Škola budúcnosti - talbet a smartpen

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
xorcos
Amateur
Amateur

Škola budúcnosti - talbet a smartpen

Príspevok od používateľa xorcos »

Som študentom, a takto na prázdninách ma napadla zaujímavá vízia.

V Južnej Kórei dali prísľub, že všetky učebnice budú v elektronickom formáte do roku 2015.
Nahradiť ich majú tablety. Človek si povie, že to je strašne drahé, ale zoberme si - štandardne dostane dieťa približne 30 učebníc zo školy,
ktoré každá niečo stojí. Dajme tomu, že každá stojí 5-6 eur tak to vychádza na 150-180 Eur. (som si istý, že Kórejci by za takúto cenu dokázali dodať pre 700 tisíc školákov tablet).

Viem, väčšina si povie škola budúcnosti, ale odpadlo by nosenie neskutočne veľkeho množstva kniziek, táto generácia "sprostie" zlý výraz ale nič lepšie ma nenapadlo. Nečíta s porozumením
a po prečítaní textu na jednej A4 nevie povedať obsah. Nemá priestorové vidienie, to hovorí pán. Jurzica ale aj ostatní odborníci. Z časti im aj dávam za pravdu. Predstavte si však,
že tablet by im zobrazil graf, obrázky pri dejepise, biológii atď.

Aký je Váš názor na túto prvú časť ?

Druhá otázka, resp. zamyslenie je podľa mňa reálnejšie. Jedná sa o pero smartpen, ktoré počas hodiny zaznamenáva všetko, čo učiteľ povie a digitalizuje poznámky, ktoré si môžete potom vytlačiť alebo dať cez OCR do počítača. Neberte to ako reklamu, jedná sa o produkt: http://www.livescribe.com/. Pero obsahuje aj také kraviny ako klavír atď, ale jednoducho dokáže Vám mapovať čas a môžete sa vracať v čase (kliknete na istú čas poznámok ... on si zapamätá čas a automaticky Vám posunie zvukocú stopu na ten čas).

Na Slovensku je aj dovozca týchto inteligentńych pier, sú včak dosť drahé - 140€ - 200€. Špeciálny zošit výde A4 na 20 Eur (4 kusy po 160 listov ak sa nemýlim). Kúpili by ste si to, aký je Váš názor ?

O tej druhej veci aj z časti rozmýšľam ;)
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Škola budúcnosti - talbet a smartpen

Príspevok od používateľa iWin »

1. Rozhodne to nie je zlé... U nás máme 14 z 18 notebook a píšeme okrem matiky výlučne doň... No z tých 14 sa vždy nájde tých 5-10 debilov čo robia niečo iné a nepíšu poznámky/nedávajú pozor....
Nápad je to pekný ale grafy/obrázky nájdeš aj v učebniciach. i keď grafy majú zväčša neaktuálne informácie...
Neviem či by zrovna tablet mohol dopomôcť k zastaveniu "osprostievania" tejto a vlastnej aj mojej generácie :) Neviem zatiaľ problém povedať obsah o a4 nemám za predpokladu, že ten text naozaj vnímam.
Tomu s tým priestorovým videním nerozumiem... ako že si nedokážeme predstaviť nejaký predmet alebo niečo podobné?

2. No neviem napríklad u nás je to nahodinách tak že žiak aj komunikuje s učiteľom takže by to bolo dosť zdlhavé oddelovať reálne poznámky od toho čo rieši žiak s učiteľom nie?... a zdigitalizuje znamená že ich prevedie do textu.... no neviem určite by tam bolo množstvo chýb v tom texte... ale možno nie.. rozhodne sa mi viac páči verzia notebook/tablet :)
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

