problem s rodinou
problem s rodinou
zdravim vas nechem tu moc rozpisovat moj problem a zivotny pribeh tak len tak v skratke nevychadzam dobre s matkou uz od cca 13 rokov ked sa nieco stalo v nasom zivote neskor prisiel aj rozvod rodicou ja s bratom zijem s matkou v byte byt je napoli otca s matkou ale byvame v nom len mi mam 19 rokov a tento rok som zmaturoval matka sa mi uz dlho vyhraza ze ma vyhodi na ulicu ze ona si chce kupit mensi 2 izbovy byt a neche aby som tam snou byval povedal som jej ze som ochotny jej prispievat na byvanie no bohuzial nie som schopny sa postavit na vlastne nohy sam zohnat si podnajom a uzivit sa.. kedze matka chce podat na sud ziadost o to aby ma od nej oddelili a byvala bezo mna tak neviem ake mam prava ja a co ma vlastne caka cim sa mozem branit ja lebo osobne si myslim ze keby kazda matka vyhodi svojho 19 rocneho syna na ulici tak by nas tam bolo pomerne dost urcite mus nieco byt poradte mi? dakujem.
Re: problem s rodinou
mne sa zdá, že pokiaľ študuješ je jeden z rodičov povinný sa o teba postarať.
Ak to nieje tak, tak ma niekto opravte
Ak to nieje tak, tak ma niekto opravte
-
Janio
Zablokovaný
- Kontaktovať používateľa:
Tiež sa mi zdá, že pokiaľ študuješ tak sa o teba musí niekto starať... Inak nemôžeš ísť k otcovi ? Alebo nech nesúhlasí s predajom bytu tvoj otec a predať ho nebude môcť (tuším) A čo s tvojím bratom ? On bude môcť s ňou bývať a ty nie ?
-
Peter_Retep
VIP
okrem toho ma tusim do 26 roku veku narok na vyzivne
blizsia odpoved ked sa vecer kuknem na zakon o rodine
a ten problem co mas s mamou, sa neda nejak vyriesit?
Keď má ten problém už od 13 rokov tak predpokladám, že sa o to snažil no bezvýsledne. a padla tu aj otázka čo brat a ocino? s ocinom ako vychádzaš?
zakon o rodine ti stym moc nepomoze, ten to nespecifikuje, ked kuknes judikaturu zistis ze zivit ho su povinny kym neukonci pripravu na svoje buduce povolanie, ziadny 26. rok nikde nefiguruje, cize ak chalan zacne studovat musia sa o neho starat, v krajnom pripade pojde zit separe a matka mu bude cashovat vyzivne, v tom pravdepodobnejsom bude zit dalej snou...ak napojde chalan studovat na vysoku skolu ale zacne pracovat, ma holt smolu...takze cim sa mozes branit? no ak si uz dostudoval mas to holt dost blbe, elbo v takom pripade is z pohladu prava dospely a samostatny a aj ked je ta zena s ktorou zijes tvoja biologicka matka nic ju nenuti ta zivit...ak ides na VS je to ine, pretoze si este neukoncil pripravu na svoje dalsie povolanie a jej zakonnou povinnostou je ta zivit, cize ak chces zit snou resp chces aby ta zivila, chod studovat, v pripade ze si zmeskal podavanie prihlasok na VS pokukaj na nete neiktore skoly maju este druhe kolo v septembri a este nie je vsetko stratene
otec byva mimo v 1izbovom byte vracia sa na vikendy z prace ale za inou rodinou a vychadzam snim celkom dobre aj ked prave snim ked snami zil som si nevychdzal daval mi nezmyselne zakazy bijaval ma bezdovodne a tak isto sa bijaval aj s matkou..a co sa tyka brata tak ten je mladsi este ZS a toho si chce matka zobrat zo sebou do noveho bytu no a co sa tyka mna tak ja som skoncil skolu a zo zamestnanim je to zatial tazko peniaze si vjem zohnat ale nie tolko aby som sa uzivil sam a co sa tyka roboty tak nemam tiez vela sanci jedine do zahranicia ale to nechcem este mam tu aj priatelku a co sa tyka toho problemu s matkou ten je uz doslova nevyriesitelny to by asi nikto nepochopil keby to sem rozpisem by sa mnohy ludia len zahlavu chytali..je pravda ze nie som bezproblemi kazdy chalan v puberte si presiel svoje ale nie som ty co pije alebo berie drogy dokonca ani nefajcim skola na strednej mi nesla dokonca som prestupil na slabsiu skolu..no ale myslim si ze skola nie je dovod na to aby ma matka vyhodila z bytu a jej vyjadrenie na to je ze ju psychycky tiram aj ked vazne uz neviem co mam robit snazim sa snou pekne rozpravat vozim ju tam kam potrebuje upracem si staram sa obcaj aj o brata a oblecenie aj vreckove si sam zaobstariavam nechapem to dokonca som jej slusne navrhol nech nepredava byt ze jej budem 100e prispievat mesacne no ze nechce zacinam byt z toho zufali citim sa tak ako keby som ostal vo vsetkom sam..
