Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
Neviem, že by sme tu hovorili o tom, že by Hitler využil kresťanstvo. Ja som spomínal to, že okrem iného aj kresťanstvo tvorilo vyše tisíc rokov živnú pôdu pre takéto názory, ktoré bujneli a vyvrcholili tak, ako vieme.
-
javatar
Hardcore addict
Uz sa len odcitujem:
osobne vsak neverim, ze bez toho by to neslo...javatar napísal:To ze tomu cirkev mohla pomoct sirenim povier a skatulkovanim zidov je mozne.
Židia boli úplne tradičným nepriateľom. S kynožením Židov už bežní ľudia sotva súhlasili, ale všetky predchádzajúce represívne kroky prijímali pozitívne, aj u nás na SK. Ja si neviem predstaviť, že by propaganda mohla fungovať až tak dobre, nebyť úplne zakoreneným predsudkom a stereotypom voči Židom, ktoré trvali cez tisíc rokov.
Ono z toho co tu pisete by si jeden myslel ze ti zidia su vlastne cisty jak lalia a uplne za nic nemozu, su to len ubohe obete krestanov, belochov a fasistov.
Po akcii nastava reakcia.
Krestanstvo nikde nenapada k nenavisti zidom ani k inym nardom(precitajte si uz konecne bibliu) co sa o zidovskom nabozenstve povedat neda (ktore je miochodom ovela starsie), ale o tom sme sa uz bavili ze hughito (to ako vzdy zamerne ignorujete).
Krestanstvo je dokonca vytvor zidov samtonych, stary zakon je cisto len o zidoch (abraham jeho kur*a sara, kral david, psychopat salamun, lot a jeho perverzita s dcerami, mojzis a jeho desatoro atd atd vsetko su to zidia).
Jezis a jeho dvanastka boli zidia, hlasali myslienky propagovane zidmi, rovnost, bratstvo, nastav druhe lice a podobne samovrazedne myslienky.
Cirkev je len reakcia na zidovsku cinnost, ktora ako som opisal je v mnohych pripadoch paraziticka a rasisticka.
Zidia su deto co cigani lenze su ovela chytrejsi.
A teraz nech sem dobehne hughito s naurov a nech povedia ake stereotypy tu sirim. Vy si vazne myslite ze predsudok vznikne len tak zo vzducho? Iste je tu ista forma propagacie ale nikde ste nevyvratili ze by ta propagacia bola cista loz, tak sa vazeny snazte trochu viac.
Ono ako tu vy tvrdite keby nebolo krestanstva nebol by holokaust, mozno je to pravda, ale urcite viem ze keby nebolo zidovstva tak holokaust by 100% nebol.
Po akcii nastava reakcia.
Krestanstvo nikde nenapada k nenavisti zidom ani k inym nardom(precitajte si uz konecne bibliu) co sa o zidovskom nabozenstve povedat neda (ktore je miochodom ovela starsie), ale o tom sme sa uz bavili ze hughito (to ako vzdy zamerne ignorujete).
Krestanstvo je dokonca vytvor zidov samtonych, stary zakon je cisto len o zidoch (abraham jeho kur*a sara, kral david, psychopat salamun, lot a jeho perverzita s dcerami, mojzis a jeho desatoro atd atd vsetko su to zidia).
Jezis a jeho dvanastka boli zidia, hlasali myslienky propagovane zidmi, rovnost, bratstvo, nastav druhe lice a podobne samovrazedne myslienky.
Cirkev je len reakcia na zidovsku cinnost, ktora ako som opisal je v mnohych pripadoch paraziticka a rasisticka.
Zidia su deto co cigani lenze su ovela chytrejsi.
A teraz nech sem dobehne hughito s naurov a nech povedia ake stereotypy tu sirim. Vy si vazne myslite ze predsudok vznikne len tak zo vzducho? Iste je tu ista forma propagacie ale nikde ste nevyvratili ze by ta propagacia bola cista loz, tak sa vazeny snazte trochu viac.
Ono ako tu vy tvrdite keby nebolo krestanstva nebol by holokaust, mozno je to pravda, ale urcite viem ze keby nebolo zidovstva tak holokaust by 100% nebol.
gratulujem ti k takej vysoko intelektualnej myslienke...kali520 napísal:urcite viem ze keby nebolo zidovstva tak holokaust by 100% nebol.
