Pravica vs. Ľavica

Diskusie na politické témy...

Co uprednostnujete v politike?

Pravicu
170
72%
Lavicu
66
28%

Celkom hlasov: 236

anderson
Expert
Expert

Re: Pravica vs. Ľavica

Príspevok od používateľa anderson »

ano, tych talianov som si pomylil, oni to vlastnia nase elektrarne

v podstate je to ako:
v kolonialnej dobe - vacsina nasej krajiny v rukach zapadnych bohacov. onedlho skoci vynimka na predaj pody, tak uz aj doslovne
vo feudalnej dobe - mozte pracovat a mate svoj domcek, mozte sa aj snazit napchat medzi slachtu, inak nic okolo nie je vase, ani spolocne, vsetko patri panovi :)

technologie pokrocili - inak sa nezmenilo nic.
adameeec
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa adameeec »

anderson napísal:no asi tazko, kedze ceny monopolov (nastastie) musi schvalit stat
trosku nechapem, ale pravdepodobne si reagoval na mna. Odporucam, pred tym ako na nieco zareagujes, precitaj si to aspon dvakrat. V prilohe vidis, ze cista cena benzinu na Slovensku je 5. najnizsia v EU, cize to potvrdzuje to, co som napisal. Alebo mas este nejaku pripomienku?

//tak pre buducnost skus pouzit funkciu "citovat"
Prílohy
europske_priemerne_ceny_2011-03-14_benzin_bezdane.jpg
anderson
Expert
Expert

Príspevok od používateľa anderson »

to bola reakcia k tomu, ze keby dodatocne zdania SPP a Slovnaft, ze to zase zaplatime vo vyssich cenach, radsej si to ty precitaj dvakrat
to tak nemusi byt, lebo vyssie ceny, pri SPP urcite, musi schvalit stat. takze je mozne, aspon u SPP, ich zdanit a nepovolit im zdvihnut cenu.
alebo nieco ako zdanit zisk

ja som sa nehadal o cene benzinu, nemyslim, ze by sme sa nejak vyrazne lisili od okolia. par halierov.

// tak pre buducnost sa nauc, najlepsie aj ostatni, ze posledny prispevok sa necituje !
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

rozdilymezipravicakemalevicakem[1].jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A nebyť týchto lavičákov tam sme, čo sa týka práv človeka všeobecne, za opicami.

Pekná dementnosť, samozrejme, autor bol pravičák. :wink:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Samozrejme ze je to tam prehnane. Ale ako som uz v tejto teme pisal - lavica chrani slabych a pravica podporuje silnych. Ani jeden extrem (cista lavica ci pravica) nie je dobry ale optimalna cesta je stredoprava, nie stredna, stredolava a uz vobec nie lava...
hughito
Redeemer
Redeemer

lavica chrani slabych a pravica podporuje silnych: skôr ľavica ľudí a pravica bohatých ľudí, tak si to chcel napísať, že ?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

takto ciernobielo to nevnimaj - lebo sucasna pravica podnika lavicove kroky a byvala lavica podporovala bohatych viac nez ktorakolvek vlada pred nou - ale nechajme teraz prax v nasom state a podme sa bavit o ideach a idealoch

faktom je ze prave bohaty davaju pracu, ci mas pocit ze by mal vsetkych zamestnavat stat aby sme boli vsetci "ludia" ?
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, že to sú také zjednodušené frázy, ktoré síce nerád píšem, lebo nie sú úplne pravdivé, ale ako odpoveď na to, čo si písal, sa to dalo použiť.

V dnešnom systéme je to tak, máš pravdu, bohatí dávajú prácu, bohatí vládnu a pokiaľ sú pri moci pravicové subjekty, tak sa bohatí aj podporujú. Nejaké jedna sociálna reformička aj od pravice na to nič nemení.

A či štát? No to určite nie, nie som komunista.

//autoeditácia príspevku (14 Júl 2011, 17:57)
pre karmistu:
Ďakujem ti, už som si úplne istý, že nie si v poriadku.
Ďakujem ti a ja som si už úplne istý, že si totálne úbohý chudáčik, ktorý nemá na to, aby si šiel svoj názor obhájiť do diskusie, ale skryje sa za anonymnú karmu.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Ľavica vždy tým "bežným ľuďom" v konečnom dôsledku len uškodila. Ľavica reprezentuje iracionálne ekonomické rozhodnutia, ktoré vždy skôr či neskôr položia spoločnosť hospodársky na lopatky. Obrana sociálne slabých, to je jedna veľká komunistická propaganda, ktorá v slovenských mozočkoch dodnes haraší. S realitou to však nemá nič spoločné. To je len vymývačka :wink:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Ono podla idei lavice naozaj kazdy by mal dostat aspon zivotne minimum. Lenze lavica by paradoxne najlepsie fungovala keby ludia boli pravicovy - tzn. vyhrnut rukave a makat. A pokial by k tomu este dokazali byt primerane altruisticky, sebadisciplinovany a dobre vzdelany (+ samozrejme prakticky) mohla by vzniknut aj fungujuca, rastuca anarchisticka spolocnost s nizkou reziou.

