Anarchia

Diskusie na politické témy...

Môže anarchia existovať?

áno
30
38%
nie
48
62%

Celkom hlasov: 78

beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Anarchia

Príspevok od používateľa beardie »

No áno, pri minifirmičkách sú tie rozdiely minimálne, ja narážam hlavne na veľké firmy.
len tak pre statisticke ucely, kolko percent firiem ma 200 a menej zamestnancov? nechce sa mi hladat, ale vacsina bude takych
To si nejak zle pochopil, prečítaj si ešte raz, čo som napísal.
nechapem na co narazas, mam pocit, ze nechces uznat, ze bez majitela firmy by sa dany patent nevymyslel (ak by to bol napriklad vyskumny ustav, tiez je tam nejaky zriadovatel, bez ktoreho by dana institucia neexistovala)
Majiteľ môže isť za pás, ale je mu hovno platné. Ako keby tam ani nebol.
preco by mu to nemalo byt platne?
Lenže ty si stále v zajatí myslenia dnešného systému a svojich ekonomických teórií.
nenazval by som to teoriami, je to overene praxou
Ak by na to zlepšenia prišla, tak by ho odovzdala aj ostatným - fungovala by solidárnosť medzi ľuďmi, nie konkurencia a akýsi zápas. Konieckoncov, to zlepšenia a akési valcovanie trhu by nemalo žiadny zmysel.
bohuzial si neuvedomujes, ze su pokazde ine podmienky, nikdy nebudu rovnake, lebo na firmu ma vplyv x veci (politicka a ekonomicka situacia statu a susedov, prirodne katastrofy, umiestnenie podniku) a kvoli tomu nikdy nebude rovnaky vystup
okrem toho, pre majitela je lepsie vyrabat viac, klesaju mu naklady, ak by to nerobil, siel by sam proti sebe, tu solidarita nefunguje, je utopia, aby firma pomahala inej firme, nikdy sa nestane, ze by to robili vsetci, iba v specifickych podmienkach (vynimky, ktore potvrdzuju pravidlo)

cely tvoj predchadzajuci post mi pride taky "zbrkly"
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

len tak pre statisticke ucely, kolko percent firiem ma 200 a menej zamestnancov? nechce sa mi hladat, ale vacsina bude takych
No však ale to je stále "vysoký" počet, ja som myslel fakt mini, že je nejaký podnikatelík s 2-3 ľuďmi.
nechapem na co narazas, mam pocit, ze nechces uznat, ze bez majitela firmy by sa dany patent nevymyslel (ak by to bol napriklad vyskumny ustav, tiez je tam nejaky zriadovatel, bez ktoreho by dana institucia neexistovala)
To som nepopieral, ja som narážal na to, že tento majiteľ/šéf je jeden, alebo sú nejakí dvaja, ale veľké firmy majú x svojich pobočiek - napr. na SK. A ten šéf na SK, ten čo vymyslel ? Ten tam je len dosadený pajác, pätolízač. Žiadny patent, žiadne systém nevymyslel.
preco by mu to nemalo byt platne?
A ako ? Čo tam sám urobí, keď tam treba stovky ľudí ? Bavíme sa tu o princípoch: takisto ako je robotník závislý od človeka, čo to vymyslí, takisto je ten človek závislí od pracovnej sily. Je to úplne recipročné. To je vidieť aj v praxi - že je uvedomelá pracovná trieda, ktorá vie o svojej dôležitosti a drží nejak pokope, tak vyvinú tlak na zamestnávateľa a presadia si svoje. Takto to proste je.
nenazval by som to teoriami, je to overene praxou
Že je niečo teória, tak to neznamená, že to nemôže byť v praxi. Aj evolučná teória je teória a je v praxi.

Ja som to myslel tak, že stále rozmýšľaš v rovine ekonomických teórií, ktoré sú zasadené do kapitalistického systému. Tieto teórie by nemali úplne zmysel ani za minulého režimu a nedajú sa aplikovať ani do anarchistickej vízie spoločnosti. To sa jednoducho nedá. Určite nie ako celky.
bohuzial si neuvedomujes, ze su pokazde ine podmienky, nikdy nebudu rovnake, lebo na firmu ma vplyv x veci (politicka a ekonomicka situacia statu a susedov, prirodne katastrofy, umiestnenie podniku) a kvoli tomu nikdy nebude rovnaky vystup
Však to je jasné, ale tak čo by to zmenilo na veci ? Že v hentej firme by vyrobili 1000 vecí a v hentej 800 ?

Čo sa týka solidarity, to by bol základ.

"In Spain, during almost three years, despite a civil war that took a million lives, despite the opposition of the political parties . . . this idea of libertarian communism was put into effect. Very quickly more than 60% of the land was collectively cultivated by the peasants themselves, without landlords, without bosses, and without instituting capitalist competition to spur production. In almost all the industries, factories, mills, workshops, transportation services, public services, and utilities, the rank and file workers, their revolutionary committees, and their syndicates reorganised and administered production, distribution, and public services without capitalists, high-salaried managers, or the authority of the state.
beardie
Redeemer
Redeemer

To som nepopieral, ja som narážal na to, že tento majiteľ/šéf je jeden, alebo sú nejakí dvaja, ale veľké firmy majú x svojich pobočiek - napr. na SK. A ten šéf na SK, ten čo vymyslel ? Ten tam je len dosadený pajác, pätolízač. Žiadny patent, žiadne systém nevymyslel.
rozumiem, co tym chces povedat, ale nechapes tomu spravne, aj vdaka tomu dosadenemu SK sefovi bolo mozne vytvorit na Slovensku pobocku zahranicnej firmy, ktora dava pracu, ak by nemali doveru v toho sefa, daju tam ineho, ak by ziadneho nenasli, bol by tam nejaky nemecky, ak by nebol ani ten, nemal by kto ludi riadit a firmu by tu neotvorili :) (teda za predpokladu, ze uz si uznal, ze firma sefa musi mat :) )
Takto to proste je.
ano, s tym suhlasim, ale mne islo o nieco ine, ten sef moze ist pracovat za pas, lebo je to jednoducha praca lahka na naucenie, ten pracovnik za pasom ale nemoze sefa/manazera/veduceho okamzite nahradit (zanedbame skolenie sefa, keby siel za pas)
Ja som to myslel tak, že stále rozmýšľaš v rovine ekonomických teórií, ktoré sú zasadené do kapitalistického systému. Tieto teórie by nemali úplne zmysel ani za minulého režimu a nedajú sa aplikovať ani do anarchistickej vízie spoločnosti. To sa jednoducho nedá. Určite nie ako celky.
postupne sa od kazdeho rezimu prechadza na nejaku formu kapitalizmu, takze to sedi
Však to je jasné, ale tak čo by to zmenilo na veci ? Že v hentej firme by vyrobili 1000 vecí a v hentej 800 ?
no ved to je to najdolezitejsie :)
vyssia vyroba vyzaduje nizsie priemerne variabilne naklady => firma co viac zaraba ma vyssi zisk => vyssi zisk napriklad rozdeli medzi zamestnancov => zamestnanci zarabaju viac ako v inych firmach => je dopyt po vyssom plate => druha firma musi danych ludi zaplatit, lebo inak by nemal kto pracovat => ubera si zo ziskov => prerastie to do toho, ze firma bude v strate => firma casom krachne

len kvoli tomu, ze ina firma vyrobila o par kusov identickych vyrobkov viac :)
dokonala konkurencia je skratka blbost :)

ohladom tej obcianskej vojny v SPA, nie "navzdory", ale prave "kvoli" nej to bolo mozne spravit, ludia "bojovali" za vyssi ciel, sami vieme ako to dopadlo
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

hughito napísal:Túto tému sme raz riešili pri "pitke." Tiež jeden kamoš argumentoval tým, že predsa šéf všetko vytvorí, zariadi, tak prečo by nemal mať viac. Máme tu tri roviny problému: Prvá. Ak aj má mať viac, tak kto určí o koľko ? To, koľko na tebe zarobí za x rokov, napr. za 10, podľa mňa ďaleko prekračuje únosnú hranicu.
Nakolko tie hodnoty vytvoril tak je najviac informovany o tom kolko ho to stalo (casu, penazi a namahy). Preto urcuje kolko z prace jeho robosa ide na jeho ucet.
hughito napísal:Rovina druhá: zavádzame tu krásnu ideu o akýchsi šéfov, čo všetko vytvoria a naplánujú. Ok, ale koľko je týchto mozgov/ľudí ? To sú napr. 2 ľudia a všetky tie nemecké firmy na SK napr., to už sú len pobočky a šéfovia tam sú len dosadení ľudia, po nejakých známostiach.. Ako sa ten daný šéf pričinil o "patent" ? Nijako. A takisto berie úplne kvantum peňazí.
Fajn, takze sa ma vytvorit fabrika kde maju robosi v ramci solidarity makat na svojich sefov v nemecku? Self-management je pekna vec ale v ramci outsource-ingu si ho predstavit neviem. Pokojne mi mozes napisat ako si predstavujes nadnarodnu spolocnost bez hierarchickeho managementu. Ludia dosadeni na outsourcovanom pracovisku maju byt schopny riadit podnik a zabezpecit odbyt ich produktov v krajine kde su outsourceovany (toto neplati vzdy). Taktiez maju poznat legislativu danej krajiny a vediet ju zosuladit s ocakavaniami nadriadenych a firemnou politikou.
hughito napísal:Tretia rovina, ktorá je z môjho pohľadu najzásadnejšia: áno, je mozog, čo to vytvorí, vymyslí, naplánuje. To je však stále len teória, nie prax. Aby sa z toho stala prax, musí prísť robotník, ktorý začne tú práci pretavovať do reality. Čiže takisto, ako ten robotník je závislý na mozgu, tak mozog je závislý na "prachoobyčajnom" robotníkovi. Áno, teraz napíšeš, že mozog si vyberie z davu tých, ktorí to takto neberú a proste, vždy má viac šancí. V dnešnej spoločnosti to tak funguje. Máš problém ? Neľúbi sa ti ? Ok, za dverami stojí 10 ďalších, vypadni. Ja však stále hovorím v rovine nejakej ideálnejšej predstavy, že by boli robotníci ako trieda viac uvedomelejší, držali spolu a tým dokázali tlačiť na mozog. Potom by prišiel úspech.
Vzajomna zavislost neplati vzdy ale povedzme si ze vacsinou ano. To vsak neznamena, ze mozog je bez robosa strateny. Kdezto robos bez mozgu ano. Neviem co mas na mysli tym uspechom. Vyrovnanejsie platy? Rovny plat pre mozog aj robosa je hlupost sama o sebe, podrobnejsie to rozpisem v inej casti tohto prispevku.