//autoeditácia príspevku (06 Aug 2011, 23:43)
a ked sa nad tym tak realne zamyslim tak s matkynho platu 800e a s otcovho platu 1000e dostanem vyzivne tak dokopy 150e ak aj to neprehanam stym ze ked nebudem zamsetnani a len prenajom slobodarne vide na 200e mesacne (1izbovy)...
matka ide dat ziadost na sud o to aby ma od nej oddelili neviete mi niekto poradit ako sa mozem ja branit co stym mam robit ?
//autoeditácia príspevku (06 Aug 2011, 23:43)
a ked sa nad tym tak realne zamyslim tak s matkynho platu 800e a s otcovho platu 1000e dostanem vyzivne tak dokopy 150e ak aj to neprehanam stym ze ked nebudem zamsetnani a len prenajom slobodarne vide na 200e mesacne (1izbovy)...
matka ide dat ziadost na sud o to aby ma od nej oddelili neviete mi niekto poradit ako sa mozem ja branit co stym mam robit ?
-
Fabo
Hardcore addict
dakkers: teoreticky keby jej to svhalili tak by si mal ziskat narok na davky v hmotnej nudzi. Na tvojom mieste by som sa asi isiel popytat na socialny urad ze na co by si mal narok, a priblizne kolko.
hmm.. takze na rodinu sa uz spolahnut nemozes. odtial uz zenaprsi a matka s najvacsou pravdepodobnostou uspeje...
.
skor odporucam zmenit mesto + co najskor si hladat zamestnanie. na rozbeh by som skusil napr. automobilky, ktore mozno ponukaju aj ubytovanie. plat tam nie je najhorsi a aspon sa vyhrabes z toho prvotneho srabu (alebo to spominane zahranicie; ak si manualne zdatny, dokazes si vyborne zarobit). A ries to co najskor, lebo skoncis na ulici a bez prace, co nie je najlepsia kombinacia.
A s tou priatelkou si to rozmysli - riskujes pre nu svoju buducnost.. a mozno ta za chvilu sama kopne do zadku. Ako bezdomovec uz mozno pre nu nebudes tak atraktivny.
Odpovedz si sam: Je na strednej? Chce ist na VS? Ako s tebou vychadzaju jej rodicia? Ma moznost zamestnat sa v rodnom meste.. alebo by mohla ist s tebou?
.
skor odporucam zmenit mesto + co najskor si hladat zamestnanie. na rozbeh by som skusil napr. automobilky, ktore mozno ponukaju aj ubytovanie. plat tam nie je najhorsi a aspon sa vyhrabes z toho prvotneho srabu (alebo to spominane zahranicie; ak si manualne zdatny, dokazes si vyborne zarobit). A ries to co najskor, lebo skoncis na ulici a bez prace, co nie je najlepsia kombinacia.
