Problem rodicia a vysoka skola

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Mammut
Light Expert
Light Expert

Problem rodicia a vysoka skola

Príspevok od používateľa Mammut »

Caute vsetci
Mam taky problem, konkretne so skolou a to sa prenasa aj ku nam domov. Studujem na vysokej skole - som v prvom rocniku. Problem spociva v tomto, ze toto je uz moj druhy pokus s vysokou skolou. Predtim rok som skoncil uz po zimnom semestri - proste neslo mi to tam. No chcel som uz ist potom si hladat robotu a tim padom skoncit so studiom (no toto by mi istotne nepreslo u rodicov). No rodicia tlacili na mna a nakonec ma dotlacili do skoly opat. No tu som spravil asi aj tu chybu ze som si opat zvolil ten moj isty odbor - Technicku skolu. No prvy semester som ako tak pretrapil sa a spravil som ho az na matematiku I. V tomto semestri mi nic proste nevychadza a rodicia to nevedia pochopit. Nemam spravene 4 zapocty z najhlavnejsich predmetov a = konec studia. Som s tim viac menej zmiereny a pripraveny uz na iny zivot nez zivot studenta....aj ked to bude isto tazke. A musim im klamat ze chodim na skusky. Mrzi ma to strasne a tazko sa im viem pozuret do oci, ae nastastie som na intraku tak som snimi raz do 2 tyzdnov ale aj tak je to hnusny pocit ked im musim zaklamat ze idem na skusku, na ktoru voec nemam zapocet.

Len jedna sa mi o to, ako to vysvetlit rodicom, ktory uz teraz viem ze to nepochopia a bude to len obdobie hadok a vycitania mi roznych veci :( Najhorsie to bude s otcom, lebo ten mi uz po zimnom semestri vyhrazal sa ze ak sa vykaslem na skolu ze mi na nic neprispeje proste budem pre neho uz ,,samostatny clovek,, ktory sa musi o seba vediet postarat. Nevravim ze to pojde lahko, ale urcite som neni rozmaznany spratok co sa nedokaze postarat o seba.

Proste zhrniem to: Neviem co mam robit, ci nadalej klamat a udrzovat rodicov v tom ze chodim do skoly/na skusky a po skuskovom povedat ze som nespravil skolu? ALebo to teraz na nich vybalit a povedat ze som sa na skolu vykaslal. A da sa nejhako rozumne vysvetlit rodicom, ktory vas nutili do skoly a vam sa ju nepodarilo spravit ze proste to neslo? Ak mate niekto s tim skusenosti napiste mi. Lebo citim sa fakt hrozne :( :(
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Problem rodicia a vysoka skola

Príspevok od používateľa begbeee »

a) v prvom rade si mal študovať to čo ťa baví. Študovať to čo má uplatnenie je pekné, ale ak ťa to nebaví, tak to končí presne takto.
b) skôr či neskôr im to budeš musieť povedať a osobne si myslím, že čím skôr tak tým lepšie. Rodičia ťa musia (mali by) rešpektovať takého aký si.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

majú rodičia výšku? Mohol by si im v krajnom prípade protiargumentovať že oni to tiež nedokázali a tlačia ťa do niečoho o čom nemajú ani páru. Ak však školu majú, tak to bude pre nich asi ťažšie pochopiť prečo ti to nejde. Každopádne by si rodičom nemal klamať. Radšej im priamo povedz že na to nemáš a nejde ti to, nezvládaš skúšky aj keď sa učíš maximálne ako vieš a že škola nie je pre teba (čo vlastne vidno aj na tvojom pravopise). Si dospelý človek, a rodičia ti už nemôžu riadiť život. AK ťa nebudú podporovať, je to smutné a škaredé z ich strany. Nejak takto by si im to mal aj naznačiť
Mammut
Light Expert
Light Expert

Je to pravda, že študovať som mal ísť to čo by ma bavilo. Lenže keď som bol pod takým nátlakom rodičov, som si vybral školu s technickým zameraním ako som mal aj na strednej škole a aj na predošlej výške.
Odradilo ma študovať na škole ktorá by ma možno aj bavila, to, že na nej boli prijímačky (čiže aj tu asi bolo vidno, že škola nie je už pre mňa, lebo ak by bola šiel by som určite zaňou aj cez prijímačky, takto som zvolil jednoduchšiu cestu, aby som sa dostal na vysokú školu, no nepríjemnejšiu na predmety.