Tu by som ti chcel ale polozit par otazok:
1. Na vybudovanie fabriky je potrebny kapital - ten bud mozog ma alebo ho zozenie. V pripade neuspesneho scenara (konkurencia ponukne vyrobok/sluzbu za podmienok, prirodna alebo umela katastrofa atd.) kto strati viac? Robos ktory pride o pracu alebo mozog ktory pride o pracu, prostredie a vybavenie? Ak bol podnikatelsky plan financovany uverom, kto ho bude splacat do konca zivota (kedze pri vyhlasenom bankrote sa ti dlhy neodpustia a nieco musis splacat aj tak)?
2. Aka by bola motivacia tvorit nove podniky? Existuje na svete anarchisticky podnik ktory bol ako anarchisticky vytvoreny? Lebo co si postol ako priklad boli len same "prebrate" podniky. A je dost blbe presadzovat anarchiu ak by nebola schopna existovat bez kapitalistickeho zakladu.
hughito napísal:Už som sa k tomu vyjadroval a najdôležitejšie je to, že by nestál na prvom mieste nejaký zisk. Na prvom mieste by stál princíp udržateľnej hranice výroby/spotreby, ktorý postačuje na slušný život a tým pádom to znamená aj to, že máš čas na svoje záujmy, prípadne rodinu a ďalšie náležitosti.
Aj k tomu som sa ti uz vyjadroval: pokial kapitalisticky sef nevytvori zamestnancovi take podmienky aby sa mohol uspesne realizovat aj vo svojom osobnom zivote, sotva moze ocakavat od neho optimalny vykon. Teda tato myslienka nie je v kontraste s kapitalizmom. V praxi sa to vola firemne vyhody. Su to veci ktore firmy robia dobrovolne nad ramec zakona (teda idu dalej ako si podla teba "uvedomela robotnicka trieda" vybojovala - paradoxne, vobec to nejde proti kapitalizmu).
hughito napísal:Áno, prakticky sa jedná o Proudhonov mutualizmus (jedna z anarchistických teórií). Citujem: Základným tvrdením mutualizmu je, že pri predaji práce alebo jej výsledku má pracujúci dostať peniaze, úžitkové predmety alebo služby, ktoré presne zodpovedajú „množstvu práce potrebnej k výrobe výsledku práce toho istého úžitku“.
Tu sa dostavame k bodu o spravnej nerovnosti platov. Dobry sef (manazer) by mal svoju firmu (oddelenie) viest tak aby bola praca efektivna. A s vyssou poziciou rozhodnutia viac ovplyvnuju efektivitu. Tym padom viac vplyvaju na jednotkove naklady na produkt -> usetria firme viac prostriedkov nez je akykolvek robotnik kedykolvek schopny spravit.
Priklad z mojho zivota: Cca pred rokom som vyvijal jednej firme soft (taka bokovecka). Staval som na zakladoch ktore pre mna postavil niekto iny. V istom mieste bol ale soft nedostatocne vykonny. Co mohla firma kompenzovat nakupom vykonnejsieho hardweru co by sa odrazilo vo vyslednom produkte (jeho cene). Ja som sa ale v ramci svojich uloh zameral aj na tuto cast kodu (ktoru som nepisal ale pouzival) a po par hodinach studia a skusania som danu cast kodu prepisal a cas ktory predtym dana cast programu potrebovala klesol na cca 20% s povodneho - teda asi 5 nasobny narast vykonu. Teda produkt mohol bezat na lacnom HW, ovplyvnil som teda jeho jednotkove naklady vo velkej miere. Ziaden mechanik instalujuci a konfigurujuci vysledny produkt(v tomto pripade by predstavoval robosa) by takejto optimalizacie nebol schopny. Vyssia miera rozhodovania znamena vyssiu moznost optimalizovat, vyssiu zodpovednost a teda aj vyssiu moznost poslat firmu rychlo do sraciek (pri neuvazenych rozhodnutiach). A pre toto ma vyssia pozicia vyssi plat. Nevidim dovod preco by to tak nemalo byt.
hughito napísal:Áno, to je samozrejmé. Myslím, že anarchisti to skôr berú v tom širšom zmysle, že existuje celý aparát, vrátane akýchsi predákov, majstrov, atď. Následná deľba práce ti pripúta aj tvoj status, v ktorom si uväznený.
A zase predaci a majstri - majster (v dielni) by mal byt schopny pracu odviest lepsie ako ktorykolvek jeho podriadeny. A preto aj lepsi plat. Resp. vzdy by malo platit, ze nie som schopny vykonavat poziciu mojho nadriadeneho lepsie ako on. Ak to dokazem mam zaujat jeho miesto.
hughito napísal:Áno, efektivita - toto slovo sa používa v rámci vyššieho zisku. Ale to je to, o čom hovorím.
Ano o zisku ale nie celkom tak ako si to predstavujes ty. Uz som ti to pisal - ak chcem optimalny vykon od svojich zamestnancov musia mat dostatok prostriedkov pre svoj osobny zivot. Teda ista pohoda k efektivite patri. A potom ten druhy a dolezitejsi pristup: riadit tak aby na urcene mnozstvo prace bolo vynalozene co najmenej prostriedkov. Priklad mas aj vyssie - program ktory robil presne to iste ale v mojom prevedeni bol 5x rychlejsi. Ak maju robosi makat na niecom a mozu na tom makat tyzden s dobrym managementom alebo 3 ak sa riadia sami tak im to velmi na pohode neprida. Tu sa ale treba oslobodit od dogmy ze na istom vysledku sa musi odviest to iste mnozstvo prace. A prave tam je sila managementu.
hughito napísal:Myslím, že k tomuto som sa sčasti vyjadril aj skôr, proste, je na to viacero pohľadov, je to zložité, ale všetko je riešiteľné.
Prepac ale nevsimol som si kde si sa vyjadril k tomu ze ludia nechapu praci svojho nadriadeneho (alebo ako si to ty nazval "rozdavac prace" ). Ty by si sefov zrusil a o vyssom plate cloveka ktoreho praci vacsina nerozumie by si nechal hlasovat.
hughito napísal:A ešte jedna vec: vyzerá to tak, že takáto spoločnosť by so všetkým tým svojím ľudským prístupom bola neefektívna a málo "zarábala," resp. produkovala.
Produkovala by podla mna dostatok produktov potrebnych k zakladnemu zivotu. A technologicky vyvoj by sa takmer zastavil. Kazdu hospodarsku krizu vyriesil az pokrok (dopyt a ponuka novych statkov ktore pred krizou neexistovali/neexistovali v danej podobe). A je smutne ze technoligicky pokrok je najrychlejsi v case vojny - teda v case ked je dopad konkurencie najvacsi.
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie:
rozumiem, co tym chces povedat, ale nechapes tomu spravne, aj vdaka tomu dosadenemu SK sefovi bolo mozne vytvorit na Slovensku pobocku zahranicnej firmy, ktora dava pracu, ak by nemali doveru v toho sefa, daju tam ineho, ak by ziadneho nenasli, bol by tam nejaky nemecky, ak by nebol ani ten, nemal by kto ludi riadit a firmu by tu neotvorili :) (teda za predpokladu, ze uz si uznal, ze firma sefa musi mat
Ja som tým narážal hlavne na to nespravodlivo vysoké ohodnotenie.
ano, s tym suhlasim, ale mne islo o nieco ine, ten sef moze ist pracovat za pas, lebo je to jednoducha praca lahka na naucenie, ten pracovnik za pasom ale nemoze sefa/manazera/veduceho okamzite nahradit (zanedbame skolenie sefa, keby siel za pas)
No však áno, ale tento benefit mu je nanič.
postupne sa od kazdeho rezimu prechadza na nejaku formu kapitalizmu, takze to sedi
Hm, to je len tvoja ničím nepodložený hypotéza.
no ved to je to najdolezitejsie :)
vyssia vyroba vyzaduje nizsie priemerne variabilne naklady => firma co viac zaraba ma vyssi zisk => vyssi zisk napriklad rozdeli medzi zamestnancov => zamestnanci zarabaju viac ako v inych firmach => je dopyt po vyssom plate => druha firma musi danych ludi zaplatit, lebo inak by nemal kto pracovat => ubera si zo ziskov => prerastie to do toho, ze firma bude v strate => firma casom krachne
Heh, zase to rozmýšľanie v rovine kapitalistickej spoločnosti a rozmýšľania. Ty proste opisuješ to, ako to funguje dnes.
ohladom tej obcianskej vojny v SPA, nie "navzdory", ale prave "kvoli" nej to bolo mozne spravit, ludia "bojovali" za vyssi ciel, sami vieme ako to dopadlo
To sa takto určite nedá zhodnotiť, anarchistické hnutie v Španielsku bolo silné už pred vojnou. Vojna tomu dodala istý impulz, ale práve naopak, vďaka nej a hlavne vďaka x iným príčinám bolo toto hnutie porazené. Odporúčam Hold Katalánsku od Orwella, kde to autor pekne opisuje.

javatar:
Fajn, takze sa ma vytvorit fabrika kde maju robosi v ramci solidarity makat na svojich sefov v nemecku? Self-management je pekna vec ale v ramci outsource-ingu si ho predstavit neviem. Pokojne mi mozes napisat ako si predstavujes nadnarodnu spolocnost bez hierarchickeho managementu. Ludia dosadeni na outsourcovanom pracovisku maju byt schopny riadit podnik a zabezpecit odbyt ich produktov v krajine kde su outsourceovany (toto neplati vzdy). Taktiez maju poznat legislativu danej krajiny a vediet ju zosuladit s ocakavaniami nadriadenych a firemnou politikou.
Heh, nie. No opäť sme pri tom probléme - natesňať anarchistické princípy do dnešnej spoločnosti je nemožné. Vidíš, ty rozmýšľaš už v rovine štátu, nejakých Nemcov - štát by nebol, boli by menšie celky, komúny, čiže tieto dnešné nadnárodné spoločnosti by prakticky neexistovali.
Nakolko tie hodnoty vytvoril tak je najviac informovany o tom kolko ho to stalo (casu, penazi a namahy). Preto urcuje kolko z prace jeho robosa ide na jeho ucet.
No keby mal viac on - ale viac má x tisíc ľudí, rôzny byrokratický aparát, ktorý v podstate ani nie je potrebný. Ja to vidím aj v praxi - moja teta je majster v hale, kde je cca 200 ľudí, neviem presne. V podstate sama zvláda organizovať celú túto časť haly, riešiť prípadne problémy atď. Lenže nad ňou je ešte v nejakom rebríčku asi 10 ľudí. Pričom na chode tej výroby vôbec nie sú potrební. Tak to bolo aj v tom Zenone, čo bola fabrika, ktorá zamestnáva okolo 500-600 ľudí. Celý aparát je fuč, ale funguje sa ďalej. Som presvedčený, že by tak fungovala aj tá, kde som robil.
1. Na vybudovanie fabriky je potrebny kapital - ten bud mozog ma alebo ho zozenie. V pripade neuspesneho scenara (konkurencia ponukne vyrobok/sluzbu za podmienok, prirodna alebo umela katastrofa atd.) kto strati viac? Robos ktory pride o pracu alebo mozog ktory pride o pracu, prostredie a vybavenie? Ak bol podnikatelsky plan financovany uverom, kto ho bude splacat do konca zivota (kedze pri vyhlasenom bankrote sa ti dlhy neodpustia a nieco musis splacat aj tak)?
No áno, takto to funguje dnes.
2. Aka by bola motivacia tvorit nove podniky? Existuje na svete anarchisticky podnik ktory bol ako anarchisticky vytvoreny? Lebo co si postol ako priklad boli len same "prebrate" podniky. A je dost blbe presadzovat anarchiu ak by nebola schopna existovat bez kapitalistickeho zakladu.
V Španielsku v 1936 sa určite niečo aj vybudovalo, ale v podstate ide určite vo väčšine o prebranie už niečoho, čo stojí. Neviem, čo si predstavuješ pod tým kapitalistickým základom. Myslíš počiatočný kapitál ? Alebo čo ?
Aj k tomu som sa ti uz vyjadroval: pokial kapitalisticky sef nevytvori zamestnancovi take podmienky aby sa mohol uspesne realizovat aj vo svojom osobnom zivote, sotva moze ocakavat od neho optimalny vykon. Teda tato myslienka nie je v kontraste s kapitalizmom. V praxi sa to vola firemne vyhody. Su to veci ktore firmy robia dobrovolne nad ramec zakona (teda idu dalej ako si podla teba "uvedomela robotnicka trieda" vybojovala - paradoxne, vobec to nejde proti kapitalizmu).
Ale žiaľ, to čo píšeš, je v kontraste v realitou. Koľko % ľudí je spokojných s prácou, s platom, proste so všetkým, čo sa práce týka ? Možno žijem niekde inde ako ty, ale dosť často počujem, resp. stretnem človeka, ktorý je vyslovene spokojný, až nadšený prácou. Ak to tak aj je, tak väčšinou robí to, čo ho baví - napr. čo študoval - ale ani to nie je záruka.

