Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

©_ME
Light Star
Light Star

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa ©_ME »

Nevravím, že som študoval iné náboženstvá, ale podľa toho, čo som sa dopočul, a čo som si prečítal na internete, som dospel k tomu názoru.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa MIRV »

Aj pri posudzovaní vlastnej viery vychádzaš z toho, čo si sa dopočul a čo si si prečítal na internete?
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ME, mozem jednu otazku ? kde a kedy si ty objavil svoju vieru, na internete, z pocutia, ci patris medzi tych "rodenych", ktorym to bolo natlacene uz od utleho detstva v ramci "tradicii" ?
©_ME
Light Star
Light Star

MIRV napísal:Aj pri posudzovaní vlastnej viery vychádzaš z toho, čo si sa dopočul a čo si si prečítal na internete?
Vychádzam z toho, čo tu čítam, čo počúvam na kázniach, čo čítam v Biblii, ale svoju vieru už neposudzujem, prečo? Verím v ňu. ephramko, narodil som sa v kresťanskej rodine, ale keď som vyrástol do dostatočného veku na pochopenie, pre čo to robím, povedali mi, že veriť si môžem v čo chcem, ale pre čo veria oni tomu, a pre čo ma dali pokrstiť, mi taktiež vysvetlili. Dlho som nechápal, nepočul Boha, ale po tom som začal počúvať svoje svedomie a viedlo ma to k väčšej zodpovednosti, mal som lepšie úspechy, nedostal som sa do problémov, a pochopil som, že Bohu môžem ďakovať za každý deň do ktorého vstávam. Tradície to neboli, rodičia mali dôvody na krst a dôvody na vieru.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Tvoje chápanie sveta a týchto vecí je tak "znásilnené," že nedokážeš vôbec akceptovať to, čo ti tu píšeme. Takýchto ako ty sú milióny. Tiež majú takýto krásny príbeh o tom, ako ich rodičia nechali, najprv "nepočuli," ale potom začali a bla bla bla..

Ešte raz: milióny takých istých ako ty, akurát iného vierovyznania. A to ani nevravím o tom, koľko takých bolo kedysi, keď ešte fungovali iné náboženstvá.

Parafrázujem: Každého boha zabil čas. Zabije aj toho vášho. (pre kresťanov)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

takze predsa ako som si myslel, oooo aka nahoda, pokrsteny v dobe, kedy este ani rozpravat a chodit nevedel...vychovany v krestanskej rodine (cize vacsinu svojho dospievania zucastnovanie sa na krestanskych obradoch a dodrziavanie krestanskych zvykov a tradicii = pravidelny brainwashing od narodenia) a cuduj sa svete, ono ked dospievas, tak ta zrazu usvieti krestansky boh a najdes svoju vieru... :D
myslis si, ze by to tak dopadlo, keby si zil v pralese a nikdy o krestanstve nepocul ? aj tak by si ta krestansky boh nasiel a ty by si objavil svoju vieru ?
©_ME
Light Star
Light Star

ephramko napísal:a dodrziavanie krestanskych zvykov a tradicii = pravidelny brainwashing od narodenia
nie. Dodr6iavanie kres+tansk7ch prik8yan9.
ephramko napísal:ked dospievas, tak ta zrazu usvieti krestansky boh a najdes svoju vieru...
nemôžem veriť od narodenia, keď nieje človek schopný o takých veciach uvažovať. - aj pre teba hughito
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

©_ME napísal:Nevravím, že som študoval iné náboženstvá, ale podľa toho, čo som sa dopočul, a čo som si prečítal na internete, som dospel k tomu názoru.
a myslíš že by ti farár v kostole alebo tvoji kresťanskí rodičia povedali niečo iné, než že "kresťanstvo je to pravé náboženstvo"? bol by ti niekto z nich niekedy povedal aj niečo objektívne proti kresťanstvu, napríklad to že niektoré kresťanské rituály sú vlastne pohanské rituály prebraté z dôvodu ľahšej asimilácie a konverzie pohanov, alebo o spolupráci katolíckych hodnostárov s fašistami?

mimochodom, na desatoro nemá "patent" len kresťanstvo. podobné prikázania (len inými slovami) majú aj iné náboženstvá, dokonca aj satanizmus.
©_ME
Light Star
Light Star

silmarill napísal:a myslíš že by ti farár v kostole alebo tvoji kresťanskí rodičia povedali niečo iné, než že "kresťanstvo je to pravé náboženstvo"? bol by ti niekto z nich niekedy povedal aj niečo objektívne proti kresťanstvu, napríklad to že niektoré kresťanské rituály sú vlastne pohanské rituály prebraté z dôvodu ľahšej asimilácie a konverzie pohanov, alebo o spolupráci katolíckych hodnostárov s fašistami?

mimochodom, na desatoro nemá "patent" len kresťanstvo. podobné prikázania (len inými slovami) majú aj iné náboženstvá, dokonca aj satanizmus.
Nie, povedali by mi skôr pre čo je to moje náboženstvo pravé, a nie len že je pravé.
hughito
Redeemer
Redeemer

Už pochop, že tvoje náboženstvo nie o nič viac pravé ako x-iných náboženstiev.
©_ME
Light Star
Light Star

hughito napísal:Už pochop, že tvoje náboženstvo nie o nič viac pravé ako x-iných náboženstiev.
Pre teba nie, ale pre mňa áno, a ty pochop, že zákonom pre mňa môže byť jediným pravým náboženstvom.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Od detstva si bol ovplyvňovaný v určitom smere, o ostatných náboženstvách máš iba kusé informácie, človeka iného presvedčenia by si zjavne o pravosti vlastnej viery presvedčiť nedokázal, keďže sa nelíšiš od "pravoverných" iného vyznania.

