otazka ohladom pevnej linky od tcomu
otazka ohladom pevnej linky od tcomu
Zdravim. Rozmyslam nadtym, ze v dedine kde byvam, v jedinej bytovke, si zacnem privyrabat vysielanim internetu. Mam taku otazku, ci si viem od tcomu objednat 2 pevne linky na jeden byt. 12mbps net tu nieje dostupny, tak rozmyslam nad 2x6mbps. A chcem aj nazor na komponenty co som zvolil ak smiem prosit (prilozeny excel file).
Dakujem
Dakujem
- Prílohy
-
- wifii.xls
- (15.5 KiB) 33 stiahnutí
Re: otazka ohladom pevnej linky od tcomu
kvoli internetu platit pevnu linku nemusis, da sa objednat aj bez nej
sprostredkovanie internetu bude pravdepodobne v hrubom rozpore so zmluvou, ktoru podpises
sprostredkovanie internetu bude pravdepodobne v hrubom rozpore so zmluvou, ktoru podpises
nebude. ked boli koruny, bolo take v zmluve, ze kym nemas prijem 2 000 000 SKK a viac rocne, tak neporusujes nic. a to asi nebudem mat
. Viem ze nemusim mat pevnu linku, myslel som 2 linky. tie SOLO, co je bez pevnej. da sa to?
Asi ta sklamem... V starsich zmluvach niekedy bolo zakotvene ze smies poskytovat internet dalej, ak na tom nemas zisk. V novych to uz take benevolentne nie je a je to tusim vyslovene zakazane. Samozrejme zmluvou od ISP. To je jedna vec...
2. vec je ze na akukolvek podnikatelsku cinnost potrebujes zivnost... Dalsia - nad tou sa zamysli.... ci ti to stoji za tie nervy... pretoze nikdy to nebude tak ze to zapojis a peniazky sa posypu...Stale budu nejake problemy, ludi...
2x6Mbit si na 1 adresu nedas... a samozrejme, potrebujes to nejako zloadbalancovat...pripadne nejak podel.
2. vec je ze na akukolvek podnikatelsku cinnost potrebujes zivnost... Dalsia - nad tou sa zamysli.... ci ti to stoji za tie nervy... pretoze nikdy to nebude tak ze to zapojis a peniazky sa posypu...Stale budu nejake problemy, ludi...
2x6Mbit si na 1 adresu nedas... a samozrejme, potrebujes to nejako zloadbalancovat...pripadne nejak podel.
ako uz napisali predomnou je to poskytovanie internetu jednoznacne v rozpore so zmluvou
inak spojit dve 6Mb/s linky do jednej nie je take jednoduche ako sa zda (potrebujes loadbalancing)
da sa to spojazdnit na mikrotiku
ale vopred by som upozornil ze kazdych 10 minut ukonci vsetky TCP relacie (ak vies o com hovorim
) pre uzivatela vyplyva nevyhoda ze nebude mozne v jednom streame stahovat viac ako 10 minut, takze tvoji "zakaznici" mozu zabudnut na rapidshare, megaupload...
jediny sposob ako efektivne riesit tento problem je proprietalny protokol od spolocnosti cisco
GLBP - Gateway Load Balancing Protocol
http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/12_ ... _glbp.html
cize dva smerovace znacky cisco (okolo 1000€/kus). tento protokol dokaze ako jediny robit loadbalancing na urovni, ostatne technologie su len nefunkcne napodobeniny
inak spojit dve 6Mb/s linky do jednej nie je take jednoduche ako sa zda (potrebujes loadbalancing)
ale vopred by som upozornil ze kazdych 10 minut ukonci vsetky TCP relacie (ak vies o com hovorim
jediny sposob ako efektivne riesit tento problem je proprietalny protokol od spolocnosti cisco
cize dva smerovace znacky cisco (okolo 1000€/kus). tento protokol dokaze ako jediny robit loadbalancing na urovni, ostatne technologie su len nefunkcne napodobeniny
Myslim si ze ak by to neslo cez plnohodnotny loadbalancing, tak to aspon delit a teda polovica by vyuzivala jednu linku, druha polovica druhu. Nemam skusenosti s mikrotikom, no myslim si ze ten LB tam az taky nepouzitelny nebude...
Kazdopadne nestoji to za to pustat sa vobec do toho vsetkeho ked uz len otazky su taketo...