2. Ja som bol kedysi zbláznený do diktafónu. Tiež som si hovoril že by som si prednášku nahral a potom si to len pustil a podľa toho sa učil. Keď prišiel notebook, čo to som si ponahrával, prípadne popísal do wordu ale aj tak som si všetko poprepisoval. Čítať z monitora je otrava. Zobrať si poznámky do ruky ktoré môžem škrtať ako len chcem a hlavne ma z toho nebolia oči, to už je o niečom inom. Občas si to sám nahovorím do MP3 a cestou na skúšky počúvam.
Neviem si predstaviť že by za Mňa nahrávalo nejaké pero, ktoré si môžem pretáčať či čo všetko.
Mne osobne zatiaľ stačí klasické pero a papier a veľmi rád pri tom ostanem do kým sa bude dať.
Nuž ale asi sa tá budúcnosť z filmov ako to bolo napr. vo filme "Minority Report" (tie kadejaké posuvné tabule) pomaličky blíži. Je to pekné, keď som bol menší tak som to žral ale ako som popísal, vyskúšal som a túto stránku si rád nechám "old school".
iWin
Light Professional
Light Professional

Tak teoreticky si to môžeš vytlačiť a upravovať si tie poznámky.. inak môžem povedať, že najväčou nevýhodou notebooku je to množstvo rušivých vecí...
Ja som typ, že učím sa zrazu ma niečo napadne tak hneď si to googlujem alebo vyhľadávam.. čo je občas keď sa potrebujete naučiť dosť problém preto som musel občas robiť veci typu, že som sa odopojil z netu alebo som si to musel aj vytlačiť... lebo fakt to niekedy ruší
110mat110
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa 110mat110 »

ja puzivam notebook na zapisovanie poznamok zo skoly celkom casto (ucitelia o tom nevedia) a poviem vam, skusal som napisat matiku alebo chemiu :smt081 strasne neprakticke a ked potrebujete napisat nieco vacsie napr velky zlomok alebo vzorec mate problem. Nehovoriac o nacrtoch atd... mozno by sa to vyriesilo pri dotykovych tabletoch neviem
Filein
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Filein »

110mat110 napísal:ja puzivam notebook na zapisovanie poznamok zo skoly celkom casto (ucitelia o tom nevedia) a poviem vam, skusal som napisat matiku alebo chemiu :smt081 strasne neprakticke a ked potrebujete napisat nieco vacsie napr velky zlomok alebo vzorec mate problem. Nehovoriac o nacrtoch atd... mozno by sa to vyriesilo pri dotykovych tabletoch neviem
Možno by to vylepšil papier pokrytý atramentom, ktorý by nestratil dáta keď spadne na zem alebo mu skončí záruka po 2 rokoch a on odíde do večných lovíšť. Ani s bohvieakými hi-tech zbytočnosťami neposuniete hranice mechanizmu učenia.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Je to dobré aj nie je to dobré. Mnoho materiálov na výške bolo naťukaných ručne do wordu, ale učil som sa to aj ja až po vytlačení a pred skúškou som nevidel nikoho biflovať sa na chodbe z notebooku :)
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja si tiez myslim, ze by to deti len odtrhavalo od ucenia, lebo by si kreslili blbosti a zabavali sa rozne medzi sebou.
Dobru stranku ale vidim v tom, ze v sucasnosti ucebnice su stare uz ked vyjdu z tlaciarne a ucitelia sa stale stazuju, ze knihy nie su (bolo to tak za nasich casov - cca 10 rokov spat, je to tak aj dnes). Elektronicka kniha by to vyriesila v tom, ze sa nahra novy dokument a kniha je hned rozdistribuovana a aktualna. Dalsia strana mince je v tom, ze deti nie su dostatocne opatrne na to, aby tieto elektronicke hracky chranili a tak by sa mohli casto rozbit ci inak pokazit - pamatate si, ako to vyzeralo na zakladke cez prestavky? :)
A co sa tyka mna, aj ked som mal tu moznost robit si poznamky do notebooku (az na vyske), tak som to nevyuzival - ucilo sa mi lepsie z papierovych materialov. Videl som, ako si spoluziaci vlacili notebooky na prednasky a skoncilo to flakanim sa po internete a pozeranim filmov. Na to ozaj mohli ostat na intraku a nerozptylovat aj okolie na prednaske.
Kazdopadne, na Slovensku bude este vsetko dlho po starom...
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Filein napísal: Možno by to vylepšil papier pokrytý atramentom, ktorý by nestratil dáta keď spadne na zem alebo mu skončí záruka po 2 rokoch a on odíde do večných lovíšť. Ani s bohvieakými hi-tech zbytočnosťami neposuniete hranice mechanizmu učenia.
Bullshit. Na zakladne a stredne skoly je sice nieco take mozno neprakticke (vzhladom na hormonalne levely mladeze), avsak na vyssom stupni studia to je velmi prakticke. Existuje velke mnozstvo free aj platenych cloudovych rieseni, kde sa ti data synchronizuju v realnom case, nevraviac o USB klucoch a inych veciach. Ked si len priemerne schopny, tak sa ti na notebooku, tablete alebo PC uci lepsie, pretoze sa ti nemoze stat, ze po sebe nieco nevies precitat, alebo (vdaka vyhladavaniu), ze nieco nemozes najst. A to este nehovorim o praktickejsom prepisovani a zdielani poznamok / skript, ked nemusis hodinu sediet nad par stranami a staci to poslat elektronicky.

