Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa javatar »

seth82 napísal:Vezmime si teoretický fakt - ak by ľudia nemali náboženstvo, neexistovali by náboženstvom inšpirované vojny a násilie, prípadne iný druh útlaku.
Tomuto sa oponovat neda. Ale podla tvojho nazoru to aj znamena, ze vojen a nasilia by bolo menej?

//hwip - pytal som sa seth-a
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

javatar: Ľudia by si vymysleli inú výhovorku
Kto chce, hľadá spôsob,
kto nie, hľadá dôvod.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

hwip: Pozri sa, koľko ľudí zabil Boh=Jahve. Milióny.

Takisto sa mi páči tá selekcia, ktorá je pre kresťanov typická. Dobre veci priamo z kresťanstva vyplývajú, ale za zlé toto náboženstvo nenesie žiadnu zodpovednosť.

Samozrejme, ak nejaký kresťan zabije 2 ľudí pri ozbrojenej lúpeži, tak samozrejme, že za to nemôže kresťanstvo. Ale o takýchto prípadoch sme tu ani nepísali. Čitaj riadne čo ti píše seth ohľadom tej agresivity kresťanstva, dnes už to veľa obetí neplodí, ale kedysi, keď malo kresťanstvo väčšiu moc, bola situácia iná.

//autoeditácia príspevku (20 Sep 2011, 16:04)
javatar: Nie som seth, ale: bolo by ich menej a bolo by menej obetí ako takých, lebo náboženské zločiny sa netýkali iba vojne, ale napr. rôznych pogromov (keď už sme pri tých križiackych výpravách, tak kresťania putujúci bojovať za svoju vieru nelenili urobiť nejaký ten pogrom na tých kristovrahov židov).
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

hwip: Prosím ťa pekne, prečo sem pletieš furt niečo, o čom tu nik nediskutoval? Najprv si tu spomínal čosi o cirkvi a o tom, že biblia nikoho nenavádza na vraždy, teraz zasa o tom, že misionári a kňazi sa ľuďom nevnucujú - prečo sa pýtaš a dotazuješ furt na to, čo nie je predmetom diskusie? Ja som hádam celkom jasne napísal a vysvetlil, že čo považujem JA za agresivitu náboženstva/cirkvi/kresťanstva, jasnejšie to už hádam nejde - chceš mnou spomínané veci nejako poprieť?

To, že to šíria politici, je mi jedno, je to pod záštitou náboženstva a pokiaľ by sa to cirkvi, jej predstaviteľom a veriacim nepáčilo, určite by ich exkomunikovali, alebo by ich vôbec nepodporili / nevolili a určite by im nepovolili mať v názve strany ohýbané slovo "kresťanstvo". A okrem toho, všetky mnou spomínané agresívne kroky SÚ podporované cirkvou, teda organizáciou, ktorá šíri/udržiava/podporuje kresťanstvo. Je tak ťažké pochopiť tento koncept?

Ježiš ako postava, ktorej existenciu nikdy nikto nedokázal, ma nezaujíma, bavili sme sa o kresťanstve a typoch jeho agresivity. Zvyšok toho balastu o "on nás miluje, etc..." si nechaj na semináre, tieto frázy ma neskutočne provokujú.

javatar: Závisí od uhla pohľadu a dvoch konkrétnych konceptov (preto sa neodvážim odpovedať A ani B):
a) náboženstvo by neexistovalo, ale ľudstvo by si našlo iné dôvody na vyvolávanie násilia a vojen aj bez neho.
b) náboženstvo by neexistovalo a bolo by tým pádom aj menej konfliktov a vojen

- teda, nie, na toto odpovedať neviem, pretože to by bolo vysoké teoretizovanie, to ale samozrejme nevyvracia moje tvrdenie, bez ohľadu na to, či by neexistencia náboženstva pomohla alebo nie :) Ale URČITE by som netvrdil tak bohorovne to, čo tvrdí hwip (zvýraznil som preto, aby vedel, že s ním nesúhlasím).
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

