Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Thassarian
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa Thassarian »

LuksKE napísal:Thassarian:

No hrozny blud. Vysvetli mi, ako som mal protestovať v útlom veku proti krstu, aby som teraz "nenadával na seba".
Nie je to blud. Je to proste tak, mozes si to vygooglit, alebo sa opytaj nejakeho teologa.

Kludne nadavaj, len to viac specifikuj, slovo "cirkev" je velmi vseobecne a zahrna vsetkych pokrstenych, tak ako som uz napisal.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Free_man: Ako si prišiel na to, že vesmír mal nejaký počiatok ? Zaujímavé, že Boh môže byť večný, ale vesmír musel mať počiatok, ktorý večný boh spustil. Mne je príjemná predstava večného vesmíru, resp. hyperpriestoru a viacerých vesmírov, ktoré vznikajú a zanikajú v nekonečnom kolobehu. Ak by to takto bolo, žiaden boh ani iná vyššia sila nie je potrebná na vysvetlenie akéhokoľvek javu.

Thassarian:
Nie je to blud. Je to proste tak, mozes si to vygooglit, alebo sa opytaj nejakeho teologa.
LuksKE sa ale nevyjadroval k nejakému dogmatickému zákonu teológie, ale k tomu, že je to jednoducho logicky nezmysel, že niekto by dnes nadával za seba za akt, ktorý sám nijak nemohol ovplyvniť. Plno ľudí neveriacich je pokrstených - takže svojím postojom si podľa teba kydajú na hlavu ? Tebe asi nedošlo, že neveriacemu človeku je ukradnutý nejaký výklad teológia a celkovo berie krst prevedený na svojej osobe ako negatívum, istý druh podvodu.
Thassarian
Light Expert
Light Expert

hughito napísal: LuksKE sa ale nevyjadroval k nejakému dogmatickému zákonu teológie, ale k tomu, že je to jednoducho logicky nezmysel, že niekto by dnes nadával za seba za akt, ktorý sám nijak nemohol ovplyvniť. Plno ľudí neveriacich je pokrstených - takže svojím postojom si podľa teba kydajú na hlavu ? Tebe asi nedošlo, že neveriacemu človeku je ukradnutý nejaký výklad teológia a celkovo berie krst prevedený na svojej osobe ako negatívum, istý druh podvodu.
Ja sa hlavne snazim zdoraznit to, co som uz parkrat zopakoval, ze ked ludia nadavaju na Cirkev, urazaju tym nielen knazov, biskupov atd., ale aj "obycajnych" ludi. Viem ze nezmenim chapanie tohto slova asi u nikoho, len sa snazim trosku to ujasnit (chapanie slova Cirkev).
Podvod? To je uz trosku prehnane. Ale inak som pochopil co tym chces povedat.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

hughito napísal:neveriacemu človeku je ukradnutý nejaký výklad teológia a celkovo berie krst prevedený na svojej osobe ako negatívum, istý druh podvodu.
s týmto sa úplne stotožňujem. je to akoby niekto spísal celoživotný kontrakt v mojom mene - ale v mojej neprítomnosti. nebyť silno nábožensky založenej rodiny, už by som z toho cirkusu vystúpil... omg to bude mela keď sa manželke narodí dieťa... :? predpokladám že polka rodiny sa prestane so mnou baviť. :nono:

ešte kým ide o mňa tak zatnem zuby a pár krát za rok idem do kostola, keď sa však bude rozhodovať o indoktrinácii môjho dieťaťa (a jeho ďalšej výchovy) tak sa proste budem musieť proti tomu postaviť. moja rodina sú dobrí ľudia, viem že to nemyslia zle (a takto vnímam aj iných veriacich, okrem fanatikov), ale toto ovplyvní myslenie a vnímanie sveta môjho dieťaťa na celý jeho život. nie. :sly:
hughito
Redeemer
Redeemer

