Jozef Tiso a Slovensky stat
Re: Jozef Tiso a Slovensky stat
A tá kniha ? 
v nej autor upozornuje, ze najviac povstalcov bolo v Povstani z donutenia a nemali na nom ziaden zaujem, ze aj ti ktori sa pridali vramci celych posadok radsej usli domov ked bolo z dialky pocut kanonandu, ze partizani, ktorych nam sem poslali z Kieva boli "pekne kvietky" a nemal na ne vela peknych slov ani Gusto Husak... a celkovo dava autor obrazu o Povstani nove konutury, pricom ho neodsuduzje alebo nedehonestuje
//a upozornuje, ze rozhodne neslo o puc, a uz vobec nie komunisticky. co moze byt dovod preco sa Sovieti stranili vacsej pomoci.
//a upozornuje, ze rozhodne neslo o puc, a uz vobec nie komunisticky. co moze byt dovod preco sa Sovieti stranili vacsej pomoci.
dnes som čítal o tom jeden blog: http://martynkovac.blog.sme.sk/c/274206 ... o-SNP.html
je mi jasné že SNP nebolo len také, ako nám ho tlačili do hlavy za socíku - ale takéto názory až podozrivo odsudzujú slovenský odpor voči fašizmu a idealizujú nemeckých okupantov.
je mi jasné že SNP nebolo len také, ako nám ho tlačili do hlavy za socíku - ale takéto názory až podozrivo odsudzujú slovenský odpor voči fašizmu a idealizujú nemeckých okupantov.
Ja mám danú knihu doma, ale ešte som ju nečítal. Lacko sa stavia do role nestranného historika, ktorý je nanajvýš objektívny, ale aj on sa niekedy dopúšťa istej selekcie ohľadom skutočností. Takisto si pamätám na jeden jeho rozhovor, kde sa ho pýtali, akí mali na Povstaní podiel komunisti. Jeho odpoveď bola: nulový.jackb napísal:v nej autor upozornuje, ze najviac povstalcov bolo v Povstani z donutenia a nemali na nom ziaden zaujem, ze aj ti ktori sa pridali vramci celych posadok radsej usli domov ked bolo z dialky pocut kanonandu, ze partizani, ktorych nam sem poslali z Kieva boli "pekne kvietky" a nemal na ne vela peknych slov ani Gusto Husak... a celkovo dava autor obrazu o Povstani nove konutury, pricom ho neodsuduzje alebo nedehonestuje
Často sa píše o zločinoch partizánov, ale už sa nepovie, že tí, ktorí sa vydávali za partizánov a pritom len kradli, rabovali či robili ešte horšie veci, boli popravovaní samotnými partizánmi, keďže to bolo porušenie poriadku.
A keď niekto označí za zločin vystrielanie nemeckých vojakov tak neviem no. Treba sa spýtať, čo tu tí nemeckí vojaci robili a prečo tu boli ?
Čo sa týka nemeckej menšiny na SK, faktom je, že veľmi veľká časť týchto "nemeckých Slovákov" boli zapojenní v štruktúrach Deutsche Partei, resp. s nimi a celkovo politikou sympatizovali. Nenávisť voči týmto ľuďom je pochopiteľná, takisto ako voči rôznym kolaborantom, ktorí celé roky pred 29.8.1944 spolupracovali s fašistami, udávali a arizovali.
Faktom je, že SNP viazalo 2 mesiace istý počet nemeckých jednotiek, skomplikovalo Nemcom dopravu, keďže cez naše územie viedli významné dopravné linky na východ. Každý odpor v konečnom dôsledku urýchlil koniec vojny. Ako povedal hlavný predstaviteľ Voloďu Ivan Mistrík vo filme Smrť sa volá Engelchen, ak odpor pomohol skrátiť utrpenie vojny čo i len o jeden deň, malo to svoj význam.SNP urýchlilo koniec Druhej svetovej vojny
V knihe netvrdi, ze komunisti maly nulovy vplyv, ale opisuje ako bola SNR vyvazena, a ze rovnovaha sa zachovala do velmi nizkej urovne statnej spravy v obciach na povstaleckom uzemi
Tak som sa zle vyjadril. Nerobi zo vsetkych partizanov teroristov, ale menuje ich velitelov, ktorych takto oznacil aj Golian, lebo mu o.i. domrvili pripravy na Povstanie, odrezali ho od zasob paliva a materialu, ktore sa povstalecke uzemie moholo doviez a pod...