hwip napísal:som tu už písal, že sa mohla dostať do rúk zlých ľudí, keďže v takom stredoveku mala Cirkev veľkú moc.
Čo tu furt spomínaš nejakých zlých ľudí.
Akonáhle spraví povedzme pápež niečo dobré, hneď je vychválený, svätý a neviem čo ešte.
No ak spraví čosi zlé, tak to bol proste zlý človeka a s kresťanstvom nemal nič spoločné. WTF?
hwip napísal:Prosím ťa, ktorý dajme tomu misionár alebo kňaz sa ľuďom vnucuje?
Bolo to síce na seth-a ale odpoviem.
Vnucujú sa ľudom strachom. Strachom z toho, že keď nebudú veriť budú zatratený.
Väčšina "menej inteligentných"(povedzme v strdoveku apod.) tomu proste radšej uveria.
Kresťanstvo im nadhodilo myšlienku, že čo ak to je pravda. Tak radšej budú chodiť do kostola a veriť.
Aj toto ja(a nielen ja) považujem za agresivitu.
Samozrejme, že v dnešnej dobe to už funguje trochu inak.
hughito
Redeemer
Redeemer

Opäť sa raz ukázali faráristi v plnej kráse:

http://spravy.pravda.sk/cirkev-predala- ... domace_p29
a4tech
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa a4tech »

hughito napísal:Opäť sa raz ukázali faráristi v plnej kráse:

http://spravy.pravda.sk/cirkev-predala- ... domace_p29
Nesúhlasím s formuláciou " Cirkev predala " Cirkev to som aj ja , ty a my sme nič nepredali. Nech to konkretizujú - farský úrad ...., alebo podobne.
Hoci na Slovensku sa toho predalo až až a ?????? nič sa nedeje.
hughito
Redeemer
Redeemer

Otázku terminológie sme tu už riešili a myslím, že je to zbytočné slovíčkarenie.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Seth82 napísal:AK som ho obvinil z klamstva, tak vtedy, ak som mal na to dôvod.
Sotva, z klamstva si ho ani raz neusvedčil
Seth82 napísal:ak nevedel diskutovať, je to jeho problém
čo sa týka faktov Ivan ťa bezproblémov „prebil“, tvoja stratégia bola napisať, že je klamár, vyskakovať do neho a urážať ho. Takto dokáže „diskutovať“ každý blbec
Seth82 napísal:Tvoja mienka o mne ma nezaujíma, plat mi neovplyvní, ani moje zdravie, ani nič, kľudne si ju maj, ja ti ju neberiem..
Ani mňa tvoja, tym je vec, dufam, vybavena :smt015
hwip napísal: Kto chce, hľadá spôsob,
kto nie, hľadá dôvod.
trafil si klinec po hlavičke.
hwip napísal:ľudmi v Cirkvi, ktorý sú tiež len ľudia a majú svoje chyby a často sa im nepodarí, tieto Ježišove zákony dodržiavať
raz som pozeral dokument o jednom starom dedkovi, ktorí bol polohluchý a nosil strojček. Hovoril, že hoci nič nepočuje, chodí do kostola kôli eucharistii a kôli tým dobrým ľuďom, čo tam chodia. Pokračoval: ateisti hovoria, akí sme my zlí, čo chodíme do kostola, potom sa zasmial - no áno - sme zlí, ja som z nich možno najhorší, ale preto tam chodíme, lebo to potrebujeme

Tym to vystihol. Egocentrik si povie, že ja som tak dokonalý, že ja žiadneho Krista nepotrebujem, ani nemusím nič na sebe zlepšovať a všetci tí blbci, čo chodia do kostola budú asi nejakí vadní, keď to potrebujú. Ja Pána Boha k svojmu životu predsa nepotrebujem pri mojej dokonalosti. (Potom ešte poznám veriacich, čo hovoria, ja nepotrebujem chodiť do kostola, na spoveď, ani sa modliť k Bohu, lebo ja nemám žiadne hriechy - tým treba povedať, aby sa modlili za nás hriešnikov, títo svätí ľudia)

ženy na Filipínach vynašli recept, ako zabrániť náboženským, nábožensko-ateistickým konfliktom a iným konfliktom :lol: :

http://novinky.cz/zahranicni/svet/24490 ... nenci.html
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

tehla: Trepeš. Z klamstva som ho usvedčil niekoľko krát a to celkom jasne. Ivan ma nikdy "neprebil", pričom JA som ho neurážal (ktože to dostal za urážanie ban, ja?), JA som nevyskakoval a JA som ho koľkože krát obvinil z klamstva? Si hnusný tendenčný manipulátor, ktorý tu o mne píše totálne hovadiny, ktoré nemajú s pravdou nič spoločné. A vôbec netuším, že prečo si tu túto tému vytiahol v diskusii o náboženstve? Nie, vec nie je vybavená, keď ma tu budeš takto osočovať, reagovať budem vždy, dôvodom je bránenie sa pred tým, aby si o mne nešíril sprostosti pred ostatnými. Tvoj osobný názor mám, samozrejme, na háku, škoda len, že ho tu vykrikuješ do sveta sprevádzaný klamstvami a výmyslami.

