Survival,turistika a všetko okolo toho

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Pinhead
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Survival,turistika a všetko okolo toho

Príspevok od používateľa Pinhead »

Lub0$,
zemetrasenia veľkej sily a tsunami na Slovensku zatiaľ môžeme vylúčiť.... a k tomu, že tam brala voda domy.... ono keby tí Japonci stavajú poriadne domy a nie drevotrieskovo/preglejkové chatrče (však ostatne aj kvôli tomuto faktu behom WWII americké nálety zmenili japonské mestá na mesačnú krajinu, lebo tie drevené baráky dobre horia), tak by tých domov ostalo stáť podstatne viac.... no ale k veci....
Keď sa tak paranoidne zamyslím, tak na SVK by som ako možné katastrofy videl veľké sociálne nepokoje (dajme tomu spôsobené obrovskou cenou palív a potravín kvôli viacročnej neúrode), vyradenie el. energie (solárnym výbojom alebo ľudskou aktivitou), či výpadky komunikačnej siete (možný teroristický útok na internet ako taký) alebo pre mňa za mňa pandémiu veľkého rozsahu (nemusela by byť ani nejako moc smrtiaca, stačilo by väčšie množstvo obyčajných chorých aby sa ochromilo zdravotníctvo a chod štátu).....
A práve na tieto scenáre by mnou spomínané postupy "how to survive" mohli fungovať.... ako dôležitú vidím rolu jednotlivca, ktorý sa snaží čo najmenej byť závislý na systéme - ako zásobami a vybavením, tak aj znalosťami a schopnosťami.... lebo systému ide v prvom rade o jeho vlastné ciele, nie o jednotlivého občana....
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Pinhead - múdro píšeš. Páči sa mi najmä záver: "lebo systému ide v prvom rade o jeho vlastné ciele a nie o jednotlivého občana."

Tuším Mat tu písal, že pri mínusoch sa dá spať v poriadnom spacáku len tak na snehu. Prosím, ak si vážite svojho zdravia, nerobte to! Dajte pod seba aspoň ihličie, karimatku... spať len v spacáku na snehu je obrovská hovadina. Z nasledovných dôvodov: Človek v spacáku produkuje teplo, ktoré spacák zachytáva a tým človek v noci nezamrzne. Problém je, že spacák nezachytí to teplo všetko. Aj malá trocha tepla zpod chrbta natopí sneh na ktorom ležíte, ten sa začne vsiakavať do spacáku a hrozí, že do rána prídete o ľadviny. Druhý problém je, že váha človeka masívne stlačí izoláciu spacáku pod chrbtom (hlavne oblasť lopatiek, panvy a členkov). Každému je jasné, že tým rapídne klesne izolačná vlastnosť spacáku na chrbtovej strane. Opäť - ak si teda pod spacák nič nedáme (aj v lete), zahrávame sa so svojím zdravím.

a ešte jedna vec: ak človek očakáva, že bude v zime fúkať, tak je VEĽMI žiadúce si spacák niečím prikryť, resp. vykopať záhrab. Ono vietor je mrcha a teplý vzduch zo spacáku vyfúka, ak je vietor silný, jedna radosť + na spacák naveje vrstvu snehu, ktorú vaše teplo roztopí, on sa vsiakne a spacák opäť menej hreje (ak máte spacák z peria, tak ste skončili, keďže mokré perie nehreje vôbec).
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

Stoporko: karimatku alebo nieco podobne beriem ako samozrejmost. "rovno na snehu" som myslel ze bez stanu alebo inaksieho "pribytku".
Anderson: Nie uplne v spacaku, ved by sa tam uvarila. Ale spi na spacaku alebo ked ho rozlozim ako perinu tak pod nou ale dlho nevydrzi
Ad. zachrana: Ja mam ruksak, v ktorom mam furt zbalene veci na cca 2 dni, ako konzervy pre mna tak aj jedlo pre psa a aj nahradne veci. Takze keby bolo zle tak berem ruksak a za minutu som out.
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

No ved samozrejme, ze musi byt pod spacakom karimatka.

Mat, to musi byt sranda so psom... nesteka na kazdu srnku a zajaca okolo?
Ja nechodim so psom, raz som v noci videl rysa na 10 metrov, skoda ufujazdil len co som sa pohol, ale neviem co by robil pes :)