Tak som sa zle vyjadril. Nerobi zo vsetkych partizanov teroristov, ale menuje ich velitelov, ktorych takto oznacil aj Golian, lebo mu o.i. domrvili pripravy na Povstanie, odrezali ho od zasob paliva a materialu, ktore sa povstalecke uzemie moholo doviez a pod...
Však to je jasný fakt, ja neviem prečo sa tak vyjadril v tom rozhovore - ale vyjadril sa tak.
http://www.tyzden.sk/doma/snp-nie-je-modla.html
Však jasné, boli aj chyby, aj zlé veci, ale tak to je normálna vec. Vie niekto ukázať vojenskú operáciu, ktorá prebehla na 100% bez chýb ? Mne len vadí, ak sa tie zlé či chybné veci ohľadom SNP prezentujú takým strašným negativistickým tónom a používa sa to ako argument proti (teraz nepíšem o Lackovi).
Však jasné, boli aj chyby, aj zlé veci, ale tak to je normálna vec. Vie niekto ukázať vojenskú operáciu, ktorá prebehla na 100% bez chýb ? Mne len vadí, ak sa tie zlé či chybné veci ohľadom SNP prezentujú takým strašným negativistickým tónom a používa sa to ako argument proti (teraz nepíšem o Lackovi).
Jozef Tiso mi zachránil život a ďalším 800 deťom
Včera som to videl, treba sa spýtať, čo to bol za režim, za štát, že sa vôbec niečo takéto mohlo "skúsiť" udiať.
Ja som Tisa nikdy nedémonizoval, nebol to žiaden vrah ani psychopat.
Ja som Tisa nikdy nedémonizoval, nebol to žiaden vrah ani psychopat.
Zrejme ti vynecháva pamäť? Bolo to v rokoch 1939-1945, napoviem ti - tretia ríša.Včera som to videl, treba sa spýtať, čo to bol za režim, za štát, že sa vôbec niečo takéto mohlo "skúsiť" udiať.
Náš prezident teda aj režim tomu zabránili.
Ako je ale napríklad dnes možné, že pracujeme na aziatov za mizerné mzdy a bitku, zachraňujeme proti vôli slovenských občanov penaize francúzkym a nemeckým bankám, prijali sme euro bez referenda a tým sme priviedli do nešťastia 5. mil občanov SR, vstúpili sme do NAto proti vôli občanov, v referende o vstupe do EU prehlasovala menšina väčšinu, že sme dovolili prelety na bombardovanie našich skutočných spojencov, neziskové organizácie platené z USA hodnotia u nás demokraciu pričom kupovali od Thaciho orgány Srbov a namiesto vlastných pravidiel sa riadime pravidlami veľmocí.
Takto to vždy bolo a vždy zrejme aj bude pokiaľ sa niekto nechystá byť druhým "Kaddáfim".
Takého potom obesia a ozančia za klerofašistu.
To si zrejme robíš srandu.Náš prezident teda aj režim tomu zabránili.
Režim svojím postojom k tejto otázke a takisto prijímaním rôznych zákonov už od 1938 roku (Tiso vo vláde) sa pričinil o to, čo sa stalo. V tom pokročilejšom stave Tiso určite nebol žiadny radikál, deportácie presadzovali iní ľudia, ale on sa nijak nepričinil o ich zastavenie ako celku (nepíšem o výnimkách).
Potom, v 1943 už boli snahy aj o to, aby sa deportácie obnovili, aj aj aby sa neobnovili.
Ach jaj hughito prejdi si celú túto tému od začiatku, zistíš že si neraz zavádzal, či už vedome alebo nevedome, viac k tomu nemám čo dodať a teraz takýto výrok -
Srandu si tu robíš ty už dlhší čas. Dokonca si článok predtým napísal, že si Tisa nikdy nedémonizoval nuž pozri si tému dozadu.
Zrejme ti nejak vypadáva pamäť.