No a to s tým ich rešpektovaním, kiež by to bolo tak ako si napísal, že by ma mali trošku aj rešpektovať. No otec má vysokú školu, tak hlavne on je tým, ktorý ma do toho núti. Na jednej strane ho chápem, investujú do mňa nemalé financie a taktiež radi by boli aby som mal ľahší život aj s titulom (čo podľa mňa nie vždy vie uľahčiť život, niekedy stačí aj šikovnosť).
Proste nedokážu si so mnou sadnúť a vydiskutovať to, že na tej škole sa len trápim a nikam to nevedie. Proste týmto som prišiel o rok, čo som mohol si už niekde zarobiť, prípadne nájsť lepší flek, prípadne som chcel tento rok popremýšľať, či by nebola fakticky tá škola lepšia....

//autoeditácia príspevku (07 Jún 2011, 16:32)
Tak aj ja som za touto myšlienkou, že rodičia by mi už nemali riadiť život.
No lenže oni na mňa proste tlačia, že keď takto mienim skončiť so školou, tak sa na mňa proste vykašlú, proste všetko si budem musieť sám zabezpečiť, bez akejkoľvek finančnej podpory od nich, prípadne inej pomoci. Možno ma len strašia, ale takto som si to určite nepredstavoval takéto rozhovory s rodičmi. Na všetko čo ja poviem o danej situácii odpovedia negatívne, necítim z tých rozhovorov žiadnu podporu.

Proste čakal som niečo takéto, že pochopia, že na silu to ďalej nemá význam, nechajú ma popremýšľať a podporia moje plány do budúcna, prípadne mi poradia či sa dá môj problém inač riešiť a nie vyhrážať sa (myslím tak že všetko si budem musieť ja sám riešiť bez ich pomoci). V tomto ma to tiež trápi, keby neboli oni v tomto smere taký akí sú, tak s najväčšou pravdepodobnosťou by som sa nenachádzal v situácii v akej som teraz.

Nepovedal by som ani slovo, keby som bol taký, že nechce sa mi ani učiť ALE ani pracovať. Proste ja som neni nejaký lajdák, čo sa zašíva. Proste hľadám stále, možnosti kde sa dá čo zarobiť, tak ani preto v tomto smere ich nechápem prečo ma nechcú podporiť..... :nono:
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

celkom ťa chápem, bol som v podobnej situácii. VŠ (ŽU FRI) mi moc nešla, trápil som sa tam dva roky... keď som povedal fotrovi ako som zhavaroval na skúškach a že si toho musím kopec prenášať tak sa so mnou týždeň nebavil...

dôležité je vysvetliť že to neni nejakým flákačstvom, ale že proste na ten druh školy nemáš bunky. proste nenaučíš žabu lietať, ani keby si ju trénoval roky. najväčší fail bol ten že si išiel na takú istú školu aj keď si už vedel že na to nemáš... to bola fakt hlúposť.

nájdi si nejaký job, začni externe študovať to čo ťa baví alebo čo ti v škole išlo. to že rodičia na teba robia nátlak - proste budeš sa musieť vzoprieť. ukáž že na to máš, keď už nie v škole tak možno v práci.

a s tým klamaním... treba to nejak zahrať na ukončenie roka a to že si vyletel, myslím že je to menšie zlo ako sa im priznať k tomu že si klamal.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

poznam cloveka, ktory maturoval rok predo mnou, nastupil hned na vysku, a po 2 tyzdnoch do nej prestal chodit...a rodicom 4 roky hovori, ze chodi do skoly a oni mu to bastia...a tiez som pocul o pripadoch, ked rodicia prisli na promociu svojho decka a tam sa dozvedeli, ze ich decko uz dva roky nestuduje, len tahalo peniaze od nich....podla mna je to spinave ich odrbavat, povedz to na rovinu a ked budu robit problemy, prid sa opytat sem znova :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tiez si myslim, ze nie je spravne klamat ich, radsej si rovno zacni hladat pracu. Je tiez dolezite zistit, ako velmi to mysleli s tym, ze budes pre nich uplne samostatny, lebo na zaciatok by sa ti byvanie u rodicov hodilo. Hlavne je to, aby si domov neprisiel s prazdnymi rukami a bez naznaku nejakej snahy zabezpecit si buducnost.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

Prekérna situácia....