Mimochodom - iba egocentrici "nepotrebujú ježiša"? To je zasa čo za obmedzenosť? Takže ak túto implikáciu obrátime, tak všetci tí, ktorí nepotrebujú ježiša, sú egocentrickí. Ak niekto nechodí do kostola a neverí v boha, nemusí automaticky patriť do skupiny, ktorú tu posmešne opisuješ ty (teda do tej, ktorá pohŕda tými, ktorí chodia do kostola a nazývajú ich blbcami, vadnými) - je to iba tvoj osobný stihomam, keď všade vidíš ateistov, ktorí si furt o kresťanoch myslia, že sú blbí.

Ja boha nepotrebujem k životu, ale ani si zároveň nemyslím, že by som bol dokonalý. A takto zmýšľa veľa ateistov, ibaže poniektorí kresťania sú militantní tak ako ty a všetci ateisti sú podľa nich egoisti, ktorí sa posmievajú z kresťanov a nadávajú im do blbcov a vadných. Možno, že tak to je v tvojom okolí, avšak neaplikuj takéto hovadiny na všetkých. Zároveň nepoznám nikoho, kto by tvrdil, že nemá žiadne hriechy - na to si kde prišiel? Okrem toho, čo je to hriech? Previnenie proti všeobecnej morálke uznávanej spoločnosťou, alebo previnenie voči nejakej kresťanskej dogme, ktorá nie je založená na ničom inom, ako na kresťanskom ponímaní sveta (ako príklad znovu uvediem interrupcie, dajme tomu aj predmanželský sex)?

Silená irónia a umelý sarkazmus v tvojich príspevkoch sú fakt trápnymi obrannými mechanizmami, pričom obsah je iba prázdnym tliachaním do vetra, založeným na akýchsi tvojich halucináciách a zovšeobecňovaní, pričom oba tieto aspekty majú od reality bohovsky ďaleko. K tomu odkazu sa ani nejdem vyjadrovať, pretože presne spadá do prvých piatich úvodných slov v tomto odseku.
a4tech
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa a4tech »

Viem,že je ťažké pochopiť nepochopiteľné. Ťažko som ochorel - jedna preventívka a ste v tom až po uši. Operácia za operáciou. Prognóza 1,5 roka života. Viera my pomohla, nie k uzdraveniu ale k prekonaniu útrap. Viera, láska mojej manželky a okolia a som tu už 5 rok. Lekáry vravia: " vy tam hore určite niekoho máte " ja sa usmejem a poviem. " ja viem že mám "
Prajem Vám všetkým ktorý si vážite jeden druhého a pomáhate mu a nemusíte byť ani veriaci, aby sa Vám to vrátilo nie 7 násobne ale 777 násobne.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

tehla + seth: na vzajomne vyznavanie lasky mate SS

hugo + seth (a troska aj hwip s tehlom): osobne si myslim ze by bolo nasilia a vojen obdobne, v casoch ked sa tak dialo mala cirkev velku politicku moc - co sa aj odrazilo na tom, ze tam bolo vela ludi kvoli moci - a ked chce clovek moc a dokaze pretransformovat "milujte aj svojich nepriatelov a ak ta niekto udrie po lici nastav mu aj druhe" na "zabijanie pohanov je nutnost" tak dokaze ludi zmagorit aj inak (aj ked musim uznat ze nabozenstvo sa na toto naramne hodi)

