Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa 94jakub »

tehla napísal:viacerí tu si nie su schopní uvedomiť podstatnú vec - vy nežijete vo vákuu, stále žijete v spoločnosti, ktorá má kresťanský základ a pôvod, ktorú formovalo kresťanstvo. Keby ste žili v Papui novej Guinei, tak by ste mohli byť ľudožrúti a nikoho by to netankovalo. Pokúšate sa nejaké pravidlá prisúdiť abstraktnému pojmu „ateizmus“, ktorý v sebe neobsahuje nič iné ako odmietanie existencie Boha. To je ale strašne málo pre život a pre dušu absolútne nič.
Keď to otočíme, teizmus nieje nič iné ako viera v Boha. Čo viac mi poskytne ako ateizmus.
Prečo sa potom mieša do vecí, ktoré s vierou nemajú nič spoločné.(viď. voľné nedeľe apod.)
tehla napísal:Nie, to robíš ty, ty veríš, že Boh neexistuje, ja sa s ním stretávam každé ráno
A preto stále všetci požadujú dôkazy od ateistov, že Boh neexistuje. :roll: Potom by malo byť ľahké dokázať existenciu nemyslíš?

Zvyšok tvojich postov je len tona balastu ktorým, sa snažíš odbočiť od pôvodnej otázky a podstaty príspevku, takže naň radšej neodpovedám.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ospravedlnenie prijímam, v pohode.

Čo sa týka IvanaSk - Ako prosím? Ja som IvanaSk vyštval z fóra? Pozri sa, AK som ho obvinil z klamstva, tak vtedy, ak som mal na to dôvod. To, že z fóra odišiel, je jeho vec a jeho chyba, ak nevedel diskutovať, je to jeho problém, ak ma neustále urážal (za čo raz dostal aj jednodňový ban, po ktorom sa chodil na fórum vyplakávať pod duplicitným nickom, za ktorý NEDOSTAL trvalý ban aj napriek jednoznačným pravidlám), nadával mi, tak som mu nemal napísať, že klamár je? Dokonca sa mi vyhrážal ručným-stručným vybavením veci, čím sa úplne prezradil (zastávam názor, že ručne-stručne si vybavujú veci opice v džungli). Neviem, o čo ti ide. Mimochodom, so Slayom nemám nič spoločné a SAS mi nepríde ako práve pravicová strana. Tvoja mienka o mne ma nezaujíma, plat mi neovplyvní, ani moje zdravie, ani nič, kľudne si ju maj, ja ti ju neberiem.

Pre mňa tu nemusíš nič obhajovať. Ale obhájiť by si mal veci pre seba a pre ostatných v tejto diskusii - tie, ktoré si tu o ateistoch bez akýchkoľvek dôkazov vysypal. To tu robil pred tebou jeden moderátor podobným spôsobom a potom nereagoval. Takže kľudne otáčaj diskusiu iným smerom (tento krát o Ivanovi), nič si neobhájil, teda tvoje slová, ktoré si napísal v predchádzajúcich príspevkoch, sa nedajú ani zďaleka považovať za pravdivé.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