K tej nerovnosti platov a jej správnosti - celkovo je k tejto otázke sa ťažko vyjadriť, keďže anarchizmus nie je jednoliaty a zástanca každého smeru by povedal zrejme niečo iné. Niečo iné anarchokomunista, niečo iné proudhonský mutualista, niečo iné anarchosyndikalista. Každopádne je pre anarchizmus neprípustná myšlienka, že by mal niekto viac z dôvodu svojej pozície, či dôležitosti. Lebo tento princíp by sa dal aplikovať potom všade, napr. pri hlasovaní. Niekto by mohol povedať - ja som vzdelaný, mám prax v politických záležitostiach, budem mať viac hlasov ako ty, obyčajný roľník.

Čiže, buď musí platiť zásada rovného platu, alebo zásada - každému podľa jeho práce, ktorú vykoná, alebo v anarchokomunizme sa s peniazmi vôbec neráta a človek dostáva to, čo potrebuje.
Produkovala by podla mna dostatok produktov potrebnych k zakladnemu zivotu. A technologicky vyvoj by sa takmer zastavil. Kazdu hospodarsku krizu vyriesil az pokrok (dopyt a ponuka novych statkov ktore pred krizou neexistovali/neexistovali v danej podobe). A je smutne ze technoligicky pokrok je najrychlejsi v case vojny - teda v case ked je dopad konkurencie najvacsi.
V podstate áno, lebo to je rozumné a ukazuje sa to aj dnes. Dnes sa ženieme dopredu a nestíha to Zem, ak sa nespamätáme, budeme kruto platiť - viď GO spôsobené týmto, teda mantrami o raste, zisku, efektivite - čisto kapitalistické pojmy a zmýšľanie, ktoré neberie ohľad na človeka či prírodu.

Ďalej - hospodárska kríza ? To, čo takto používame dnes sa nedá aplikovať na anarchistickú spoločnosť, lebo v takejto forme, ako prebieha kríza dnes - to je čisto spojené s kapitalizmom ako systémom. V socializme takéto krízy neboli a v anarchistickej spoločnosti nevieme čo by bolo - na to nemáme dostatočne dlhú prax, ale určite nie kríza dnešného kapitalistického typu.

____

Ešte k tej práci a jej pôvodu viď príloha.
Prílohy
IMG.jpg
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Heh, nie. No opäť sme pri tom probléme - natesňať anarchistické princípy do dnešnej spoločnosti je nemožné. Vidíš, ty rozmýšľaš už v rovine štátu, nejakých Nemcov - štát by nebol, boli by menšie celky, komúny, čiže tieto dnešné nadnárodné spoločnosti by prakticky neexistovali.
Presne ocakavana odpoved. A kedze si mi nahral - co teda s prinosom nadnarodnych spolocnosti na poli vyskumu? Vymazal by si aj ten. Nikto by nedal dohromady team ako nadnarodne spolocnosti. Ale ano - usetril by si mnozstvo pracovnej sily.
hughito napísal:No keby mal viac on - ale viac má x tisíc ľudí, rôzny byrokratický aparát, ktorý v podstate ani nie je potrebný.
V tomto konkretnom pripade nema. Suhlasim ze vo vela pripadoch nie je byrokraticky aparat potrebny v takej miere ako je aplikovany.Vid nizsie.
hughito napísal:Ja to vidím aj v praxi - moja teta je majster v hale, kde je cca 200 ľudí, neviem presne. V podstate sama zvláda organizovať celú túto časť haly, riešiť prípadne problémy atď. Lenže nad ňou je ešte v nejakom rebríčku asi 10 ľudí.
Fajn - a zvladala by teta organizovat halu a popri tom organizovat import, export, sledovat dopyt a nedajboze este synchronizovat pracu viac vyrobnych hal? Opat uvazujes len v malych mierkach.
hughito napísal:Pričom na chode tej výroby vôbec nie sú potrební.
Nepriama ucast na vyrobe vyrobku neznamena ziadnu ucast na vyrobe vyrobku. Sluzby detto.
hughito napísal:Tak to bolo aj v tom Zenone, čo bola fabrika, ktorá zamestnáva okolo 500-600 ľudí. Celý aparát je fuč, ale funguje sa ďalej. Som presvedčený, že by tak fungovala aj tá, kde som robil.
Aparat nie je fuc, len sa pretransofrmoval, zfektivnil a stoji daleko menej. Co sa vo vela podmienkach da urobit. A vo vela nie.
hughito napísal:No áno, takto to funguje dnes.
A v anarchistickej spolocnosti by to fungovalo ako? Ak by si chcel nieco vybudovat tak by si na to dostal prostriedky bez rizika? Nechcem si predstavit to plytvanie zdrojmi ktore by nastalo...
hughito napísal:V Španielsku v 1936 sa určite niečo aj vybudovalo, ale v podstate ide určite vo väčšine o prebranie už niečoho, čo stojí.
Chcelo by to konkretnejsi priklad. To ze sa urcite aj nieco vybudovalo mi nestaci.
hughito napísal:Neviem, čo si predstavuješ pod tým kapitalistickým základom. Myslíš počiatočný kapitál ? Alebo čo ?
No podla momentalnych informacii ktore mam od teba to vyzera takto: Kapitalista vymysli, vybuduje, da zaklad zauci, anarchista preberie, spravuje(aj ked v pripade Zenonu pravdepodobne efektivnejsie) a uziva. Neodpovedal si na otazku motivacie. Co motivuje anarchistu aby vytvoril novy podnik?
hughito napísal:Ale žiaľ, to čo píšeš, je v kontraste v realitou. Koľko % ľudí je spokojných s prácou, s platom, proste so všetkým, čo sa práce týka ? Možno žijem niekde inde ako ty, ale dosť často počujem, resp. stretnem človeka, ktorý je vyslovene spokojný, až nadšený prácou. Ak to tak aj je, tak väčšinou robí to, čo ho baví - napr. čo študoval - ale ani to nie je záruka.
A ja som sa zase nestretol s clovekom ktory by sa stazoval ze musi makat od rana do vecera , nemal povolenu ani fajcpauzu a podobne. Dnes uz nie - to je vidiet tak chudobnych krajinach a komunistickej cine. To by vsak anarchia samotna nevyriesila (vid priklad Somalsko kde nie je funkcna vlada uz vyse 10 rokov). Dlhodobo udrzatelne to tak nie je takze pomale zlepsenia nastane aj tam. Navyse ziadna fabrika nevyraba viac nez je dopyt. Lebo za vyrobeny vyrobok naklady bude mat ale viac vyrobeneho neznamena automaticky vacsi zisk.
hughito napísal:K tej nerovnosti platov a jej správnosti - celkovo je k tejto otázke sa ťažko vyjadriť, keďže anarchizmus nie je jednoliaty a zástanca každého smeru by povedal zrejme niečo iné. Niečo iné anarchokomunista, niečo iné proudhonský mutualista, niečo iné anarchosyndikalista.
Celkom by ma zaujmalo ktory smer ti je najblizsi a preco.
hughito napísal:Každopádne je pre anarchizmus neprípustná myšlienka, že by mal niekto viac z dôvodu svojej pozície, či dôležitosti.
Pozicia samotna by mala vyjadrovat dolezitost. A niekto by nemal mat viac z dovodu dolezitosti? Takze dolezitejsie nema byt ohodnotene viac? Unika ti dolezitost tych dolezitych...
hughito napísal: Lebo tento princíp by sa dal aplikovať potom všade, napr. pri hlasovaní. Niekto by mohol povedať - ja som vzdelaný, mám prax v politických záležitostiach, budem mať viac hlasov ako ty, obyčajný roľník.
Bolo by to istym sposobom riesenie zakladnej chyby demokratickeho principu (vacsina vacsinou nema pravdu). Nechavat o vsetkom (alebo vacsinou) hlasovat plebs je blbost. Rozhodovat maju predovsetkym znali. Anarchia aj demokracia sa zakladaju na rovnosti ludi. Ale ludia su si rovni tak z globalneho hladiska, z hladiska lokalnych kriterii daneho problemu si ludia rovni nie su. Tam princip demokratickeho hlasovania jednoducho zlyhava.
hughito napísal:Čiže, buď musí platiť zásada rovného platu,
co je nespravodlive a demotivujuce pracovat viac ako priemer.
hughito napísal:alebo zásada - každému podľa jeho práce, ktorú vykoná
cize teoreticky kapitalizmus
hughito napísal: alebo v anarchokomunizme sa s peniazmi vôbec neráta a človek dostáva to, čo potrebuje.
co je sice pekne ale v tomto zneni podporuje flakacov.
hughito napísal:V podstate áno, lebo to je rozumné a ukazuje sa to aj dnes. Dnes sa ženieme dopredu a nestíha to Zem, ak sa nespamätáme, budeme kruto platiť - viď GO spôsobené týmto, teda mantrami o raste, zisku, efektivite - čisto kapitalistické pojmy a zmýšľanie, ktoré neberie ohľad na človeka či prírodu.
To nie je kapitalizmom ale hedonizmom. Kapitalizmus kaze spravat sa tak aby to bolo dlhodobo udrzatelne. Hedonizmus kaze hodit buduce problemy na krk buducim generaciam.
hughito napísal:Ďalej - hospodárska kríza ? To, čo takto používame dnes sa nedá aplikovať na anarchistickú spoločnosť, lebo v takejto forme, ako prebieha kríza dnes - to je čisto spojené s kapitalizmom ako systémom.
Kriza je ekonomicka nie kapitalisticka. Krizu sposobilo najma nekapitalisticke spravanie sa americkych bank. Proste plytvali financiami. Poziciavali ludom co to nemali sancu splatit. A to je prudo proti kapitalizmu.
hughito napísal:V socializme takéto krízy neboli a v anarchistickej spoločnosti nevieme čo by bolo - na to nemáme dostatočne dlhú prax, ale určite nie kríza dnešného kapitalistického typu.
V socializme toho bolo krizoveho vela len sa tvarilo ze je vsetkeho dost (vid tie krasne dlhe rady na fotkach).
hughito napísal:Ešte k tej práci a jej pôvodu viď príloha.
Zase tu niekto robi zo zamesnavatela a statu nepracujucich. Na zvysok uz nemam sil. Prajem dobru noc.
beardie
Redeemer
Redeemer

No však áno, ale tento benefit mu je nanič.
to nie je benefit, to su roky studia, skusenosti
Hm, to je len tvoja ničím nepodložený hypotéza.
ja ti nevim Karle..., staci sa pozret na zapadnu Europu, ktora sa z feudalizmu prepracovala do kapitalizmu, tak isto Japonsko, ZSSR sa zo socializmu prepracovalo do kapitalistickeho Ruska, podobne Cina je ista forma kapitalizmu s vladnucou triedou, nieco podobne bude aj so Severnou Koreou
Heh, zase to rozmýšľanie v rovine kapitalistickej spoločnosti a rozmýšľania. Ty proste opisuješ to, ako to funguje dnes.
kludne navrhni nieco konkretne a ak to bude lepsie, bud si isty, ze Nobelova cena za ekonomiu ta neminie

pre zaciatok, skus teda z daneho retazca vyhodit to, co sa ti nepaci, mozno sa nam to podari zoptimalizovat
budeme kruto platiť - viď GO spôsobené týmto
to by bolo na inu debatu... :)
Ďalej - hospodárska kríza ? To, čo takto používame dnes sa nedá aplikovať na anarchistickú spoločnosť, lebo v takejto forme, ako prebieha kríza dnes - to je čisto spojené s kapitalizmom ako systémom.
vobec nie, terajsia kriza je sposobena nekapitalistickym riadenim, poziaciavanie tym, ktori nemaju sancu splatit alebo 'kapitalizacia ziskov a socializacia strat', to sa na kapitalizmus naozaj nepodoba :)
V socializme takéto krízy neboli
vtedy bol celkovo nedostatok tovaru a aj na ten sa stali rady, so sucasnostou sa to porovnat neda

otazka na zaver: ak by mali vsetci rovnaky plat, co by ludi motivovalo, aby robili viac? akonahle by sme sa dostali do takeho stavu, pokrok by sa okamzite zastavil
hughito
Redeemer
Redeemer

javatar:
Presne ocakavana odpoved. A kedze si mi nahral - co teda s prinosom nadnarodnych spolocnosti na poli vyskumu? Vymazal by si aj ten. Nikto by nedal dohromady team ako nadnarodne spolocnosti. Ale ano - usetril by si mnozstvo pracovnej sily.
Neviem prečo by nemohli fungovať vedecké tímy na nadnárodnej úrovni.