Naozaj ti asi zostáva len veriť, že to tvoje náboženstvo je pravé.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

myslis si, ze by to tak dopadlo, keby si zil v pralese a nikdy o krestanstve nepocul ? aj tak by si ta krestansky boh nasiel a ty by si objavil svoju vieru ?
Kolko ludi, neveriacich, alebo veriacich sa uz obratilo?
Preto hovorim, ano, objavil by som.
Tvoje chápanie sveta a týchto vecí je tak "znásilnené," že nedokážeš vôbec akceptovať to, čo ti tu píšeme. Takýchto ako ty sú milióny. Tiež majú takýto krásny príbeh o tom, ako ich rodičia nechali, najprv "nepočuli," ale potom začali a bla bla bla..
Je asi tak "znásilnené" ako tvoje.
On je kresťan, jeho viera sa zakladá na vieru v Boha.
Ty si ateista tvoja viera, resp. ideólogia lebo názor sa zakladá na popieraní Boha.
Parafrázujem: Každého boha zabil čas. Zabije aj toho vášho. (pre kresťanov)
Môj Boh už existuje pár miliónov rokov. Ak ho dokáže niečo "zabiť", tak len niektorí ľudia v sebe.

A chcete vedieť, čo je jeden z faktorov prečo verím v Boha?
Pretože sa napĺňa Biblia.
©_ME
Light Star
Light Star

MIRV napísal:Od detstva si bol ovplyvňovaný v určitom smere, o ostatných náboženstvách máš iba kusé informácie, človeka iného presvedčenia by si zjavne o pravosti vlastnej viery presvedčiť nedokázal, keďže sa nelíšiš od "pravoverných" iného vyznania.

Naozaj ti asi zostáva len veriť, že to tvoje náboženstvo je pravé.
verím v chcem, a ani jeden váš príspevok ma neprinútil pochybovať i čo len na chvíľu. Tvoje komentáre ma o nepravosti mojej viery nepresvedčia.
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Viem, ani som to neočakával. Ak vôbec, zmena takých presvedčení obvykle prichádza zvnútra, opozícia z okolia ich iba posilňuje.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

MIRV: Nie je to pravidlo, ale v podstate si to dobre vystihol
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

hwip napísal:Môj Boh už existuje pár miliónov rokov. Ak ho dokáže niečo "zabiť", tak len niektorí ľudia v sebe.

A chcete vedieť, čo je jeden z faktorov prečo verím v Boha?
Pretože sa napĺňa Biblia.
toto ma zaujalo. pár milión rokov? myslím že je to len niečo vyše 2000 keď ho "vynašli" židia, neskôr ho "zmenili" kresťania v Novom zákone. sú aj staršie náboženstvá než kresťanstvo.

a mohol by si mi napísať ako a čím sa napĺňa biblia?
hughito
Redeemer
Redeemer

Je asi tak "znásilnené" ako tvoje.
No to asi sotva - ja som ku svojmu presvedčeniu dospel úplne slobodne, nebol som vychovávaný ani na báze kresťanských tradícií, ani mi nikto nikdy nevravel o žiadnom ateizme či humanizme.
Môj Boh už existuje pár miliónov rokov. Ak ho dokáže niečo "zabiť", tak len niektorí ľudia v sebe.
Heh, tak toto ma pobavilo. Tvoj Boh existuje cca 2600 rokov. Sú aj starší a boli aj starší bohovia, ktorí už dávno skončili v zabudnutí a ohľadne nich, sme ateisti všetci. :wink:
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Môj Boh je troška starší ako si povedal. Je troška starší aj ako najstarší z "bohov". Dokonca je starší ako ľudstvo, ba aj ako Zem. A dokonca je starší ako vesmír.

//autoeditácia príspevku (07 Aug 2011, 14:56)
hughito: nie, nebol si vychovávaný v ateizme ale mal si okolo seba kopu ateistických ľudí, ktorí ťa ovplyvňovali, ináč by so nebol tak zarytý ateista.
hughito
Redeemer
Redeemer

Tvoj Boh je starý tak, ako je stará Biblia. O nič viac. Sú oveľa starší bohovia, niektorí prežili dodnes (napr. hinduizmus), niektorých dávno zabil čas - grécky bohovia, rímski bohovia, atď.
nie, nebol si vychovávaný v ateizme ale mal si okolo seba kopu ateistických ľudí, ktorí ťa ovplyvňovali, ináč by so nebol tak zarytý ateista.
A na toto si prišiel ako ? Rodičia sú síce ateisti (ale mama má tendencie veriť na rôzne nezmysly, ktoré sú dnes moderné), ale zbytok rodiny tak určite označiť nemôžem. Jedna babka ma dokonca ako malého brávala do kostola a čítala z detskej biblie. :)

Takže, aj keď som nevyrastal vo vákuu, dá sa povedať, že žiaden vplyv na mňa nebol vyvíjaný dostatočne, aby ma natoľko ovplyvnil. Je to úplne niečo iné, ako tvoj prípad, keď si odmala vyrastal a chápal svet v kresťanských štruktúrach.
Napísať odpoveď