Ďakujem za vaše názory. V podstate súhlasím, že tablety by deti odpútali od pozornosti, ale je tu stále tá druhá dávka interaktivity. Napr. test by spočíval tak, že by si spustili nejakú aplikáciu, kde by si vyberali zo 4 možností a hneď po ukončení testu/písomky by bola vypísaná známka. Samozrejme, cloudové riešenie by mohlo byť tak spravené, že sa to do žiackej knižky uloží.(napr. aj správne/nepsrávne odpovede). Napr. ale aj o tom, že žiaci by mohli dávať celú hodinu pozor, nepísať si poznámky a nakoniec dostať v elektronickom formáte dané učivo pekne spracované. Samozrejme, kto sa nebude chcieť učiť sa nenaučí ani pri hociakom štýle učenia.
Ministestvo v spolupráci s Agemsoftom vytvára "planétu vedomostí"
www.planetavedomosti.sk - alternatívny spôsob výučby alebo ako to povedať. Vyzerá to zaujímavo, vraj to má ešte veľa bugov. Ale napr. zoberme si nové učebnice, všetky sa robia cez nejaký program na perfektné centrovanie, práca s objektami ako indesign. Nemyslím si, že by bolo problémové spraviť napr. aj formát pre Tablet, dajme tomu aj teoreticky iPad, nakoľko je jediným z mála použiteľných tabletov. Áno, dalo by sa naňom hrať atď. Zasa môžeme si zobrať Amazon Kindle, ktorý by až tak veľa "hry" nepriniesol. Možno to je z časti budúcnosť - taký Amazon Kindle tablet by ich stál možno menej ako adekvátna časť učebníc a farebé učebnice by sa vrátili do čiernobiela ? To si pri niektorých neviem veľmi predstaviť, zasa pri ostatných by to aj bolo možné.
Je to beh na dlhú trať, ale všetko sa musí robiť postupne. Prečo postupne nenahradzovať učebnice, spojiť to s planétou vedomostí ? napr. zoberme si biológiu - ako sa Vám učí nejaké zviera, ktoré ste ani na obrázku nikdy nevideli ? Projektor s interaktívnou tabuľou by bodol. Ide aj o to, že som bol účasný testu planetavedomostí a školákov to celkom zaujalo. Vysvetľovanie meiózy, mitózy a celkom zložitých procesov bolo oveľa zaujímavejšie a dávali oveľa väčší pozor aj keď tomu veľmi nechápali a interaktívny test sa tiež veľmi páčil.
Prejdem teraz k tomu smartpenu, aj ja napríklad uvažujem o kúpe. Za nevýhody považujem drahšie pero, príslušenstvo ako zošity, ktoré nie je najlacnejšie. Ale zasa človek má poznámky v kompe bez problémov, ocr netuším ako funguje, ale v jednej českej recenzií bolo povedané, že to rozpozná aj naozaj škaredý a zlý text.
Diktafón asi nebude najhorší ale ani najlepší, za tú cenu však človek očakáva obstojnú kvalitu. Ale čo chcem povedať, napr. písal som si na notebooku biológiu ale nevyhovovalo mi to. To už si viem predstaviť, že fyzika, matika, chémia by sa na tom absolútne nedala robiť, anglina - tam sme si veľa nepísali. Nemčina by tiež nešla, tiež sme tam minimum písali. Ostatné predmety ako tak by sa dali. Ale jednoducho mal som taký problém, keď píšem napr. do zošitu tak to nie je len mechanické, ale keď som písal do notebooku tak som robil aj miernu úpravu textu (aby sa v tom človek vyznal) a furt som sa sústredil, aby som si všetko napísal, a aby som na nič nezabudol. otázka znie - som len špeciálny prípad, alebo jednoducho nesedí mi notebook (písanie na notebooku) ? Ďalšia nevýhoda je predsalen možná krádež a nálsedné problémy. Určite ste sa s kráďežou aj vo vašej triede stretli. Vždy sa nájde niekomu niečo čo zmizne, aj keď to nezobral nikto z tej danej triedy. Pero mi nepríde ako taký strašný trhák, dá sa to ustrážiť asi lepšie.
Síce Vám to neušetrí toľko miesta, ale predsalen, človek môže zhotoviť ľahko aj tú nahrávku v slušnej kvalite a dostať poznámky do textu. Napr. častokrát sa mi stáva, že si nakreslím nejaké zvláštne rozdelenie, čo by som na notebooku robil dosť dlho. Čo som sa dočítal, tak aj na papier vytlačený to pero funguje (musí byť vytlačený cez ten program s DPI 600+) a on generuje nejaké malé bodky.
Celkom ma to zaujalo, len predsa to stojí isté peniaze a človek nechce spraviť hlúposť. Je to určite zaujímavá vec, ale to že to je zaujímavé, neznamená automaticky, že to musím(e) mať.