Tvoje výkriky na adresu režimu sú patetické a nezmyselné, hlavne v dnešnej situácii keď sa slovenská republika správa ešte podradnejšie ako vo vzťahu k tretej ríši či sa to už niekomu páči alebo nepáči je to tak, sme vždy podradní a prispôsobiví, ohýbame chrbát aby sme prežili, bohužiaľ za 1. SR sme vedeli kde sa ohnúť a kde sa vystrieť, dnes sa ohýbame v jednom kuse aj keď to nepotrebujeme. Toto by si mohol pochopiť a vyhodiť si z hlavy tie choré myšlienky a romantické predstavy o tom že nejaké Slovensko môže byť niekedy slobodné a nezávislé alebo že našavláda je za niečo zodpovedná, samozrejme za to že je úplatná a kolenačková je zodpovedná ale za väčšinu dôležitých vecí je zodpovedný niekto iný.
NA koľkých genocídach a vojnách sa podieľa naša republika od vzniku SR?
Afganistan, Irak, Srbsko.
O čo tu ide? V čom je to iné? Lebo hegemón USA a NATO je dobrý? Nuž aj Hitler bol dobrý a záchranca podľa vtedajších názorov. Ak Nato a USa nieje dobrý hegemón, prečo s ním teda spolupraucjeme? A je možné s ním nespolupracovať? Samozrejme že v terajšej sitácii to možné nieje. Čo sa stane v blízkej budúcnsoti?
VZniknú ďalší hegemóni. RUSKO, Čína, ja neviem ešte kto. Budú lepší? Nebudú! Budú iný? Áno budú, Budeme mať pri nich slobodu a nezávisloť ? Nie nebudeme, zas sa budeme hrbiť ale môžeme mať šikovných ľudí ktorí sa budú vedieť hrbiť a vystrieť keď bude treba.
Nechápem čo stále riešiš nejaký slovenský režim v roku 1939-45 keď vieš dobre, že na režime nezáviselo nič ale všetko záviselo na hegemónovi. Ten režim nepopravil jediného človeka do povstania a Novomeského - komunistu ktorý by v tretej ríši skončil niekde obesený na strome tuto normálne pôsobil.
Ty proste neriešiš realitu ale romantické fantasmagórie o tom ako by mal nejaký režim vyzerať aby bol dobrý. TY hľadáš ideálny režim a potom svoje predsavy o ňom porovnávaš s 1SR.
Ja sa pozerám na realitu takú aká je. Režim a ľudia ktorí boli v jeho popredí na Slovensku, boli väčšinou súcitní, mravní i čestní a snažili sa o záchranu svojho národa. Nebol to režim kto tlačil na vyriešenie napr. žid. otázky. Bol to hegemón a v neposlendom rade aj samotní ľudia.
Vlastne mi napíš jedno hist. obdobie kedy sa Slovensko a Slováci rozhodovali sami za seba?
Aby som sa mohol zasmiať
Vadí mi to tvoje neustále hádzanie špiny na ľudí ktorí robili čo vedeli ale mohli to robiť len v istých hraniciach pretože hegemón bude vždy hegemónom a presadí si svoje aj cez mŕtvoly. Pre mňa nieje ako pre teba hrdina ten ktorý ide proti všetkým, zabijú ho a ešte za jeho hrdinstvo iní zaplatia životom. To je hrdina pre deti. Pre mňa je hrdina a dobrý stratég ten ktorý vie narábať aj so zle rozohratou partiou. Hoci vie že je neustále v šachu, kľučkuje a kľučkuje, niekedy mu to výjde, inokedy nie ale snaží sa. Nesnaží sa o výpad kráľom a neide sa do prvej línie obetovať, lebo vie že keď zahynie štát, zahynú aj občania. Preto sa snaží kľučkovať a zápasí o právo na život svojho etnika. Pretože život stojí pred všetkým. Ten kto život chráni a snaží sa zachovať je pre mňa hrdina, ten kto sa života vzdáva a tým privádza ešte aj druhých do nešťastia je hlupák.
Pre Slovensko neexistuje cesta úplnej samostatnosti a neodvislosti a takých tých gerojských taľafatiek. To by sme už dávno vymreli alebo boli vyhladení. TEda ak by sme chceli kráčať touto cestou pretože sme malí a slabí. Ale my sme prežili, no nie kôli hrdinom ako Gabčík a Lidice ale kôli hrdinom ako Tiso.
Inak do karmy mi niekto napísal, že to mám na svete ťažké a že píšem demagogicky, nuž vedzte že toľko materiálov čo som preštudoval o 1SR, mi postačuje na to aby som si vedel urobiť nejaký ten triezvy názor a ak by ste čítali túto tému dozadu možno by ste zistili prečo to čo píšem píšem. Už 6-7 rokov sa tomu venujem, teraz momentálne som s tým prestal. Za tých 6 rokov som zistil toľko nekonečných bludov a klamstiev, ktoré o 1SR a Tisovi vypúšťali z huby "renomovaní historici" zo SAV že ma to presvedčilo v jednom a síce že neexistuje na svete takej autority, ktorá by ma mohla svojim titulom prinútiť aby som mu bez overenia faktov veril.