Thassarian napísal:
Ja sa hlavne snazim zdoraznit to, co som uz parkrat zopakoval, ze ked ludia nadavaju na Cirkev, urazaju tym nielen knazov, biskupov atd., ale aj "obycajnych" ludi. Viem ze nezmenim chapanie tohto slova asi u nikoho, len sa snazim trosku to ujasnit (chapanie slova Cirkev).
Podvod? To je uz trosku prehnane. Ale inak som pochopil co tym chces povedat.
Ak si to myslel takto, tak chápem, ale o tomto sme sa tu kedysi strašne vadili. Ide o to, že keď tu používame pojem cirkev, tak máme na mysli skôr hierarchickú inštitúciu s celým aparátom na čele s Vatikánom. Tak to bežne ľudia chápu. To, že tento pojem sa chápe aj ako v podstate združenie všetkých pokrstených ľudí, je mi jasné, ale ak tu niekto nadáva na cirkev, tak určite nenadáva na pokrsteného Jana odvedla.

Ešte raz pre zopakovaie: ja používam slovo cirkev s malým c a mám na mysli RKC ako inštitúciu, je dominantná u nás aj vo svete a je typickým predstaviteľom tohto pojmu. Cirkev s veľkým C zahŕňa to, o čom píšeš ty, Thassarian, lebo takto to nazývajú a chápu napr. biskupi.

silmarill: Len sa nedaj. :wink:
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Free_man napísal:To,čo bolo na počiatku vzniku vesmíru sa nikdy nedozvieme a hotovo.
Ako si si istý, že vesmír má začiatok? Boh je večný ale vesmír musel začať?
Možno, že je vesmír večný, tak ako písal hughito.
Free_man
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Free_man »

94jakub: v našom merítku ludi vesmír može byt večný ale všetko má svoj začiatok, a bohužial aj koniec. Myslím to tak že v merítku ludstva sa vesmír može zdat večný kedže ludstvo má cca 300 000 rokov. Ked si zoberieš že vesmír má vyše 10 miliard rokov tak samozrejme že ludom príde vesmír večný :)

A k téme ako si možeš byt ty isti tým že boh tu nebol skor ako vesmír ?? Ja nehovorím že boh je večný určite aj ten sa musel nejak zrodit ale o tom sa dá len dohadovat či tu bol skor alebo neskor ako počiatok vesmíru
Thassarian
Light Expert
Light Expert

hughito napísal: Ak si to myslel takto, tak chápem, ale o tomto sme sa tu kedysi strašne vadili. Ide o to, že keď tu používame pojem cirkev, tak máme na mysli skôr hierarchickú inštitúciu s celým aparátom na čele s Vatikánom. Tak to bežne ľudia chápu. To, že tento pojem sa chápe aj ako v podstate združenie všetkých pokrstených ľudí, je mi jasné, ale ak tu niekto nadáva na cirkev, tak určite nenadáva na pokrsteného Jana odvedla.

Ešte raz pre zopakovaie: ja používam slovo cirkev s malým c a mám na mysli RKC ako inštitúciu, je dominantná u nás aj vo svete a je typickým predstaviteľom tohto pojmu. Cirkev s veľkým C zahŕňa to, o čom píšeš ty, Thassarian, lebo takto to nazývajú a chápu napr. biskupi.

silmarill: Len sa nedaj. :wink:
Nie, nechapu to tak len biskupi, chapu to tak vsetci veriaci, ktori chodia do kostola, ale to je detail...
Hovoris mu ako keby sme sa tu hadali alebo dotahovali.
hughito
Redeemer
Redeemer

Zaujímavé, že som to ešte v živote nepočul od veriaceho naživo v takom kontexte. Väčšina ľudí myslí pod cirkvou cirkev ako inštitúciu, na čele s Vatikánom, nie nejakú pospolitosť ľudu.

To som mu adresoval kvôli niečomu inému, tak sleduj kontext.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

zvlastne, ze tu svoju retoriku v style "pozor pozor, ked kritizujes cirkev, tak urazas aj vsetkych obycajnych slusnych veriacich" alebo "kto bol raz pokrsteny, je navzdy krestanom" pouzivate len, ked sa vam to hodi...

1. prvu vetu pouzivate, ked neviete dalej diskutovat a nejaky argument chcete zotret tak, ze sa skryvate za velke mnozstvo ludi...akusi pozemsku autoritu...a este mate tu drzost pouzivat obycajnych veriacich ako nejake moralne "ludske stity", aby ste tak kryli ozrutne hriechy, ktore cirkev (ujovia v ciernom) napachala v minulosti a aj dodnes pacha a to najma kvoli peniazom a moci...

