Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

Príspevok od používateľa nauraa »

tehla napísal:tak ešte raz pre pomalejších - za teológiu získavaš titul Th.D. - čiže nie doktor filozofie, ale doktor teológie. Vyplýva to z histórie - kedy všetky vedy okrem teológie, medicíny a práva boli považované za filozofiu.
A z coho vyplyvalo to, ked si este par stranok dozadu tvrdil, ze sa za teologiu dostava PhD?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Ako napísal javatar, niektorí spochybňujú aj to, že je veda napr. história, psychológia či iné odbory. Tu som však toho názoru, že o vedy ide, akurát to nie sú prísne exaktné vedy, čo je každému jasné.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

MIRV napísal:BTW, citoval si už zrušený všeobecne záväzný právny predpis.
a? teológia bola vyškrtnutá zo zoznamu vedných odborov?
Sv. písmo samozrejme nie je metódou skúmania, ale predmetom.
s ostatnými sťažnosťami sa obráť na SAV alebo ministerstvo školstva.
nauraa napísal:A z coho vyplyvalo to, ked si este par stranok dozadu tvrdil, ze sa za teologiu dostava PhD?
Kde som to tvrdil? Prečitaj si to ešte raz
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Ako je to tu zvykom, zasa tehla neodpovie na hlavnú časť príspevku ale vyberá si čo sa mu hodí. :roll:
Tak ešte raz:
Keby za tebou prišiel takto vyštudovaný moslim tak by si mu uveril, že jeho náboženstvo je to správne?
Veď teológia je predsa podľa teba tiež veda a on by mal na to také isté "vedecké dôkazy"
na pravosť islamu ako ty na kresťanstvo.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

tehla napísal:teológovia sa neurážajú, ale logicky argumentujú
vidím že ti unikla celá pointa môjho príspevku o vedeckom skúmaní neviditeľnej, nezistiteľnej a nedokázateľnej veci - pointou je pre teba či sa niekto urazí alebo nie. ale čo už, nechám to tak.

mimochodom, výraz "logická argumentácia" by som pri náboženstve nepoužíval. keby sa človek stával veriacim na základe logiky, boli by sme všetci ateisti.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

tehla, ak v diskusii ohladom vedeckosti teologie tvrdis, ze je mozne za teologiu ziskat akademicky titul, s tym, ze sem nasledne skopirujes text, z ktoreho vyplyva, ze doktorandi teologie ziskavaju ThDr a zaroven aj PhD, znamena to, ze sa s tym vlastne nestotoznujes?
Free_man
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Free_man »

MIRV napísal:
Taký detail: tento vesmír nemusí nikdy skončiť. Môže dosiahnuť stav maximálnej entropie a zostať tak naveky.

Vesmír sa može vyvíjat len dvoma cestami. vedci hovoria že jeho rozpínanie sa zastavý a postupne sa bude zmrštovat do takej podoby ako ked vznikal (takže sa z neho stane nejaké malé teleso). Zmrštovanie vesmíru je podla mna uplna blbost kedže je to proti fyzike, ked niečo raz expanduje nemá dovod sa to zase zmrštit, a už vobec nie vo vesmíre kde je vákuum čiže žiadny odpor ani tlak ( príklad, ked by si vo vesmíre kopol do lopty letela by večne tou istou rýchlostou a silou kým by do niečoho nenarazila). No a tá druhá cesta je že sa vesmír bude naveky rozpínat čo je ovela pravdepodobnešie a je to aj lepšia cesta kedže tým že sa bude donekonečna rozpínat nikdy nepríde k jeho zániku (takže ani k zániku nás samých), ale tým že sa bude rozpínat sa budu od seba vzdalovat telesá ale to neni vobec tak zlé ako keby mal zaniknut. Takže ja som spokojný :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Free_man - 3mi cestani
1. rozpinanie do nekonecna
2. rozpinanie do konecna a stagnacia
3. rozpinanie po istu hranicu a nasledne zmrstovanie do singularity -> s otvorenou cestou noveho velkeho tresku

pre vsetky 3 cesty existuju relevantne argumenty
Free_man
Zablokovaný
Zablokovaný

jawatar - v poriadku s tými prvými dvoma suhlasím len by som chcel vidiet ten argument na následné zmrštovanie