Parafrazujem len vase slova, takze mozes zagratulovat k tvojim kamaratom na fore.ephramko napísal: gratulujem ti k takej vysoko intelektualnej myslienke...
Nesiris len stereotypy, ale aj uplne nezmysly. Sam by si si mal Bibliu precitat, specialne Novy zakon. Pasiovy pribeh v Markovom evanjeliu je prestupeny symbolmi zavrhnutia zidov kvoli ukrizovaniu Jezisa (hoci legalne dal Jezisa zabit Pilat, ktoreho vina je v evanjeliach umyselne marginalizovana, ale o tom sme sa uz rozpravali...). Navyse, tato vina zidov je posilnena historickym padom jeruzalemskeho Chramu, centra zidovskej zboznosti, ktoreho znicenie bolo v ociach evanjelistov vnimane ako Bozi trest za neprijatie Jezisa zidmi, nie kvoli ich "rasistickej a parazitickej cinnosti". Z tohto dovodu, neprijatia Jezisa ako Bozieho syna, proti zidom explicitne vystupuje aj evanjelista Jan vo svojej knihe Zjavenie a od tohto klucoveho momentu sa odvijaju aj neskorsie postoje. Zaroven je asi vhodne vsimnut si, ze krestanstvo sa nerovna len Biblii, ze. Dolezite su aj spisy cirkevnych otcov ci inych predstavitelov (nielen) raneho krestanstva, pretoze to neodmyslitelne suvisi s krestanskou tradiciou. Vymedzovanie sa voci zidom sposobom, akym to castokrat prehnane robia prave autori niektorych spisov tohto obdobia, je znakom reflektovania smrti Jezisa zapricinenej zidmi (ako opisuju evanjelia) a zaroven aj nabozenskou polemikou, snahou legitimizovat si vlastne postavenie vo svete, logicky poukazovanim na to, aky je nepriatel zly - pricom v takychto pripadoch nemusi ist nutne vzdy o odraz skutocnosti. Tym samozrejme netvrdim, ze su vsetci zidia "cisti ako lalia" (ako by si si urcite rad myslel, ze sa to tu vsetci snazime dokazat)...kali520 napísal:Krestanstvo nikde nenapada k nenavisti zidom ani k inym nardom (precitajte si uz konecne bibliu) ... Cirkev je len reakcia na zidovsku cinnost, ktora ako som opisal je v mnohych pripadoch paraziticka a rasisticka.
Nauraa cituj mi konkretnu pasaz, kde sa vyslovene hovori neico v zmysle ze zidov treba odstranit, zabit, kde su zidia oznaceny za hoveda alebo podludi.
Okrem ineho stary zakon (tiez sucast biblie) hovori o zidovskej vyvolenosti (nadradenosti).
Okrem ineho stary zakon (tiez sucast biblie) hovori o zidovskej vyvolenosti (nadradenosti).
Dolezite pre koho? Mozno tak pre teba v tejto debate. Opat je to len reakcia na nieco.Dolezite su aj spisy cirkevnych otcov ci inych predstavitelov (nielen) raneho krestanstva, pretoze to neodmyslitelne suvisi s krestanskou tradiciou.
Ech milujem tieto názory typu : áno zo všetko môžu židia aj za to že si sa zle vy*ral ráno a osvienčim bol rekreačný kemp vlastnekali520 napísal:Ono z toho co tu pisete by si jeden myslel ze ti zidia su vlastne cisty jak lalia a uplne za nic nemozu, su to len ubohe obete krestanov, belochov a fasistov.
čo vy na toto dianie v evanjelickej cirkvi?
http://www.sme.sk/c/6020474/rozpadne-sa ... ensku.html
vyzerá to tak že na slovensku vznikne ďalšia sekta-- ups
chcel som povedať ďalšia kresťanská cirkev...
od tých pravých reformovaných sa chcú oddeliť tí úplne najpravší...
http://www.sme.sk/c/6020474/rozpadne-sa ... ensku.html
vyzerá to tak že na slovensku vznikne ďalšia sekta-- ups
od tých pravých reformovaných sa chcú oddeliť tí úplne najpravší...
btw. vcera som pozeral diel zo serie "Hitlers helfers" o Adolfovi Eichmannovi, ktory bol v podstate "vrah spoza stolu", organizoval najprv hromadne vyhostovanie obcanov, na com zarobil ohromne miliony...a potom, ked zacala vojna, tak v podstate stal za organizaciou transportov do vyhladzovacich taborov...ale, ako sam povedal, vzdy ked bol na sluzobnej ceste v nejakom tabore smrti, tak mu bolo strasne zle z toho, co tam videl a aby sa s tym vedel psychicky vyrovnat, si vraj v tej chvili dookola opakoval modlidbu ku Kristovi...
mozete si to overit, v tom dokumente priamo odznieva nahravka jeho slov...
mozete si to overit, v tom dokumente priamo odznieva nahravka jeho slov...