A s tou priatelkou si to rozmysli - riskujes pre nu svoju buducnost.. a mozno ta za chvilu sama kopne do zadku. Ako bezdomovec uz mozno pre nu nebudes tak atraktivny.
Odpovedz si sam: Je na strednej? Chce ist na VS? Ako s tebou vychadzaju jej rodicia? Ma moznost zamestnat sa v rodnom meste.. alebo by mohla ist s tebou?
-
twardykamen
Medium Professional
No nemas to lahke.Ale mozno by si sa mal osamostatnit.Matke asi nie si takou oporou ako by chcela.A ak ti ani skola nesla tak VS(kde by si mohol byt samostatny) asi neprichadza v uvahu.Ja by som na tvojom mieste asi riesil zahranicie alebo aspon ine mesto.Chceto trosku sa nakopnut a nie len sediet doma a sockarit...
-
Peter_Retep
VIP
takze rodicia su povinni vyzivovat svoje deti az kym nenadobudnu schopnost same sa zivit pricom PLNOLETOST NEZOHRAVA ROLU!
este k lumirovmu postu: ak ti to pomoze tak kamos mi robi vo VW a co viem tak ludi tam beru a poskytuju aj ubytko.
este k lumirovmu postu: ak ti to pomoze tak kamos mi robi vo VW a co viem tak ludi tam beru a poskytuju aj ubytko.
no ak nejdes studovat mas to blbe...ked to zhrnieme, mas dve moznosti, ktore neskor aj tak splynu zrejme do jednej, hovoril si ze skola ti moc nesla, takze ako dlhodobejsie riesenie to neprichadza do uvahy, ale mohol by si tym ziskat trochu casu, kedze z pohladu zakona, si schopny sa sam zivit, ked si ukoncil pripravu na svoje povolanie a tu ukoncis ked skoncis skolu, cize aspon na cas kym budes na skole ta matka nemoze dat prec, na tvojom mieste by som si rychlo podal nejaku prihlasku na VS nech mas aspon na semester-dva o toto postarane, tento cas by som investoval do zhanania roboty, asi najlepsie riesenie by bola ta automobilka kde by si mohol dostat aj strechu nad hlavou, ale tak isto by som urcite zasiel aj na socialny urad, minimalne sa informovat co mozes robit, nic tym nestratis...
druha moznost, je vysrat sa na skolu, ist rovno robit, skusit si najst co najrychlejsie pracu, na zaciatok skusit poriesit nejake socialne davky...
druha moznost, je vysrat sa na skolu, ist rovno robit, skusit si najst co najrychlejsie pracu, na zaciatok skusit poriesit nejake socialne davky...
no mas to dost blbe len co je pravda, asi najlepsie by ti vedel poradit najme pravnik, neviem skus
tu je link na jednu online poradnu, ale neviem za aky cas ti bude schopny odpovedat
http://www.almasi.tym.sk/online_pravna_poradna.html
(je tam aj rodinne pravo, tam myslim ze spada tvoj problem)
a mam pocit ze v bratislave tiez niekde funguje bezplatne pravne poradenstvo, ale bohuzial adresu nepoznam, po prip sa s nejakym pravnikom dohodnut na splatkach, lepsie vediet, ludi neznalych zakonov/svojich prav lahko odrbu
a jo snaz tiez vychadzat lepsie s mamou, niekedy je optimalnejsie si kusnut do jazyka a mysliet si svoje a pod ..