P.S.: Dufam že som neni OT
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Zmrštenie je tak isto možné ako nekonečné rozpínanie.
Z čoho usudzuješ, že nekonečné rozpínanie je podľa teba fyzikálne možné no zmrštenie je už nemožné?
Vzhľadom nato, že nepoznáme napríklad množstvo temnej hmoty vo vesmíre nemôžeme povedať, že sa vesmír vplyvom gravitácie nezastaví a nezačne zmršťovať.

I keď tu by sme už mohli prejsť do inej témy o vesmíre a nie to rozoberať tu.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Free-man:
1.javatar - JAVA je programovaci jazyk, JAWA - motorka, rozdiel je dufam zrejmy ;-) (prepac ale na v/w som uz alergicky - nie len v mojom nicku)

2. predstav si ze do pevneho balonu hodis petardu - balon sa tiez napne a splasne
a) tvoja teoria o nevracani sa spat plati pre predmety v priestore, nevies ci plati pre priestor samotny
b) ak je energiou pre rozpinanie vesmiru "tlakova vlna" z big bangu tak by to mohla gravitacia vratit spat do "big crunch"

tolko teoria - miestny fyzik v teme je S.T.E.A.L.T.H - sice tu uz dlho neprispel ale myslim ze by na toto zareagovat mohol a som si isty ze by vedel veci podat presnejsie (fyzike sa venuje o dost viac nez ja)
tehla

94jakub napísal:Ako je to tu zvykom, zasa tehla neodpovie na hlavnú časť príspevku ale vyberá si čo sa mu hodí.
lol. Samozrejme, že si vyberám, ked diskutuje 10 ľudí na jedného a popri tom ešte robím iné veci. Nie každý má čas podaromnici vysedávať, vypisovať traktáty a reagovať na každú jednu sprostosť
94jakub napísal:Keby za tebou prišiel takto vyštudovaný moslim tak by si mu uveril, že jeho náboženstvo je to správne?
moja odpoveď je nie. Preto, lebo si to viem (nielen) logicky zdôvodniť. Napriek tomu nebudem zufalo vypisovať po fórach, že islamológia nie je veda

silmarill napísal:pointou je pre teba či sa niekto urazí alebo nie. ale čo už, nechám to tak.
iste, lebo teologovia sa venuju teologickej vede a nemaju v popise prace sa „uražať“. Kde si sa s tym stretol?
silmarill napísal:keby sa človek stával veriacim na základe logiky, boli by sme všetci ateisti.
tvoj názor, ja si myslím niečo iné. Pre mňa ateizmus nemá hlavu ani pätu - mňa logicky, ani pocitovo nepresvedčil (aj keď musim povedať, že komunisti sa snažili). Navyše ateizmus je podľa mňa pre spoločnosť škodlivý, čo sa dokázalo aj v praxi.

veda sa venuje x veciam, ktoré nevidíme. Keby sme sa venovali len veciam, ktoré vidíme, tak by sme ešte stále žili v jaskyniach.

// nauraa - je to tam dosť chaoticky popisane, skopčil som to narychlo z wikipedie, keďže som v praci, ale snaď už je tento "problem" ohladom titulov vyriešeny.
Free_man
Zablokovaný
Zablokovaný

94jakub - to je blud že vplyvom gravitácie všetkých telies sa može zastavit rozpínanie keby to bola pravda stalo by sa to ovela skor alebo by sa to dialo práve teraz. A ešte k tomu nevieme čo sa nachádza za temnou hmotou takže tažko hovorit čo sa stane z vesmírom.