Japonci v postihnutych oblastiach myslite, ze potrebuju prezit dva tyzdne? Vynimocna udalost raz za 400 rokov a uz im pomaha cely svet...
To uz skor tu sebestacnost a nezavislost by sa zisla aj v obdobi, ze sa nic nedeje, ako zivotny styl. Napr. clovek v meste je uplne zavisly, ci ma pracu, clovek na dedine moze, aj ked nezozenie pracu 10 rokov prezit... zakuri si drevom, nejaku zeleninu a zemiaky dopestuje, 1500 korun podpora, keby je najhorsie, prezije.
A nemusi tak zufalo zhanat pracu, clovek v meste je zufalo zavisly od prace, len ten pocit zavislosti, ze _musite_ mat pracu, je zly a brani byt stastny. Clovek by sa mal citit trochu nezavisly nielen od statu, ale aj od podnikatelov, korporacii a pod. aj v case, ze je vsetko v pohode.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

anderson - len pre upresnenie, keď raz bude fakt veľký prúser, tak NIKTO z občanov nedostane zo štátnej kasy ani cent. Prečítaj si knihu od Ondřej Neff - Tma (pôvodnú verziu, nie 2.0). Tam krásne a realisticky vykreslil takú situáciu vrátane interakcií ľudských charakterov.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Anderson: Nesteka, je to Malamut, malo co steka, len lovi. Lenze musi byt priviazana na opasok. Kym spi je to v pohode ale ked sa zobudi viem presne kedy a co slo okolo :D
Nastastie SR ma od prirodnych katastrof velkych rozmerov daleko. A kebyze bolo tsunami (co nebude) vlada by mala dost roboty aby usokojila svoje ego a zabezpecila si rodiny potom aby trsoku zrevitalizovala stat a az tak su ludia. Kym vobec dojde rada na ludi peniaze nebudu
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Už jedno o aký druh katastrofy by išlo, ale vláda človeku nepomôže.... Pomôcť je možné, keď ide o niečo lokálneho rozsahu, ale v prípade globálneho popr. celoštátneho dopadu by sa musel človek spoliehať iba a jedine na seba.... Z dlhodobejšieho hľadiska je ale omnoho výhodnejšie, keď má človek okolo seba skupinu (či už príbuzenstvo alebo dobrých známych - pre zjednodušenie používam pojem klan), na ktorú sa môže spoľahnúť a ktorá je ho schopná podporiť.... Pretože prežitie pre jedného človeka napriek všetkým USA filmom je nesmierne ťažká záležitosť.... A navyše v celej Európe (na rozdiel od USA či Ázie) je pomerne veľká hustota zaľudnenia, takže nájsť nejakú fakt opustenú oblasť je skoro nemožné.... Teda človek by stretával či už jednotlivcov alebo skupinky - nie všetci musia byť priateľsky či neutrálne naladení a práve preto je lepšia spolupráca s ostatnými v rámci klanu.... Koniec koncov je to ľudská prirodzenosť - pretože najväčšiu časť svojích dejín človek prežil v rodovom/klanovom usporiadaní a tento systém spolužitia ukázal svoju životaschopnosť aj v modernej dobre napr. pri zrútení štátu ako takého (Somálsko 1991) či prírodnej katastrofe (dajme tomu Haiti 2010, kde následkom zemetrasenia totálne prestal fungovať štát)....

//autoeditácia príspevku (03 Apr 2011, 17:23)
http://www.survivor.cz

celkom zaujímavá stránka venovaná problematike....
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

jo, dobra stranka, len som nakukol, ale vypada to dobre. dal som do zaloziek, zide sa (aspon muzom, ktorym chyba, ze neboli na vojne, ze)
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

vysvetlí mi niekto skúsený v čom sú tak úžasné flaše sigg a nalgene? narazil som na ne v eshope pri hladaní čelovky a ich cena ma pomerne dosť zaskočila
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

výhody sigg oproti iným netuším (len že pre niekoho vyzerajú cool, sú z hliníka, vraj v nich neostáva pach a dajú sa pripnúť na karabínu). Na druhej strane sú fľaše nalgene, ktoré sú pomerne lacné a sú fakt super. Jednak sú vyrobené z viac-menej nerozbitného matroška, ten plast pri naliatí horúceho obsahu neuvoľnuje chemické svinstvá (resp. len minimálne oproti bežným pet a armádnym fľašiam), sú priehľadné takže je vidno koľko pitia ešte máš a majú na boku mierku v mililitroch. A dajú sa na ne priamo nasadiť niektoré filtre vody.

Sumarizácia: sigg je imidžovka za drahé peniaze, jediná výhoda je údajná rezistentnosť voči napáchnutiu. Nalgen poskytne za málo peňazí veľa muziky, je zo zdravšieho materiálu ako bežné plastové fľaše, je nerozbitná (vrámci normy) a má možnosť priamo nasadiť filter na vodu.
110mat110
Light Professional
Light Professional

Doplnim stoporka: Ich vyhoda oproti obycajnum PETkam je badatelna, skus nechat vodu v PETke pocas horuceho dna, potom bude nepitelna a bude chutit ako benzin
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

rozmýšlal som či to capnúť do zvlášť témy o svietidlách, ale keďže táto je fekventovanejšia snáď sa panstvo neurazí
vyberám si momentálne čelovku(ako čiastočne vyplýva z postu vyššie) a zatial som rozhodnutý pre petzl tactikku XP, použitie by malo byť klasické, nič výnimočné, asi najextrémnejšia časť budú pár dňové čundre pod stanom, zatial mi bola všeobecne odporúčaná firma petzl, no po pár dňoch bádania som sa doslova stratil v ich sortimente
cenový limit je približne tých 45e
čiže tam pripadajú nasledovné
http://www.sport-outdoor.sk/celovka-pet ... p-318.html

http://www.sport-outdoor.sk/celovka-pet ... -1315.html

vie mi niekto pomocť vybrať? alebo je to proste uplne jedno? prípadne niečo omnoho lepšie v tej cene?