ohladom predanej skoly: na vytvorenie nazoru nemam dostatok dat
tehla

javatar napísal:tehla + seth: na vzajomne vyznavanie lasky mate SS
z mojej strany je vec vybavená, ja si s nim nepotrebujem nič vyznavať, neviem prečo furt na mňa reaguje a chce odomňa odpoveď na svoje dementné otázky, najmä keď dookola opakuje, ako ho moja mienka vôbec nezaujíma
a4tech napísal:Viem,že je ťažké pochopiť nepochopiteľné. Ťažko som ochorel - jedna preventívka a ste v tom až po uši. Operácia za operáciou. Prognóza 1,5 roka života. Viera my pomohla, nie k uzdraveniu ale k prekonaniu útrap. Viera, láska mojej manželky a okolia a som tu už 5 rok.
Viera je mocná čarodejka, ľudom, ktorí nič podobné nezažili je ťažké vysvetliť, že to naozaj funguje a že Boh pomáha, mne sa to tiež veľakrát potvrdilo, aj keď nie v takýchto vážnych a ťažkých chvíľach. Nech sa ti darí aj naďalej, prajem ti pevné zdravie, dlhý život a silnú vieru. :)

javatar - človek keď nevie o cirkvi dokopy nič, , tak možno ziska podobný názor, keď vieme, čo sa pretláča v komerčných médiách ... Skús si naozaj zisťiť niečo o cirkvi, o jej dejinách, súčastnosti, aký mala význam pre ľudstvo a prečo bola po storočia centrom kultúry a vzdelanosti a o jej dnešnej činnosti - pozri si napr. niekedy aj napr. TV Lux, aby si o cirkvi vôbec niečo vedel. Utvor si názor sám, lebo toto všetko sú len infos z druhej ruky - niečo ako keď počúvaš v práci nejakého intrigána, ktorý ohovára tvojho kolegu a na základe toho si utvoríš názor.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

tehla - informacny zdroj ktory necituje vyjadrenie z druhej strany (iba ho interpretuje) nie je pre mna mienkotvorny, moze sluzit ako zdroj v takom pripade nemoze byt vsak zdrojom jedinym, mne to vysvetlovat nemusis

robit si vsak iluzie o tom, ze prislusnost vo vyssich vrstvach RKC ako je ta laicka niekoho automaticky robi moralne bezuhonneho si tiez robit nebudem a na to mi stacia vlastne skusenosti, nepotrebujem media

//a este k tomu sethovi - obaja ste ako male deti, jedneho nezaujma reakcia druheho, obidvom vam je jedno co si o sebe navzajom myslite, obaja sa od toho druheho distancujete ale zeby to konecne dospelo k ignoracii tak to nie
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

tehla: Ja prezmenu poznám jedného Švajčiara ktorému diagnostikovali rakovinu a už mal byť dávno mŕtvy a nebola to viera čo ho zázračne vyliečila, keď bol v najväčšej beznádeji tak boha opustil, pobil sa s farárom a zmenil svoj život od základu. Teraz nemá už ani len rakovinu a lekári mu vravia že je v perfektnom stave.
Takže by som moc samotnej viere v boha moc liečiteľské účinky nepripisoval na základe nejakých príbehov, pretože na základe tohoto príbehu môžem povedať presný opak....

Javatar: ak si chceš zistiť niečo poriadne o cirkvi tak rozhodne neodporúčam pozerať TV LUX ako ti radí tehla..... Začal by som by som dejinami sumerskej literatúry(toto neni až také obsiahle avšak veľmi výpovedné hlavne smerom k biblii) a pokračoval vznikom cirkvi najlepšie v knihách ktoré popisujú rímsku a egyptskú históriu.... a takto treba pokračovať aj daľej. Viem že to čítať asi neplánuješ, len sa snažím poukázať na to že to neni také jednoduché len si zapnúť TV LUX.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

a4tech: nemusela to byť práve viera, ale skôr pozitívny prístup k životu. V každom prípade gratulujem a držím palce. Záverečnú vetu tvojho príspevku by si tu mohli poniektorí napísať na čelo takým spôsobom, aby si ju mohli prečítať každé ráno pri pohľade do zrkadla...

javatar: Nie som si istý, že na ktorú časť mojich príspevkov narážaš ohľadom tých vojen a násilia? Asi som sa v tom stratil...A k tomu môjmu sporu s tehlom - čítaj poriadne, ja som písal, že ma nezaujíma jeho osobný názor na mňa, nie jeho reakcie. To len tak mimochodom, nedám sa tu predsa bezdôvodne očierňovať, hlavne takýmto spôsobom, keď už niekto nemá v diskusii akékoľvek argumenty, tak vyťahuje totálne irelevantnú záležitosť. Pripomína mi to populizmus istého vodcu.