94jakub napísal: Ako keby to nerobila a nerobí väčšina náboženstiev na Zemi, odstrániť ostatné a presvedčovať, že ich je to pravé.
A kresťanstvo je tiež jedno z nich a myslím, že jedno z tých najagresívnejších.
Práveže to ani tak veľa náboženstiev nerobí a ani v histórii nerobilo. Rôzne polyteistické náboženstvá v minulosti vôbec nemali tendenciu sa presadzovať silou, tento spôsob je najznámejší len u kresťanstva a islamu. V minulosti sa vojna a boje považovali za trest bohov u iných náboženstiev.
tehla napísal:aspoň je dobré si priznať, že svojou podstatou sa ateizmus nelíši od väčšiny náboženstiev. Ide o vieru - s tým rozdielom, že neobsahuje v sebe nič - žiadne riešenie vzťahov človeka k človeku, človeka k svojej smrti, k duchovnu, morálne zásady, riešenia otázok dobra, zla, spravodlivosti, zmyslu života, skrátka nič, iba odmietanie niečoho na základe svojej viery, že niečo nie je pravda..
Ateizmus rozhodne nieje viera. Ateizmus je len to že v boha neverím, tak ako ty neveríš v bohov iných náboženstiev tak ja neverím v ani v toho kresťanského. Mimochodom riešenie vzťahov, morálne zásady a podobne... fakt pomocou kresťanstva? Oni na to majú monopol? Už ma unavuje to že len kresťan má správne hodnoty a pod...
tehla napísal:Kde a ako vznikla psychológia? čo znamená ten pojem? žeby v kresťanskej Europe? žeby to bola „veda o duši“? LOL
Pokiaľ ja viem tak psychógia sa učila už v antike, bola síce dosť neobvyklá ale napr. aristoteles sa jej venoval.
tehla napísal:viacerí tu si nie su schopní uvedomiť podstatnú vec - vy nežijete vo vákuu, stále žijete v spoločnosti, ktorá má kresťanský základ a pôvod, ktorú formovalo kresťanstvo. Keby ste žili v Papui novej Guinei, tak by ste mohli byť ľudožrúti a nikoho by to netankovalo. Pokúšate sa nejaké pravidlá prisúdiť abstraktnému pojmu „ateizmus“, ktorý v sebe neobsahuje nič iné ako odmietanie existencie Boha. To je ale strašne málo pre život a pre dušu absolútne nič.
To môžem povedať aj ja že žijeme v spoločnosti ktorá má základy s antického ríma, ktorú formovalo rímske právo a rímska štátotvornosť. Tým chcem povedať že spoločnosť podlieha vývinu a niektoré jej zložky ostanú, iné sa modifikujú a iné zaniknú.
No a len tak pre zaujímavosť o Papua Novej Guinei sa dá povedať že má tiež určitý kresťanský základ keďže to bola kolónia a tipol by som si že aspoň 70% obyvateľstva sú kresťania.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Rubiki napísal:Práveže to ani tak veľa náboženstiev nerobí a ani v histórii nerobilo. Rôzne polyteistické náboženstvá v minulosti vôbec nemali tendenciu sa presadzovať silou, tento spôsob je najznámejší len u kresťanstva a islamu. V minulosti sa vojna a boje považovali za trest bohov u iných náboženstiev.
V princípe za to aj tak nemôže to náboženstvo. Neviem o nijakom, ktoré by podporovalo hrubú silu a útočenie.
Všetky sú takpovediac mierumilovné. Vo väčšine prípadov išlo o to kto bol pri moci, takže v konečnom dôsledku za to mohli ľudia a nie náboženstvo.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

94jakub napísal:V princípe za to aj tak nemôže to náboženstvo. Neviem o nijakom, ktoré by podporovalo hrubú silu a útočenie.
Všetky sú takpovediac mierumilovné. Vo väčšine prípadov išlo o to kto bol pri moci, takže v konečnom dôsledku za to mohli ľudia a nie náboženstvo.
samozrejme, aj komunizmus bol taka velmi mierumilovna ideologia, ktora vyzdvihovala obycajnych pracovitych ludi a snazila sa zaviest rovnost medzi vsetkych...len zli ludia mohli za tie miliony obeti...vobec nie ideologia...

dost chaba vyhovorka nie ? ...to iste by mohol povedat aj vrah, ze on nemoze za tie bodne rany na obeti, za to moze ten noz...alebo za to moze jeho prazdna penazenka, preto musel niekoho dobodat a okradnut...