Kazdopadne nestoji to za to pustat sa vobec do toho vsetkeho ked uz len otazky su taketo...
asi sme sa nepochopili. nechcem spojit tie dve dsl linky. jednnu linku pouzijem zvlast, a aj druhu, na uplne iny smer. a samozrejme viem co je tcp
cisco mam 2 semestre, tak nejake zaklady mam. plus foter robi isp. som sa ho aj pytal, ci to je v zmluve niekde, a hovoril ze nieje, a ze sa mu to nejak ani nepozdavalo, tak zavolal do tcomu, a sa ich spytal, a neni to trestne, ani nic podobne. Ajtak na jednej 6mbps linke nezarobis tolko, ze by ich to nejak zaujimalo. A viem ze to neni take ze peniazky za nic.
ocovi dost casto zvoni kvoli tomu telefon. aspon sa nebudem nudit 
este by som chcel odvas, aby ste sa vyjadrili ku tej konfiguracii co som zvolil. diky
este by som chcel odvas, aby ste sa vyjadrili ku tej konfiguracii co som zvolil. diky
bohuzial, pre mna by to bolo nepouzitelne, sami to priznavajuSTomko napísal:Nemam skusenosti s mikrotikom, no myslim si ze ten LB tam az taky nepouzitelny nebude...
http://wiki.mikrotik.com/wiki/ECMP_load ... masquerade
a posledny riadok napisany hrubym
So even if you do not have any changes of routing table, connections may jump to other gateway every 10 minutes
tym ze tcp spojenie "preskoci" na druhu linku (s inou verejnou ip) znamena pri NATe (to je prave tento pripad) ze pakety zrazu zacnu napr. na server rapidsharu prudit z inej zdrojovej ip a server zacne tento traffic zahadzovat
tento problem by sa dal jednoducho eliminovat odstranenim NATu, cize zaplatenim rozsahu verejnych adries. a to by si sa cenou dostal tam kde nechces
takze ja by som to riesil asi napevno pripojenim polovice ludi k jednej a polovice k druhej linke, a ich branu im oznamovat cez dhcp
by ma zaujimalo kolko na tom asi tak planujes zarobit, kedze ti ludia si hned mozu kupit net sami pre seba
kedze studujem, staci ak nejake vreckove zarobim, a nechapem preco to vobec musis riesit, kolko zarobim, a ze preco si nekupia sami. Nepoznas ziadne okolnosti ohladom toho.
beardie napísal:kvoli internetu platit pevnu linku nemusis, da sa objednat aj bez nej
prečo by porušil nejaké predpisy,ako zistia komu dá ďalej svoj inet
zistia ked chcu, ale ide o to ze neporusim nic;) a podla teba Tcom by zaujimalo ze ty zarabas nejakych 100 eur na jednej ich linke? 
a sa vas este chcem spytat, ktory poplatok sa vztahuje namna? (2,4GHZ antena)
a sa vas este chcem spytat, ktory poplatok sa vztahuje namna? (2,4GHZ antena)
-
skorec1
Expert
- Kontaktovať používateľa:
T-com v zmluve nema napisane ze to nesmies zdielat...STomko napísal:Asi ta sklamem... V starsich zmluvach niekedy bolo zakotvene ze smies poskytovat internet dalej, ak na tom nemas zisk. V novych to uz take benevolentne nie je a je to tusim vyslovene zakazane. Samozrejme zmluvou od ISP. To je jedna vec...
to je totalna blbost ze si na jednu adresu 2x6Mbit nedas ak maju kapacitu daju ti kolko ches...
my sme mali 6xDSLlinku...
neviem ako u koho ale ten co skusal vsetko mozne je loadbalancing ako hracka...alafangla napísal:ako uz napisali predomnou je to poskytovanie internetu jednoznacne v rozpore so zmluvou
ale vopred by som upozornil ze kazdych 10 minut ukonci vsetky TCP relacie (ak vies o com hovorim) pre uzivatela vyplyva nevyhoda ze nebude mozne v jednom streame stahovat viac ako 10 minut, takze tvoji "zakaznici" mozu zabudnut na rapidshare, megaupload...
na mikrotiku by som loadbalancing radsej nerobil, tam mi to prehadzovalo linky aj ked nebolo ukoncene spojenie...
no, urcite si tento sposob od cisko neskusal tak ako mozes tvrdit ze je to jediny efektivny sposob?
za 300€ aj to sa mi zda byt vela som postavil na linuxe loadbalancing na urovni!
