spojka v krizovatkach

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Antichrist
Medium Star
Medium Star

spojka v krizovatkach

Príspevok od používateľa Antichrist »

zdravim.zacinam si robit vodicak tak sa chcem spytat ze ked stojim v krizovatke ci treba mat vytlacenu spojku alebo napr ked som v kolone.dakujem xD

//autoeditácia príspevku (24 Jún 2011, 8:37)
takze ked idem do krizovatky vytlacim spojku pribrzdim kolko potrebujem..hodim si neutral, spojku a brzdu pustim a potom si tam hodim 1?
ccimo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Re: spojka v krizovatkach

Príspevok od používateľa ccimo »

na krizovatke najprv zastanes (podla toho ci mas dobry vyhlad) vytlacis spojku, zaradis jednotku a ides
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som ten predchadzajuci prispevok zmazal, pretoze som sa tam trochu sekol :) Ja davam neutral, je to pohodlnejsie a ziadne diely sa vtedy zbytocne nenamahaju. Ked mas vytlacenu spojku, tak ju musis drzat nohou a aj ked sa v spojke nic nehybe, tak sa tam mozno namaha nejaka pruzina alebo nieco, no to nemam overene :)
PS: pri brzdeni nedavaj automaticky aj spojku, tu pouzi iba ked ti velmi klesnu otacky motora alebo ked nechces brzdit motorom a chces sa "dogulat" do krizovatky.
ccimo
Star
Star

Príspevok od používateľa ccimo »

pri vytlacenej spojke je prítlačné ložisko v zábere a skracuje sa jeho životnosť. Potom začne hučať a vymena je dost narocna....
mato951
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mato951 »

Ja si tiež teraz robím vodičák a keď idem už na križovatku a je tam STOPKA tak si vyhodím rychlosť a dojdem ku nej zastávím. Keď je tam DAJ PREDNOSŤ tak si dám do dvojky alebo jednotky podľa toho ako vidím autá buď za veľku trávu alebo... ale večšinov nechavám v dvojke.
A v kolóne keď som tak nikdy nestojím na spojke ale si vyhadzujem rýchlosť a potom jednotka pohnem sa keď zase musím zastaviť tak vyradím rýchlosť
Gothar
Moderátor
Moderátor

ccimo napísal:pri vytlacenej spojke je prítlačné ložisko v zábere a skracuje sa jeho životnosť. Potom začne hučať a vymena je dost narocna....
Ale to by sa malo hybat iba ked sa hybe prevodovka, co sa pri stojacom aute nedeje. Teda tak som to pochopil ja :)
Antichrist
Medium Star
Medium Star

takze ked si dam neutral spojku a brzdu pustim?xD jednotku si hodim potom ked uz budem moct ist ist
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ano, ale brzdu nepustaj ked budes stat na sikmej krizovatke :D
mato951
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mato951 »

Alebo daj si radšej ručnu a ked ti bude zaberať spojka tak odbrzdíš a ideš :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Tak nás to učili a kládli dôraz, aby sme si vyraďovali najmä na svetelných (samozrejme záleží od situácie)...
Vtip je v tom, že ak vyjdeš do pár sekúnd tak samozrejme nevyradím (kuknem, aha, po týchto dvoch môžem), ale ak sa práve začala točiť svetelná po mojom príchode a strávim tam minútu-dve, tak vyradiť a je to aj pohodlnejšie.

BTW: ako behá teraz ten seriál videoautoškola na sme.sk s tým rely jazdcom, tak on hovoril, že spojka sa vytláča len v dvoch prípadoch: keď radíš a keď chceš úplne zastaviť. O státí reč nebola ;-)
Antichrist
Medium Star
Medium Star

no to viem :D a este jedna vec ked stojim v krizovatke a mam hodenu jednotku tak treba aj brzdu drzat?xDD
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

AK máš hodenú jednotku a stojíš, tak bez spojky to nepôjde, resp v spolupráci s tou brzdou bez spojky ti zdochne.
Antichrist
Medium Star
Medium Star

takze ked stojim na jednotke, spojku mam vytlacenu a ked sa mi bude dat ist tak plyn a bod zaberu?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Taketo zakladne veci ta naucia pri prvej jazde, tu je podla mna zbytocne rozoberat to.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

presne tak, toto sa pytaj instruktora ved si za to platis, kazde auto ma bod zaberu inde, napr. ja na mazdach najprv pustam spojku a potom pridavam plyn, lebo mazdy maju zaber aj na konci, ale na mojom nissane zase najprv pridavam plyn a potom pustam spojku lebo mi zabera hned na zaciatku
ked stojis na sikmej svetelnej krizovatke tak nemachruj, vyhod rychlost a vytiahni rucnu brzdu, vsetko je to o skusenostiach, je lepsie si vyskusat ako 15x o tom citat :)
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

blizim sa ku krizovatke, hodim neutral, pozrem, pripadne spomalim ak treba a ked mozem hodim nejaky stupen a idem dalej ..zbytocne drzat stlacenu spojku je ko*ot
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Spojka nie je prave najlacnejsia zalezitost, ak chytis typ auta kde musi ist von koli tomu cely motor, sam to uz doma nespravis (ovsem ak nemas zrucnosti a najstroje v garazi)
Moja spojka nevyzerala zle, ale nevytlacena suchotala ako by si tahal polystyren o stenu.. a nemal som chut trcat niekde v nedelu v cudzom meste..
Prílohy
spojka_Rmegane108kW
spojka_Rmegane108kW
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

Tak ma napadlo.
Do každej zákruty brzdievam motorom, zvyk. Nieje to prílišná záťaž na spojku (zodranie etc), kedže nepoužívam medziplyn (to by už nebolo brzdenie :smt033 )?
Nerozumiem sa tomu, takže pre istotu
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Mňa by skôr zaujímalo iné...
Zatiaľ jazdím na starom šrote, kde sa ešte oplatí dávať neutrál, lebo to šetrí palivo (na rozdiel od nových vozidiel). A tu je ten vtip:
ak idem ostrejšiu zákrutu na neutrály, vôbec, ale vôbec sa necítim isto.. Hm?
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

tu sa ti nuka otazka ci je pre teba prednejsia bezpecnost alebo spotreba, co myslis kolko paliva usetris tym, ze v zakrute vyradis do neutralu? je to uplne zanedbatelne mnozstvo + necitis sa bezpecne
Napísať odpoveď