Nie, nemusí. Veď čítaj čo píšem.javatar napísal:Ze ak chcem naplnit svoj zavazok a vratit uver a mat zisk tak mi niekto iny musi dat viac penazi nez som si pozical. A ten niekto iny tiez musi mat odniekal peniaze.
Príklad: Máš čistý príjem 1000€ mesačne. A 1000€ aj každý mesiac minieš, lebo máš rad mladé kurv**** a chlast. Vezmeš si úver 5000€ lebo chceš ísť do Ria na karneval a tam dostať sifilis. Dajú ti ich. Preflákaš ich. Dostaneš mesačné splátky vo výške 100€ a dajme tomu, že súčasná hodnota toho čo máš splatiť je 7000€ (úrok+istina). Príde ďalší mesiac. Ty stále zarábaš v čistom 1000€, ale musíš už aj platiť splátky. Už neprepiješ 1000€ ako zvyčajne, ale len 900€ lebo 100€ dáš na splátky úveru.
Už chápeš? Ty si peniaze preflákal, nič si nevytvoril. Dokonca si ich minul v Brazílii v cudzej ekonomike. Nikto ti nedá nič viac než si zarábal pred tým. Zarábaš rovnako. Platíš splátky. Za nejakú dobu, úver splatíš, eto vsio. Rozdiel je, že už neprepiješ mesačne 1000€ ale len 900€.
Samozrejme mohol si tých 5000€ investovať do založenia s.r.o-čky na výrobu ústnych harmoník. Tie harmoniky by si vyrobil - vznikol by nový produkt, ktorý pred tým nejestvoval. Podal by si daňové priznanie a strýčko Sam by sa od štatistického úradu dozvedel, že hrubý domáci produkt krajiny vzrástol ročne o 100 ústnych harmoník čo si vyrobil. V záujme zachovania cenovej hladiny, by zvýšil objem peňazí o hodnotu nového produktu. Z výroby by ti plynul zisk rovných 100€ a tak by si stále mohol svojich 1000€ prepiť a 100€ dávať dočasne na splátky, úver by si splatil, eto vsio.
Alebo by ťa ten sifilis čo si chytil v Riu dostal pod fialky a banka by prevzala tvoj záväzok a musela ho vykryť svojimi vlastnými zdrojmi. Normálne má banka mesačne zisk 100000€, ale keďže si jej to pokazil, tak tento mesiac to bude bohužiaľ len 93000€. Takže tento mesiac už akcionári banky nebudú môcť použiť na svoju spotrebu 100k € ako zvyčajne, ale len 93k €. Eto vsio.
Ak si si všimol, tak len jednom prípade z troch ti niekto dal peniaze. Ale nedal ti ich len tak. Dal ti ich výmenou za tvoje novo vyrobené harmoniky, ktoré by inak neboli jestvovali.
Ak si už teraz nepochopil, tak zbohom rodina.. (pre jednoduchosť, som použil až nereálne zjednodušený príklad, kde som odignoroval kopu vecí, ktoré normálne do procesu vstupujú)