zavazanie penazi do obehu

Diskusie na politické témy...
slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: zavazanie penazi do obehu

Príspevok od používateľa slay »

javatar napísal:Ze ak chcem naplnit svoj zavazok a vratit uver a mat zisk tak mi niekto iny musi dat viac penazi nez som si pozical. A ten niekto iny tiez musi mat odniekal peniaze.
Nie, nemusí. Veď čítaj čo píšem. :( Je to TVOJ záväzok. Ty úver nedostaneš pokiaľ sám netvoríš hodnotu, alebo ju nezaložíš. To fakt, nie je ťažká logika.

Príklad: Máš čistý príjem 1000€ mesačne. A 1000€ aj každý mesiac minieš, lebo máš rad mladé kurv**** a chlast. Vezmeš si úver 5000€ lebo chceš ísť do Ria na karneval a tam dostať sifilis. Dajú ti ich. Preflákaš ich. Dostaneš mesačné splátky vo výške 100€ a dajme tomu, že súčasná hodnota toho čo máš splatiť je 7000€ (úrok+istina). Príde ďalší mesiac. Ty stále zarábaš v čistom 1000€, ale musíš už aj platiť splátky. Už neprepiješ 1000€ ako zvyčajne, ale len 900€ lebo 100€ dáš na splátky úveru.

Už chápeš? Ty si peniaze preflákal, nič si nevytvoril. Dokonca si ich minul v Brazílii v cudzej ekonomike. Nikto ti nedá nič viac než si zarábal pred tým. Zarábaš rovnako. Platíš splátky. Za nejakú dobu, úver splatíš, eto vsio. Rozdiel je, že už neprepiješ mesačne 1000€ ale len 900€.

Samozrejme mohol si tých 5000€ investovať do založenia s.r.o-čky na výrobu ústnych harmoník. Tie harmoniky by si vyrobil - vznikol by nový produkt, ktorý pred tým nejestvoval. Podal by si daňové priznanie a strýčko Sam by sa od štatistického úradu dozvedel, že hrubý domáci produkt krajiny vzrástol ročne o 100 ústnych harmoník čo si vyrobil. V záujme zachovania cenovej hladiny, by zvýšil objem peňazí o hodnotu nového produktu. Z výroby by ti plynul zisk rovných 100€ a tak by si stále mohol svojich 1000€ prepiť a 100€ dávať dočasne na splátky, úver by si splatil, eto vsio.

Alebo by ťa ten sifilis čo si chytil v Riu dostal pod fialky a banka by prevzala tvoj záväzok a musela ho vykryť svojimi vlastnými zdrojmi. Normálne má banka mesačne zisk 100000€, ale keďže si jej to pokazil, tak tento mesiac to bude bohužiaľ len 93000€. Takže tento mesiac už akcionári banky nebudú môcť použiť na svoju spotrebu 100k € ako zvyčajne, ale len 93k €. Eto vsio.

Ak si si všimol, tak len jednom prípade z troch ti niekto dal peniaze. Ale nedal ti ich len tak. Dal ti ich výmenou za tvoje novo vyrobené harmoniky, ktoré by inak neboli jestvovali.

Ak si už teraz nepochopil, tak zbohom rodina.. (pre jednoduchosť, som použil až nereálne zjednodušený príklad, kde som odignoroval kopu vecí, ktoré normálne do procesu vstupujú)
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ja som pochopil uz pri prvom pokuse :D

Teraz o co slo mne - tiez zjednoduseny pripad.

Dajme tomu ze nezarabam nic. Ale neako sa zivit musim tak ti vykradnem napad a rozhodnem sa vyrabat ustne harmoniky. Banka mi schvali pozicku a ja zacnem vyrabat. Clovek X bude chciet moju harmoniku. Nema peniaze tak si vezme uver na harmoniku. Banka mu ten uver vdacne da a on zacne hravat na ulici kde mu clovek Y chce nieco prispiet do hrnceka. Su dva pripady:
a) nema na to peniaze a zase bude musiet ist cestou zadlzenia sa - v takom pripade si vsetci vymienaju peniaze za statky ktore potrebuju, peniazky sa tocia ale kedze je ich obmedzene mnozstvo (penazi aj ludi co tvoria peniaze), nemoze byt kazdy v pluse lebo banke treba vratit viac penazi nez nam da
b) ma peniaze a nema dlhy - prispeje do hrnceka, tvori harmonikarovi zisk, spolocnost sa teda rozdeli na tych ktory nemaju dlhy a tych ktory ich maju, pricom obe skupiny si navzajom mozu produkovat zisk. Ale nie vsetci naraz