Samozrejme usetris aj kopu miesta, ked budes mat zosity len na nevyhnutne predmety (matematika, kde je zapisovanie zbytocne pomale, komplikovane a neprakticke).
xorcos
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa xorcos »

Ďakujem za vaše názory. V podstate súhlasím, že tablety by deti odpútali od pozornosti, ale je tu stále tá druhá dávka interaktivity. Napr. test by spočíval tak, že by si spustili nejakú aplikáciu, kde by si vyberali zo 4 možností a hneď po ukončení testu/písomky by bola vypísaná známka. Samozrejme, cloudové riešenie by mohlo byť tak spravené, že sa to do žiackej knižky uloží.(napr. aj správne/nepsrávne odpovede). Napr. ale aj o tom, že žiaci by mohli dávať celú hodinu pozor, nepísať si poznámky a nakoniec dostať v elektronickom formáte dané učivo pekne spracované. Samozrejme, kto sa nebude chcieť učiť sa nenaučí ani pri hociakom štýle učenia.

Ministestvo v spolupráci s Agemsoftom vytvára "planétu vedomostí" www.planetavedomosti.sk - alternatívny spôsob výučby alebo ako to povedať. Vyzerá to zaujímavo, vraj to má ešte veľa bugov. Ale napr. zoberme si nové učebnice, všetky sa robia cez nejaký program na perfektné centrovanie, práca s objektami ako indesign. Nemyslím si, že by bolo problémové spraviť napr. aj formát pre Tablet, dajme tomu aj teoreticky iPad, nakoľko je jediným z mála použiteľných tabletov. Áno, dalo by sa naňom hrať atď. Zasa môžeme si zobrať Amazon Kindle, ktorý by až tak veľa "hry" nepriniesol. Možno to je z časti budúcnosť - taký Amazon Kindle tablet by ich stál možno menej ako adekvátna časť učebníc a farebé učebnice by sa vrátili do čiernobiela ? To si pri niektorých neviem veľmi predstaviť, zasa pri ostatných by to aj bolo možné.

Je to beh na dlhú trať, ale všetko sa musí robiť postupne. Prečo postupne nenahradzovať učebnice, spojiť to s planétou vedomostí ? napr. zoberme si biológiu - ako sa Vám učí nejaké zviera, ktoré ste ani na obrázku nikdy nevideli ? Projektor s interaktívnou tabuľou by bodol. Ide aj o to, že som bol účasný testu planetavedomostí a školákov to celkom zaujalo. Vysvetľovanie meiózy, mitózy a celkom zložitých procesov bolo oveľa zaujímavejšie a dávali oveľa väčší pozor aj keď tomu veľmi nechápali a interaktívny test sa tiež veľmi páčil.