//autoeditácia príspevku (07 Apr 2011, 23:31)
edit: výber zúžený
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Kamo to co si pisal ti uplne staci http://celovky.heureka.sk/petzl-tikka-2-plus/ ja ju mam a neviem si ju vynachvalit. imho jedna z najlepsich celovic na bezne vyuzitie
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

dávam do pozornosti veľký výpredaj trekovej obuvy na hudy. Až 50% pri niektorých modeloch. Napríklad: http://www.hudy.cz/obuv/panska-obuv/tur ... e-men.html čo je super cena :)
ProfionQQ
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ProfionQQ »

Čítal som si pár príspevkov a pozerám, že pár z Vás nosí vo svojej výbave náboje. V prípade, že nemáte aj funkčnú zbraň neviem ako sa dajú použiť /okrem toho že ich hodím do ohňa ked chcem ohnostroj a ublížiť si/. Vysvetlí mi to niekto?

Do hory nosievam klasicky nôž /16 cm čepeľ/, další menší nožík /6 cm čepeľ/, čutora /druh tekutiny mením, vačšinou energy drink/, aspon liter čistej vody, kresadlo, niečo sladké na jedenie, klobása /slanina, špekačka/, a pokial nezabudnem tak aj ešus.

Pokial idem aj prenocovať beriem to isté ale plus termo oblečenie /vačšinou určené pre nižšie teploty ako je aktuálne vonku/, náhradné ponožky, celtu ...

Je možné, že som na niečo zabudol ale teraz ma nič nenapadá.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

profionqq - zabudol si na najpodstatnejšiu výbavu zálesáka: toaleťák :) Pretože nie vždy sú po ruke listy na utretie zadku.
ProfionQQ
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ProfionQQ »

Tak to máš teda pravdu.

Raz sme spali v takej hore kde bol celkom slušný výskyt medveďov. A neviem, už čo sme to pojedli ale v noci som bol asi 5x hladať záchod. Ráno sa mi smiali, že som minul celý toaleťák ale na druhej strane mi ďakovali lebo mohli kludne spať. Nehrozilo, že sa priblíži medveď kedže celý kopec bol kol dokola ob*ratý.
efa-kefa
Novice
Novice

Príspevok od používateľa efa-kefa »

Badám, že sa tu obstranu rozoberala téma výberu spacáku, ale mimo mojich požiadaviek, tak ak by sa na môj prípad skúsený ochotník pozrel očkom, bola by som veľmi rada. Dumám, dumám nad výberom jednosezónneho spacáku, na letné prespávačky kade tade outdoorovo, aby mal čo naj najmenšie rozmery a v baťohu zabral čo najmenej miesta, s hmotnosťou tak do 1 kg - čosi nad, nuž, môôže byť... a cenová relácia nebola tiež privysoká- tak do 35 i to je mi je ľúúto. Nejaké fajné tipy a rady? :)

EDIT: Ešte menšia poznámka, strašne by som uvítala, ak by dĺžka rozbaleného spacáku neprevyšovala 200 cm... všade čo som nachádzala/nachádzam, spacáky majú okolo tej 230tky... a predsa len, toho prebytočného viac než polmetra sa úniku tepla a dlhšiemu ohrievaniu moc neteší... :?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ech neoplatilo sa mi pred rokom kupovat stan na rychlo a v akcii... po expedici v Macedonsku a dvoch festakoch su nosne pruty polamane :?
snazim sa to googlit, ale neuspesne, alebo sa fakt na stan EXItrek Singo nahradne pruty kupit nedaju?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jackb - prečo si kúpil stan v exisporte????????? Na fesťáky postačí hannah/husky a na niečo serióznejšie z lacnejšieho (a "domácej" produkcie) je super Jurek (mám ho a prežil so mnou Ukrajinu). A na niečo náročnejšie potom Coleman.

Ten "stan" z exisportu (resp. čokoľvek z toho obchodu až na pár výnimiek ako sú niektoré topánky a podobne) vyhoď do koša, prútmi podopri papriku u babky na záhrade a kúp niečo normálne. Dnes sa už neoplatí kúpiť stan so sklo-laminátovými prútmi, väčšina serióznych výrobcov už dodáva k stanu duralové. A tie nezlomíš, ani v mraze. Maximálne ich ohneš - zlomíš ich len výnimočne a aj to sa dá ľahko opraviť obyčajnou trubkou.
Napísať odpoveď