Nejde grafická karta

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
xH4wK

Re: Nejde grafická karta

Príspevok od používateľa xH4wK »

-Skontroluj nastavenie rychlosti PCI-E slotu (x2 x4 x8 x16..) a taktiez taktovanie PCI-E zbernice v BIOSe
-Skontroluj ci nie je PCI-E slot vypnuty v BIOSe
-Skus na aktualnom slote dobre pozriet ci nie su kontakty zanesene alebo vylomene pripadne 'vycistit' viacnasobnym vybratim a zasunutim karty na doraz, taktiez precisti kontakty na karte
-Ak mas k dispozicii druhy pcie slot skus ho
-Svieti na karte nieco ? Alebo je 'mrtva'
-Si si isty, ze kable z PSU su dobre ? Karta sa nezapne pri nedostatku napetia - ale to by signalizovala aj pipanim

Skus sa sustredit na rozdiely medzi PC kde to funguje a Tvojim
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Hensym »

vikko78: Nevylučujem, avšak, ak PCIe púšťa prúd do karty, je šanca že je poškodený?

balthier: Je to Prestigio P3190BW

H@wk:
-Nič také ako taktovanie zbernice PCIe a nastavenie rýchlosti PCIe som v biose nevidel, kde by som to mal hľadať?
-Taktiež som nenašiel nič ako zapnutie/vypnutie PCIe slotu. Daný bios to asi neobsahuje (logicky by mal byť zapnutý stále).
-Čisteniu som venoval dlhé minúty. Všetko vyzerá byť v poriadku, či už na karte, alebo v slote.
-Druhý PCIe slot práveže doska nemá.
-Ako som písal, karta je v inom PC funkčná. No v tom "vadnom" PC, ak je len zapojená v PCIe a odpojená od zdroja, svieti na červenu kvôli odpojeným 6-pin káblom, a ventilátor sa toší. Keď pripojím káble, svieti na zeleno. (So zapojenými káblami sa po zapnutí pustí ventilátor na 100%, ale asi len na dve sekundy. Potom ide miernym tempom. To ale robí aj moja grafika v druhom PC)
-Istý si káblami niesom. Za dva-tri dni budem mať k dispozícií pripojiť zostavu k inému zdroju. Určite vyskúšam.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa vikko78 »

Tak jsem zkoušel dát tu grafiku do kompu, ale bohužel v něm nefunguje. Výměna z 220ky na 8800 asi není tak jednoduchá. V mém PC karta funguje, tam ne. MB: ASUS M4N68T-M LE, Athlon 635, Maxpower 400W. Zkoušel jsem reset BIOSU, zkontrolovat všechny připojení a pořád nic. S 220kou obraz normálně naběhne a PC funguje, s 8800kou se počítač rozjede, ale obraz nenaskočí. Co s tím?

toto som vyčítal z iného fóra, kde predpokladajú slabosť zdroja....ale v tvojom prípade tomu neverím
Hensym
VIP
VIP

Tiež o zdroji pochybujem (aj keď vyskúšam zdroj z mojej zostavy, v ktorej to šlo). Skôr si myslím, že bordeluje doska, keďže chlap má rovnakú. Tam už ale neviem, ako riešiť. :?
xH4wK

Hensym, mas najnovsi BIOS ? SKusil by som este update
Dalej veci ktore som spominal by mali byt v pokrocilej casti, kazdopadne ak nevies kde su nepredpokladam ze by si ich vypinal
SKus este reset CMOS, odpojit zdroj od MB, vybrat baterku na min. 30 sekund najlepsie cca 2 minuty
Hensym
VIP
VIP

Najnovší BIOS tam tuším nieje, ale update som odkladal, keďže novšie verzie prinášali prakticky len nové podporované CPU.
Tie veci v BIOSE by som našiel, viem sa tam orientovať, skôr si myslím, že ten BIOS nemá tak bohaté nastavenia, a proste tam niesu.
Reset CMOS, odpojenie zdroja od MB a vybratie baterky som samozrejme skúšal, no nepomohlo.
xH4wK

Skus update BIOS, bez toho sa asi nepohneme, pretoze teraz mi napada fakt len BIOS alebo chybny PCI-E slot
Vzdy pre istotu vypni onboard graficku kartu, to dufam vypnute mas ;)
Hensym
VIP
VIP

Ani taká možnosť v BIOSe nieje. Samotné vypnutie onboard grafiky tam proste nieje, prehľadal som každý kút. Ale nastavenie grafík je od primárnej nastavené ako PCIE-PCI-IGP. Čiže pri zapojenej PCIe by mal PC integrovanú absolútne ignorovať.
xH4wK

Skus ten BIOS
Nakoniec, technicky je mozne, ze tato doska nebude kompatibilna s tvojou doskou, alebo je doska chybna
Hensym
VIP
VIP

Keď v Piatok podvečer si zresetujem bios. :)
Nie, teraz vážne. V Piatok večer by som mal mať PC doma, takže môžem hľadať chybu, keďže budem mať ten vadný PC, a aj ten, v ktorom grafika šla. Najskôr vyskúšam inú grafiku, a ak pôjde, môžme hovoriť o nekompatibilite, tam by som iný problém ani nevidel. A ak nepôjde, tak to kompatibilitou nebude, ale niekde inde. Potom vyskúšam aj ten BIOS upgradnuť.
balthier
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa balthier »

