tak ja som nadmieru spokojny
SJ - 1.sv vojna v slovenskej literature - 3
AJ - Examples and Ideals B2 - 1
Ekonomika - Hospodarske systemy a trhove hospodarstvo - 2
Ucto - 4
Ku maturitnemu vysvedceniu som dostal aj dodatok k maturitnemu vysvedceniu... Idem si dat na VS prefotit a overit maturitne a ten dodatok mam ignorovat? Alebo je to nieco dolezite k tomu vysvedceniu?
Zdravím, budúci rok idem maturovať a zaujímalo by ma z akej literatúry by som sa mal pripraviť na Maturitu zo slovenčiny. Na literatúru som si kúpil: Zmaturuj z literatúry prvý a druhý diel. No potreboval by som ešte niečo na gramatiku, čo mi pls odporúčate?
ehm neviem pripravovanie u nas vyzeralo asi tak ze sme robili testy z minulych rokov a opakovali gramatiku , na pisomne maturity teda , na ustne som sa ucil z vypracovanych tem
chcem sa spytat, ci ste na skolach dostali nejaky zoznam povinnej literatury na maturitu a tiez, ci ste tie knihy aj naozaj precitali. U nas na skole bol dost problem so slovencinarmi, takze nas ucili kadejake ... osoby, takze sme vlastne ani nic necitali ( viem, vlastna hlupost), resp. vzdy to precital jeden a predniesol ako referat ( co ma teraz mrzi, lebo vsetko precitat nestihnem, a okrem takych zakladov ako je remarque a podobne som citala fakt len zlomok povinnych knih).
no u nas je to vnimane trocha inak.. obzvlast, je nova maturita, treba vediet v textoch hladat umelecke prostriedky, citat autorove myslienky. a nie stroho povedat obsah diela. ja trojku zo slovenciny mat nechcem
pozri, dostanes text, netusis, kto to napisal ani z postav mozno, nevies si to absolutne zaradit a analyzujes. my uz niekolko rokov ( som na gympli, tj 8 ) analyzujeme text na tej urovni, ze casto je proste dolezite vediet aj o cosi viac, ako je len strucny obsah diela, alebo to, co ti nadiktuje ucitel..
No ta vaša nová maturita nebude až taká nová...to vas len strašia never tomu že tým tam hore sa chce teraz v takej intelektualnej dobe niečo ztažovať na vyššiu úroveň....nemaj stres ...ak si taky že sa za deň nedokážeš naučiť tak si to čítaj už teraz...ak ta však na maturite nebude skúšať 70 ročný vojak tak spraviš najhoršie na 2 teda ak sa aspoň deň pred maturitou na to pozrieš....ak maš problém a učíš sa všetko naspamäť tak to už včera bolo neskoro sa učiť..
aby som to zhrnul...treba ti len vedieť pracovať s textom....treba aby si mal aspoň šajnu že existujú aj nejaké obdobia a vedieť pár hlavných znakov z toho daného obdobia a ak toto vieš tak maš 1 najhoršie 2 !..a k dielam tak určite mate povinne čítanie tak ak si len preletíš obsahy tak to budeš mať približne šajnu...žiadny maturanti čo viem tak nevedeli presne aké diela sa na maturite skúšaju a ver či never ani skúšajuci z komisie častokrát nevie podľa ukážky o čo vlastne ide...tak sa vzchop! ..písomné sú podľa mna na 2 veci..bud sa ti podarí odpisovať a maš super vysledok aj ked si dement alebo si dement ale maš štastie...tak si len nerob zbytočne hlavu ...maturita je totalna banalita to je taka predpriprava na vysokoškolské skúšky!...
alebo budeš mať odcitovaný kúsok textu z diela a v ňom bude: "povedal Ežo..." a hneď ti bude jasné, o čo ide. Vedieť rozbor diela, vedieť čítať medzi riadkami, poznať hlavné postavy,... to bolo vždy na maturite. Presne ako píše D_I_C_K, aj nás strašili, že aká bude maturita ťažká, ale pokiaľ nebol niekto vyslovene debil, tak to spravil bez problémov.
hughito - hlupost podla mna, na maturite mozes dostat aj otazku priamo z diela, napriklad o nejakej postave. Na slovnej sa ti mozu kludne polozit otazku: porovnaj mi postavu x1 z knihy y1 a postavu x2 z knihy y2