To co si mi poslal ty bol pripad jednotlivca. Ten sa da pochopit velmi lahko. No ak sa maju takto spravat vsetci tak by to fungovalo len v pripade ze by bol system nekonecny - teda vsetci by mohli tvorit zisk. Strycek Sam v pripade navysenia HDP moze zvysit objem penazi o danu hodnotu produktu, ale komu tieto peniaze da? Ak by ich odomna kupil priamo on tak by to fungovalo tiez, ale pokial viem ziaden stat odomna harmoniky kupovat nebude.

Fungovanie jednotlivca som v takejto zjedodusenej podobe pochopil ale cela spolocnost nemoze fungovat ako vela takychto jednotlivcov. To by totiz vsetci nieco vyrabali a spotrebovavali a zaroven dlhy rastli...

Takze niekto v spolocnosti musi mat peniaze bez toho aby dlhoval. No ale ak takto ma mat dalsi zisk, musia mu davat peniaze iny (ci uz zadlzeny alebo nie), za produkty/sluzby. V takom pripade ale nastava prehlbovanie rozdielov medzi bohatymi a chudobnymi. Co sa vlastne deje... len som musel asi toto vsetko napisat aby som pochopil :lol:

Anyway thx. K+ uz bola...
slay
Addict
Addict

Nie je to tak. Tvoríš si vlastnú logiku, ktorá je ale nesprávna. Podobnú hlúposť som už videl asi v troch videách, neviem kto to vymyslel, ale je to nezmysel. Každý sa na to s radosťou namotá.

1. Je úplne jedno či banke máš vrátiť viac ako si si požičal alebo nie - to pochop.
2. Spoločnosť sa nijako nerozdelí. Naopak vytvára to šance - ktoré samozrejme majú svoju cenu.
3. To čo som ti popísal ja bol jednotlivec, ale je to rovnako aplikovateľné v globále.
4. Strýčkovi Samovi nikto tieto peniaze nemusí dávať, ľudia vytvorili hodnotu, CB sa postará aby bol primeraný objem prostriedkov výmeny.
5. Jasné, že takto spoločnosť môže fungovať. Úplne bez akýchkoľvek problémov => za predpokladu vhodných limitov, ktoré sa dnes ponechali na trh, ľudí.. čo je zjavne chyba, lebo ľudia sú takí sprostí, že mám dojem, že si aj dnes myslia, že Zem je doska. Svet je plný hlupákov a nenažrancov. A štát je so svojim aparátom debilov neschopný vytvoriť zdravé podmienky. Thats all. Konzumovať alkohol bez toho aby si sa stal alkoholikom nie je problém ak máš rozum. Ak si debil, tak ti nikto nepomôže. A tých debilov je skrátka väčšina.

Pozri, kľudne si maj svoje pseudoekonomické teórie o fungovaní finančného systému. Ako sa vraví, stačí starý dobrý sedliacky rozum a všetko do všetkého zapadá, si spokojný, vieš ako to je, môžeš kľudne spávať. Ja ti len vravím, že to tak nie je. Nemusíš mi veriť. Snažil som sa. Dík za karmu. :wink:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak si to vsetko precitam este raz a pokecam si asi s niekym osobne, takto bud nechapem ja teba, alebo ty mna alebo aj aj...

Nejde o to ze by som ti neveril ale po kazdej mojej rekapitulacii mas vyhrady ze nechapem...
slay
Addict
Addict

javatar napísal:Nejde o to ze by som ti neveril ale po kazdej mojej rekapitulacii mas vyhrady ze nechapem...
Mne to zase pripadá tak ako keby si mal jednu sugestívnu ideu o tom ako to funguje a stále ju používal ako default nastavenie pre všetky svoje úvahy. To teba aj tisíce tebe podobných úplne odstavuje od šance to pochopiť aj keď je to podľa mňa úplne banálna zrejmá vec. Uvažuješ úplne staticky, musíš uvažovať dynamicky - s časom. Celá pointa úveru a dlhu je totiž o čase.