Toto odosobnenie tých najväčších zločincov od toho, čo robili, je úplne typické. Platilo to aj pre Hitlera a Stalina. Títo ľudia dávali rozkazy od stola a rozhodovali o životoch miliónov ľudí, ale nikdy (alebo len min.) sa neboli pozrieť priamo na "to."
Spomínanému Eichmannovi sa pri návšteve Osvienčimu urobilo aj nevoľno. Pokojne je možné aj to, že modlil ku Kristovi sa nejako sa s tým vnútorne vyrovnával. Následne však nemal problém aj s pod. výrokom: "Ak budem musieť, pôjdem na smrť s úsmevom, lebo vedomie, že mám na svedomí päť miliónov Židov, mi dáva pocit veľkého zadosťučinenia." Zaujímavé je aj to, že ako decku sa mu v škole posmievali a nazývali ho "židáčikom" alebo "cigošom."
Ambivalentné nálady, holt, boli to sociopati.
Spomínanému Eichmannovi sa pri návšteve Osvienčimu urobilo aj nevoľno. Pokojne je možné aj to, že modlil ku Kristovi sa nejako sa s tým vnútorne vyrovnával. Následne však nemal problém aj s pod. výrokom: "Ak budem musieť, pôjdem na smrť s úsmevom, lebo vedomie, že mám na svedomí päť miliónov Židov, mi dáva pocit veľkého zadosťučinenia." Zaujímavé je aj to, že ako decku sa mu v škole posmievali a nazývali ho "židáčikom" alebo "cigošom."
Ambivalentné nálady, holt, boli to sociopati.
hughito - ten Eichmann si to asi s tým kompenzoval. Nevedel sa asi zmieriť s tým, že sa mu niekedy posmievali. Ak by bol pokorný a vedel to prijať, s tým, že niekedy sa mu to "vykompenzuje" tým, že sa dostane ľahšie do neba, toto by sa nestalo. Nemal asi vieru, modlil sa len zo zvyku, keď niečo potreboval, ale v podstate tomu asi neveril. (Veď topiaci sa aj slamky chytá.) Ak by tomu ozaj veril, asi by sa uspokojil s tým nebom. Keďže asi neveril, riešil si to takto.
//edit: @ephramko: Môj osobný názor!
//edit: @ephramko: Môj osobný názor!
No je tomu tak, že bežne zrádzali vlastných na úkor zárobku. (Alebo pod hrozbou smrti...)hughito napísal: Zaujímavé je aj to, že ako decku sa mu v škole posmievali a nazývali ho "židáčikom" alebo "cigošom."
No nevrav...skoro ako členovia akéhokoľvek národa.
hwip, tak ty si aj jasnovidec? co ty mozes vediet o tom, aky krestan bol Eichmann ? za to, ze riadil transporty do taborov smrti, tak jeho viera k bohu musela byt falosna, ale tvoja je zarucene prava? odkial vies ze aj on skutocne neveril v Krista a nemyslel modlitby vazne ???
...typicke...krestanov, ktori urobili nieco velmi zle mate tendenciu zosmiesnovat alebo absolutne zatracovat...nejaky fanatik zavrazdi aj svoje decko pretoze ho chce v menej Krista ocistit od diabla, tak sa od toho vsetci distancuju, ved to bol fanatik, nema to nic spolocne s krestanstvom a vierou...
zvlastne, ze tak ako obhajujete svoju vlastnu vieru, taky isty postoj uz nemate pri islame...moslimovia su zarucene vsetci fanatici, teroristi a 500 rokov pozadu v zmyslani za vyspelym uzasnym mierumilovnym krestanskym svetom, teda presnejsie za vami...