4xDSL linka 12Mbit bezproblemu na 4x4Mbit linke bez prerusenia spojenia...
efektivne sa to dalo vyuzit cez fleshget alebo stahovanie z rapidu som na jednom pocitaci dosiahol 12Mbit...
mozes to robit jedine na cierno, keby si bol nahlaseny na TU ako poskytovatel tak so zdielanou linkou unich urcite nepochodis ak si vyziadaju od teba zmluvu odkial beries konektivitu...attiii napísal:asi sme sa nepochopili. nechcem spojit tie dve dsl linky. jednnu linku pouzijem zvlast, a aj druhu, na uplne iny smer. a samozrejme viem co je tcpcisco mam 2 semestre, tak nejake zaklady mam. plus foter robi isp. som sa ho aj pytal, ci to je v zmluve niekde, a hovoril ze nieje, a ze sa mu to nejak ani nepozdavalo, tak zavolal do tcomu, a sa ich spytal, a neni to trestne, ani nic podobne. Ajtak na jednej 6mbps linke nezarobis tolko, ze by ich to nejak zaujimalo. A viem ze to neni take ze peniazky za nic.
ocovi dost casto zvoni kvoli tomu telefon. aspon sa nebudem nudit
to ze mas cisco 2 semestre este neznamena ze chapes podstate sietam...
a najvacsi problem je ten ze T-com obmedzuje stahovakov, takze zabudni na to ze budes hura zdielat! ked presvihnes limit tak ti linka pojde na 128kB/s do konca mesiaca a co povies ludom?
a ktomu by ma zaujimala tvoja topologia siete, by som bol zvedavy ci by si zvladol prakticy riesit 2xGW na jednej sieti alebo ci by si vybudoval 2siete...
este ked t-com nefupoval tak som v pohode na 6xDSL linkach mal 100uzivatelov
po prve, bude to nahlasene na TU, som to preberal s ocom. (robil ISP pre mensiu susednu dedinu, normalne oficialne, bola aj kontrola, a tak isto maju cez dsl linku. TU vobec neriesi skade mas linku). a po druhe, neviem kde som spomenul, ze chcem objednat linku s limitom stahovania. http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID=192§ion=home vidis pri TURBO 3 neaky limit?
-
skorec1
Expert
ches ma o niecom presviecat ked robim internet 6rokov pre 1000 zakaznikov?
no, keby nam nebola 3x kontrola z TU a co pytaju tak by som nevedel co rozpravam, tym ze zacnes zdielat DSL a dozvie sa tvoj konkurent a napise TU tak si odteba vyziadaju zmluvu aku mas konektivitu, budu chciet fakturu, som zvedavy ci im predlozis ucty za DSL linky
ty si ani nemusel spominat ze si si vybral linku s limitom stahovania a viem ze ju mas! treba si zobrat okuliare a citat pismena s malickymi pismenami co maju pre blbych...
http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID=1423
//autoeditácia príspevku (05 Aug 2011, 0:32)
PS. ku tvojmu HW co si si vybral si si vybral asi najhorie co mohlo byt...
Keby si pouzival tu vsesmerovku cez letne obdobie stacilo by 2 mesiace tak by si ju najradsej porubal...
nestihal by si menit karty na RBcku, to by bol asi to najlepsie co by ti odyslo je karta...
dalsia blbost je, vysvetli mi ako ches zapojit pigtail SMA na N Female
CA/411 to ches krabicu indor a antenu outdor?
R52 horsiu sietovku si ani vybrat nemohol...
RB411U ty ches klientske AP pouzit ako pristupovy bod pre klientov?
ty si myslis ze kolko ti to asi klientov zvladne? 
no, keby nam nebola 3x kontrola z TU a co pytaju tak by som nevedel co rozpravam, tym ze zacnes zdielat DSL a dozvie sa tvoj konkurent a napise TU tak si odteba vyziadaju zmluvu aku mas konektivitu, budu chciet fakturu, som zvedavy ci im predlozis ucty za DSL linky
ty si ani nemusel spominat ze si si vybral linku s limitom stahovania a viem ze ju mas! treba si zobrat okuliare a citat pismena s malickymi pismenami co maju pre blbych...
http://www.t-com.sk/Default.aspx?CatID=1423
Kód: Vybrať všetko
Často kladené otázky - Magio internet
Využívate Fair Use Policy(FUP)?
Áno, zásady korektného používania služby – (Fair Using Policy) boli stanovené spoločnosťou Slovak Telekom v záujme dosiahnutia rovnakej kvality a dostupnosti služby Vysokorýchlostný internet pre všetkých účastníkov a sú uplatňované len pri službe Internet Maxi Študent, kde sú aplikácie využívajúce P2P prenos schopne pracovať len v čase od 23:00 – 07:00 a v tomto čase sa bude aj obmedzovať ich rýchlosť na 16Kbit/s. Všetky ostatné aplikácie nevyužívajúce P2P prenos budú pracovať plne korektne počas celého dna a nebude im ani obmedzovaná rýchlosť v čase od 23:00 do 07:00.