Pokial sa ludia budu spravat cisto lavicovo - tzn. "nemam, dajte mi" -> spolocnost sa bude posuvat k zaniku, nie k rastu.
hughito
Redeemer
Redeemer

slay: Uškodila ? HH. A kto ich zachraňuje ? Pravica ? A ja sa nebavím o dobovom horizonte 10 rokov, ale min. 150, proste od vzniku klasickej politiky.

Zase lavica niečo reprezentuje - tebe pri vyslovení tohto slova pred očami zabliká Fico, to nemá zmysel vôbec riešiť.

javatar: To akože ľavičiari nevedia pracovať, resp. ľavica hlása niečo o nepracovaní ? Ľavica hlása veci ako 8-hodinový pracovný čas a pracovné práva - toto všetko je z tohto smeru, nie od pravičákov.

Takisto neviem odkiaľ máš takýto pohľad:

Kód: Vybrať všetko

Pokial sa ludia budu spravat cisto lavicovo - tzn. "nemam, dajte mi" /code] To je čistý nezmysel. 

___

Ale akože, mal by som napísať, že sa nemôžem čudovať ľuďom, keď sa im pojem ľavica asociuje s rôznymi negatívami - u nás Fico a 40 rokov komunizmu + celá tá nasledujúca pravicová propaganda od 89. Ale napísať to nenapíšem, lebo si nemyslím, že by ľudia mali hodnotiť veci povrchne a bez hlbších znalostí.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

dnesnu situaciu do toho pliest nechcem ani ja (a ani minulost)

ako som napisal uz predtym aj cista lavica aj cista pravica je zlo - vyhrady ktore mam voci lavici su v zrovnopravnovani ludi co sa prace tyka, co je blbost sama o sebe
cista pravica by na druhej strane nechala umierat potencial chudobnych, zlatu strednu cestu vsak vidim trosku napravo od stredu

//edit: a odkial som zobral "nemam, dajte mi" - prave zrovnopravnenie prace a ochrana nepracujucich podnecuje k menej narocnym pracam za odmenu tych viac narocnych
hughito
Redeemer
Redeemer

No musím napísať, že proste neviem, čo si ty predstavuješ pod pojmom čistá lavica a dokonca som si neni istý ani pri čistej pravici. :)

To zrovnoprávnenie ľudí v práci, pod tým si čo predstavuješ presne a v čom to je zlo ?

Čo sa týka ochrany nepracujúcich - to je takisto taký termín, ktorý sa mi zdá z brucha vytiahnutý. "Najľavicovejší" komunisti u nás tých, čo nepracovali, zatvárali do basy.

Žiadna ideológia v sebe nemá nič také, ako ochrana nepracujúceho. To si mýliš s úplne inými vecami, alebo to myslíš inak a blbo formuluješ, resp. používaš toto nezmyselné slovné spojenie.
Lukáš Raynor Majer
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Lukáš Raynor Majer »

Ja som síce skôr lavičiar, ale SMER/SNS/HZDS by som nevolil. Volil som pravicovú SaS.
slay
Addict
Addict

hughito napísal:slay: Uškodila ? HH. A kto ich zachraňuje ? Pravica ? A ja sa nebavím o dobovom horizonte 10 rokov, ale min. 150, proste od vzniku klasickej politiky.

Zase lavica niečo reprezentuje - tebe pri vyslovení tohto slova pred očami zabliká Fico, to nemá zmysel vôbec riešiť.
Ide o ľavicovú ideológiu. Pokusy ju zaviesť dopadli v praxi vždy katastrofálne. To je skrátka fakt. Svet, ktorý v histórii prosperoval, a je jedno či hovoríme o 150 rokoch alebo 2000, mal vždy prvky ekonomickej slobody a nikdy dogmatického prerozdeľovania. To že je Slovensko dnes tam kde je, nie je záležitosť rokov. A to že komunizmus bol pre nás len železná guľa na nohe, ktorej jazvy budeme niesť ešte dlho je skrátka tiež fakt. Pozri sa na vyspelé krajiny a ich históriu. Máš pocit, že sa tam ľudia potrebujú odvolávať na zlatých 40 rokov komunizmu? Zabudni.