...typicke...krestanov, ktori urobili nieco velmi zle mate tendenciu zosmiesnovat alebo absolutne zatracovat...nejaky fanatik zavrazdi aj svoje decko pretoze ho chce v menej Krista ocistit od diabla, tak sa od toho vsetci distancuju, ved to bol fanatik, nema to nic spolocne s krestanstvom a vierou...
zvlastne, ze tak ako obhajujete svoju vlastnu vieru, taky isty postoj uz nemate pri islame...moslimovia su zarucene vsetci fanatici, teroristi a 500 rokov pozadu v zmyslani za vyspelym uzasnym mierumilovnym krestanskym svetom, teda presnejsie za vami...
ephramko - ak ti to treba osobitne povedať, tak toto sú len moje domienky. V každej vete je ASI - a to znamená že ak to asi je pravdivé nasledujúca veta je pravdepodobne pravdivá. Je veľmi pravdepodobné, že Eichmann nemyslel tie motlidby vážne, inak by sa tak nesprával. Avšak nie je vylúčené, že ich myslel vážne a ak bola pravdivá druhá možnosť pravdepodobne sa dostal do neba, keďže sa veĺmi snažil, aj keď mu to veĺmi nešlo. a nie je to pravda, že kresťanov, čo urobili niečo zle zatracujeme, lebo v tom prípade by sme museli zatracovať aj seba - pretože nikto nie je bez hriechov. a ak sa ti zdalo, že som to niekde robil (zosmiešňoval alebo zatracoval), prosím ťa poukáž na to - cituj, pretože nemám vedomie, že by som to robil, ale ak som to robil, beriem späť.
Okrem toho, videl si/čítal si aspoň z trochu dôveryhodného zdroja, že by nejaký kňaz poprípade iný kresťan zavraždil svoje dieťa? Možno sa to stalo, ale buď to bol psychopat alebo bol satanista (aj takí existujú - sú kresťania a nakoniec vyjde že je to satanista) poprípade posadnutý zlým duchom. Pretože každý normálny človek (nie to ešte kresťan) by to neurobil. A máš pravdu - ak niekto zabije svoje dieťa NEMÁ to nič spoločné s kresťanstvom - je na tom niečo zlé? nevidí sa ti to?
[quote]
moslimovia su zarucene vsetci fanatici, teroristi a 500 rokov pozadu v zmyslani za vyspelym uzasnym mierumilovnym krestanskym svetom, teda presnejsie za vami...[quote]
Myslím, že tento názor je len tvoj osobný, pretože nikto tu nič takého nepovedal. Je pravda, že je tam podľa mňa viac teroristov a pod. (môj osobný názor - ale aj názor niektorých iných ľudí) ale až taký veľký rozdiel v tom zasa nie je. Medzi moslimami, takisto medzi kresťanmi, budhistami, Rómami, vysťahovalcami a ostatnými skupinami ľudí sú takisto ľudia dobre aj zle zmýšľajúci.
Okrem toho, videl si/čítal si aspoň z trochu dôveryhodného zdroja, že by nejaký kňaz poprípade iný kresťan zavraždil svoje dieťa? Možno sa to stalo, ale buď to bol psychopat alebo bol satanista (aj takí existujú - sú kresťania a nakoniec vyjde že je to satanista) poprípade posadnutý zlým duchom. Pretože každý normálny človek (nie to ešte kresťan) by to neurobil. A máš pravdu - ak niekto zabije svoje dieťa NEMÁ to nič spoločné s kresťanstvom - je na tom niečo zlé? nevidí sa ti to?
[quote]
moslimovia su zarucene vsetci fanatici, teroristi a 500 rokov pozadu v zmyslani za vyspelym uzasnym mierumilovnym krestanskym svetom, teda presnejsie za vami...[quote]
Myslím, že tento názor je len tvoj osobný, pretože nikto tu nič takého nepovedal. Je pravda, že je tam podľa mňa viac teroristov a pod. (môj osobný názor - ale aj názor niektorých iných ľudí) ale až taký veľký rozdiel v tom zasa nie je. Medzi moslimami, takisto medzi kresťanmi, budhistami, Rómami, vysťahovalcami a ostatnými skupinami ľudí sú takisto ľudia dobre aj zle zmýšľajúci.
asi...pravdepodobne...ale hlavna vec, ze sa vyjadrujes na stav viery niekoho, koho si v zivote nestretol...reci mas jak babka z dzedziny, ktora sa stara do vsetkeho a vsetkych, aj ked o tom hovno vie...