Musíš to ukončiť čím skôr... hlavne školu, lebo nemá význam strácať takto čas. Rodičom povedz že si nezvládol skúšky aj keď si im venoval čas. Povedz že škola nieje pre teba a poukáž na to že 3 pokus už robiť nebudeš lebo to tak necítiš.
Uvedom si že tu ide o teba a upozorni na to aj rodičov že ich nástojenie na vysokej škole ťa dostane len do väčších problémov. Polož otcovi otázku že prečo na tej VŠ tak neústupne nástojí a skús ho presvedčiť o tom že vieš čo robíš, študovať školu bez akejkoľvek motivácie a schopností ju zvládať je holý nezmysel ktorý si musí uvedomiť. Chceš byť predsa sám sebou a nie tým čo chce s teba tvoj otec.
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

No, Technická škola je ťažká, a chápem, že tvoj otec ti chce len to najlepšie, lebo sám má vysokú školu, ale zas musí rešpektovať aj teba a tvoje názory a to, že na niečo človek nadanie má a na niečo nie.

A keď ťa bude niečo baviť a budeš v tom dobrý, tak tam VŠ ani nepotrebuješ, alebo si ju dorobíš neskôr.
Alebo môžeš nastúpiť na takú školu, ktorá ťa bude baviť, ktorú zvládneš. Ale asi teraz chceš ísť pracovať, ak som to správne pochopila. Poprípade sa môže stať, že v danej robote ti povedia, aby si si externe spravil nejakú VŠ, čo s danou prácou súvisí s tým, že oni ti ju zafinancujú, ale musíš tam pár rokov zostať (teda poznám aj také prípady)

Takže klamať ich aj tak už dlho môcť nebudeš a proste sa k tomu postav ako chlap a vysvetli im, čo sa stalo a ako si predstavuješ život ty. Že chápeš, že ti chcú najlepšie, ale ty chceš to a to....
Mammut
Light Expert
Light Expert

No tak sám viem že je to veľká blbosť im klamať, ale v danej situácii som to považoval za najmenšie zlo. Proste tento rok som mal v pláne niekde zarábať a premyslieť si moju budúcnosť (či ostať len pracovať, alebo ísť študovať externe), no z ich tlaku rezultoval aj môj opäť zlý vyber školy (proste stratil som ďaľší rok).

Rozhodol som sa asi tak, že uhrám to na to že som nezrobil skúšky. Nevravím, že nemám na to povedať to ako chlap na rovinu, že som skončil. Ale proste doma bola od začiatku roka dusná atmosféra a posledné 2 mesiace sa to rapídne zlepšuje a konečne aj doma je atmosféra pokojná (medzi rodičmi - mali menšiu krízu) tak myslím, že toto by im na pokoji určite nepridalo keby im takto razantne poviem, že som skončil. Možno sa mýlim, ale myslím že toto bude v mojej situácii najlepšie riešenie.

Ešte aby ste v tom mali jasno. Po prečítaní vašich názorov a niektorých skúsenostiach so známymi, tak ja z rodičov určite som neťahal prachy ako študent (okrem cestovného a stravy) viem sú to nemalé náklady, ale veci ktoré som si potreboval ja kúpit, ako oblečenie, mobil, bike, na zábavu to všetko som si hradil ja zo svojho. V podstate už od konca strednej som chcel im ukázať že viem sa aj v celku o seba postarať. Nejaké to vreckové som nechcel a keď mi už niečo chceli zaplatiť tak som nechcel (výnimkou boli narodeniny a vianoce)

Len jednej veci sa trochu obáva, a to tej, že ak si nenájdem v najbližšej dobe nejaké zamestnanie, tak im to bude hrať do karát a budú mi to hádzať na oči že som mal ostať v škole.....
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

mirak2 napísal:poznam cloveka, ktory maturoval rok predo mnou, nastupil hned na vysku, a po 2 tyzdnoch do nej prestal chodit...a rodicom 4 roky hovori, ze chodi do skoly a oni mu to bastia...
tomu sa mi nechce verit. a co socialka? to rodicom v pohode nabiehaju pridavky bez toho aby chodil do skoly?
Peter_Retep
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Peter_Retep »

presne...socialka si predsa pyta kazdy rok potvrdenie o navsteve skoly
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