Proste, uzavriem to takto. Je mi jedno či tomu ľudia rozumejú alebo nie. Podstatné je, že frakčný rezervný systém bánk je funkčný, úvery a hypotéky sú funkčné, dlhy štátov sú funkčné. Všetko to dokáže fungovať, ale len v zdravo nastavenom systéme! A dnes bohužiaľ zdravo nastavený nie je. Zlyhal človek nie systém. Systém hypoték, úverov a tvorby peňazí je z matematického hľadiska úplne bez problémov pokiaľ rátame s tým, že sa ľudia budú správať rozumne.

Povedz mi, ak si štát požičiava do výšky dlhu 200% HDP tak je to normálne? Ak si človek požičia viac než vie že je schopný splatiť tak je to normálne? Ak viem, že si môžem dovoliť splácať 100€ a požičam si toľko že mám splátky 500€ a na tých 400€ čo nemám si vezmem ďalšiu pôžičku tak je to normálne? No jasné že nie? Ako to, že politici nenesú žiadnu trestnoprávnu zodpovednosť za to, že zadlžia krajinu? Fico za jedno volebné obdobie dokázal zdvojnásobiť štátny dlh a má preferencie 40% ? Je toto normálne? Veď to je choré. Jasné, že tento systém krachne. Nič iné sa ani čakať nedá. Je normálne dať hypotéku na 30 rokov? Podľa mňa nie, dal by som limit maximálne 10 rokov. Štáty by mali mať v ústave vyrovnaný rozpočet a možnosť dlhu maximálne do 30%, to je už naozaj hraničná hodnota. A takýchto vecí je tisíc.. proste človek by čakal pud sebazáchovy, ale ľudia sú jednoducho ovce.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

slay napísal:Mne to zase pripadá tak ako keby si mal jednu sugestívnu ideu o tom ako to funguje a stále ju používal ako default nastavenie pre všetky svoje úvahy. To teba aj tisíce tebe podobných úplne odstavuje od šance to pochopiť aj keď je to podľa mňa úplne banálna zrejmá vec. Uvažuješ úplne staticky, musíš uvažovať dynamicky - s časom. Celá pointa úveru a dlhu je totiž o čase.
Ver mi - snazim sa :D Ja nemam problem so zmenou paradigmy ale pochopit ako veci myslis. Zatial (opat sa pre istotu pytam ci spravne) som pochopil, ze strycek sam navysi objem penazi pri vyprodukovani niecoho co zvysuje HDP. Na otazku komu ich da (nie kto mu ich da, lebo taka bola reakcia) - teda ako sa dostanu do obehu (lebo o tom je tema) si mi neodpovedal (aspon nie priamo).
slay napísal:Proste, uzavriem to takto. Je mi jedno či tomu ľudia rozumejú alebo nie. Podstatné je, že frakčný rezervný systém bánk je funkčný, úvery a hypotéky sú funkčné, dlhy štátov sú funkčné. Všetko to dokáže fungovať, ale len v zdravo nastavenom systéme! A dnes bohužiaľ zdravo nastavený nie je. Zlyhal človek nie systém. Systém hypoték, úverov a tvorby peňazí je z matematického hľadiska úplne bez problémov pokiaľ rátame s tým, že sa ľudia budú správať rozumne.
Ale ja netvrdim, ze nieco nie je funkcne. Ja sa pytam na princip. Ja viem ze hypoteky a dlhy statov su funkcne.
slay napísal:Povedz mi, ak si štát požičiava do výšky dlhu 200% HDP tak je to normálne? Ak si človek požičia viac než vie že je schopný splatiť tak je to normálne? Ak viem, že si môžem dovoliť splácať 100€ a požičam si toľko že mám splátky 500€ a na tých 400€ čo nemám si vezmem ďalšiu pôžičku tak je to normálne? No jasné že nie? Ako to, že politici nenesú žiadnu trestnoprávnu zodpovednosť za to, že zadlžia krajinu? Fico za jedno volebné obdobie dokázal zdvojnásobiť štátny dlh a má preferencie 40% ? Je toto normálne? Veď to je choré. Jasné, že tento systém krachne. Nič iné sa ani čakať nedá. Je normálne dať hypotéku na 30 rokov? Podľa mňa nie, dal by som limit maximálne 10 rokov. Štáty by mali mať v ústave vyrovnaný rozpočet a možnosť dlhu maximálne do 30%, to je už naozaj hraničná hodnota. A takýchto vecí je tisíc.. proste človek by čakal pud sebazáchovy, ale ľudia sú jednoducho ovce.
To ze nezodpovedne zaobchadzanie s peniazmi nerobi dobrotu mi hovorit nemusis. K detailom sa nevyjadrujem, nevidim do toho dostatocne. Ale podla mna by banky na 30 rokov hypeteky nedavali pokial by sa im to neoplacalo.
slay
Addict
Addict