Ale k téme. Neznáma sila (boh) vytvorila hyperpriestor a všetko čo sa za ním aj v nom nachádza. A takto to možme ukončit :)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Free_man - vobec by sa to nemusel stat skor, ako si na to prisiel ze by sa to muselo stat skor? (rozpinanie priestoru)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

tehla: Ak nemáš čas diskutovať, tak tu neprispievaj. Tvoj systém "dôjdem, kopnem si a odídem" nie je pre diskusiu prospešný. Zároveň ťa požiadam o dôkaz tohoto tvrdenia: "Navyše ateizmus je podľa mňa pre spoločnosť škodlivý, čo sa dokázalo aj v praxi." - KTO, KDE, ČÍM, AKO a KEDY niečo také v praxi dokázal. Ďakujem.
Free_man
Zablokovaný
Zablokovaný

javatar - nenapísal som že by sa muselo začat skor rozpínanie ale zmrštovanie. Len, vobec to nedáva zmysel,ked všetký telesá boli na počiatku ešte všetky na kope prečo temnu hmotu nezačali pritahovat hned? Vtedy mali po kope večšiu gravitačnu silu ako teraz roztrusene po celom vesmíre. A vobec žiadne teleso nemá taku gravitačnu silu aby mohla pritiahnut temnu hmotu ktorá ide niekolko 1000km/s (vzhladom na obrovský vesmír to neni ani vidiet ale ide to rýchlo). To je ako keby si chcel drevenným plotom zastavit 20 metrové tsunami. Je to sci-fi
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Tehla: Tak po prvé si sprav poriadok v citáciách máš tam bordel. To posledné som ja nepísal.
Kľudne si vyberaj z príspevkov čo chceš to ti neberiem ale keď je v ňom jedna otázka a ty komentuješ všetko okolo toho len nie otázku, tak potom načo diskutovať.
Ten islamológ(alebo hocijaký iný -lóg) by ti povedal také isté (nielen)logické argumenty ako máš ty. Potom kde by bola pravda?

Free_man: Aký blud? Možno ty si myslíš, že je to blud.
Taký jednoduchý príklad. Pripevni sa gumou o stenu a rozbehni sa od nej. Tiež sa po čase zastavíš a guma ťa potiahne naspäť.
No podľa tvojej logiky by si sa zastavil hneď. Všetko zavisí len od veľkosti gravitačnej sily, ktorú má vesmírna hmota.
Free_man napísal:keby to bola pravda stalo by sa to ovela skor alebo by sa to dialo práve teraz
Nemusí sa to stať skôr ani sa to nemusí diať teraz.
Teraz sme vo fáze utekania od steny. Nikto nevie kedy gumu napneme tak, že nás začne ťahať naspäť(nadväzujem na príklad hore :) )
Free_man napísal:A ešte k tomu nevieme čo sa nachádza za temnou hmotou
Temná hmota nie je za ničím. Je to "taká istá" hmota ako normálna. Wiki ti určite povie viac.
No ak sa chceš baviť o tomto poďme radšej do témy o vesmíre.
Free_man
Zablokovaný
Zablokovaný

94jakub - ako si prišiel na to že za temnou hmotou nie je nič. Temná hmota sa musí niekam rozpínat, do nejakého priestoru ktorý ešte neni temnou hmotou naplnený. Okrem toho temná hmota nemá gravitačnu silu :) Ak sa mýlim tak mi povedz ako to zistili že temná hmota má gravitačnu silu.

Ak je tu téma o vesmíre tak sem daj link a možme sa do nej presunut
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

http://www.hojko.com/vesmir-t87383.html

pardon - zmrstovanie, no a 94jakub ti dal aj priklad
tehla

94jakub napísal:Tak po prvé si sprav poriadok v citáciách máš tam bodrel
Nehovor. Ty by si sa mal začať nejakym venovať, lebo nemáš základné infos
94jakub napísal:Ten islamológ(alebo hocijaký iný -lóg) by ti povedal také isté (nielen)logické argumenty ako máš ty. Potom kde by bola pravda?
No to asi ťažko, v takom prípade by sa jednalo o to isté náboženstvo.

Seth82 - ty si ma požiadal, aby som na teba nereagoval, však? :lol:
Napísať odpoveď