Parkovanie - odtiahnutie auta
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Parkovanie - odtiahnutie auta
Fabo: A ma odtahovka pravomoci zistovat taketo informacie, aby od teba vymahala napr. 70 eur za odtiahnutie auta??? Podla mna pravomoci nemaju, takze im je to vyhodnejsie riesit pri zlom parkovani, v zakazoch a pod.
nieco som nasiel na nete:
§ 9
Vyhľadávanie a oznamovanie opustených vozidiel
(1) Za opustené vozidlá sa považujú také vozidlá, ktoré vzhľadom na silné fyzické znehodnotenie, dlhodobosť odstavenia ako i ďalšie znaky (napr. chýba ŠPZ, vozidlo je silne skorodované, demontované podstatné časti vybavenia a pod.) sa javia ako opustené.
(2) Vyhľadávanie a oznamovanie opustených vozidiel zabezpečujú: - správcovia komunikácií a verejných priestranstiev
- správa dopravnej a poriadkovej polície
- Mestská polícia
- Magistrát mesta Košice, mestské časti
- Útvar hlavného kontrolóra magistrátu a mestských častí
- občania (písomným alebo telefonickým nahlásením na príslušnú mestskú časť.
(3) Po zistení opusteného vozidla, požiada príslušná mestská časť Správu dopravnej polície o oznámenie jeho majiteľa a zistenie, či nie je trvale vyradené z evidencie motorových vozidiel. Po tomto oznámení, ak je vozidlo vyradené z evidencie, vyzve majiteľa, aby ho do určenej lehoty odstránil.
(4) Ak majiteľ neuposlúchne výzvu na odstránenie opusteného vozidla v určenej lehote, bude mu uložený poplatok za zaujatie verejného priestranstva v zmysle platných predpisov 4).
(5) Opustené vozidlá, u ktorých nebolo možné zistiť majiteľa budú nahlásené príslušnému štátnemu orgánu ako veci opustené v zmysle § 135 Občianskeho zákonníka.
Takze odstraneny vrak asi niekedy bude, ale moze to trvat velmi dlho. Som zvedavy na ten u nas, ze dokedy zmizne.
§ 9
Vyhľadávanie a oznamovanie opustených vozidiel
(1) Za opustené vozidlá sa považujú také vozidlá, ktoré vzhľadom na silné fyzické znehodnotenie, dlhodobosť odstavenia ako i ďalšie znaky (napr. chýba ŠPZ, vozidlo je silne skorodované, demontované podstatné časti vybavenia a pod.) sa javia ako opustené.
(2) Vyhľadávanie a oznamovanie opustených vozidiel zabezpečujú: - správcovia komunikácií a verejných priestranstiev
- správa dopravnej a poriadkovej polície
- Mestská polícia
- Magistrát mesta Košice, mestské časti
- Útvar hlavného kontrolóra magistrátu a mestských častí
- občania (písomným alebo telefonickým nahlásením na príslušnú mestskú časť.
(3) Po zistení opusteného vozidla, požiada príslušná mestská časť Správu dopravnej polície o oznámenie jeho majiteľa a zistenie, či nie je trvale vyradené z evidencie motorových vozidiel. Po tomto oznámení, ak je vozidlo vyradené z evidencie, vyzve majiteľa, aby ho do určenej lehoty odstránil.
(4) Ak majiteľ neuposlúchne výzvu na odstránenie opusteného vozidla v určenej lehote, bude mu uložený poplatok za zaujatie verejného priestranstva v zmysle platných predpisov 4).
(5) Opustené vozidlá, u ktorých nebolo možné zistiť majiteľa budú nahlásené príslušnému štátnemu orgánu ako veci opustené v zmysle § 135 Občianskeho zákonníka.
Takze odstraneny vrak asi niekedy bude, ale moze to trvat velmi dlho. Som zvedavy na ten u nas, ze dokedy zmizne.