javatar napísal:ze strycek sam navysi objem penazi pri vyprodukovani niecoho co zvysuje HDP. Na otazku komu ich da (nie kto mu ich da, lebo taka bola reakcia) - teda ako sa dostanu do obehu (lebo o tom je tema) si mi neodpovedal (aspon nie priamo).
Prepac, zle som to prečítal. A nemal som tam použiť strýčko sam, ale CB. Nuž, priamo ti neodpoviem ani teraz. A to z jednoduchého dôvodu. Tých možností je veľmi veľa a čo v ktorej situácii CB spraví vie len CB. Ale nie je v tom žiadny trik. Ide jednoducho o to, že systém je živý a nepredvídateľný pre samotnú CB. Ona nevie koľko má očakávať nových úverov, ona nevie ako presne sa budú vyvíjať peňažné agregáty M1,M2,M3 etc, ona netuší aká bude obchodná bilancia ekonomiky, netuší vôbec ako sa bude vyvíjať kurz meny, aký bude dopyt po peniazoch zo zahraničia, netuší aké bude presne import, export, koľko peňazí ľudia odnesú, koľko pritečie investovaných zo zahraničia. Ona nevie ako sa budú vyvíjať úspory ľudí, ako spotreba. Ona absolutne netuší či zajtra si nebude chcieť štát požičať, a už vôbec nevie či to bude z domácej ekonomiky alebo zahraničnej. Ty si to predstavuješ veľmi jednoducho, no v skutočnosti je to niečo ako matrix :D.

Teda odpoveď by znela, môže sa stať že CB pri raste produktu, nemusí spraviť úplne nič a peňažná zásoba sa prispôsobí presunmi hodnôt medzi peňažnými agregátmi. Alebo nastane hociaká z možností opísaných vyššie. Alebo CB zníži napríklad povinné minimálne rezervy bánk. To záleží.. ale nedá sa tu hovoriť o tom, že by ich banka niekomu dávala. Viem si predstaviť, že sa tu dá fakt rôzne špekulovať.

javatar napísal:Ja sa pytam na princip.
Ten som ti predsa naznačil. A hlavne, ja som sa ti všemožne snažil celý čas naznačiť, že existuje veľmi rôznorodý život finančného systému, ktorý sa naozaj nedá opísať tak, že jožo príde do obchodu a banka vytlačí na tlačiarni, a teraz sa z toho ľudia poserte, berte vidly a chodťe defenestrovať. Aj za princípom, jadro zahrieva vodu, para roztáča turbínu, trubína spraví elektrinu a doma ti ide počítač.. sa skrýva trošku viac. Netvrdím, že je to jadrová fyzika. To vôbec nie, ale musíš mať nejaké základy na ktorých môžeš stavať. Na to ti ozaj odporúčam odbornú literatúru.
javatar napísal:Ale podla mna by banky na 30 rokov hypeteky nedavali pokial by sa im to neoplacalo.
Ale to práve nie je o tom či sa to bankám oplatí! Pravda je taká, že bankám sa to oplatí tým viac, čím je to dlhšie. Ak by mohli dali by ti ju aj na 100 rokov. Jediné čo ich limituje, je dlžka ľudského produktívneho života. To pochop. Tých 30 rokov im nikto neurčil. To je primitívny pragmatizmus. Banky sa snažia o svoj cieľ. Ty keď si berieš úver sa snažíš zasa o svoj. To je jednoduchá logika ponuky a dopytu. Smola je, že ľudia sú sprostí. To je ten smutný záver, ku ktorému vždy vo všetkom dospejem. Raz jeden komik povedal: predstavte si aký je sprostý priemerný človek. A pochopte že polovica ľudí je ešte sprostejšia ako on. A bohužiaľ presne takto to je.

