Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa hughito »

Zjednodušené veci nie sú dobré, že ? :) Ok, tak riadne.

Takže Markovo evanjelium je najstaršie, druhé najstaršie je Matúšovo. Matúš ako hlavný zdroj používa Marka, aj keď ho už voľne upravuje. Matúš mal prístup k prameňu Q, zatiaľ čo Marek nie. Tretie synoptické evanjelium je Lukášovo, ktoré využíva Markovo evanjelium aj prameň Q + vlastný materiál. Jánovo evanjelium je najmladšie a nemá nijakú lit. spojitosť so synoptickými evanjeliami.

Tento prameň Q (nemecké slovo Quelle, teda prameň) bol zrekonštruovaný už pred 150 rokmi učencami v Nemecku. Oddelil sa materiál Matúša a Lukáša od Markovho = zrekonštruoval sa prameň, z ktorého čerpali.
nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa nauraa »

No vidis, ked to (co zhruba tvrdim aj ja) vies, tak nerozumiem, preco si to predtym zhrnul do vety, ze evanjelia cerpaju z Q a ostatne je len nanos.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nemal som čas (ani na overenie z knihy) a narýchlo som to napísal, moja chyba. :) A ešte tam mám aj chybu. :shock:
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

temer 260 strán, fuuu no čo už ste zistili či nejaký dedo hore nad nami s 6 990 000 000 obrazovkami existuje? :) nejaký dôkaz, video, interview hocičo... nie? :roll: škoda už som chcel začať veriť
...ok koniec srandy :wink: (som veriaci)

ateistická rodina ktorej sa v kúpeľni usadia zlé sily, rozhadzujú zubné kefky, uteráky, upchávajú vodovod zubnou pastou, tampónmi a všetkým možným čo môžete nájsť v kúpeľni, požiada cirkev resp. kostol ktorý je odo mňa pár metrov aby "dodala" exorcistu. exorcista príde a duchov "povysáva". myslíte si, že začali veriť v Boha? (napísal som to náročky tak trošku satiricky)
mico5000
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mico5000 »

Anem - nezačali...
pokrytectvo
nejde o samotný ateizmus ani o vieru záleží od konkrétnej rodiny a vzťahoch v nej(a kopec iných faktorov) sú rodiny"veriace" a nežijú harmonicky o nič viac než ateisti - podla mňa dnes to má s vierou spoločné čoraz menej - na jednej strane ideme odcudzovať iné kultúry pre ich vieru ktorá sa odzrkadľuje v ich živote doteraz, na strane druhej sa my budeme ohradzovať voči viere v boha(raz do roka do kostola...) a akonáhle sa objaví podobný problém obraciame sa na cirkev... Boh a cirkev niečo symbolizujú je to niečo komplexné čo sa opisuje ťažko a každá kultúra má to niečo v inej podobe prispôsobené osobitostiam ich chápania. viera je tu aby nám niečo dávala - ak by sme to všetko vedeli inak vynahradiť- čo si ja neviem ani predstaviť.. -vieru nepotrebujeme
hughito
Redeemer
Redeemer

Napísal som článok, kto má záujem, môže si ho prečítať tu :arrow: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... boh-a-stat
Koori
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Koori »

Z tej stránky mi je zle. Tam nemôže kresťan pridať komentár, lebo musí byť najprv schválený ateistickým administrátorom! Aké prefíkané! Všetko je tam zmanipulované! Tá stránka je tam len na to, aby tam ateisti kydali na Cirkev. To nemajú lepšiu robotu?
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Hej, pretože všade inde bez registrácie (vrátane tohto fóra) zjavne príspevky pridávať môžeš...mne je zle z hlupákov a hádaj na čo sa práve dívam.
hughito
Redeemer
Redeemer

Kresťania tam dokonca môžu vkladať svoje články. Ukáž mi jedinú kresťanskú stránku, ktorá toto umožňuje ateistom. Na ostatok odpovedal MIRV.

Články veriacich: http://www.ateizmus.sk/index.php/ateizm ... -veriacich
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Koori napísal:Z tej stránky mi je zle. Tam nemôže kresťan pridať komentár, lebo musí byť najprv schválený ateistickým administrátorom! Aké prefíkané! Všetko je tam zmanipulované! Tá stránka je tam len na to, aby tam ateisti kydali na Cirkev. To nemajú lepšiu robotu?
Všetko je zmanipulované!! Nás kresťanov po celom svete utláčajú!!!!!111 Pozrite sa, ako nemôžeme na tom webe vyjadriť svoj názor!!!!!!11111111eleven11 Viď gif obrázok.
Prílohy
100.gif
oppressed!!!!!!!!!!!
(50.73 KiB) 253 stiahnutí
©_ME
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ©_ME »

http://www.milosh.sk/diskusie/
regni sa a môžeš písať príspevky a pekne sa hádať s kresťanmi.
hughito
Redeemer
Redeemer

Nemyslel som fórum, ale normálne stránku.