-
Fabo
Hardcore addict
hojko: odtahovka priamo nie, ale ako pise Kybelvody, odsek 4 to ukazuje uplne jasne, spravca o to poziada policiu a je to.
Predstavte si, že sa to stane vám...asi by ma....navyše vieme ako funguje vymáhanie práva v našom štáte.
Navyše ako je tá stará právnická zásada? Z nepráva nevzniká právo? Čiže porušili ste predpisy, nie je nárok na náhradu? Aby to nakoniec neuhrali takto...
Navyše ako je tá stará právnická zásada? Z nepráva nevzniká právo? Čiže porušili ste predpisy, nie je nárok na náhradu? Aby to nakoniec neuhrali takto...
Dobrý deň, neviem kde by som sa to spýtal tak skúsim tu. Stojí mi pri banskej bystrici auto s rozbitou nápravou a potreboval by som ho previesť domov do servisu, viem že tam v okolí je odťahová služba lebo som videl nejaké pútače. Máte s sňou niekto nejaké skúsenosti? (inac neviem ako je to tu so živými linkami, tak snáď som to spravil dobre
).
Dnes ma odtiahli... Na základe mnohých článkov* idem zaplatiť iba pokutu za priestupok a odťah odmietnem zaplatiť. Tak držte palce 
* zdroje:
http://automoto.cas.sk/clanok/190019/od ... zaplatenia
http://chuguryan.blog.sme.sk/c/262342/P ... araba.html
http://www.epravo.sk/top/clanky/odtahov ... -1421.html
http://www.autogratis.sk/tema/6652-v-br ... casti.html
* zdroje:
http://automoto.cas.sk/clanok/190019/od ... zaplatenia
http://chuguryan.blog.sme.sk/c/262342/P ... araba.html
http://www.epravo.sk/top/clanky/odtahov ... -1421.html
http://www.autogratis.sk/tema/6652-v-br ... casti.html
-
Traktorista
Guru
no drzime palce a daj vediet jak to dopadlo 
Tak pokuta za priestupok vo výške 10€ uhradená, auto som si prevzal spolu s platobným príkazom na úhradu pohľadávky voči Car Towing, a.s. vo výške 99€ - humoristi. Zajtra im pošlem list s odvôdnením jej nezákonnosti a som zvedavý, kam sa v našom systéme dopracujem...
// inak, aby nedošlo k omylu - pokuta bola oprávnená, preto som ju aj uhradil. Čo idem riešiť je odťah, ten je v súčasnej podobe nelegálny, rovnako ako faktúra zaň.
// inak, aby nedošlo k omylu - pokuta bola oprávnená, preto som ju aj uhradil. Čo idem riešiť je odťah, ten je v súčasnej podobe nelegálny, rovnako ako faktúra zaň.
-
RATZINGER666
Darca
...whisper, aj tak drzime palce a budeme zvedavi, ako sa situacia vyvinie 
-
hojko
Site Admin
Uvidime, bude to zaujimave 
By som nezaplatil a pri urgenciach / vymahacich listoch by som reagoval ze ja som si sluzbu odtahu neobjednaval, a vyzval by som ich k predlozeniu mnou podpisanej objednavky??? Ci takto to negfunguje?? 
Nie, tak to nefunguje, preto sa to volá nútený odťah
Toto som im dnes odoslal:
Kód: Vybrať všetko
Vec: Odťah vozidla – pohľadávka č. xxxxx
Dňa xxxxx bolo z miestnej komunikácie na ulici Mlynské nivy, Bratislava núteným odťahom odstránené vozidlo Mazda so štátnou poznávacou značkou BA-XXXXX spoločnosťou Dopravný podnik Bratislava, a.s. so sídlom Olejkárska 1, 814 52 Bratislava (ďalej len DPB, a.s.); pričom technickú realizáciu vykonala spoločnosť Car Towing a.s., Záhradnícka 151, 821 08 Bratislava. Týmto núteným odťahom vznikla mne ako prevádzkovateľovi vozidla: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX, dátum narodenia XXXXX (ďalej len „prevádzkovateľ vozidla“) pohľadávka vo výške 99,-€ (deväťdesiatdeväť Eur) voči spoločnosti Car Towing a.s., ktorú som obdržal ako súčasť Protokolu o odovzdaní vozidla č. xxxxxspolu s Príkazom na úhradu tejto pohľadávky s dátumom splatnosti 4.3.2014, ktorých kópie sú priložené k tomuto listu.