Anarchizmus je internacionálny, to, že jeho priame fungovanie je založené na menších komúnach je iná vec.
V tomto konkretnom pripade nema. Suhlasim ze vo vela pripadoch nie je byrokraticky aparat potrebny v takej miere ako je aplikovany.Vid nizsie.
No vo veľa nie je a ty tvrdíš, že vo veľa je. Neviem no, to je už na inú debatu - a konkrétnu. Ja si myslím, že antiautoritatívne princípy sa dajú aplikovať temer všade (výnimky som uviedol, napr. ten doktorský tím špecialistov).
Fajn - a zvladala by teta organizovat halu a popri tom organizovat import, export, sledovat dopyt a nedajboze este synchronizovat pracu viac vyrobnych hal? Opat uvazujes len v malych mierkach.
Samozrejme, že nie. To môžu robiť iní ľudia bez toho, aby mali štatút vyššej "hodnosti."
Nepriama ucast na vyrobe vyrobku neznamena ziadnu ucast na vyrobe vyrobku. Sluzby detto.
Pravdupovediac neviem čo presne robia tí ľudia v ten danej fabrike. Vychádzam skôr z tej Argentíny, že odtiaľ odišla všetka vrchnosť a fabrika funguje ďalej.
Aparat nie je fuc, len sa pretransofrmoval, zfektivnil a stoji daleko menej. Co sa vo vela podmienkach da urobit. A vo vela nie.
Ak to nazveš takto :) . Podľa mňa je to dosť zásadná zmena.
A v anarchistickej spolocnosti by to fungovalo ako? Ak by si chcel nieco vybudovat tak by si na to dostal prostriedky bez rizika? Nechcem si predstavit to plytvanie zdrojmi ktore by nastalo...
Opäť sme pri tom - dostal podmienky. My to tu chápeme tak, že ak chce niekto začať niečo robiť (väčšinou jednotlivec alebo úzka skupina), tak si musí zobrať úver, resp. niesť nejaký diel rizika na tom, že jeho projekt možno nevyjde (a ak nevyjde, tak prečo nevyjde ?). Neviem ti úplne presne odpovedať, ako by tento proces prebehol v nejakej anarchistickej spoločnosti. Každopádne tie aspekty a riziká by boli iné ako dnes - to si myslím.
Chcelo by to konkretnejsi priklad. To ze sa urcite aj nieco vybudovalo mi nestaci.
Veľmi veľa informácii o tom, ako tieto veci fungovali v Španielsku je tu.

http://anarchism.pageabode.com/afaq/secI8.html#seci83
No podla momentalnych informacii ktore mam od teba to vyzera takto: Kapitalista vymysli, vybuduje, da zaklad zauci, anarchista preberie, spravuje(aj ked v pripade Zenonu pravdepodobne efektivnejsie) a uziva. Neodpovedal si na otazku motivacie. Co motivuje anarchistu aby vytvoril novy podnik?
Potreba spoločnosti ? :) A anarchista by nikdy nefungoval ako jedinec - kapitalista. Bol by to od začiatku kolektívny počin, preto aj tie otázky rizika, ktoré si nastoľoval skôr, by mali úplne inú dimenziu.
A ja som sa zase nestretol s clovekom ktory by sa stazoval ze musi makat od rana do vecera , nemal povolenu ani fajcpauzu a podobne. Dnes uz nie - to je vidiet tak chudobnych krajinach a komunistickej cine. To by vsak anarchia samotna nevyriesila (vid priklad Somalsko kde nie je funkcna vlada uz vyse 10 rokov). Dlhodobo udrzatelne to tak nie je takze pomale zlepsenia nastane aj tam. Navyse ziadna fabrika nevyraba viac nez je dopyt. Lebo za vyrobeny vyrobok naklady bude mat ale viac vyrobeneho neznamena automaticky vacsi zisk.
U nás sa tieto prakticky už moc nepraktizujú, ale vo veľa krajinách ešte áno. To však nijako nevylučuje to, že ľudia nie sú moc spokojní.

http://dnes.atlas.sk/ekonomika/podnikan ... -chce-inu-

http://www.sme.sk/c/2230532/europania-n ... nanim.html
Celkom by ma zaujmalo ktory smer ti je najblizsi a preco.
Nie som ešte vyhranený - na to toho viem veľmi málo a som ešte veľmi hlúpy. :)
Pozicia samotna by mala vyjadrovat dolezitost. A niekto by nemal mat viac z dovodu dolezitosti? Takze dolezitejsie nema byt ohodnotene viac? Unika ti dolezitost tych dolezitych...
Anarchizmus je zásadne proti autorite, uznáva len autoritu dočasnú, ale ako celok je nejaká dôležitosť dôležitých pre anarchistov dogma, ktorá samozrejme vyhovuje tým "dôležitým."
Bolo by to istym sposobom riesenie zakladnej chyby demokratickeho principu (vacsina vacsinou nema pravdu). Nechavat o vsetkom (alebo vacsinou) hlasovat plebs je blbost. Rozhodovat maju predovsetkym znali. Anarchia aj demokracia sa zakladaju na rovnosti ludi. Ale ludia su si rovni tak z globalneho hladiska, z hladiska lokalnych kriterii daneho problemu si ludia rovni nie su. Tam princip demokratickeho hlasovania jednoducho zlyhava.
Ja týmto poučkám neverím, dnes (a prakticky vždy v minulosti) rozhodujú "znalci" a ide všetko do sračiek, takže toto tvrdenie vyznieva úplne na smiech.
co je nespravodlive a demotivujuce pracovat viac ako priemer.
Teoreticky áno, ale zaujímavé, že to v tých fabrikách funguje. Aj tam by sa mohli nájsť teoreticky snaživci, ktorí by chceli robiť viac a tým pádom aj viac zarábať. Akosi sa to nedeje, škoda, že nie k tomu jednoducho viac informácií a podrobných.
cize teoreticky kapitalizmus
To vôbec nie je kapitalizmus.
co je sice pekne ale v tomto zneni podporuje flakacov.
To je samo o sebe dosť zložité, musím opätovne niečo prečítať od Kropotkina, ako to vlastne týpek myslel. :)
To nie je kapitalizmom ale hedonizmom. Kapitalizmus kaze spravat sa tak aby to bolo dlhodobo udrzatelne. Hedonizmus kaze hodit buduce problemy na krk buducim generaciam.
Kapitalizmus je založený na zisku a najlepšie na stále rastúcom zisku. To už sa spája samozrejme aj s hedonizmom.
Kriza je ekonomicka nie kapitalisticka. Krizu sposobilo najma nekapitalisticke spravanie sa americkych bank. Proste plytvali financiami. Poziciavali ludom co to nemali sancu splatit. A to je prudo proti kapitalizmu.
Nie nie, toto jednoducho nie je pravda. Toto sú kapitalistické krízy, ktoré sa opakujú so železnou pravidelnosťou. Na celom tomto procese ja založený kapitalizmus. Kríza, konjunktúra, stagnácia, kríza.
V socializme toho bolo krizoveho vela len sa tvarilo ze je vsetkeho dost (vid tie krasne dlhe rady na fotkach).
To áno, boli tam chyby a ekonomické nezmysly, ale klasická kapitalistická kríza tam nebola (vychádzam z ČSR). Nestalo sa, že by ľudia nemali čo jesť a boli odkázaní napr. na žebračenky (viď. 1. ČSR).

____

Celkovo sa tu ale už pár strán bavíme o práci, firmách a týchto veciach, čo je v podstate dosť OT. Aj samotní anarchisti sú kritický k týmto továrňam a veciam okolo toho - lebo v podstate tí ľudia tam nie sú anarchisti, ani sa tak neoznačujú, iba využívajú isté anarchistické princípy v praxi. Anarchisti tomu venujú sčasti pozornosť preto, lebo sa v praxi ukazuje, že ľudia sú schopní vlastné životy spravovať a riadiť aj sami, bez šéfov a nadriadených.

beardie:
to nie je benefit, to su roky studia, skusenosti
Počkaj počkaj - ten benefit toho, že on môže ísť k pásu ale robotník nemôže ísť "sedieť do kancelárie a riadiť" je mu nanič, lebo on sám tú výrobu nezvládne. Šéf je vždy závislý na svojich zamestnancoch, oni tvoria to bohatstvo.
ja ti nevim Karle..., staci sa pozret na zapadnu Europu, ktora sa z feudalizmu prepracovala do kapitalizmu, tak isto Japonsko, ZSSR sa zo socializmu prepracovalo do kapitalistickeho Ruska, podobne Cina je ista forma kapitalizmu s vladnucou triedou, nieco podobne bude aj so Severnou Koreou
No počkaj, ale to je niečo úplne iné. :) To je Marxov vývoj spoločnosti na základe ideologických systémov. Prvotnopospolná-otrokárska-feudálna-kapitalistická a nasledovať mala socialistická/komunistická. Tá (jej autoritatívna časť) už v podstate zlyhala a teda ostáva kapitalizmus. Samozrejme, že príde niečo ďalšie. Netvrdím, že anarchistická spoločnosť, ale niečo ďalšie áno. Fukuyamovský koniec dejín sa ukazuje ako vyvrátený vzhľadom na to, v akej kríze sa nachádza dnešná spoločnosť - takto to proste dlhodobo ďalej fungovať nebude môcť. Myslím si, že ešte naša generácia zažije jednu zmenu systému. :wink: Veď možno ešte dnes žijú ľudia, čo zažili 4 systémy.
kludne navrhni nieco konkretne a ak to bude lepsie, bud si isty, ze Nobelova cena za ekonomiu ta neminie
To prenechám na odborníkov. :)
to by bolo na inu debatu...
Spojitosť to ale má, už som to písal v príspevku pre javatara. Napr. produkcia CO2 začala stúpať koncom 19. storočia, kedy bol raný kapitalizmus v zlatom veku a celkovo sa začalo s víziou nekonečného technologického pokroku.