K cirkvi ako dlhodobým "zdrojom kultúry a vzdelanosti" sa tu už vyjadrovať ani nejdem, pretože toto sme riešili kedysi dávno a nik aj tak nepresvedčil nikoho. Jedna strana hovorí A, ďalšia hovorí B.
tehla

javatar napísal:mne to vysvetlovat nemusis
tak to som rád. Ale prezraď z akého kresťanského zdroja si robíš objektívny obraz o cirkvi na základe ktorého môžeš porovnávať s tým, čo sa šíri v komerčných médiách a vytvárať si vlastný úsudok. Chodíš na nejaké cirkevné akcie, do kostola, čítaš, počúvaš, prípadne pozeráš nejaké kresťanské médium?
javatar napísal:prislusnost vo vyssich vrstvach RKC ako je ta laicka niekoho automaticky robi moralne bezuhonneho
kde som to pisal? Nič človeka nerobí automaticky morálne bezúhonným, aj ked by bol samotným pápežom - na to je treba vynaložiť veľké úsilie
Rubiki napísal:keď bol v najväčšej beznádeji tak boha opustil, pobil sa s farárom a zmenil svoj život od základu. Teraz nemá už ani len rakovinu a lekári mu vravia že je v perfektnom stave.
užasne :lol:, tí čo ste chorí, zbite farára, určite to pomôže
Rubiki napísal:Takže by som moc samotnej viere v boha moc liečiteľské účinky nepripisoval na základe nejakých príbehov
či by si pripisoval alebo nie, to je už tvoja vec, ja som reagoval konkretne na osobné svedectvo a4tech a jeho skúsenosť. Opýtaj sa konkrétne jeho, nechapem, prečo zas reaguješ na mňa - bol to jeho životný príbeh
Rubiki napísal:rozhodne neodporúčam pozerať TV LUX
aké prekvapujúce
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

tehla napísal:užasne , tí čo ste chorí, zbite farára, určite to pomôže
Irónia ti moc nejde takže ti ju neradím používať.
tehla napísal:či by si pripisoval alebo nie, to je už tvoja vec, ja som reagoval konkretne na osobné svedectvo a4tech a jeho skúsenosť. Opýtaj sa konkrétne jeho, nechapem, prečo zas reaguješ na mňa - bol to jeho životný príbeh
Bola to reakcia na tvoje zovšeobecnenie že za to môže boh a viera, preto som reagoval na teba pretože podobným príbehom ktorý skončil oveľa "zázračnejšie" som sa snažil demonštrovať že s cirkvou a vierou nemal nič spoločné ba dokonca tam bolo odklonenie od cirkvi. Pripisovanie nepochopiteľných vecí viere a bohu je praktika s piateho tisícročia p.n.l..
tehla napísal:aké prekvapujúce
Prekvapujúce je že si odcitoval s myšlienky len 4 slová, teraz neviem či si len tie 4 prečítal alebo sa snažíš vytrhávať s kontextu...? Dajme tomu že si zvyšok nečítal a teda ti odporúčam prečítať si myšlienku celú a možno pochopíš že sa nesnažím niekoho húckať aby tú televíziu nepozeral.

A aby si videl ako absurdne a trápne môže vyznieť vytrhávanie s kontextu tak ti to názorne predvediem:
tehla napísal:nechapem, prečo
To mi je jasné že nechápeš.
tehla napísal:bol samotným pápežom
kto bol pápežom?
tehla napísal:kresťanské médium?
To je mediálny produkt tvorený nejakou kresťanskou organizáciou.
tehla

Rubiki napísal:Bola to reakcia na tvoje zovšeobecnenie že za to môže boh a viera.
:arrow:
a4tech napísal:Viera my pomohla
a4tech napísal:Lekáry vravia: " vy tam hore určite niekoho máte " ja sa usmejem a poviem. " ja viem že mám
čo je? bojíš sa konfrontovať s človekom, ktorému dávali 1,5 roka života a ktorý to má reálne odžité? Opýtaj sa jeho, ako to cítil a prečo (slovami sa to zrejme opísať ani nedá) - napíš mu, že to je ako „s piateho storočia“. Bojíš sa hovoriť priamo na neho?

budeš tu radšej mňa otravovať svojimi malichernými dementnosťami? To si rieš so svojou frajerkou doma, z toho možno bude aspoň nejaký sex
MIRV
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa MIRV »

Som rád tehla, že si sa vďaka kresťanstvu naučil tolerancii, dobrým mravom a pokore.
Napísať odpoveď