Ako prevádzkovateľ vozidla považujem vyššie uvedený odťah za nezákonný a vzniknutú pohľadávku voči súkromnej spoločnosti Car Towing a.s. za neoprávnenú a to najmä, ale nie výlučne z dôvodov:
1. Car Towing a.s. nie je oprávnená vykonávať nútený odťah, keďže ide zásah do súkromného vlastníctva a obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba na základe zákona (čl. 20 ods. 4 Ústavy SR). Na základe ustanovenia čl. 2 ods. 2 Ústavy SR nesmie orgán verejnej moci preniesť výkon verejnej správy na súkromný podnikateľský subjekt a to ani po stránke technickej, čo konštatoval aj Najvyšší súd SR v rozsudkoch sp. zn. 2 Cdo 108/2001 a sp. zn. 3 Cdo 70/2003. Krajský súd v Bratislave, č.k. 8 Co 486/05 vo svojom rozhodnutí uvádza: Súkromná spoločnosť, ktorá vykonáva odťah nie je právnickou osobou obcou pre tento účel založenou alebo zriadenou a preto odstránenie vozidla bez súhlasu jeho prevádzkovateľa je vážnym zásahom do vlastníckych práv, ktorý je prípustný len na základe zákona.
2. Car Towing a.s. si nesmie účtovať poplatok za odťah v paušálnej výške 99,-€, ale iba náklady, ktoré boli skutočne, preukázateľne a priamo vynaložené na odstránenie vozidla v konkrétnom prípade (rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, sp. zn. 3 Cdo 70/2003 zo dňa 01.01.2006). Zákon nepripúšťa ani možnosť prirátania primeraného zisku, pretože tu ide o výkon verejnej správy a nie o súkromné podnikanie (§ 43 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke).
Z vyššie uvedeného vyplýva, že Car Towing a.s. sa na základe neplatnosti vykonaného právneho úkonu nemôže voči mne ako prevádzkovateľovi vozidla domáhať náhrady nákladov súvisiacich s odstránením jeho vozidla a jeho zabezpečením až po jeho výdaj (rozsudok Krajského súdu v Bratislave, č.k. 8 Co 486/05). Týmto listom Vás na základe uvedených skutočností žiadam o zrušenie pohľadávky č. xxxxxvo výške 99,-€. V prípade, že pohľadávka stiahnutá nebude a spoločnosť Car Towing a.s. ju postúpi do súdneho konania, budem v spore žiadať okrem úhrady súdnych trov aj náhradu všetkých osobných výdajov spojených s procesom a právnym zastúpením. Za kladné vybavenie mojej žiadosti vopred ďakujem.Re: Parkovanie - odtiahnutie auta
pocuj, nestudoval si ty nahodov elektriku??? 
Študoval, ani výšku nemám, len sa viem tváriť múdro (a využívať zdroje na internete), keď sa mi chce 
Klobuk dole, toto pouzijem ako vzor az to budem potrebovat (dufam ze nikdy
)
Čaute, sorry za necroposting, ale keďže sa ma to niekto pýtal cez správy, tak to napíšem aj sem: odvtedy ma odtiahli ešte aj druhýkrát a ani raz som nezaplatil, pričom prvýkrát mi ešte prišiel výhražný list, že to pôjde na vymáhanie pohľadávok, oni ho však neposlali doporučene (resp. s doručenkou), takže šiel rovno do koša. Odvtedy ma neotravovali a je to už dávno premlčané (stalo sa v r. 2014).