Anarchia je spojená aj s istým návratom "späť," k prírode, k udržateľnej spoločnosti. Existuje aj úplne radikálny smer anarchoprimitivizmus, ktorého hlavným predstaviteľom je John Zerzan - to je už ale moc aj na mňa. :) Zaujímavé a do hĺbky rozpracované myšlienky ohľadom ekológie a anarchizmu má Murray Bookchin.
vobec nie, terajsia kriza je sposobena nekapitalistickym riadenim, poziaciavanie tym, ktori nemaju sancu splatit alebo 'kapitalizacia ziskov a socializacia strat', to sa na kapitalizmus naozaj nepodoba
Na dnešnej kríze sú ale ľudia a skupiny, korporácie a banky, ktoré na nej zarobili. A to je ten najčistejší kapitalizmus, to isté bolo v na začiatku 30. rokoch 20. storočia.
vtedy bol celkovo nedostatok tovaru a aj na ten sa stali rady, so sucasnostou sa to porovnat neda

otazka na zaver: ak by mali vsetci rovnaky plat, co by ludi motivovalo, aby robili viac? akonahle by sme sa dostali do takeho stavu, pokrok by sa okamzite zastavil
Mám taký pocit, že už som sa vyjadril v príspevku javatarovi.
beardie
Redeemer
Redeemer

vopcham sa vam do toho:
Samozrejme, že nie. To môžu robiť iní ľudia bez toho, aby mali štatút vyššej "hodnosti."
ten clovek ti nikdy pracu priamo nezadava, ty mas vlastneho nadriadeneho, preco ta potom zaujima jeho hodnost? ty s nim, co je rok dlhy, nemusis prist do styku
pripadne ti vadi, ze ma pred menom "riaditel odbytu a prevadzky"? irelevantne...
Šéf je vždy závislý na svojich zamestnancoch, oni tvoria to bohatstvo.
tocime sa dokola, sef zase vytvoril podmienky, aby zamestnanci mohli tvori bohatstvo, sef sa bez pracovnikov nezaobide, ale moze ich docasne nahradit, naopak, zamestnanci sa bez sefa nezaobidu, nevedia robit ani jeho pracu a sami si pracu najst nemozu, ako, napriklad, v pripade Argentiny im pracu davaju odberatelia
No počkaj, ale to je niečo úplne iné. :) To je Marxov vývoj spoločnosti na základe ideologických systémov. Prvotnopospolná-otrokárska-feudálna-kapitalistická a nasledovať mala socialistická/komunistická. Tá (jej autoritatívna časť) už v podstate zlyhala a teda ostáva kapitalizmus. Samozrejme, že príde niečo ďalšie. Netvrdím, že anarchistická spoločnosť, ale niečo ďalšie áno. Fukuyamovský koniec dejín sa ukazuje ako vyvrátený vzhľadom na to, v akej kríze sa nachádza dnešná spoločnosť - takto to proste dlhodobo ďalej fungovať nebude môcť. Myslím si, že ešte naša generácia zažije jednu zmenu systému. :wink: Veď možno ešte dnes žijú ľudia, čo zažili 4 systémy.
v tom pripade by som ocakaval, ze niekde vo svete budu zarodky inych systemov, zatial o nicom takom neviem, ak ta nieco napada, daj vediet (okrem Argentiny)
inak v podstate suhlasim, nehovorim, ze kapitalizmus je to najlepsie, ale zatial ziaden lepsi system nemame a kedze mi dost vyhovuje, rad v nom zotrvam
Na dnešnej kríze sú ale ľudia a skupiny, korporácie a banky, ktoré na nej zarobili. A to je ten najčistejší kapitalizmus
to ano, zisk si maju banky nechat, ale maju znasat aj straty a to nerobia, lebo im chcu nezodpovedne vlady nalievat peniaze danovych poplatnikov, aj ked si boli banky vedome, ze su v riziku, to je ta socializacia strat, preco by mali vsetci platit za par takych, ktori nemaju zaco splacat?!? -> to je do sekcie politika
hughito
Redeemer
Redeemer

ten clovek ti nikdy pracu priamo nezadava, ty mas vlastneho nadriadeneho, preco ta potom zaujima jeho hodnost? ty s nim, co je rok dlhy, nemusis prist do styku
pripadne ti vadi, ze ma pred menom "riaditel odbytu a prevadzky"? irelevantne...
Ľudí serie, že ma ten človek oveľa vyšší plat a navyše aj to správanie je často také, že daná osoba dá riadne najavo druhej danej osobe, kto je kto. Samozrejme, tu zas napíšete, že to je len chyba daného človeka, prípadne šéfa, ktorý drží takýchto ľudí.
tocime sa dokola, sef zase vytvoril podmienky, aby zamestnanci mohli tvori bohatstvo, sef sa bez pracovnikov nezaobide, ale moze ich docasne nahradit, naopak, zamestnanci sa bez sefa nezaobidu, nevedia robit ani jeho pracu a sami si pracu najst nemozu, ako, napriklad, v pripade Argentiny im pracu davaju odberatelia
Však v podstate áno, ide o to, že v rámci výsledku sú ich pozície rovnocenné. S tým, že prax ukázala, že dá sa "ísť" aj bez šéfa.

Tu by som ešte spomenul jeden pojem a to postfordismus, viď príloha. S tým spojené aj to, ako ste tu spomínali, že ľudia predsa dnes majú aj dobré pozície, sú sebestační a v podstate spokojní (myslené v práci).
v tom pripade by som ocakaval, ze niekde vo svete budu zarodky inych systemov, zatial o nicom takom neviem, ak ta nieco napada, daj vediet (okrem Argentiny)
inak v podstate suhlasim, nehovorim, ze kapitalizmus je to najlepsie, ale zatial ziaden lepsi system nemame a kedze mi dost vyhovuje, rad v nom zotrvam
Takto - nie že nič lepšie, ale nič. :) Ako nejaký celoplošný systém, ktorý by bol iný, nie je. Rozpracovávajú sa rôzne teórie, ale len čiastkovo. Potom tu máme samozrejme anarchistickú víziu, ktorá tu už ale je 200 rokov a nepredpokladám, že v nasledujúcich rokoch by získala nejakú masovú podporu. :)

Ak by si chcel zárodky iného systému vo svete, ešte ťa možno odkázať na Zapatistov do Mexika. :wink:
to ano, zisk si maju banky nechat, ale maju znasat aj straty a to nerobia, lebo im chcu nezodpovedne vlady nalievat peniaze danovych poplatnikov, aj ked si boli banky vedome, ze su v riziku, to je ta socializacia strat, preco by mali vsetci platit za par takych, ktori nemaju zaco splacat?!? -> to je do sekcie politika
V tomto sa zhodujeme, ale narážal som na to, že banky a celkovo oligarchia hore sa riadia zásadou zisku za každú cenu. To, že chcú straty socializovať nemá nič spoločné so socializmom. To chcú len preto, aby nebol ohrozený ich zisk. Preto podľa mňa aj Merkelová a spol. tak nástoja na tom, aby sa presadil Euroval - tam vytvárajú tlak rôzne bankové korporácie a ľudia, čo naozaj držia moc.
Prílohy
IMG.jpg
beardie
Redeemer
Redeemer

Ľudí serie, že ma ten človek oveľa vyšší plat a navyše aj to správanie je často také, že daná osoba dá riadne najavo druhej danej osobe, kto je kto. Samozrejme, tu zas napíšete, že to je len chyba daného človeka, prípadne šéfa, ktorý drží takýchto ľudí.
neschopni ludia zavidia, schopni sa snazia dostat na podobnu poziciu,vidim to na sebe :)
S tým, že prax ukázala, že dá sa "ísť" aj bez šéfa.
v minorite pripadov s tym, ze pracu im zadavaju externe
ešte ťa možno odkázať na Zapatistov do Mexika
Topankistov pozrem, dik
Preto podľa mňa aj Merkelová a spol. tak nástoja na tom, aby sa presadil Euroval - tam vytvárajú tlak rôzne bankové korporácie a ľudia, čo naozaj držia moc.
kedze na neuplatnych politikov nevydalo, musime zit s tymi, akych tu mame

P.S.: hentake divne knizky by som citat nemohol...
hughito
Redeemer
Redeemer

neschopni ludia zavidia, schopni sa snazia dostat na podobnu poziciu,vidim to na sebe
Dá sa to prezentovať aj takto :) , ale existujú aj ľudia, ktorí nemajú záujem niekam stúpať. Podľa mňa nie nadarmo sa hovorí, že človek je šťastný len vtedy, ak sú aj ľudia okolo neho šťastní a spokojní. Nežijeme vo vákuu a mne osobne by nerobilo radosť niekam stúpať a mať z toho radosť keby som vedel, že x ľudí okolo mňa tú radosť nemajú.
v minorite pripadov s tym, ze pracu im zadavaju externe
Neviem čo furt máte s tou prácou externe, veď džís krajst, ten odberateľ bol aj predtým a proste byť musí. A v podstate je pre nich dobre. Už som sme to riešili, neviem ako to funguje presne, ale odberateľ nemôže diktovať nejaké cifry len tak z hlavy, veď predsa primárne ide o to, aby to tá fabrika zvládla vyrobiť. Nemyslím si, že odberateľ by svojimi požiadavkami ustanovil akúsi diktatúru a pracujúcich v danej továrni hodil do 16-hodinových šícht.
Topankistov pozrem, dik
Už som tu posielal informácie o nich, tuším javatarovi.
kedze na neuplatnych politikov nevydalo, musime zit s tymi, akych tu mame
Značne defétistický postoj, z ktorého máme to, o čom si písal v rámci firiem - stagnáciu. Neposúvame sa nikam ďalej - ako spoločnosť.
P.S.: hentake divne knizky by som citat nemohol...
Nie je to zrovna ľahké čítanie teda. :D
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

A prispevky nam naberaju na dlzke a casovej a intelektualnej narocnosti na odpisanie. Co sa mi sice paci ale o chvilu ti budem odpisovat aj par dni...
hughito napísal:Neviem prečo by nemohli fungovať vedecké tímy na nadnárodnej úrovni.

Anarchizmus je internacionálny, to, že jeho priame fungovanie je založené na menších komúnach je iná vec.
Nuz a prave realizacia prostrednictvom malych komun vyrazne stazuje hladanie ludi s potencialom. Navyse tak do vedy dostanes len skutocnych zanietencov. To by bolo ok keby si zanietenci vystacili sami - lenze oni potrebuju svoj team inteligentnych ludi ktory budu realizovat a pripomienkovat zanietenca. A dalej je tu problem motivacie studovat mnostvo veci navyse aby si mohol robit tie skutocne zaujmave veci (pre nie silno zanietenych inteligentov).
hughito napísal:No vo veľa nie je a ty tvrdíš, že vo veľa je. Neviem no, to je už na inú debatu - a konkrétnu. Ja si myslím, že antiautoritatívne princípy sa dajú aplikovať temer všade (výnimky som uviedol, napr. ten doktorský tím špecialistov).
No je pravda ze mozes akoby umelo odstranit - teda inak povedane riadiaci pracovnik by ti to hovoril ako kamarat ale posluchat by si ho aj tak musel. Zatial som si vo vsetkych pracach (ci uz ako brigadnik alebo aj TPP) so sefmi tykal. Co nic nemenilo na tom ze moju cinnost urcovali oni. Ak by si chcel odstranit hierarchiu - to sa neda takmer nikde. Aj v Zenone su urcite ludia majuci vacsie slovo - toho sa neboj.
hughito napísal:Samozrejme, že nie. To môžu robiť iní ľudia bez toho, aby mali štatút vyššej "hodnosti."
No vyssiu hodnost sice mat nemusia ale vyssej zodpovednosti sa nevyhnu. A vyssia zopdpovednost by mala byt viac ocenena.
hughito napísal:Pravdupovediac neviem čo presne robia tí ľudia v ten danej fabrike. Vychádzam skôr z tej Argentíny, že odtiaľ odišla všetka vrchnosť a fabrika funguje ďalej.
Tak by si si to mal odskusat. A ako som pisal uz predtym, povinnosti "vrchnosti" boli prebrane. To znamena, ze ich praca nezmizla - len ju robi niekto iny. Alebo dokonca jednu poziciu zabralo viac ludi.
hughito napísal:Ak to nazveš takto . Podľa mňa je to dosť zásadná zmena.
Ale ano, zasadna zmena to je. A vnimam ju ako dobru. Ono nie vsade ten klasicky management treba a na to treba poukazat. Plus ked si vezmes ze cim viac zamestnancov ma podnik tym je jednotkova efektivita nizsia by vela mid-size podnikov (lebo male podniky velky management nemaju) mohlo fungovat obdobne. Zalezi co robia.
hughito napísal:Opäť sme pri tom - dostal podmienky. My to tu chápeme tak, že ak chce niekto začať niečo robiť (väčšinou jednotlivec alebo úzka skupina), tak si musí zobrať úver, resp. niesť nejaký diel rizika na tom, že jeho projekt možno nevyjde (a ak nevyjde, tak prečo nevyjde ?). Neviem ti úplne presne odpovedať, ako by tento proces prebehol v nejakej anarchistickej spoločnosti. Každopádne tie aspekty a riziká by boli iné ako dnes - to si myslím.
Je velmi dolezite mat tento aspekt domysleny do detailov nakolko na nom zavisi hospodarenie zo zdrojmi vo velkom. A tym padom aj smerovanie ludstva.
hughito napísal:Veľmi veľa informácii o tom, ako tieto veci fungovali v Španielsku je tu.