vsetci mozu mat take vysoko inteligentne reci, Kristus sa podla mna asi zjavil aj na takom mieste ako je na obrazku dole...je to skutocne vysoko pravdepodobne...
a to ze zatracujete alebo zosmiesnujete vieru alebo osoby krestanov, ktori spachali nieco, co cela spolocnost odsudzuje bez ohladu na vieru je uplne samozrejme...prikladom je samotna hlava katolickej cirkvi, ktora tvrdi, ze iba vdaka ateizmu boli nacisti schopni spachat take zverstva, to ze adolf hitler bol krestan (tak ako mnoho pohlavarov jeho strany a clenov SS..vid Eichman, ktory riadil transporty a dokonca sa modlil v taboroch smrti), to uz papez akosi nespomina...hitler dokonca v detstve aj spieval v zbore v kostole...ateizmus bol najvacsi nepriatel nacistov, kedze ho pokladali za bolsevicky vynalez...no napriek vsetkym faktom sa papez, samotna hlava najvacsej krestanskej cirkvi takto neslichane vyjadruje a hadze spinu na nevinnych ludi...
a pripadov, kedy nejakeho cloveka napadla genialna myslienka zabit aj niekoho zo svojej rodiny z nabozenskych dovodov je plno...jeden sa stal aj u nas cez leto, ked matka mesiace tyrala svojho syna, nasledne sa jej zjavil Kristus a povedal jej, ze jej syn je posadnuty diablom a ma ho z neho vyhnat...ona sa ho pokusila zaskrtit...tento tyzden boli aj odmeneni policajti, ktori chlapca zachranili v poslednych sekundach...
tiez som spominal pripad otca, ktory zavrazdil svojho 3 rocneho syna vdaka vyspelym moralnym krestanskym nazorom na homosexualitu, ten otec si totizto myslel, ze ked jeho maly syn pri hre potlapkava inych chlapcov, tak je zarucene homosexual, co je podla jeho krestanskej viery tazky hriech a preto si zasluzi zomriet...
vsetci mozu mat take vysoko inteligentne reci, Kristus sa podla mna asi zjavil aj na takom mieste ako je na obrazku dole...je to skutocne vysoko pravdepodobne...
a to ze zatracujete alebo zosmiesnujete vieru alebo osoby krestanov, ktori spachali nieco, co cela spolocnost odsudzuje bez ohladu na vieru je uplne samozrejme...prikladom je samotna hlava katolickej cirkvi, ktora tvrdi, ze iba vdaka ateizmu boli nacisti schopni spachat take zverstva, to ze adolf hitler bol krestan (tak ako mnoho pohlavarov jeho strany a clenov SS..vid Eichman, ktory riadil transporty a dokonca sa modlil v taboroch smrti), to uz papez akosi nespomina...hitler dokonca v detstve aj spieval v zbore v kostole...ateizmus bol najvacsi nepriatel nacistov, kedze ho pokladali za bolsevicky vynalez...no napriek vsetkym faktom sa papez, samotna hlava najvacsej krestanskej cirkvi takto neslichane vyjadruje a hadze spinu na nevinnych ludi...
a pripadov, kedy nejakeho cloveka napadla genialna myslienka zabit aj niekoho zo svojej rodiny z nabozenskych dovodov je plno...jeden sa stal aj u nas cez leto, ked matka mesiace tyrala svojho syna, nasledne sa jej zjavil Kristus a povedal jej, ze jej syn je posadnuty diablom a ma ho z neho vyhnat...ona sa ho pokusila zaskrtit...tento tyzden boli aj odmeneni policajti, ktori chlapca zachranili v poslednych sekundach...
tiez som spominal pripad otca, ktory zavrazdil svojho 3 rocneho syna vdaka vyspelym moralnym krestanskym nazorom na homosexualitu, ten otec si totizto myslel, ze ked jeho maly syn pri hre potlapkava inych chlapcov, tak je zarucene homosexual, co je podla jeho krestanskej viery tazky hriech a preto si zasluzi zomriet...
-
tehla
LOL, pozri sa do zrkadlaephramko napísal:reci mas jak babka z dzedziny, ktora sa stara do vsetkeho a vsetkych, aj ked o tom hovno vie......