Peer-to-peer (P2P) sieť je typ dátovej prevádzky na internete realizovanej v rámci skupiny účastníkov prostredníctvom na to určených aplikácií ako sú napríklad: Blubster, eDonkey, IMesh, KazaaLite, LimeWire, Morpheus a iné, za účelom priameho prístupu účastníka na pevný disk iného účastníka zo skupiny a automatického a dlhodobého sťahovania veľkého objemu dát. Aplikácie Skype, Yahoo a MSN messenger, ICQ nebudú vôbec podliehať FUP.
Od 1.4. 2010 je stanovená FUP spoločnosťou ST v záujme dosiahnutia rovnakej kvality a dostupnosti internetovej služby pre všetkých účastníkov novo zriadených, alebo predlžujúcich viazanosť od 1.4.2010. FUP môže spočívať v obmedzení šírky prenosového pásma, obmedzení aplikácií alebo prenosových protokolov, ktoré spôsobujú neúmerné zaťaženie siete (napr. aplikácie typu peer-to-peer) alebo kombináciou týchto prístupov. FUP sa môže začať uplatňovať až po prekročení hranice, ktorá predstavuje mesačný objem prenesených dát (súčet dát prenesených dowstreamom a upstreamom počas jedného mesiaca).
Jednotlivé programy môžu byť obmedzené nasledovne:
Turbo 3, Turbo 4, Turbo 3 Solo, Turbo 4 Solo – po prenesení 240 GB dát (downstream+upstream) sa zníži rýchlosť pripojenia na negarantovaných 256/128 kbit/s.PS. ku tvojmu HW co si si vybral si si vybral asi najhorie co mohlo byt...
Keby si pouzival tu vsesmerovku cez letne obdobie stacilo by 2 mesiace tak by si ju najradsej porubal...
nestihal by si menit karty na RBcku, to by bol asi to najlepsie co by ti odyslo je karta...
dalsia blbost je, vysvetli mi ako ches zapojit pigtail SMA na N Female
CA/411 to ches krabicu indor a antenu outdor?
R52 horsiu sietovku si ani vybrat nemohol...
RB411U ty ches klientske AP pouzit ako pristupovy bod pre klientov?
ano chcem krabicu indoor, a antenu outdoor, lebo krabica bude dnu,a antena na balkone... a nechcem natom mat 1000 ludi , ale tak mozno 10
snad to to zvladne.. a nemyslim ze babka v dedine stiahne za mesiac viac ako 240GB. a ani 10 babiek dokopy.
a nechapem, co ak budu pytat faktury? je niekde v zmluve ze nemozem zdielat ADSL linku?
a nechapem, co ak budu pytat faktury? je niekde v zmluve ze nemozem zdielat ADSL linku?
-
skorec1
Expert
tak to zvol radsej iny pingtail co si navrhol... vsesmerovu antenu na balkon? hmm, co tak radsej sektor? ty mas balkon 365° bez prekazky? v akej vyske bude AP a v akej klienti? vies ake ma vyzarovacie uhly antena? to neje hrad stavat v pieskovisku, zaklady a zaklady treba studovat...
no, ono zvladne bez shapovania natovania atd
no by si sa divil kolko taky skype s videom zozerie... alebo archiv spravy na jojke ked zacnes pozerat... ktomu cez DSL skype pri viac uzivatelov nepojde dobre... babky lubia komunikovat, to uz dnes ludia chceju... a zabudni na to ze ti babka bude klikat na stranku...
ty pre 10 ludi sa ches hlasit na TU? nebud smiesny... vies kolko to papierovaciek?
TU vyziada zmluvu odkial beries konektivitu a aku mas... a milion dalsi veci...
no, ono zvladne bez shapovania natovania atd
ty pre 10 ludi sa ches hlasit na TU? nebud smiesny... vies kolko to papierovaciek?
TU vyziada zmluvu odkial beries konektivitu a aku mas... a milion dalsi veci...
ten pigtail bol len random prvy zo stranky co som nasiel, len som pocital priblizne cenu. vyzarovacia uhly som pozeral, pocital. byvam na piatom poschodi, to je na dedine aj najvyssie poschodie, a balkon je uplne napravej strane bytovky, cize antenu chcem dat na nejaku konstrukciu vlastne na roh bytovky, tym padom chcem vyzarovat tych 270 stupnov. (fotku ti mozem dat zajtra, aby si ma pochopil). co si o tom myslis?
-
skorec1
Expert
no tazko ta pochopit, stou vsesmerovkou budes palit ponad domy ak nebude v rovine AP a klient, proste blbost a budu sa klienti pripajat na postranne laloky takze pingy pojdu uplne hore...
mozno z toho fakt budu sektorove anteny