alebo este ak je situacia naozaj neunosna, radsej investuj tie evrace co chces platit mame a prenajmi si niekde u milej starsej babiny izbu, ta bude stastna ze jej prispejes k dochodku a ty budes mat svoj klud, nikto ta nebude vyhadzovat, nikto ta nebude buzerovat
a mozno este aj tvoja mama zisti, ze jej bolo predsa lepsie ked si bol doma
tu je link na jednu online poradnu, ale neviem za aky cas ti bude schopny odpovedat
http://www.almasi.tym.sk/online_pravna_poradna.html
(je tam aj rodinne pravo, tam myslim ze spada tvoj problem)
a mam pocit ze v bratislave tiez niekde funguje bezplatne pravne poradenstvo, ale bohuzial adresu nepoznam, po prip sa s nejakym pravnikom dohodnut na splatkach, lepsie vediet, ludi neznalych zakonov/svojich prav lahko odrbu
a jo snaz tiez vychadzat lepsie s mamou, niekedy je optimalnejsie si kusnut do jazyka a mysliet si svoje a pod ..
alebo este ak je situacia naozaj neunosna, radsej investuj tie evrace co chces platit mame a prenajmi si niekde u milej starsej babiny izbu, ta bude stastna ze jej prispejes k dochodku a ty budes mat svoj klud, nikto ta nebude vyhadzovat, nikto ta nebude buzerovat
a mozno este aj tvoja mama zisti, ze jej bolo predsa lepsie ked si bol doma
Dôležitá vec - robíš niekde? Snaž sa s ňou nájsť spoločnú reč. Za cenu sebazaprenia. Potrebuješ získať prax a nájsť si slušne platenú robotu. Čerstvému maturantovi nedajú len tak hneď 800 eur nástupný. Navyše - odkiaľ si?
lenze frikso ked sa neda svietit, co narobis? myslim ze zakladatel temy si uz aj za tie roky zvykol, ale niektorych ludi, vztahy v rozklade velmi dokazu oberat o energiu, dusevnu rovnovahu (a tak potrebnu napr sa aj presadit v zamestnani) vtedy je lepsie ist ..
Predpoklad je ten, že keby mal tú možnosť odísť a vyžiť z príjmu (ak nejaký má), tak by tak urobil.
Je tu ešte možnosť zapísať sa ako študent denného VŠ štúdia, požiadať si na súde o výživné od oboch rodičov, odsťahovať sa do podnájmu a miesto štúdia robiť /na dohody, na čierno, ... proste nie TPP/. Proste poberať aspoň jeden semester (v lepšom prípade oba) výživné a nejako sa zabývať, nájsť slušnú prácu. Potom to už pojde..
Je tu ešte možnosť zapísať sa ako študent denného VŠ štúdia, požiadať si na súde o výživné od oboch rodičov, odsťahovať sa do podnájmu a miesto štúdia robiť /na dohody, na čierno, ... proste nie TPP/. Proste poberať aspoň jeden semester (v lepšom prípade oba) výživné a nejako sa zabývať, nájsť slušnú prácu. Potom to už pojde..
s tou vs to nie je zly napad. da sa tam postupovat aj takto: prides na studijne, tam vysvetlis situaciu(rodicia ti odmietaju prispievat), oni ta uz usmernia dalej. ide o to, ze ta poslu za mediatorom aj s rodicmi, kde sa dohodnete na nejakej sume, ktoru ti budu poskytovat(moze to byt aj smiesna suma okolo 20e/mesiac) a zvysok ti bude do urcitej vysky vyplacany od skoly(alebo statu, to neviem presne). kamarat mal podobnu situaciu a dohodol sa s nimi na sume 20e od kazdeho rodica+ 150 od skoly. a to je uz celkom slusny zaklad na intrak a stravu+ ak si do toho najdes robotu..
-
Bushido
Medium Professional
Bol som v skoro identickej situácii keď som mal 19 rokov... Mama predávala byt a iba mi oznámila, že si neželá, aby som s ňou v novom býval. Tiež sme spolu dlhé roky nevychádzali... Dal som sa k policajtom a tí mi poskytujú ubytovanie v Bratislave za facku. Nieje to nič moc, ale zvykol som si. Skús nad tým uvažovať...
Irónia toho celého je, že je to stále matka a aj napriek tomu ju mám rád...
Irónia toho celého je, že je to stále matka a aj napriek tomu ju mám rád...
U akých policajtov si? Na to netreba nejake špecial vzdelanie?