hlavnym problemom je to, ze islam a krestanstvo sa tvaria ako jedine spravne nabozenstva, s patentom na moralku, pravdu, jediny mozny spravny zivot pred aj po smrti, oboje maju svoje tvrde dogmy, ktore treba dodrzovat inak bude zle...a tiez su oboje plne elitarstva, ked cloveku poviete ze iba on je vyvoleny a iba jeho viera je ta prava, tak samozrejme inych ludi bude povazovat za menejcennych (paralelne dianie ako v nemecku 1933+) a ich nazory a presvedcenia za chory pohlad na svet...samozrejme su aj plne odpustania, lasky a podobnych zvastov, ktore aj tak nikto nedodrzuje...ved aj na co, staci uprimne olutovat hriechy a som zase cisty ako lalia...

nabozenstvo sa po tisicrocia stavalo a stale stava prostriedkom, motivom a aj zamienkou na odsudzovanie, sikanu, prenasledovanie ale aj prelievanie krvi nevinnych ludi...a o to je zarazajucejsie, ked niekto pacha taketo ohavnosti a este tvrdi, ze je to tak spravne a robi to v mene Boha...
Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

Ephramko, ten sarkazmus, ktorý z toho posledného príspevku až kričí, si si mohol odpustiť. Analógia "on (vrah) nemoze za tie bodne rany na obeti, za to moze ten noz" je voči tomu, čo napísal jakub (v konečnom dôsledku za to mohli ľudia a nie náboženstvo) úplne scestná.

Samotné kresťanstvo nemalo byť také agresívne, aké z neho urobila Cirkev. Alebo si myslíš, že keď Ježiš kázal o láske k blížnemu a pokore a ďalších tých veciach, tak že by bol nadšený z toho násilného šírenia viery, z inkvizície a tiež zo súčasnej Cirkvi?
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

ephramko:
Pre teba končí zoznam náboženstiev islamom a kresťanstvom? Keď myslíš.
ephramko napísal:.to iste by mohol povedat aj vrah, ze on nemoze za tie bodne rany na obeti, za to moze ten noz
LOL. Zbraňou a nástrojom toho človeka bol nôž. Náboženstvo bolo tiež len nástrojom. (obrazne povedané)
Ešte povedz, že ten nôž mu sám spadol do ruky a povedal mu aby niekoho zabil. :roll:

Ani kresťanstvo nebolo agresívne. Skoro všade je písané, že máš všetkých milovať, neubližovať a podobné frázičky.
Agresívnym sa stalo vďaka cirkvi a ľuďom, ktorí sa hnali po moci a bohatstve a v tej dobe na to bolo náboženstvo vhodným prostriedkom.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Závisí, ako sa na agresivitu hľadí a čo sa do nej počíta. Ako som už uviedol vo svojom príspevku vyššie, ja za agresivitu považujem aj to, čo sa kresťania snažia presadiť a aplikovať na celú spoločnosť. Aj teraz je nástrojom, ale nie na získanie niečoho, ale na aplikovanie dogmy nad ostatných (interrupcie, Vatikánska zmluva, nákupy v nedeľu a podobne). Čiže určite to nebolo iba "v tej dobe" (predpokladám, že ide o Inkvizíciu a "súdy pravdy", sväté vojny, etc.), prejavuje sa to v iných formách aj dnes.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

94jakub napísal:Pre teba končí zoznam náboženstiev islamom a kresťanstvom? Keď myslíš.
hovoril som o tych najagresivnejsich a pre klud tvojho svedomia tam pridam este judaizmus...ale musis uznat, ze mam pravdu, ked tvrdim, ze som nikdy nepocul o tom, ze by nejaky zen-budhisti organizovali desattisicove vojenske vypravy na dobitie svatych miest a kompletne vyvrazdenie vsetkych neveriacich psov v danych lokalitach...pripadne, ze by nutili nasilim milionove civilizacie uverit v toho najlepsieho, najmudrejsieho, najsilnejsieho a samozrejme aj jedineho boha...

