Ja si myslim ze pravda je niekde v strede. Vsetko je totiz dane istym vyvinom ale do toho vyvinu aj niekto zasahoval. Ja by som netvrdil, ze bez socialnych demokratov by neboli prava zamestnanca ale urcite aspon troskou prispeli.hughito napísal:K tomu čo si písal o tom, že vlastne všetky práva atď. sú dané len akýmsi vývinom, tak s tým vôbec nesúhlasím.
Cenu prace totiz urcuje dopyt po jej produktoch a mnozstvo pracovnej sily schopnej a ochotnej danu pracu vykonavat. Priklad z mojho zivota: Pracujem pre prazsku IT firmu na jej outsourcovanom pracovisku na SVK. V prahe dopyt po dobrych programatoroch prevysuje ponuku - to sa odraza v plate (cca 2x to co ja mam tu) a firemnych vyhodach (napoje + obcerstvenie v kuchynkde zdarma, prijemne prostredie, +5 dni platenej dovolenky za rok, atd.). Na slovensku je ten pomer vyvazenejsi a preto su tie vyhody o dost okresanejsie (spon ze mam tu flexibilnu pracovnu dobu). A teraz sa ta pytam: Prinutili tu firmu takto sa starat o svojich zamestnancov zakony alebo trh? Kto jej prikazal zriadit osobitne oddelenie ktore sa specializuje na vymyslanie tychto vyhod a staranie sa o zamestnancov? Neboli to ani odbory ani ziadne lavicove organizacie...
Rovnost ludi na ktoru lavica tak apeluje je pekna vec. Lenze ludia su si rovny len v globale - pri lokalnych kriteriach im vies priradit rozne hodnoty.