Druhýkrát ma odtiahli tuším v r. 2016, som im pri vyzdvihnutí auta odmietol podpísať to ich lajstro s textom, že som si prevzal príkaz na úhradu. Keďže teta v okienku ostala zmätená, že ona mi auto dať nemôže, ak nepodpíšem prevzatie, tak ja som jej na oboch kópiách toho papiera vyškrtol riadky, kde sa hovorí o tom, že im mám niečo uhradiť a nechal iba časti, ktoré vravia, že som si vyzdvihol auto. Pracovníčka zjavne nevedela, že čo s tým, tak si to zobrala také vyškrtané a ja som si zobral auto. Žiadne upomienky ani nič som od nich už nedostal. Podľa zákona mi auto vydať musia, lebo to je môj majetok a nie sú štát, ale súkromná firma, čiže tam neexistuje žiadna podmienka, ktorú by vám mohli klásť.
Je oveľa lepšie na mieste iba zaplatiť pokutu polícii, ale Car Towingu nič nepodpísať, ako podpísať, že im pošlete prachy a potom to riešiť ako ja prvýkrát (viz. príspevky hore). Alebo to aspoň vyškrtať (pozor, aby ste mali rovnakú škrtnutú kópiu obe strany aj s podpismi!) a zobrať si auto. Oni asi budú protestovať, ale zákon hovorí jasne a neváhal by som volať políciu, keby vymýšľali. Snáď som niekomu pomohol, ale zároveň upozorňujem, že toto sa stalo pred rokmi a nesledujem, či sa niečo (zákon) odvtedy zmenilo, alebo nie.
PS: v žiadnom prípade nepodporujem porušovanie zákona alebo zlé parkovanie. Toto je iba návod, ako sa v prípade potreby a v súlade so zákonom brániť pred zasranou mafiou, čo si tu so súhlasom Smeru, SNS a Mostu plní vrecká našimi peniazmi.
Druhýkrát ma odtiahli tuším v r. 2016, som im pri vyzdvihnutí auta odmietol podpísať to ich lajstro s textom, že som si prevzal príkaz na úhradu. Keďže teta v okienku ostala zmätená, že ona mi auto dať nemôže, ak nepodpíšem prevzatie, tak ja som jej na oboch kópiách toho papiera vyškrtol riadky, kde sa hovorí o tom, že im mám niečo uhradiť a nechal iba časti, ktoré vravia, že som si vyzdvihol auto. Pracovníčka zjavne nevedela, že čo s tým, tak si to zobrala také vyškrtané a ja som si zobral auto. Žiadne upomienky ani nič som od nich už nedostal. Podľa zákona mi auto vydať musia, lebo to je môj majetok a nie sú štát, ale súkromná firma, čiže tam neexistuje žiadna podmienka, ktorú by vám mohli klásť.
Je oveľa lepšie na mieste iba zaplatiť pokutu polícii, ale Car Towingu nič nepodpísať, ako podpísať, že im pošlete prachy a potom to riešiť ako ja prvýkrát (viz. príspevky hore). Alebo to aspoň vyškrtať (pozor, aby ste mali rovnakú škrtnutú kópiu obe strany aj s podpismi!) a zobrať si auto. Oni asi budú protestovať, ale zákon hovorí jasne a neváhal by som volať políciu, keby vymýšľali. Snáď som niekomu pomohol, ale zároveň upozorňujem, že toto sa stalo pred rokmi a nesledujem, či sa niečo (zákon) odvtedy zmenilo, alebo nie.
PS: v žiadnom prípade nepodporujem porušovanie zákona alebo zlé parkovanie. Toto je iba návod, ako sa v prípade potreby a v súlade so zákonom brániť pred zasranou mafiou, čo si tu so súhlasom Smeru, SNS a Mostu plní vrecká našimi peniazmi.