http://anarchism.pageabode.com/afaq/secI8.html#seci83
No - v praci si taky dlhy clankok nemozem dovolit precitat ale:
1. dal som vyhladat retazec "new" - v ziadnom z 56 nalezov sa nespominalo vytvorenie noveho podniku - okrem vojnoveho priemyslu ktory bol naozaj nutnostou na prezitie, spominali sa inovacie ktore verim ze maju v anarchistickych podmienkach vacsie sance uplatnit sa
2.
Pre-existing structures of worker organisation made possible a workers' take-over of much of the industrial economy, especially in Catalonia
cize bez predtym vybudovaneho by to naozaj neslo
hughito napísal:Potreba spoločnosti ?
Cize kedze uz mame vymyslene vsetko co k zivotu potrebujeme naozaj neaky pokrok nie je nutny. V zasade uz od dob feudalizmu. Keby vtedy zavladla anarchia bolo by to super. Vsetci by pracovali aby sa uzivili (teda flakacov by sme mali z krku) a na druhej strane by nemuseli makat az tolko kedze by nemuseli zivit vrchnost. Dnes to mame trosku zlozitejsie, pestrejsie aj krajsie ;-)
hughito napísal: To však nijako nevylučuje to, že ľudia nie sú moc spokojní.
Ked som nespokojny so svojim zivotom nech s tym nieco urobia. Vo vacsine pripadov s tym nieco urobit mozu. V tej mensine - nuz, zivot je nespravodlivy a bol by aj v anarchii.
hughito napísal:Anarchizmus je zásadne proti autorite, uznáva len autoritu dočasnú, ale ako celok je nejaká dôležitosť dôležitých pre anarchistov dogma, ktorá samozrejme vyhovuje tým "dôležitým."
Dolezitost dolezitych spociva v schopnosti robit spravne rozhodnutia na vyssej urovni. A to skutocne nedokaze kazdy. Preto by mali byt aj nalezite oceneni a respektovani.
hughito napísal:Ja týmto poučkám neverím, dnes (a prakticky vždy v minulosti) rozhodujú "znalci" a ide všetko do sračiek, takže toto tvrdenie vyznieva úplne na smiech.
To znamena ze vacsina by vacsinou rozhodla spravne? Ja by som to netvrdil....
hughito napísal:Teoreticky áno, ale zaujímavé, že to v tých fabrikách funguje. Aj tam by sa mohli nájsť teoreticky snaživci, ktorí by chceli robiť viac a tým pádom aj viac zarábať. Akosi sa to nedeje, škoda, že nie k tomu jednoducho viac informácií a podrobných.
Na toto ma mikroekonomia krasnu odpoved - s rastucou mzdou rastie aj ochota pracovat, ale len po istu hranicu, po nej bude clovek pracovat za vyssiu mzdu menej (pretoze viac penazi nepotrebuje).
hughito napísal:To vôbec nie je kapitalizmus.
Ale je. Ale ten teoreticky a prax sa trosku (ako vzdy) lisi. V kapitalizme dostanes za pracu zaplatene. Odrobis viac tak v pripade ze je o nu zaujem aj dostanes viac. V pripade ze robis zbytocnu pracu tak nedostanes zaplatene. Ani v tej najanarchistickejsej anarchii by som sa nemohol zivit tym ze by som v jednej miestnosti rosypal prach a nasledne ho zametal a tak dookola. Teda zbytocna praca ktora nikomu nic neprinesie nema byt ocenena. Ziadana praca je zaplatena a viac ziadanej prace je zaplatenej viac. Co ti na kapitalizme vadi je ze praca nie je jediny sposob dostat sa ku peniazom (legalny podotykam).
hughito napísal:To je samo o sebe dosť zložité, musím opätovne niečo prečítať od Kropotkina, ako to vlastne týpek myslel.
No ja som sa docital len po tu cast kde pisal ze spolocnost by bola zalozena na dobrovolne pracujucich spolocenstvach. Co je opat bez detailov matuce a nerealne.
hughito napísal:Kapitalizmus je založený na zisku a najlepšie na stále rastúcom zisku. To už sa spája samozrejme aj s hedonizmom.
Spravne - na zisku a najlepsie rastucom zisku. To znamena ze nie je kapitalisticke minat viac ne zarobim. A poziciavat ked viem ze sa mi to nevrati (defacto rozdavat peniaze).
hughito napísal:Nie nie, toto jednoducho nie je pravda. Toto sú kapitalistické krízy, ktoré sa opakujú so železnou pravidelnosťou. Na celom tomto procese ja založený kapitalizmus. Kríza, konjunktúra, stagnácia, kríza.
Ekonomicky cyklus size zahrna aj fazu recesie ale neurcuje jej mieru a navyse sa to vola ekonomicky cyklus, nie kapitalisticky. Kapitalizmu kriza neprospieva a nema ju rad - vtedy zisky klesaju a je treba bojovat o prezitie (na trhu) viac ako obvykle.
hughito napísal:To áno, boli tam chyby a ekonomické nezmysly, ale klasická kapitalistická kríza tam nebola (vychádzam z ČSR). Nestalo sa, že by ľudia nemali čo jesť a boli odkázaní napr. na žebračenky (viď. 1. ČSR).
No ale ked sa to tak vezme tak tu na krizu fungoval dost kratko. Posledna recesia bola v 1929.
beardie
Redeemer
Redeemer

Nežijeme vo vákuu a mne osobne by nerobilo radosť niekam stúpať a mať z toho radosť keby som vedel, že x ľudí okolo mňa tú radosť nemajú.
ja by som to nazval zavistou
Značne defétistický postoj, z ktorého máme to, o čom si písal v rámci firiem - stagnáciu. Neposúvame sa nikam ďalej - ako spoločnosť.
nehovorim, ze proti tomu nic nerobim, popisujem aktualny stav
hughito
Redeemer
Redeemer

Nuz a prave realizacia prostrednictvom malych komun vyrazne stazuje hladanie ludi s potencialom. Navyse tak do vedy dostanes len skutocnych zanietencov. To by bolo ok keby si zanietenci vystacili sami - lenze oni potrebuju svoj team inteligentnych ludi ktory budu realizovat a pripomienkovat zanietenca. A dalej je tu problem motivacie studovat mnostvo veci navyse aby si mohol robit tie skutocne zaujmave veci (pre nie silno zanietenych inteligentov).
Naozaj nevidím dôvod, prečo by nemohli vedecké tímy na medzinárodnej úrovni pracovať potencionálne aj v anarchistickej spoločnosti. Ohľadne toho hľadania - tiež neviem kde je prekážka. Anarchisti rozpracovávali aj koncepciu nového slobodného školstva, hlavne Ferrer, veľmi zaujímavé myšlienky. Podľa mňa by bola takáto spoločnosť pre vedu, slobodný vedecký výskum to najlepšie.
No je pravda ze mozes akoby umelo odstranit - teda inak povedane riadiaci pracovnik by ti to hovoril ako kamarat ale posluchat by si ho aj tak musel. Zatial som si vo vsetkych pracach (ci uz ako brigadnik alebo aj TPP) so sefmi tykal. Co nic nemenilo na tom ze moju cinnost urcovali oni. Ak by si chcel odstranit hierarchiu - to sa neda takmer nikde. Aj v Zenone su urcite ludia majuci vacsie slovo - toho sa neboj.
No neviem ako môžu mať väčšie slovo, keď sa o všetkom hlasuje.

Tu by som rád pridal na pozretie túto vedeckú konferenciu, pozrite si ju. Prakticky to je k tejto téme ako vyšité.

