v neperspektivnom obore, tak nech neplacu ze nemaju pracu na Slovensku a na koniec aj tak idu do toho Anglicka umyvat riady a podobne. To tam mohli ist radsej rovno pracovat a studovat (nenavratna studentska pozicka je poskytnuta statom) a mali by aspon titul z Anglicka (alebo inej krajiny), ovela lepsiu Anglictinu (alebo iný jazyk) a vyhodu oproti ostatnym.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

uplatnenie zase nie je az take problematicke, kedze 99 % ludi studuje na slovenskych/ceskych skolach, tak su na podobnej urovni, staci byt len o nieco lepsi a mas o robotu postarane, treba byt skratka lepsi a nemusi to byt ani o vela
rockonhustla
Light Star
Light Star

beardie napísal:uplatnenie zase nie je az take problematicke, kedze 99 % ludi studuje na slovenskych/ceskych skolach, tak su na podobnej urovni, staci byt len o nieco lepsi a mas o robotu postarane, treba byt skratka lepsi a nemusi to byt ani o vela
Ved prave su na podobne nizkej urovni a 30 percent absolventov je nezamestnanych, tak to fakt je super uplatnenie. Ty si informatik alebo si z Blavy? :D Nechapem ako mozes povedat ze ked je 30 percent nezamestnanost absolventov znamena to nie az tak problematicke uplatnenie v praxi, este k tomu by som chcel vediet priemerny plat absolventa vysokej skoly na Slovensku.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Odkial mas tych 30%? Na predchadzajucej strane je totiz odkaz na prieskum z minuleho roka a tam je to cislo ani nie 10%.
rockonhustla
Light Star
Light Star

GothaR napísal:Odkial mas tych 30%? Na predchadzajucej strane je totiz odkaz na prieskum z minuleho roka a tam je to cislo ani nie 10%.
Na niektorych weboch.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

rockonhustla napísal:Nechapem ako mozes povedat ze ked je 30 percent nezamestnanost absolventov znamena to nie az tak problematicke uplatnenie v praxi
ved prave, staci byt len o nieco lepsi a pracu mas

som v Brne
Gothar
Moderátor
Moderátor

rockonhustla napísal: Na niektorych weboch.
To su len odhady, presne cisla priamo od ministerstva su tu a tie maju priemer cca 10%: http://www.minedu.sk/index.php?lang=sk&rootId=7638
rockonhustla
Light Star
Light Star

beardie napísal: ved prave, staci byt len o nieco lepsi a pracu mas

som v Brne
Povedz to nejakej babe na urade prace co studovala nejaky zbytocny humanisticky obor na Slovensku ze staci byt lepsi a byt informatik :D Povzbudi ju to :)
GothaR napísal: To su len odhady, presne cisla priamo od ministerstva su tu a tie maju priemer cca 10%: http://www.minedu.sk/index.php?lang=sk&rootId=7638
Tie tvoje cisla nie su moc aktualne, myslim si ze dnes je to urcite viac ako 10 percent a aj tak to nic nemeni na tom co som hovoril.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Podla mna to bude do 3ch mesiacov po ukonceni statnic rovnake, teraz je ten napor samozrejme vacsi, pretoze kopa ludi konci a zacinaju si hladat pracu. Suhlasim, ze to na tvojich tvrdeniach nic nemeni, ale nemam rad demagogiu, preto som chcel tie percenta uviest na pravu mieru :)
rockonhustla
Light Star
Light Star

GothaR napísal:Podla mna to bude do 3ch mesiacov po ukonceni statnic rovnake, teraz je ten napor samozrejme vacsi, pretoze kopa ludi konci a zacinaju si hladat pracu. Suhlasim, ze to na tvojich tvrdeniach nic nemeni, ale nemam rad demagogiu, preto som chcel tie percenta uviest na pravu mieru :)
V poriadku :), ty si tiez nejaky prilis optimisticky, dalsi lepsi informatik?
Napísať odpoveď