2. druhu vetu pouzivate pri vydierani, ako napr. pri poslednom scitani na Slovensku, kedy RKC vyhodila minimalne niekolko desiatok tisic eur na billboardovu kampan s podobnym vyrokom...ktory apeloval na ludi, aby sa za evanjelium nehanbili...a ze ked boli pokrsteni, tak su krestanmi NAVZDY...
Zvlastne, ze podobnu myslienku vytahujete, len ked sa vam to hodi...pri takom Hitlerovi sa velmi nechvalite, ze aj on bol praktizujuci katolik a veriaci clovek, dokonca sa niekolkokrat vyjadril, ze keby nemci neboli krestansky narod, tak by sa mu nikdy nepodarilo to, co sa mu podarilo...(zidia predsa dali Jezisa ukrizovat)

Pricom prva veta je uzko prepojena s druhou...ruka ruku myje...najprv si vydieracskym sposobom, ze z cirkvi sa nikdy neda vystupit a to aj napriek tomu, ze vacsina ludi bola pokrstena, ked ani rozpravat nevedela...vynutite podporu aj od tychto ludi...a potom, pri urcitych diskusiach alebo ked sa jedna o zaujmy cirkvi (napr. o par milionov eur zo statneho rozpoctu), tak tento umelo navyseny pocet veriacich zneuzivate zase vo svoj prospech...(pricom skutocnych katolikov je v SR niekolkonasobne menej ako deklaruje RKC svojimi udajmi, a nechcem byt zly, ale po vymene dalsej generacie ich bude este menej, kedze tie babicky, ktore deru kostolne lavice teraz, uz budu v "kralovstve nebeskom"...)
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Free_man napísal:v našom merítku ludi vesmír može byt večný ale všetko má svoj začiatok, a bohužial aj koniec.
Taký detail: tento vesmír nemusí nikdy skončiť. Môže dosiahnuť stav maximálnej entropie a zostať tak naveky.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

javatar napísal:Ak mienis argumentovat logikou - tu som v jej vyssej podobe absolvoval v ramci predmetu diskretna matematika.
Vidiš javatar, predsa si sa s tou filozofiou aj ty stretol...Aj keď nie si doktor filozofie, ale „pán vied“
MIRV napísal:Prečo by som mal mať osobný problém?
TAk sa mi vidí, že nejaký máš
ephramko napísal:preco teda nie je mozne za teologiu ako jediny odbor (spolu s malovanim obrazov a robenim soch) ziskat titul Ph.D., cize za vedecku pracu a vyskum ???
tak ešte raz pre pomalejších - za teológiu získavaš titul Th.D. - čiže nie doktor filozofie, ale doktor teológie. Vyplýva to z histórie - kedy všetky vedy okrem teológie, medicíny a práva boli považované za filozofiu.
jakub 94 napísal:Tiež by ma zaujímalo, či môže napríklad moslim študovať "svoju" teológiu.
jakub94 napísal:(naozaj nechápem ako môžeš hovoriť o vede
Lol, vám absolútne nedochádza, že aj vedu tvoria ľudia a to, čo ustanovia za vedu, to sa aj vedou stane. Vy si myslite, že to je nejak nadpozemsky ustanovené, čo je veda a čo neni?
Samozrejme, že vedou je aj arabská kultúra a islamológia - ktorá sa študuje na univerzitách (napr. na Univerzite svätého Jozefa v Bejrúte, v Trieste, Gottingene, Ríme atd atd), kde za to môžete získať napr. aj docentúru. (patrí medzi odbory orientalistiky)
P.s - možno by vám viac toho copy - paste nezaškodilo, keďže vám chýbajú základné vedomosti. Prichádza ďalší copy-paste, aby ste sa vôbec dostali k nejakým základným infos:
Zoznam vedných odborov podľa podľa výnosu Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 1055/2003 – 11 z 5. augusta 2003 o odboroch výskumu a vývoja a číselníku odborov výskumu a vývoja:

Read more: http://diplomovka.sme.sk/zoznam-vednych ... z1VMbPxF4y

V oficiálnom zozname vedných odborov je zaradená aj teológia, ak to niekomu prekáža, vybavte si to so Slovenskou akadémiou vied :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla: Teológia určite používa isté vedecké postupy, ktoré používajú aj iné vedy a ktoré si ty v ktoromsi príspevku zvýrazňoval. To je jasné. Ale myslím si, že väčšina má problém s tým predmetom teológie, skrz ktorý si tu viacerí myslíme, že teológia ma od vedy ďaleko. Ako napísal silmarill, veda by mohla byť aj šmolkológia, alebo ufológia. Dokonca s tým pojmom ufológ som sa už aj viackrát naozaj stretol. Tí ľudia, čo sa o tento fenomén akože zaujímajú vážnejšie a nejako systematizujú "poznatky," si asi naozaj myslia, že sú nejakí vedci. Aj keď teda, titul za to nedostanú.

Teológia nie je veda, nemá čo reálne skúmať, čo objavovať, čo nové priniesť, keďže je založená na nedokázateľnej dogme. Čo sa týka náboženstva, jeho smerov, vývoja myslenia a proste všetkých vecí, ktoré sa ho týkajú, tak tieto veci sú zahrnuté v iných vedách, napr. v histórii, religionistike, filozofii, atď.
tehla

hughito - presne takú váhu ako názor „ufológa“, ktorý si myslí že je vedec má aj to, že viacerí si tu myslíte, že teológia má od vedy ďaleko.
hughito
Redeemer
Redeemer

Teológia nie je veda, nemá čo reálne skúmať, čo objavovať, čo nové priniesť, keďže jej predmet je založený na nedokázateľnej dogme + všetky ostatné aspekty náboženstva pokrývajú iné vedy.
tehla

:lol:
MIRV napísal:To tu skôr niekto trpí predstavou, že keď niečo opakovane copypastuje a nereaguje na vznesený protiargument, tak sa to stáva pravdou...kde som to videl...aha, jasné, Goebbels.
ephramko napísal:Pri takom Hitlerovi sa velmi nechvalite, ze aj on bol praktizujuci katolik a veriaci clovek
netáraj zase - Hitler považoval kresťanstvo za nástroj židov na ovládnutie árijskej rasy
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

tehla napísal:hughito - presne takú váhu ako názor „ufológa“, ktorý si myslí že je vedec má aj to, že viacerí si tu myslíte, že teológia má od vedy ďaleko.
ufológia má aspoň živých očitých svedkov a aj nejaké fotografie či videá (o tom či sú to podvrhy alebo nie teraz nejdem polemizovať, ale má čo skúmať). taktiež aj logický argument že vo vesmíre nemôžme byť jediná inteligentná rasa.

teológia má len 2000 rokov staré svedectvá a veľmi pochybnú hypotézu o stvorení vesmíru. pokiaľ by sa teológia dala považovať za niečo ako "história kresťanstva" tak by som ju považoval za odnož historickej vedy. pokiaľ však vedecky skúma náboženstvo (nekriticky a len s pozitívnym výsledkom v prospech viery) tak potom tí ufológovia sú na tom naozaj lepšie.

ono je to ako vedecky skúmať zatvorenú škatuľu ktorej obsah nepoznáme - no jednoznačne tvrdiť "pravdu" o jej obsahu, neprijať žiadny iný názor a uraziť sa ak niekto povie že škatuľa je prázdna.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

tehla napísal:Vidiš javatar, predsa si sa s tou filozofiou aj ty stretol...Aj keď nie si doktor filozofie, ale „pán vied“
Ale ved vsetko bolo kedysi filozofiou. Logika dnes patri pod matematiku (aj vyrokova aj predikatova aj esta ta dalsia na ktoru si uz nespomeniem). S filozofiou ako s "laskou k mudrosti" som sa samozrejme stretol. A v tomto duchu je IMHO ladeny aj PhD. To co vacsina ludi rozumie pod studiom filozofie je studium jej historie. To je vsetko. Ja nemam problem s tym, ze sa ten titul tak vola. Myslim si ale ze, je to kvoli jeho myslienke, nie kvoli predmetu skumania.