Prejdem teraz k tomu smartpenu, aj ja napríklad uvažujem o kúpe. Za nevýhody považujem drahšie pero, príslušenstvo ako zošity, ktoré nie je najlacnejšie. Ale zasa človek má poznámky v kompe bez problémov, ocr netuším ako funguje, ale v jednej českej recenzií bolo povedané, že to rozpozná aj naozaj škaredý a zlý text.

Diktafón asi nebude najhorší ale ani najlepší, za tú cenu však človek očakáva obstojnú kvalitu. Ale čo chcem povedať, napr. písal som si na notebooku biológiu ale nevyhovovalo mi to. To už si viem predstaviť, že fyzika, matika, chémia by sa na tom absolútne nedala robiť, anglina - tam sme si veľa nepísali. Nemčina by tiež nešla, tiež sme tam minimum písali. Ostatné predmety ako tak by sa dali. Ale jednoducho mal som taký problém, keď píšem napr. do zošitu tak to nie je len mechanické, ale keď som písal do notebooku tak som robil aj miernu úpravu textu (aby sa v tom človek vyznal) a furt som sa sústredil, aby som si všetko napísal, a aby som na nič nezabudol. otázka znie - som len špeciálny prípad, alebo jednoducho nesedí mi notebook (písanie na notebooku) ? Ďalšia nevýhoda je predsalen možná krádež a nálsedné problémy. Určite ste sa s kráďežou aj vo vašej triede stretli. Vždy sa nájde niekomu niečo čo zmizne, aj keď to nezobral nikto z tej danej triedy. Pero mi nepríde ako taký strašný trhák, dá sa to ustrážiť asi lepšie.

Síce Vám to neušetrí toľko miesta, ale predsalen, človek môže zhotoviť ľahko aj tú nahrávku v slušnej kvalite a dostať poznámky do textu. Napr. častokrát sa mi stáva, že si nakreslím nejaké zvláštne rozdelenie, čo by som na notebooku robil dosť dlho. Čo som sa dočítal, tak aj na papier vytlačený to pero funguje (musí byť vytlačený cez ten program s DPI 600+) a on generuje nejaké malé bodky.

Celkom ma to zaujalo, len predsa to stojí isté peniaze a človek nechce spraviť hlúposť. Je to určite zaujímavá vec, ale to že to je zaujímavé, neznamená automaticky, že to musím(e) mať.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

iWin napísal:Tak teoreticky si to môžeš vytlačiť a upravovať si tie poznámky.. inak môžem povedať, že najväčou nevýhodou notebooku je to množstvo rušivých vecí...
Ja som typ, že učím sa zrazu ma niečo napadne tak hneď si to googlujem alebo vyhľadávam.. čo je občas keď sa potrebujete naučiť dosť problém preto som musel občas robiť veci typu, že som sa odopojil z netu alebo som si to musel aj vytlačiť... lebo fakt to niekedy ruší
Tak stymto musim suhlasit. Tiez ked sa ucim potrebujem klud. Niekedy sa tak zastavim, ze kukam napr. z okna do blba. Alebo som v opere pozeral na efekt pri prechode mysi :D proste uplne sprostosti, ktore vyrusuju.

Ja nwm ale mi sme na strednej ucebnice ani nepouzivali jedine citanku. A na pisanie. Ako bolo uz povedane lahsie sa uciz papiera, alebo ked si to clovek aj prepise cim si to zopakuje a podobne.
iWin
Light Professional
Light Professional

Ono to je aj dosť o jedincovi... ako som písal vyššie... u nás je nás 14 s NB z toho vždy minimálne polovica robí všetko len nie poznámky... najradšej mám hlášky počas toho ako profesor diktuje že: "ide na Ačko daj ho dole!" a podobne :D

Ja to často robím tak že si robím poznámky z poznámok proste z tade vyhodím ešte niečo a tak sa to nejak naučím
Napísať odpoveď