http://www.youtube.com/user/TVjetotak#p ... XxB5fx-FCg
No vyssiu hodnost sice mat nemusia ale vyssej zodpovednosti sa nevyhnu. A vyssia zopdpovednost by mala byt viac ocenena.
Ja tam nevidím nejakú extra vyššiu zodpovednosť. Niekto robí za pásom, niekto robí logistiku.
Tak by si si to mal odskusat. A ako som pisal uz predtym, povinnosti "vrchnosti" boli prebrane. To znamena, ze ich praca nezmizla - len ju robi niekto iny. Alebo dokonca jednu poziciu zabralo viac ludi.
Čo som pozeral tie dokumenty, tak tam jasne hovorili, že si manažérsku prácu robia sami (plurál) a zdôrazňovali aj tú zbytočnosť takého širokého aparátu, ktorý tam predtým bol a žral peniaze.
Je velmi dolezite mat tento aspekt domysleny do detailov nakolko na nom zavisi hospodarenie zo zdrojmi vo velkom. A tym padom aj smerovanie ludstva.
Každopádne to vidím na kolektívnu zodpovednosť - táto problematika sa sčasti preberala aj na tom zdroji, čo som poslal vyššie.
No - v praci si taky dlhy clankok nemozem dovolit precitat ale:
1. dal som vyhladat retazec "new" - v ziadnom z 56 nalezov sa nespominalo vytvorenie noveho podniku - okrem vojnoveho priemyslu ktory bol naozaj nutnostou na prezitie, spominali sa inovacie ktore verim ze maju v anarchistickych podmienkach vacsie sance uplatnit sa
2.
Tak áno, čas a dané potreby a podmienky zapríčinili to, že sa len "preberalo," na budovanie nezostal čas - vďaka Francovi či komunistom (stalinistom).
Ked som nespokojny so svojim zivotom nech s tym nieco urobia. Vo vacsine pripadov s tym nieco urobit mozu. V tej mensine - nuz, zivot je nespravodlivy a bol by aj v anarchii.
Tak áno, ľudia sú dnes leniví niečo robiť, resp. za niečo bojovať. Máme tu a mali sme systémy, ktoré takéto "veci" potláčajú.
Dolezitost dolezitych spociva v schopnosti robit spravne rozhodnutia na vyssej urovni. A to skutocne nedokaze kazdy. Preto by mali byt aj nalezite oceneni a respektovani.
Hovorím, to je tá dočasná autorita. Nikto by však nemal mať stálu a nespochybniteľnú autoritu.
To znamena ze vacsina by vacsinou rozhodla spravne? Ja by som to netvrdil....
Ja si nedovolím tvrdiť, že áno, ale každopádne by to bolo spravodlivejšie. Či už by bolo to rozhodnutie správne alebo nie.
Na toto ma mikroekonomia krasnu odpoved - s rastucou mzdou rastie aj ochota pracovat, ale len po istu hranicu, po nej bude clovek pracovat za vyssiu mzdu menej (pretoze viac penazi nepotrebuje).
Tak áno, v dnešnom svete kde prim hrajú peniaze tieto poučky nepochybne platia.
Ale je. Ale ten teoreticky a prax sa trosku (ako vzdy) lisi. V kapitalizme dostanes za pracu zaplatene. Odrobis viac tak v pripade ze je o nu zaujem aj dostanes viac. V pripade ze robis zbytocnu pracu tak nedostanes zaplatene. Ani v tej najanarchistickejsej anarchii by som sa nemohol zivit tym ze by som v jednej miestnosti rosypal prach a nasledne ho zametal a tak dookola. Teda zbytocna praca ktora nikomu nic neprinesie nema byt ocenena. Ziadana praca je zaplatena a viac ziadanej prace je zaplatenej viac. Co ti na kapitalizme vadi je ze praca nie je jediny sposob dostat sa ku peniazom (legalny podotykam).
Mutualizmus je anarchistický politicko-ekonomický smer. Jeho zakladateľom bol Pierre-Joseph Proudhon. Základným tvrdením mutualizmu je, že pri predaji práce alebo jej výsledku má pracujúci dostať peniaze, úžitkové predmety alebo služby, ktoré presne zodpovedajú „množstvu práce potrebnej k výrobe výsledku práce toho istého úžitku“. Ak dostanú menej peňazí, ide o vykorisťovanie a krádež. Jedinec by taktiež nemal nijako profitovať z investícií, požičiavania či prenájmu, keďže takýto jedinec nepracuje. Podľa mutualistov by zrušením štátu takéto príjmy skončili. To by viedlo k vzniku slobodného trhu, v ktorom by mal každý jedinec príjem presne zodpovedajúci množstvu práce, ktorú vykoná.
No ja som sa docital len po tu cast kde pisal ze spolocnost by bola zalozena na dobrovolne pracujucich spolocenstvach. Co je opat bez detailov matuce a nerealne.
Kropotkin napísal veľa diel, čiže to by sa muselo preštudovať do hĺbky a na to, žiaľ, nemám čas. Zaujímavosťou na ňom je, že on bol biológ, vedec, a svoje teórie dokazoval cez prax v živočíšnej ríši.
Spravne - na zisku a najlepsie rastucom zisku. To znamena ze nie je kapitalisticke minat viac ne zarobim. A poziciavat ked viem ze sa mi to nevrati (defacto rozdavat peniaze).
Ale ako som písal - to, čo sa na prvý pohľad nezdá vôbec kapitalistické, je a bolo kapitalistické pre úzku skupinu ľudí. A to je úplne najkapitalistickejšie. :D
Ekonomicky cyklus size zahrna aj fazu recesie ale neurcuje jej mieru a navyse sa to vola ekonomicky cyklus, nie kapitalisticky. Kapitalizmu kriza neprospieva a nema ju rad - vtedy zisky klesaju a je treba bojovat o prezitie (na trhu) viac ako obvykle.
Tak ale kapitalizmus je v podstate primárne o ekonomike, aj keď ju už ako systém ďaleko presahuje.
No ale ked sa to tak vezme tak tu na krizu fungoval dost kratko. Posledna recesia bola v 1929.
Tomuto som nepochopil.

beardie:
ja by som to nazval zavistou
Závisťou koho ?
nehovorim, ze proti tomu nic nerobim, popisujem aktualny stav
Tak v tom prípade aj. Len vychádzam aj z mojej osobnej skúsenosti - x ľudí ma potenciál, uvedomuje si veľa vecí, ale nakoniec zaujme postoj, že aj tak sa nič nezmení a nič nemá zmysel.
beardie
Redeemer
Redeemer

Závisťou koho ?
tych neschopnych ludi samozrejme, ak su neschopni a nic pre zvysenie svojej odbornosti nespravia, ale budu len nadavat na svet okolo a nikdy si nepriznaju chybu, tak budu do konca zivota len za pasom...

btw, ak by si nesiel vyssie/za svojim cielom/vzdelanim/nazvi si to ako chces, len kvoli tomu, ze ostatni okolo by zavideli tvoj uspech, tak si pekne blby

posledne strany by som mohol zhrnut snad len takto: "ako hrach na stenu hadzat"
nic v zlom, hughito
hughito
Redeemer
Redeemer

No to si ma ale nejak zle pochopil, lebo nič také som nepísal.

Toto

Kód: Vybrať všetko

Nežijeme vo vákuu a mne osobne by nerobilo radosť niekam stúpať a mať z toho radosť keby som vedel, že x ľudí okolo mňa tú radosť nemajú.
som myslel úplne inak.

Čo sa týka tej neschopnosti, tiež to vidíš veľmi zjednodušene - vôbec to nie je tak, že niekto je "neschopní" len preto, lebo je lenivý a nič pre svoju vyššiu odbornosť nechce spraviť.
beardie
Redeemer
Redeemer

ok, vysvetli ako si to myslel a napis aj o tych (ne-)schopnostiach
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Naozaj nevidím dôvod, prečo by nemohli vedecké tímy na medzinárodnej úrovni pracovať potencionálne aj v anarchistickej spoločnosti.
Ale samozrejme ze by pracovat mohli. Ale tvorba timov, ziskavanie zdrojov a samotna vedecka cinnost - vsetko by bolo pomalsie ako dnes.
hughito napísal:Ohľadne toho hľadania - tiež neviem kde je prekážka.
Opat ju vidim v motivacii ist do vedy. Rozviniem nizsie.
hughito napísal:Anarchisti rozpracovávali aj koncepciu nového slobodného školstva, hlavne Ferrer, veľmi zaujímavé myšlienky. Podľa mňa by bola takáto spoločnosť pre vedu, slobodný vedecký výskum to najlepšie.
Ozrejmi. Nemozem oponovat pokial nepoznam.
hughito napísal:No neviem ako môžu mať väčšie slovo, keď sa o všetkom hlasuje.
V tom pripade by som rad vedel kolko rozhodnuti ta fabrika robi, na akej urovni a hlavne kolko casu denne (v priemere) sa robosom vysveluje o com sa hlasuje, kolko casu dostavaju na premyslanie a kolko hlasuju. Inak povedane - kolko stoji rezia takehoto aparatu.
hughito napísal:Tu by som rád pridal na pozretie túto vedeckú konferenciu, pozrite si ju. Prakticky to je k tejto téme ako vyšité.
Tiez naraza na hlavny problem demokracie a to je: "vacsina nie je schopna vacsinou rozhodovat spravne". Navyse hlavny problem neefektivnosti kolektivneho vlastnictva bola predovsetkym kolektivna zodpovednost. Teda co poseriem ja to si odnesu vsetci (kazdy trochu).
hughito napísal:Ja tam nevidím nejakú extra vyššiu zodpovednosť. Niekto robí za pásom, niekto robí logistiku.
Niekto poserie nieco za pasom, vyroba klesne - nastane ista skoda. Niekto poserie logistiku odrazi sa to v tom lepsom pripade vacsich nakladoch na palivo, v tom najhorsom na strate celej produkcie. Niekto poserie obchod a pracovnici makali zbytocne - nebude na vyplaty ani keby makali 16 hodin denne. Zovseobecnene: Neoptimalne rozhodnutie na vyssej urovni nie je mozne vykryt (dobehnut) optimalnym rozhodnutim na nizsej urovni.. Uz tam tu vyssiu zodpovednost vidis?
hughito napísal:Čo som pozeral tie dokumenty, tak tam jasne hovorili, že si manažérsku prácu robia sami (plurál) a zdôrazňovali aj tú zbytočnosť takého širokého aparátu, ktorý tam predtým bol a žral peniaze.
Takze tam bol pravdepodobne zbytocne siroky a neschopny management. Takze urobili dobre ze ho tam v takej forme nemaju. Co vsak neznamena zbytocnost managementu ako takeho. Ten je totiz pritomny vzdy. Zvolili si cestu jeho lepsieho prevedenia (sudiac podla vysledkov) oproti predoslej forme managementu - co znamena ze bol predosly management neschopny a ist cestou self-management bolo lepsie. Keby tam bol schopny a spravne organizovany (hlavne spravne siroky) management nikdy by ta fabrika nekrachla a nebola prebrana pracovnikmi. Nakolko existuju a prosperuju tak nemohla byt chyba v zlom umietneni na trhu ale bola v neschopnom managemente. Tak ho nahradili takto. A kedze zly management robi viac skody ako osohu tak to velmi tazke nemali.
hughito napísal:Každopádne to vidím na kolektívnu zodpovednosť - táto problematika sa sčasti preberala aj na tom zdroji, čo som poslal vyššie.
Na toto by som potreboval asi konkretnejsi priklad (alebo viac). Hlavne by som chcel vediet na zaklade coho by si vyberal zodpovedny kolektiv a urcoval jeho sirku.
hughito napísal:Tak áno, čas a dané potreby a podmienky zapríčinili to, že sa len "preberalo," na budovanie nezostal čas - vďaka Francovi či komunistom (stalinistom).
Snad uz bude len potrebne pockat na tu Argentinu kde sa len tak sami od seba zoberie 300 ludi a postavi nieco. Ono neake potreby su vzdy takze motivacia tam podla teba je. Ono na zivot v urcitych podmienkach su ludia zvyknuty a neake vyrazne zmeny nie su. Takze system vybudovany potrebuje len udrzbu. Pokial ludia nic ine nepoznaju neberu optimalizaciu a vyvoj ako potrebu (vacsina ludi, pre mna je optimalizacia nutnost). Takze anarchia v tomto zneni by nechala pokrok na nadsencoch pre ktorych by bolo dost tazke ziskat podmienky - kedze geniovia su pre radovu spolocnost "divni" - demokraticke hlasovanie by teda bolo kontraproduktivune.
hughito napísal:Tak áno, ľudia sú dnes leniví niečo robiť, resp. za niečo bojovať. Máme tu a mali sme systémy, ktoré takéto "veci" potláčajú.
Nemyslim, ze len dnes. A ano - kapitalizmus ako system prilezitosti nie je idealny pre kreativitu a iniciativu. Aj ked ju teoreticky podporuje, je tu este nezanedbatelny faktor rizika - ten odradza vela schopnych ludi. Na druhej strane potrebujes system ktory sa bude o ludi starat (nemozes nechat umriet ludi co nemozu pracovat). Cim podporis lenivcov a podvodnikov. Nechat prezit len schopnych je zase hyper-kapitalizmus. Mimochodom ekonomika vo svete ako taka nie je cisto kapitalisticka ale zmiesana ;-) .
hughito napísal:Hovorím, to je tá dočasná autorita. Nikto by však nemal mať stálu a nespochybniteľnú autoritu.
Vzhladom na mnozstvo a casovu narocnost rozhodnuti je obsadenie "docasnej" autority pomerne trvale. A spochybnitelna je kazda. Mimochodom vacsie podniky mavaju spravnu radu, teda rozhodutia a zodpovednost tam byva dost kolektivne (aj ked elitarne). Deje sa tak najma kvoli dospeniu k lepsim rieseniam.
hughito napísal:Ja si nedovolím tvrdiť, že áno, ale každopádne by to bolo spravodlivejšie. Či už by bolo to rozhodnutie správne alebo nie.
Tak a tu by som to vetvil. V pripadne podniku mozu byt spravne rozhodnutia kriticke. V pripade hospodarenia so spolocnymi zdrojmi (stat, mesta, obce) by som nastroje priamej demokracia uvital castejsie. Ale tam by mali byt stanvene velmi presne pravidla aby nedoslo k utlacaniu potrieb jednotlivcov (napr. schvalenie rozpoctu na inzinierske siete pre jednu ulicu by v pripade hlasovania celeho mesta mohlo trvat veky).
hughito napísal:Tak áno, v dnešnom svete kde prim hrajú peniaze tieto poučky nepochybne platia.
No do Zenonu ludia chodia pracovat pre nieco ine ako peniaze? Bud zarabaju dost a nepotrebuju pre bonusovy prijem viac pracovat alebo by za bonusovu pracu nedostali bonusovy prijem. Verim ze je to dostatocna odpoved na otazku (ktora znela "zaujímavé, že to v tých fabrikách funguje. Aj tam by sa mohli nájsť teoreticky snaživci, ktorí by chceli robiť viac a tým pádom aj viac zarábať. ")
hughito napísal:Mutualizmus je anarchistický politicko-ekonomický smer. Jeho zakladateľom bol Pierre-Joseph Proudhon. Základným tvrdením mutualizmu je, že pri predaji práce alebo jej výsledku má pracujúci dostať peniaze, úžitkové predmety alebo služby, ktoré presne zodpovedajú „množstvu práce potrebnej k výrobe výsledku práce toho istého úžitku“. Ak dostanú menej peňazí, ide o vykorisťovanie a krádež. Jedinec by taktiež nemal nijako profitovať z investícií, požičiavania či prenájmu, keďže takýto jedinec nepracuje. Podľa mutualistov by zrušením štátu takéto príjmy skončili. To by viedlo k vzniku slobodného trhu, v ktorom by mal každý jedinec príjem presne zodpovedajúci množstvu práce, ktorú vykoná.
Co v praxi znamena odstavit vedu (kedze zo slepej iteracie a z utvarania teorii neplynie ziadna uzitkova hodnota a bez tychto zakladov (ktore by teda nemal kto robit lebo zadarmo by sa nejedlo) vyvoj dalej nesleduje). V jemnejsej podobe mutializmu by si vedu obmedzil na silne v praxi aplikovatelny vyskum (takze napr. na vesmir by si mohol zabudnut - aj ked ten doniesol pre prax vela veci ktore sa zviazli popri priamom vyskume). Dalej by si odstranil vsetky podniky ktore potrebuju silnu specializaciu a tym padom aj hierarchiu (vacsina priemyslu). Lebo napr. obchodnik nema podiel na vyrobku ci sluzbe - nevytvara teda uzitkovu hodnotu, len je jej sprostredkovatelom.
hughito napísal:Kropotkin napísal veľa diel, čiže to by sa muselo preštudovať do hĺbky a na to, žiaľ, nemám čas. Zaujímavosťou na ňom je, že on bol biológ, vedec, a svoje teórie dokazoval cez prax v živočíšnej ríši.
Nuz kym sme zili ako zvierata tak tiez anarchizmus fungoval. Mimochodom v zvieracej risi je hierarchia a autorita celkom bezna vec.
hughito napísal:Ale ako som písal - to, čo sa na prvý pohľad nezdá vôbec kapitalistické, je a bolo kapitalistické pre úzku skupinu ľudí. A to je úplne najkapitalistickejšie.
Mozem vediet kto napriklad na krize profituje?
hughito napísal:Tak ale kapitalizmus je v podstate primárne o ekonomike, aj keď ju už ako systém ďaleko presahuje.
To nic nemeni na tom ze je principialne proti akejkolvek recesii.
hughito napísal:Tomuto som nepochopil.
Posledna kriza bola v 1929 - teda 79 rokov pred tou dnesnou. Socializmus u nas tolko nevladol. Ale napr. v rusku mas pocit ze sa za socializmu nehladovalo? ;-)