a po vasich poslednych prispevkoch som zhrozeny, paneboze, ako tak nehorazne mozete kydat na cirkev?! ved to su bozi ludia, jedini legitimni nastupcovia jezisa...oni najlepsie vedia, co jezis chcel alebo nechcel povedat, urobit a spravit...nakoniec papez si sam sebe v tychto otazkach schvalil aj tzv. neomylnost...iba on ma patent na spravnost viery, vyklad moralky a urcovanie zivotneho stylu ludi...a absolutne nijako mu na dostojnosti neubera ani to, ze sa priamo podielal na zatajovani sexualneho zneuzivania deti svojimi kolegami a vinnikov nikdy nenechal potrestat (a urobil spravne, drzi sa svojej viery, ktora tvrdi, ze iba Boh ma pravo trestat), taketo veci ho nijak neociernili, jedneho takeho papeza uz blahorecili a chystaju sa z neho spravit svatca a ja pevne dufam, ze aj dalsi papez, byvaly clen vojsk nacistickej tretej rise a tiez rovnaky kamuflator pedofilnych skandalov, bude raz za svatca vysvateny tiez...preto prosim vazte slova, okrem toho to co ste povedali o bozich ludoch je tiez hriech, tak pozor na to...
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

seth82:
S tým súhlasím, že kresťanstvo(a iné) majú agresívny postoj aj dnes.
"V tej dobe" som myslel dobu, kedy sa kresťanstvo začalo rozširovať dobre že nie na pol sveta. plus sväté vojny, atď.

ephramko:
Samozrejme rozumiem, že to sú tie najagresívnejšie a súhlasím, že máš pravdu.
Ide ale o to, že aj kresťanstvo má vo svojej podstate podobné, nazvime to "zákony", ak milovať, nezbíjať a pod.
A to majú všetky náboženstvá.
Avšak v kresťanstve(+ všetky agresívne) sa k moci dostali ľudia, ktorým šlo o moc, preto sa z náboženstva stalo to čo je.
Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

Ephramko, len také informácie (podľa wikipedie), Ratzinger bol maximálne tak členom Hitlerjugendu (18 dovŕšil až v 1945-tom, teda keď tretia ríša padla), aj to sa mu nechcelo chodiť na schôdze, a potom sa zo zdravotných dôvodov "vyhol ďalším prísnym vojenským povinnostiam", takže nechápem, o akom členovi vojsk hovoríš.
A inak platí aj prvá veta môjho predchádzajúceho príspevku
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

ja by som len chcel upozorniť na rozdiel, že Cirkev je Cirkev a ľudia v Cirkvi cú ľudia - čiže ako všetci ostatní - majú svoje muchy. Musím taktiež uznať, že v minulosti byť pápežom znamenalo ma´t moc - napr pápež mohol nejakého kráľa povýšiť na cisára - to mohol jedine pápež. Preto sa na pápežský post dostalo mnoho nepovolaných ľudí. Ale to ešte nie je dôvod na to, aby sme odsudzovali kresťanstvo. Veď keď zabije ateista človeka, nie je to chyba ateistu, ale človeka - nech má už výhovorku akúkoľvek - napr. aj keď súvisí s ateizmom. Taktiež nesmieme preto odsudzovať kresťamstvo - aj keď to urobil kresťan - dajme tomu pod výhovorkou, že mu to nariadil Boh.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ako som si tak prezrel predchádzajúce posty, ani jeden nespadal do tvojej analýzy. My sme sa nebavili o vraždách, v ktorých by vynikali indivíduá, bavili sme sa o agresivite kresťanstva ako náboženstva, ktorá sa nedá poprieť, ani keby si to analyzoval neviem ako.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hwip:
Takže keď v minulosti odsúdili čarodejnicu, mohli za to ľudia?
Nie mohlo za to náboženstvo, ktoré toto podporovalo.
K tej Cirkvi. Cirkev je len spoločenstvom týchto ľudí takže neviem čo si chcel povedať tým porovnaním.
hwip napísal:Taktiež nesmieme preto odsudzovať kresťamstvo - aj keď to urobil kresťan - dajme tomu pod výhovorkou, že mu to nariadil Boh.
Nanešťastie za toto ale môže náboženstvo. Pretože to toho človeka "zmagorilo" aby zabíjal v mene Boha.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