Čiže, aby som zase nekecal, bankám sa to oplatí, ale zákon by to mal obmedziť. Podľa mňa. Ale má to háčik. Ak by sa hypo scvrkli, svrkli by sa aj ceny bytov, aj ich absolútny rast. A to si teraz kamoši nemôžu v žiadnom prípade dovoliť. No celé zle. A asi si to ani tak skoro nebudú môcť.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

slay napísal:Čiže, aby som zase nekecal, bankám sa to oplatí, ale zákon by to mal obmedziť. Podľa mňa. Ale má to háčik. Ak by sa hypo scvrkli, svrkli by sa aj ceny bytov, aj ich absolútny rast. A to si teraz kamoši nemôžu v žiadnom prípade dovoliť. No celé zle. A asi si to ani tak skoro nebudú môcť.
Trosku z ineho sudka ale - teraz bude CB zvysovat urok, cim sposobi zvysovanie urokov na hypoteky. Cim by mal klesnut dopyt po hypotekach -> po bytoch -> mozem teda ocakavat znizenie cien bytov? (cca za 10-11 mesiacov to bude pre mna velmi aktualne)
slay
Addict
Addict

javatar napísal:Trosku z ineho sudka ale - teraz bude CB zvysovat urok, cim sposobi zvysovanie urokov na hypoteky. Cim by mal klesnut dopyt po hypotekach -> po bytoch -> mozem teda ocakavat znizenie cien bytov? (cca za 10-11 mesiacov to bude pre mna velmi aktualne)
1. Za 10-11 mesiacov môže CB ešte zvýšiť/znížiť veľa krát a môže sa stať x vecí, čiže dnes pre teba táto informácia nemá praktický význam.

2. Banka stanovuje inak predpoklady pre hypotéku s fixáciou na rok, dva, päť, desať a inak pre variabilnú hypotéku. Pri variabilnej je dôležitá medzibanková sadzba EURIBOR. Pri fixácii zase banky uvažujú o celom období a prognózach nie len o aktuálnej situácii.

3. Ceny bytov, to je jedna veľká chu-jo-vi-na. Tam by som sa pozeral skôr na vývoj celej ekonomiky než len na úrokovú sadzbu a to jednoducho preto, lebo ceny bytov rastú len tak aké sú možnosti hypoték a možnosti hypoték sú tam kde sú možnosti platov v ekonomike, a platy sú tam kde sú možnosti ekonomiky. Tak isto demografia bude hrať rolu v dlhodobejšom hľadisku.Osobne to považujem za zlý systém.

4. Máj a jún sú zvyčajne najsilnejšie mesiace čo sa týka úverov na bývanie. Zvyšok si domysli.

Záver. Nie, nemôžeš očakávať nič. Ale osobne si nemyslím, že by najbližších 5 rokov bolo ružových pre ekonomiku EÚ, teda ani nemožno čakať, že ceny bytov budú rásť inak ako len nominálne. Tie kraviny od realitiek ako drístajú o tom, že ceny sú na dne a že už čakajú len oživenie by som si nevšímal, to sú bludy a realitní makléri sú idioti ako aj všetci ostatní.

Ps. Dám ti ešte jeden typ, keď budeš kupovať byt, nikdy nedaj koľko pýtajú. Žiaden byt nemá nastrelený štítok s cenovkou.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

slay

ohladom tej poslednej rady ku kupe bytu: myslim ze treba vzdy vychadzat z konkretnej situacie a urobit si predtym analyzu, pretoze obcas sa naozaj realne stava, ze niekto potrebuje predat surne nehnutelnost ktora sice cenou sa mozno zda byt nie velmi vyhodna, ale ma určité, povedzme to takto- nadstandardne benefity a v tom pripade kto zavaha, tak ho predbehne niekto iny. Proste nie vzdy je vyjednavanie o cene na mieste..

Ceny bytov na Svk v najblizsej buducnosti /5-10rokov/ nijako zvlast rast nebudu uz len kvoli aktualnej demografii.
slay
Addict
Addict

To je skôr výnimka nemyslíš? A výnimkami sa rady nedávajú :wink:

Tak či onak, predpovedať nevie nikto nič. Ja počúvam zaručené prognózy každý deň. A najradšej by som za nich odsekával ruky ak sa nesplnia tak zaručene ako boli vyrieknuté. Čo chvíľa by sme mali všetkých "analytikov" pekne označených. :lol: A prvý by bol Iľko. Vraj "chladný a daždivý august".
Napísať odpoveď