K teologii ako k vede: Ja mam velmi zaujaty postoj (ako vacsina absolventov technickych VS) a mam problem uznat za vedu cokolvek neexaktne. Vyjadrim sa teda, ze to urcite nie je "exaktna veda". Dalej sa do vasej debaty nezapajam (nebudem tu vyvolavat flame a spochybnovat pravo, politologiu, ciastocne aj sociologiu s psychologiou a dokonca aj historiu (ta si to posrala u mna oralnym vyskumom)).
tehla

Logika spadá pod matematiku? Ako si na to prišiel? Logika je samostatný vedný odbor.
HUMANITNÉ VEDY - Filozofické vedy - Logika ...

Máš tam aj disciplínu „logika vedy“, ktorá slúži ako základ všetkým vedám:

"Logika vedy je filozofická disciplína, ktorej cieľom je aplikácia ideí, metód a aparátu modernej logiky na vedecké poznanie. Logika vedy skúma logickú štruktúru vedeckých teórií, ich zložiek (definícií, klasifikácií, pojmov, zákonov atď.), odhaľuje logické väzby medzi týmito zložkami, skúma otázku neprotirečivosti a úplnosti teórií, spôsobov formovania a overovania vedeckych hypotéz a analyzuje logické aspekty takých metód vedeckého poznania, ako je zovšeobecňovanie, vysvetlenie, abstrakcia, idealizácia atď." zdroj: wiki

To, že teológia nepatrí medzi exatné vedy je fakt, nikto ani netvrdil nič iné. Už som to tu aj pisal.
silmarill napísal:uraziť sa ak niekto povie že škatuľa je prázdna.
teológovia sa neurážajú, ale logicky argumentujú
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Nárok teológie byť vedou potvrdzuje: teológia má svoj predmet a ním je zjavená skutočnosť, čiže celé dejiny spásy; opiera sa o zákony ľudského myslenia; má vlastnú metódu skúmania (Sv. písmo, Tradícia,
Magistérium, ...); vytvára súhrn vedomostí tvoriacich logicky usporiadaný myšlienkový systém."
Ako sa zbierajú zjavené dáta? Sú na to nejaké metódy? Štatistika? Sú nejaké hypotézy? Sú testovateľné a falzifikovateľné? Nie? Tak to je smola. O aké zákony ľudského myslenia sa opiera? "Credo quia absurdum?" Ľudské myslenie je do veľkej miery iracionálne, takže toto môže byť. Akou metódou skúmania je sv. písmo? Odkedy sa považuje kniha za metódu? Tradícia je metóda? Odkedy sa považuje "Držme sa toho, čo sme si vymysleli pred 500 rokmi." za metódu poznávania niečoho? Mnohé doktríny prevládli, pretože jedna strana na koncile mala prevahu nad druhou. Odkedy sa fakty rozhodujú na základe hlasovania? Prečo by sme mali brať za hodnovernú knihu, ktorá tvrdí, že chlap zabil sánkou somára 1000 mužov? Ako sa zistilo, že existuje predpeklie pre nepokrstené deti a potom sa zistilo, že neexistuje? Ako sa zistilo, že Panna Mária bola pannou po celý život...aj po pôrode? Takže podľa teba je priradenie nejakej náuky k vedám arbitrárne? Počul si už o Popperovi, filozofii vedy, pozitivizme? Nie? Tak ti asi zostáva priraďovať náuky k vedám podľa katalogizácie.

BTW, citoval si už zrušený všeobecne záväzný právny predpis. https://www.vedatechnika.sk/SK/VEDAATEC ... ranka.aspx

//keďže tehla (veľký obhajca vedeckosti teológie) na väčšinu otázok neodpovedal, beriem to tak, že odpovedať na tie otázky nevie. Na SAV okrem toho žiaden teologický ústav nie je (prečo asi?) a keďže vedeckosť teológie obhajoval právnym výnosom, podľa jeho logiky zrušením jeho platnosti zaniká aj vedeckosť spomínaných odborov.
Napísať odpoveď