ako spomínal tehla - Ježiš hovoril milujme svojich nepriateľov a nie zabíjajte svojich synov. Takže to, že za to môže Boh je blud, lebo to bolo vyššie uvedené.
*Pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé schází u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka.
a čo sa týka tvojej čarodejnice, vyď vyššie, je to ľudový zvyk a nemá to nič spoločné s náboženstvom, takže za to náboženstvo logicky nemôže a spadá to do zodpovednosti ľudskej pomstychtivosti.

Čo sa týka Cirkvi - máš pravdu - zle som sa vyjadril. Chcel som napísať, že je rozdiel medzi UČENÍM cirkvi - čiže ako vravel Ježiš - máme milovať svojich nepriateľov a pod. a medzi ľudmi v Cirkvi, ktorý sú tiež len ľudia a majú svoje chyby a často sa im nepodarí, tieto Ježišove zákony dodržiavať, keďže sú častejšie skúšaný diablom.

seth82: Asi si si ten môj post nezobral v širšom zmysle slova. Môj post vysvetľoval, že ľudia majú slobodnú vôľu, takže náboženstvo (oktem toho, ktoré priamo prikazuje zabíjať) nenesie žiadnu zodpovednosť za vraždy daných ľudí, ktorí v dané náboženstvo veria. Preto sa vlastne nedá posúdiť (podľa ľudí), či je náboženstvo agresívne alebo nie. Ak mi nájdeš v učení Cirkvi, nejakú stať, ktorá bude priamo prikazovať zabíjať, tak ti uverím, že kresťanstvo je agresívne. Ak nie, tak tu prosím vás nesplietajte bludy, že za vraždy môže kresťanstvo, keď ono učí, že zabíjanie je zlé.

*= Stať článku pochádza zo http://cs.wikipedia.org/wiki/Pálení_čarodějnic
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Wikipedia píše aj toto
Wikipedia napísal:Od neskorého stredoveku až do 18. storočia tak v Európe dochádza k silnému boju proti čarodejníctvu, ktorý prerástol do takzvaných čarodejníckych procesov. Trest za čarodejníctvo bol väčšinou smrť, trest smrti bol vykonávaný na základe miestnych pomerov, väčšinou šlo o smrť určenú kacírom (upaľovanie, kameňovanie). Najväčšie prenasledovanie čarodejníc nastalo v Európe v 17. storočí, s nástupom osvietenstva prenasledovanie čarodejníc ustalo (k poslední poprave došlo roku 1792 vo Švajčiarsku).
Takže čo sa týka mojej čarodejnice, ľudový zvyk to nie je a môže za to kresťanstvo, pretože to podporovalo.
Podľa nich bol takýto človek spojený s diablom a podobné žvásty. Neskôr sa do toho zapojila Inkvizícia a stal sa z toho ťažký zločin.
A len na základe toho lebo sa to nezhodovalo s ich ideológiou.
hwip napísal:Čo sa týka Cirkvi - máš pravdu - zle som sa vyjadril. Chcel som napísať, že je rozdiel medzi UČENÍM cirkvi - čiže ako vravel Ježiš - máme milovať svojich nepriateľov a pod. a medzi ľudmi v Cirkvi, ktorý sú tiež len ľudia a majú svoje chyby a často sa im nepodarí, tieto Ježišove zákony dodržiavať, keďže sú častejšie skúšaný diablom.
Môže za to náboženstvo, v tomto prípade kresťanstvo.