Ľavicová ideológia je pekná rozprávka pre mládež, a dobrá uspávanka pre dôchodcov v domove. V praxi nikdy nefungovala.. ak máš iný názor, uveď mi príklad štátu ktorý naplnil ľavicovú ideológiu a dlhodobo prosperoval. A dopredu upozorňujem, že veci ako sociálna solidarita sú rovnako zakotvené v pravicovej ideológii ako aj v ľavicovej. Ide len o rozličné pohľady na to ako s a knim dostať.
Anem
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Anem »

slay napísal:Ľavica vždy tým "bežným ľuďom" v konečnom dôsledku len uškodila.
Neviem čo myslíš pod pojmom "vždy" ale možno nebyť sociálnych demokratov v Anglicku 19.storočia robili by sme dodnes 16-tky od 12tich rokov.
TripleChin
Novice
Novice

Príspevok od používateľa TripleChin »

Ani jedno :-*
slay
Addict
Addict

Anem napísal: Neviem čo myslíš pod pojmom "vždy" ale možno nebyť sociálnych demokratov v Anglicku 19.storočia robili by sme dodnes 16-tky od 12tich rokov.
Určite nie. To je veľmi nesprávne a prvoplánové zmýšľanie. Má to svoju jednoduchú logiku :) , ale nesprávnu.

Ty rozmýšľaš spôsobom, že spoločnosť v 19 storočí, čakala kým sa narodí sociálny demokrat, ktorému ako prvému dopne, že najnižšie sociálne vrstvy spoločnosti žijú horšie ako zvieratá. Potom sa taký génius narodil, povedal to ostatným, tí povedali, že "ahaaa naozaj, poďme to zmeniť!" a zrazu vzniklo ľavicové hnutie, ktoré vybojovalo ľuďom práva a zlepšilo ich životy. A žili šťastne pokiaľ nepomreli..

Keď som to tak sparodoval určite aj ti už počas čítania toho došlo kde to má háčik. Tie nižšie sociálne vrstvy, nazvime to "plebejcov" vedeli vždy, o tom že sa majú zle a že ich životná úroveň je zlá. Už otroci na pyramídach to vedeli a určite aj dávno pred nimi. Ale spoločnosť ako celok sa vyvíjala, od prvotnopospolnej, cez otrokársku, až po dnešnú. A to, že sa "podarilo", pretlačiť nejakú tú nazvime to "sociálnu" solidaritu, nie je zásluha nejakých "bojovníkov za práva ľudu", ale je to dôsledok rastu životnej úrovne vo všeobecnosti (do toho zahrň vedecko-technický, medicínsky, spoločensko-právny, filozofický.. bla bla akýkoľvek pokrok).

Je to stále o tom istom. O ponuke a dopyte v napredujúcom svete. Predstav si vynález elektrického prúdu, železnice, parného stroja, pásovej výroby.. a tisíce ďalších. Každý z týchto vynálezov zvýšil produktivitu práce a to čo pred tým robilo 100 ľudí zrazu dokázal spraviť jeden jediný. Všetko to prispelo k ekonomickému rastu a dopytu po pracovnej sile. Jej cena rástla. A hlavne pracovná sila už nebola len na prenášanie ťažkých nákladov, ale bol dopyt po vzdelanej pracovnej sile! Dnes už nikto nepotrebuje aby 12 ročné deti ťahali vozíky z úhlím. Dnes potrebujú vzdelaných mladých odborníkov, technikov, inžinierov, jadrových fyzikov, informatikov. A týmto ľuďom musela spoločnosť vytvoriť podmienky.

Viac kecať, nebudem, verím že si pointu pochopil.. v skratke, sociálna demokracia nezmenila spoločnosť, ale spoločnosť sa vyvíja sama a aktuálna doba si pýta sama svoje idei a ľudí. Ľudia ktorí skutočne zmenili svet a ktorým dnes môžeš ďakovať za to, že sa máš ako sa máš sú tí ktorí pohli rozumom, vynašli stroje, lieky, technológie atď. To sú skutoční sociálni demokrati. Hlupáci čo sedia v parlamente a volajú sa sociálni demokrati, sú len obyčajní klamári a darmožráči, ktorí nič dobré ľuďom nikdy nepriniesli - vždy im len uškodili nesprávnymi hospodársko politickými rozhodnutiami. To je to čo som chcel povedať.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tu ide o nepochopenie - ty stále píšeš o stranovej ľavici, o štátnej ľavici, atď. Tam máme niektoré názory rovnaké. Ale ak píšem o ľavici, alebo to, že som ľavičiar, tak to nemusí byť spájané iba s týmto. Veď môžem mať ľavicové zmýšľanie, existujú napr. ľavicové hnutia/spolky/organizácie atď.

Čiže, keby som sa chcel onálepkovať tým, že som ľavičiar, tak môžem a zároveň nemusím súhlasiť so štátnymi zásahmi do ekonomiky, nemusím byť fanda bývalého ZSSR či voliť SMER.

K tomu čo si písal o tom, že vlastne všetky práva atď. sú dané len akýmsi vývinom, tak s tým vôbec nesúhlasím.
Napísať odpoveď