A dovolim si reakciu aj na to co si napisal beardiemu
hughito napísal:Závisťou koho ?
Jedna sa o klasicku zavist voci niekomu kto dosiahol vyssi statut. Ludia casto ani nerozmyslaju kolko namahy daneho jedinca stalo dostat sa na svoj post. Vidia len vyhody z neho vyplyvajuce.
hughito napísal:Tak v tom prípade aj. Len vychádzam aj z mojej osobnej skúsenosti - x ľudí ma potenciál, uvedomuje si veľa vecí, ale nakoniec zaujme postoj, že aj tak sa nič nezmení a nič nemá zmysel.
Pre uplatnenie potencialu nikdu nebudu lahke ani rovnake podmienky pre vsetkych. Zalezi len od daneho cloveka ci sa rozhodne zamakat alebo bude mat len krcmove reci. Zivot nikdy spravodlivy nebude. Vzdy niekto bude mat viac (napr. v hlave), rozne stupne talentov, sebavedomia, domaceho prostredia, charakterovych predpokladov, krasy atd. ako niekto iny. To nepotlacis ziadnym systemom.

No a este par viet k motivacii, demokracii a mutualizmu:

Model 1 (problem demokracie):
Problem: Nedostatok kvalifikovanych chirurgov a nove chirurgicke pristupy si budu vyzadovat presnost robota. V takomto pripade vznikne potreba vyvoja priamo.

Idealne riesenie je skupina znalco-nadsencov ktory pracu spravia dobrovolne, (relativne) rychlo a kvalitne. Lenze toto je k dispozicii malokedy. Navyse by muselo byt v povedomi hlasujucich ludi ze vobec existuju.

Teda by podla tebou spominanych principov mala zasadnut komisia (ktora neviem ako by sa vytvorila ale budiz ze by sa vytvorila) ktora by mala predstavit kandidatov a realizovat hlasovanie.

Otazky a z nich vyplyvajuce problemy:
1. bude hlasovat spolocnost alebo komisia? ak spolocnost, rozhodujuci bude dojem kandidata, nie odbornost ak komisia, urcujes autoritu (ci uz docasnu alebo nie ak sa ma o vsetkom dolezitom rozhodovat "docasno-autoritativne" uz v praxi nejde o anarchiu)
2. vznik komisie by mal byt tiez podmieneny hlasovanim a teda opat problem jedna

Kde mozme vidiet tento model v praxi (aj ked nevladne anarchia, ale pre lepsie pochopenie):
Nas politicky aparat ;-)
1. Pri obsadzovani jednotilivych ministerstiev Radicova pekne prehlasila ze posty sa obsadia podla toho kto ma na dany post lepsich odbornikov. Pekna myslienka ale pytam sa: Ak maju rozhodovat odbornici, naco mame politikov? Myslim ze odbornici by sa medzi sebou dohodli rychlejsie a efektivnejsie, politici teda len sprostredkovavaju pracu odbornikom ludu. A zato mat brat 3000€/mesiac by som chcel aj ja.
2. Posledne volby nam vyhrala strana ktora okrem tradicnych slovenskych nerealnych slubov (to ma kazda strana vzdy) si napr. aj vymyslala nove pojmy (socialne trhove hospodarstvo) a teda nemala sancu ani zaujem naplnat svoje vymysly.

Model 2 (problem motivacie):
Problem: Potreba napisat SW na optimalne ovladanie neakych casti lietadla, ktore momentalne ovlada viac clovek a s pomocou SW by to dokazal lepsie.

Realizacia ma dost bodov spolocnych s modelom 1. V tomto pripade ide o zivot ale nie az tak velmi. Teda ide o zlepsenie kvality sluzieb. Opat optimalne riesenie odpada (pretoze pri mnozstve problemov a moznych vylepseni nemas tolko ludi). V tomto pripade by som si presne vedel predstavit kandidatov:
a) kompetentny skuseny pracovity programator (velmi ohrozeny druh :lol: )
b) kompetentny skuseny lenivy a vypocitavy programator
c) nadseny novacik bez skusenosti alebo potencialu

Otazky a z nich vyplyvajuce problemy:
1. ak nemozno nikoho prinutit a tu pracu by museli vziat dobrovolne:
clovek A ti ju nevezme nakolko si nevezme na krk tu zodpovednost ak nebude dostatocne kompenzovany - inak povedane radsej pojde dokladat za tie iste peniaze tovar do regalov supermarketu ako sa trapit so studijom, vyvojom a testovanim
clovek B ti to vezme, vyhlasi ze na to potrebuje viac casu nez skutocnosti potrebuje a bude vyciciavat spolocnost
clovek C ti to vezme velmi vdacne a bude to stat okrem mzdy aj neake tie zivoty pilotov a pasazierov
2. co vo vseobecnosti ludi prinuti pracovat namiesto toho aby povedali: "nech to spravi niekto iny" ?

Kde mozme vidiet tento model v praxi:
1. standardizovane platy podla pozicii - inak povedane, velmi tazko najdes cloveka na vyssiu poziciu ak mu za to nezaplatis

Model alebo skor priklad 3:
Tento vyskum prinasa vela moznosti pri hladani rieseni NP tazkych problemov, priamu uzitkovu hodnotu vsak nema. Neuskutocnil by sa teda a nepriniesol by nepriame vysledky. Tu silne zlyhava mutualizmus.
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie: Myslel som to to ohľadne mňa ale i všeobecne - že ja by som neskákal tri metre do výšky od radosti z toho, že som sa vo firme dostal na vyššiu pozíciu a proste ten zostatok by tam stále kdesi drel v hale za mizerné peniaze.

A vo vzťahu všeobecnom - myslím si, že je pravda v tom, že ľudia sú šťastní vtedy, ak žijú v spoločnosti, kde sú aj ostatní ľudia šťastní. Proste človek ako jednotlivec môže dosahovať úspechy, ale keď je okolo neho bieda, smútok a iné negatívne javy, tak sa do dotýka a vplýva to aj naňho. Tento druhý aspekt môžeme rozvinúť do dvoch rovín - psychickej, keď je niekto empatický a teda naňho tento zlý sta vplýva, aj keď sa jeho samotného nedotýka, a roviny praktickej, keď napr. dotyčný človek žije napr. blízko oblasti, kde žijú sociálne slabí ľudia - vyššia kriminalita.

Ohľadom tej neschopnosti to je úplne jednoduché. Proste nie každý ma vrodené nejaké intelektuálne a inteligenčné predpoklady, takže napr. čo sa týka tej práce, ten "pás" je preňho jednoducho konečná inštancia. Ale tým pádom nie je nijak menejcenný, za tým pásom si vie odrobiť kvalitne svoju prácu a napr. iné ľudské vlastnosti môže mať na vysokej úrovni. Proste v tomto tá "nerovnosť" je, nie každý má na študovať 10 rokov a byť nejaký mysliteľ, ktorý vymýšľa nové koncepcie ľudskej spoločnosti, alebo špičkový odborník v určitej oblasti.

Ak narážaš na vyslovených flákačov, ktorí by mohli niečo robiť, niečo dosiahnuť, ale vyslovene nechcú a chcú sa priživovať, tak o tom sme tu už písali - žiadne zľutovanie. Sociálny systém je pre tých, ktorí nemôžu, nie pre tých, ktorí nechcú a žiadne nútenie do práce, ale takisto žiadnu ľútosť medzi tých, ktorí nechcú pracovať.

Čiže ak je niekto v niečom dobrý, tak samozrejme, odmakal si to, ale netreba zabudnúť aj na to, že na to mal isté vrodené predpoklady a takisto vhodné prostredie a podmienky, keď vyrastal. Takže by túto svoju učenosť mal brať skôr ako nejakú službu ľudstvu, ako nejaké poslanie a nie ako osobné privilégium, cez ktoré sa môže vyvyšovať nad ľudí a myslieť si, že je niečo viac. Nie je.

javatar tebe sa budem venovať až zajtra, mám voľný deň v škole, takže budem mať času dosť.

Opäť vás ale odkazujem na tú konferenciu o systémových alternatívach, je to z podstatnej časti o ekonomickej demokracii a dotýka sa to priamo našej diskusie.

Boli tam napr. spochybnené nejaké aspekty tzv. "mainstreamovej ekonomiky," ako konkurencia, zisk, rast a pod. termíny, o ktorých tu píšeme už niekoľko strán.
Napísať odpoveď