Máš zaujímavý postoj(ako väčšina veriacich). Všetko dobré čo spravili ľudia v mene kresťanstva je oslavované. Ale ak náhodou niekto spravil niečo zlé tak to zrazu nebol kresťana bol to zlý človek.
Každý kto patrí k náboženstvu je jeho členom a nie len tí, ktorí spravili niečo dobré. Všetci mali pred sebou rovnakú myšlienku, ktorá ich k tomu podnietila.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Ja absolútne netrvrdím, že kresťania sú bezhriešny. ale nič zlé nepochádza od kresťanstva, tak sa láskoavo neopakuj a nedrístaj tu také žvásty. Som ti hore napísal, že ak si to myslíš, tak mi tu daj nejakú stať, z učenia Cirkvi, ktorá hovorí: ZABÍJAJ a pod. ale ináč je to tu len nezmyslené na´tahovanie. Prosím ťa, veďme normálnu diskusiu!
P.S. kde píše, že kresťanstvo podporovalo upaľovanie čarodejníc (ja viem že jeden čas hej - vtedy bola Cirkev v rukách zlých ľudí) ale v tvojom odseku to nie je. :D
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

hwip napísal:ale nič zlé nepochádza od kresťanstva
Kresťanstvo je len výtvor ľudstva. Keď sú zlí ľudia tak je zlý aj ich výtvor.
Uff, s tým odsekom som sa sekol tu to zrovna nie je ale Wikipedia - Čarodejníctvo
Toto bol len príklad. Bolo kopu vecí, proti ktorým Cirkev bojovala aby si získala moc.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

hwip: Ja netuším, prečo si do mojich slov vplietol vraždy? Prečítaj si moje príspevky ešte raz a zistíš, že o akú agresivitu ide. Ľudia náboženstvá vytvorili svojou vôľou a svojou vôľou a svojimi spôsobmi si ich nasledujú. Vezmime si teoretický fakt - ak by ľudia nemali náboženstvo, neexistovali by náboženstvom inšpirované vojny a násilie, prípadne iný druh útlaku. Netreba preto všetko zvaľovať na ľudí, ľudia sú iba súčasťou náboženstva, ktoré ich inšpiruje/kontroluje/poháňa, nech už je to akýkoľvek spôsob s akýmikoľvek výsledkami. Práve preto je podľa mňa vyhováranie sa na ľudí mierne farizejské.

Nebudem ti hľadať v učení cirkvi stať, v ktorej sa priamo prikazuje vraždenie, pretože ja som tu nikde nič také netvrdil. Agresivita nemusí byť iba fyzické ublíženie, stačí sa pozrieť napríklad na jehovistov, ich expanzia sa taktiež dá považovať za násilnú.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: Odpoveď pre Seth82 a 94jakub

94jakub napísal: Kresťanstvo je len výtvor ľudstva. Keď sú zlí ľudia tak je zlý aj ich výtvor.
Uff, s tým odsekom som sa sekol tu to zrovna nie je ale Wikipedia - Čarodejníctvo
Toto bol len príklad. Bolo kopu vecí, proti ktorým Cirkev bojovala aby si získala moc.
som tu už písal, že sa mohla dostať do rúk zlých ľudí, keďže v takom stredoveku mala Cirkev veľkú moc. Avšak ja osobne som za to, že napr také križiacke výpravy bola zlá vec, podobne ako pálenie čarodejníc. ale to som už vyššie uviedol.

@seth82: Prosím ťa, ktorý dajme tomu misionár alebo kňaz sa ľuďom vnucuje?
  • - Kto chce napr ísť do kostola, robí to zo svojej vôle.
    - Kto chce voliť kresťanskú stranu, robí to zo svojej vôle.
    - Kto odmieta ateizmus, robí to zo svojej vôle.
    - Kto odsudzuje potraty a podobné veci, robí to zo svojej vôle. Ježiš sa nikomu nevnucuje.

Veď ak robíme to, čo som vyššie popísal, robíme to pre seba a nie pre neho. Veď je hlavne v našom záujme sa dostať do neba. (Keďže on nás miluje, chce aby sme sa dostali so neba, ale necháva to na nás - máme slobodnú vôľu)
Napísať odpoveď