Ked mas tu kartu v pcie a obraz je cirny pocujes ten uvitaci zvuk pri zapnuti windowsu?vypni tu integrovanu kartu v spravcovi zariadenia potom skus tu druhu
xH4wK

Pisal, ze v BIOSe nie je moznost grafiku vypnut... staci citat ;)
balthier
Light Professional
Light Professional

OMG prave preto ze v biose sa neda vypnut tak ju vypne v systeme v spravcovi co je na tom nepochopitelne? :D
xH4wK

Kedze mu tu grafiku nedetekuje pri bootovani vobec, ako mu pomoze to, ze windows bude ignorovat integrovanu grafiku ? :) windows vobec nevie o dalsej grafike, pretoze BIOS mu o nej info neposkytne
balthier
Light Professional
Light Professional

Ale ved to nemusi byt bios moze to byt monitor ako som spominal preto som sa pytal aj na zvuk.Treba to len skusit najst v OSD menu a prepnut ale to je tak tazke vyskusat :roll: alebo skusit bud DVI kabel alebo VGA..BTW. pokial ma informacie neklamu integrovana karta by mala byt vypnuta ci v biose tak i v systeme..stretol som sa najmenej s jednym pripadom kde samotne vypnutie v biose nestacilo.
Prílohy
2.495E.jpg
Hensym
VIP
VIP

Pozor, ten monitor Prestigio má iba VGA, na monitore DVI nieje, čiže ja tam žiadne také nastavenie nemám. V menu monitora sú nastavenia iba obrazu, a tak podobne. Ale nevylučujem problém monitora, vyskúšam zostavu na inom monitore.
balthier
Light Professional
Light Professional

Tvoja doska nema moznost uplne vypnut graficku kartu takze po poradi:
1.prepoj monitor s integrovanou kartou
2. dedikovanu GPU (Asus 9800 GTX) nainstaluj do slotu PCIE normalne ju zapoj ako ma byt(kabel stale nechaj na integrovanej GPU) zapnes pc stiahnes si najnovsie ovladace z nvidie(GeeForce 9800GTX/GTX+) na tvoj system Windows 7 alebo XP (pozor na 86 a 64bit)..ked budes mat stiahnute nainstaluj ich
3.system si bude pytat restart po nainstalovani ovladacov ak nebude tak po instalacii restartuj ty
4.stale nechaj kabel na integrovanej VGA spusti sa windows a prejdes do SPRAVCU NASTAVENÍ-Start->Pocitac->kliknut nan pravym mysitkom a vybrat vlastnosti->vybrat spravca zariadení->Display adapters->Vid obrazok 1.->pravym klikni na Integrated' VGA->Zakázat
5.vypni PC
6.zapni a dalej chod do biosu a tam:
Advanced
Onboard Device Configuration
Primary Graphics Adapter -> {PCIe -> PCI -> IGP}
...OnChip VGA Frame Buffer -> Lowest setting 32MB a uloz nastavenia
7.prepojis monitor kablom s 9800GTX+ a zapnes PC a potom by uz malo vsetko fungovat(pre istotu skontroluj este raz v spravcovi nastaveni ci je vsetko nainstalovane)
Snazil som sa to co najpodrobnejsie napisat ak nebude nieco jasne napis :)
Prílohy
obrazok1.png
xH4wK

Kedze pisal, ze mu windows absolutne nedetekuje grafiku

Hensym napísal:Keď je zapojená, tak PC funguje z integrovanej. Narýchlo som pozeral v správcovi zariadení v "Display Adapters", ale bola tam len integrovaná.

Pochybujem ze nainstalovanie ovladacov mu pomoze, tie sa instaluju az ked je grafika viditelna v systeme..
Takze otazka je, preco BIOS neda vediet systemu ze ma novy HW, z toho vyplyva ze BIOS o grafike taktiez mozno nevie pripadne ju nesupportuje

Dalsie kroky som pisal uz vyssie
balthier
Light Professional
Light Professional

"oh my bad" :roll: to som si nevsimol ze to uz skontroloval v spravcovi asi uz z toho cumenia som slepy :new18:. -tak v tom pripade s tebou uplne suhlasim..este by som skusil taku vec ako napojit grafiku cez Molex to PCI-E adapter..bud rovno cez dva adaptery alebo v kombinacii vyskusat najprv s jednym potom s druhym 6pinom zo zdroja..mohlo sa stat ze jeden alebo aj obidva 6pin konektory su poskodene cize karta nebola dostatocne napajana preto ju doska nemoze najst
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa vikko78 »

v prípade, že je karta nedostatočne napájaná, tak pípa.....pre srandu by som si skusil od nejakého kamoša požičať nejakú novú grafiku ( je jedno či nvidiu, alebo atinu-amd), skrátka nejaký nový model......lebo už som sa stretol s doskou, na ktorej išli prevažne všetky grafiky, len ati 5850 nie. jednoducho doska ju nepoznala.....ale aj tak si myslim, že je problem v pcie slote...
Napísať odpoveď