94jakub napísal:
Ako keby to nerobila a nerobí väčšina náboženstiev na Zemi, odstrániť ostatné a presvedčovať, že ich je to pravé.
A kresťanstvo je tiež jedno z nich a myslím, že jedno z tých najagresívnejších.
Práveže to ani tak veľa náboženstiev nerobí a ani v histórii nerobilo. Rôzne polyteistické náboženstvá v minulosti vôbec nemali tendenciu sa presadzovať silou, tento spôsob je najznámejší len u kresťanstva a islamu. V minulosti sa vojna a boje považovali za trest bohov u iných náboženstiev.
tehla napísal:aspoň je dobré si priznať, že svojou podstatou sa ateizmus nelíši od väčšiny náboženstiev. Ide o vieru - s tým rozdielom, že neobsahuje v sebe nič - žiadne riešenie vzťahov človeka k človeku, človeka k svojej smrti, k duchovnu, morálne zásady, riešenia otázok dobra, zla, spravodlivosti, zmyslu života, skrátka nič, iba odmietanie niečoho na základe svojej viery, že niečo nie je pravda..
Ateizmus rozhodne nieje viera. Ateizmus je len to že v boha neverím, tak ako ty neveríš v bohov iných náboženstiev tak ja neverím v ani v toho kresťanského. Mimochodom riešenie vzťahov, morálne zásady a podobne... fakt pomocou kresťanstva? Oni na to majú monopol? Už ma unavuje to že len kresťan má správne hodnoty a pod...
tehla napísal:Kde a ako vznikla psychológia? čo znamená ten pojem? žeby v kresťanskej Europe? žeby to bola „veda o duši“? LOL
Pokiaľ ja viem tak psychógia sa učila už v antike, bola síce dosť neobvyklá ale napr. aristoteles sa jej venoval.
tehla napísal:viacerí tu si nie su schopní uvedomiť podstatnú vec - vy nežijete vo vákuu, stále žijete v spoločnosti, ktorá má kresťanský základ a pôvod, ktorú formovalo kresťanstvo. Keby ste žili v Papui novej Guinei, tak by ste mohli byť ľudožrúti a nikoho by to netankovalo. Pokúšate sa nejaké pravidlá prisúdiť abstraktnému pojmu „ateizmus“, ktorý v sebe neobsahuje nič iné ako odmietanie existencie Boha. To je ale strašne málo pre život a pre dušu absolútne nič.
To môžem povedať aj ja že žijeme v spoločnosti ktorá má základy s antického ríma, ktorú formovalo rímske právo a rímska štátotvornosť. Tým chcem povedať že spoločnosť podlieha vývinu a niektoré jej zložky ostanú, iné sa modifikujú a iné zaniknú.
No a len tak pre zaujímavosť o Papua Novej Guinei sa dá povedať že má tiež určitý kresťanský základ keďže to bola kolónia a tipol by som si že aspoň 70% obyvateľstva sú kresťania.