urcite by som na to nesla zhurta. ked si mal uz predtym problem udrzat sa na skole, tak rodicia nemozu cakat, ze spravis na technickom odbore dieru do sveta. skus im to naznacit, ked budes doma. povedz ako to je (momentalne):
No prvy semester som ako tak pretrapil sa a spravil som ho az na matematiku I. V tomto semestri mi nic proste nevychadza a rodicia to nevedia pochopit. Nemam spravene 4 zapocty z najhlavnejsich predmetov a = konec studia
omielaj pred nimi dookola, ze sa ti nedari, ze to nechapes, ze je to tazke, ze sa trapis, ze ti to je luto..lebo dalsi rok zivota v tahu. proste to musis podat zo svojho subjektivneho pohladu. nevytahuj co bolo, ze oni ta prehovorili, ani co bude, ze budes pracovat. (kedze este nic nemas iste). osobne by som chodila dalej do skoly (resp. by som bola na intraku aspon dokedy mas zmluvu) a hladala job, rozmyslala a radila sa s kamaratmi. si jediny, co odchadza?
tak do konca mesiaca by som bola este na intraku a potom by som zbalila svestky s tym, ze rodicia s tym museli ratat.
nepoznam tvojich rodicov, ale vsetci sme ludia a mali by akceptovat, ze urcite ich predstavy nedokazes splnit. napriek tomu by ta mali aspon moralne podporit, ked nie, zver sa niekomu v rodine (babka, teta..), mozno ony by rodicom trochu "dohovorili". ved ked nie si vyslovene flakac ani grazel a na skole si sa snazil v ramci svojich moznosti, nemaju ti co vycitat. postupne sa zorientujes a najdes svoje miesto, nemusi to byt prave vysoka skola.

inak, pokial by si nenasiel zamestnanie a potreboval vypadnut z domu, vzdy sa najdu nejake dobrovolnicke organizacie v zahranici, kde by si mohol aspon vylepsit jazyk, mal zabezpecenu stravu, noclah, vreckove a mozno by si spoznal aj zaujimavych ludi. ked chces, mozem pozriet nejaky link.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

K tej sociálke a tak, tiež poznám týpka, čo po prvom ročníku vyletel a rodičia sa dozvedeli, že neštuduje až deň pred promóciami.
Fakt neviem ako je to s tými prídavkami, ale ak príjem rodiny je slušný, resp. sú to nejakí podnikatelia, tak si myslím, že tých pár euro sa stratí...
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

myslim, ze rodicia ktori 5 rokov bastia klamstva tohto typu a nevsimnu si nic podozriveho su minimalne vypatlani, a to tak ze mozno ani nevedia ze za dieta su nejake pridavky ...seriozne WTF?! :?
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

ale zase v tv niekde bola reportaz o pripade kde syn takto klamal rodicov, stale im chodili pridavky na dieta a koli tomu bolo na rodicov podane trestne oznamenie, tak teraz neviem..
mfp
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mfp »

Nemyslim, ze to je nejaky problem (okrem tej socialky teda). Napriklad ja do skoly dochadzam, nie som na intraku, tak mi povedz jednu vec podla ktorej by zistili, ze uz nestudujem :D
Mammut
Light Expert
Light Expert

inak, pokial by si nenasiel zamestnanie a potreboval vypadnut z domu, vzdy sa najdu nejake dobrovolnicke organizacie v zahranici, kde by si mohol aspon vylepsit jazyk, mal zabezpecenu stravu, noclah, vreckove a mozno by si spoznal aj zaujimavych ludi. ked chces, mozem pozriet nejaky link.
A ty s takýmito organizáciami máš nejaké skúsenosti?
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

begbeee napísal:K tej sociálke a tak, tiež poznám týpka, čo po prvom ročníku vyletel a rodičia sa dozvedeli, že neštuduje až deň pred promóciami.ň
Fakt neviem ako je to s tými prídavkami, ale ak príjem rodiny je slušný, resp. sú to nejakí podnikatelia, tak si myslím, že tých pár euro sa stratí...
prave naopak, otec je podnikatel a jemu by toto v zivote neuslo, pretoze prave podnikatelia si potrpia na to aby boli vsade vsetky papiere v poriadku tak preto ako prvi zistia ze neni papier na pridavky ;)
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

mfp napísal:Nemyslim, ze to je nejaky problem (okrem tej socialky teda). Napriklad ja do skoly dochadzam, nie som na intraku, tak mi povedz jednu vec podla ktorej by zistili, ze uz nestudujem :D
Podla mna rodic ktory nie je hluchy, slepy, nemy tak to proste musi zistit (ak je normalny) skor ni neskor ale urcite nie az na promociach alebo po par rokoch...
Napísať odpoveď