A ďakujem, nemám záujem. Dá sa povedať, že z tejto témy som sa už vyčerpal a stačí mi, keď sa to sem-tam rozbehne tu.
©_ME
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ©_ME »

ľudia, nieje náhodou fórum normálnou stránkou? zväčša žiadne plug-iny, programovacie jazyky ako pri iných stránkach...... Systém s prihlásením, nič moc, možno trochu cpatcha....
hughito
Redeemer
Redeemer

HH, zase tu budeš tmáriť ?
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

Zatváranie obchodov cez sviatky

http://droba.blog.sme.sk/c/270476/Boh-n ... varou.html

aký je na to váš názor? mali by byť obchody cez sviatky (a v nedeľu) zatvorené? prispeje to naozaj ku skultúrneniu obyvateľstva a utuženiu rodiny - alebo je to zásah do demokracie a slobodnej voľby občana?

môj názor je jednoznačný - žiadne skultúrnenie ani utuženie rodiny to neprinesie, len zbytočnú buzeráciu obyvateľstva. pokiaľ niekomu z ideologických dôvodov neni po chuti ísť nakupovať cez sviatok či v nedeľu tak nech nejde - ale prečo by mali byť obmedzení aj ostatní ľudia?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Je to kravina, v ktorej prípade nemôžu KDH argumentačne vyhrať s ničím. Kto chce, môže isť v nedeľu do obchodu. Kto je silný kresťan, v mestách bývajú denne omše aj tri, tak môže ísť aj tri krát a presedieť v ňom s celou rodinou od rána do večera, tam sa teda určite skultúrnia a utužia si rodinné vzťahy.

Apropo - o akom skultúrnení to točia, to ja vôbec netuším. Myslím, že normálna rodina si môže skočiť na výlet aj v sobotu, do divadla asi pôjdu ťažko, do kina môžu ísť v dnešnej dobe taktiež kedykoľvek, najpravdepodobnejší scenár "skultúrnenia" je presedená nedeľa pri televízore. Argumenty KDH sú vratké a ľahko vyvrátiteľné. A k ním patrí aj spomínané Rakúsko a Nemecko, pričom neviem celkom, v akom spôsobe to o tom Nemecku píšu, keď pred pár rokmi bol zákon z 1956 o zákaze nedeľňajšieho predaja zrušený a momentálne majú reguláciu na starosti federálne vlády, ktoré o tom rozhodujú - alebo sa mýlim?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

kolosalna kravina...nic viac, len populisticky tah KDH pre svojich volicskych dracov kostolnych lavic...KDH tecie do gati, nachadzaju sa na hranici zvolitelnosti a asi si myslia, ze zlu krestansku karmu z rozkradacskych megaskandalov zakryju takymto populizmom...inak, ten Figel uz daroval byt na charitu ako slubil? Bratislava je este stale v milionovych dlhoch po panovani Durkovskeho z KDH ?

- asi KDHkov nenapadlo, ze nedela je castokrat jedinym volnym dnom mnohych pracujucich ludi na Slovensku...a preto prave v nedelu musia zariadit tie bezne zivotne starosti ako upratovanie, pranie a celotyzdenny nakup...
- kazdy vikend su nakupne strediska v BA (a urcite aj inych vacsich mestach) plne rodiniek, ktore byvaju mimo tohto mesta a prisli robit velke nakupy, pretoze v tych dedinach a malych mestach taky tovar nezozenu a nedela je castokrat cas, kedy ma cely rodina volno, takze mozu ist spolu zariadovat taketo veci...
- pokial viem, tak pracovne sluzby cez nedelu a sviatky su platene celkom slusne a vela ludi ma zaujem prave o sluzbu na sviatok, pretoze za tu istu robotu dostanu viac penazi (aspon v supermarketoch)...

-zijeme v slobodnej krajine, nedavno vydavala KDH rozne prehlasenia a burcovanie proti diskriminacii a utokom na krestanov vo svete, preco teraz KDH chce takto priamo diskriminovat a utocit na vsetkych slovenskych nekrestanov, takymto sposobom neveriacim vnutit dalsi stupidny krestansky ritual ???
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

seth82: k tomu "skultúrneniu"... ich postoj je taký že chodiť do obchodu vo sviatok či v nedeľu podnecuje "plytký konzumný spôsob života". samozrejme že by boli radšej keby všetci namiesto do obchodu išli do kostola a tam sa "skultúrnili"... plus nechali niečo vo zvončeku ;)

ephramko: práveže argumentujú aj tým že ľudia by mali byť cez sviatok doma s rodinou a to zamestnanci supermarketov nemôžu - a sú takto diskriminovaní. z nejakého dôvodu tiež predpokladajú že všetci ľudia by radšej oželeli príplatok za sviatok a chcú byť radšej doma.

tento argument o "diskriminovaných zamestnancov supermarketov" má ešte jeden obrovský fail - zamestnanci obchodov nie sú ani zďaleka jediní, čo pracujú cez sviatok či cez víkend. čo napríklad zamestnanci SAD a železníc, šoféri kamiónov na cestách, piloti, policajti, doktori a sestričky, zamestnanci vodární, plynární a elektrární, atďatďatďatď. takže za dojímavou starostlivosťou o rodinný život pokladníčky z Tesca vidím zase len presadzovanie ich ideologických záujmov....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

silmarill napísal:z nejakého dôvodu tiež predpokladajú že všetci ľudia by radšej oželeli príplatok za sviatok a chcú byť radšej doma.
takemu priemernemu panovi poslancovi za KDH sa tazko vcituje do situacie niekoho, koho cisty mesacny zarobok nie je par tisic eur za mackanie gombika + neoficialne nakradnute peniazky z pochybnych tendrov a statnych kseftikov...

//autoeditácia príspevku (13 Júl 2011, 18:08)
alebo ako sa bojuje proti stupidnym dogmam...

po 3 rokoch boja s policiou sa podarilo clenovi cirkve lietajuceho spagetoveho monstra vyhrat, musel sa sice podrobit psychiatrickemu vysetreniu, ale nakoniec mu policia povolila mat fotku v uradnom dokumente (vodicaku) s jeho netradicnou pokryvkou hlavy (sitkom na cestoviny)...vraj z nabozenskych dovodov... :D
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-14135523
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

silmarill napísal:aký je na to váš názor?
Ze problem slabsieho venovania sa rodine (v pripadoch kde je co dohanat) nie je mozne ani vhodne riesit zakonom.
Napísať odpoveď