Na svete to má ťažké každý a zvlášť človek, ktorý sa nevie zorientovať v tom kto vraví pravdu a kto klame, preto aj vám držím palce. Každý musí začať od seba.
Hej? Daj nejaký odkaz v ktorom sa píše o obnovení transportov a o tom a kto ich chcel obnoviť. Ale prosím nie od Kamenca Závackej ani komunizmom pošpinených historikov, ktorých diela nepovažujem za relevantné.Potom, v 1943 už boli snahy aj o to, aby sa deportácie obnovili, aj aj aby sa neobnovili.
Srandu si tu robíš ty už dlhší čas. Dokonca si článok predtým napísal, že si Tisa nikdy nedémonizoval nuž pozri si tému dozadu.
Zrejme ti nejak vypadáva pamäť.
Tvoje výkriky na adresu režimu sú patetické a nezmyselné, hlavne v dnešnej situácii keď sa slovenská republika správa ešte podradnejšie ako vo vzťahu k tretej ríši či sa to už niekomu páči alebo nepáči je to tak, sme vždy podradní a prispôsobiví, ohýbame chrbát aby sme prežili, bohužiaľ za 1. SR sme vedeli kde sa ohnúť a kde sa vystrieť, dnes sa ohýbame v jednom kuse aj keď to nepotrebujeme. Toto by si mohol pochopiť a vyhodiť si z hlavy tie choré myšlienky a romantické predstavy o tom že nejaké Slovensko môže byť niekedy slobodné a nezávislé alebo že našavláda je za niečo zodpovedná, samozrejme za to že je úplatná a kolenačková je zodpovedná ale za väčšinu dôležitých vecí je zodpovedný niekto iný.
NA koľkých genocídach a vojnách sa podieľa naša republika od vzniku SR?
Afganistan, Irak, Srbsko.
O čo tu ide? V čom je to iné? Lebo hegemón USA a NATO je dobrý? Nuž aj Hitler bol dobrý a záchranca podľa vtedajších názorov. Ak Nato a USa nieje dobrý hegemón, prečo s ním teda spolupraucjeme? A je možné s ním nespolupracovať? Samozrejme že v terajšej sitácii to možné nieje. Čo sa stane v blízkej budúcnsoti?
VZniknú ďalší hegemóni. RUSKO, Čína, ja neviem ešte kto. Budú lepší? Nebudú! Budú iný? Áno budú, Budeme mať pri nich slobodu a nezávisloť ? Nie nebudeme, zas sa budeme hrbiť ale môžeme mať šikovných ľudí ktorí sa budú vedieť hrbiť a vystrieť keď bude treba.
Nechápem čo stále riešiš nejaký slovenský režim v roku 1939-45 keď vieš dobre, že na režime nezáviselo nič ale všetko záviselo na hegemónovi. Ten režim nepopravil jediného človeka do povstania a Novomeského - komunistu ktorý by v tretej ríši skončil niekde obesený na strome tuto normálne pôsobil.
Ty proste neriešiš realitu ale romantické fantasmagórie o tom ako by mal nejaký režim vyzerať aby bol dobrý. TY hľadáš ideálny režim a potom svoje predsavy o ňom porovnávaš s 1SR.
Ja sa pozerám na realitu takú aká je. Režim a ľudia ktorí boli v jeho popredí na Slovensku, boli väčšinou súcitní, mravní i čestní a snažili sa o záchranu svojho národa. Nebol to režim kto tlačil na vyriešenie napr. žid. otázky. Bol to hegemón a v neposlendom rade aj samotní ľudia.
Vlastne mi napíš jedno hist. obdobie kedy sa Slovensko a Slováci rozhodovali sami za seba?
Aby som sa mohol zasmiať
Vadí mi to tvoje neustále hádzanie špiny na ľudí ktorí robili čo vedeli ale mohli to robiť len v istých hraniciach pretože hegemón bude vždy hegemónom a presadí si svoje aj cez mŕtvoly. Pre mňa nieje ako pre teba hrdina ten ktorý ide proti všetkým, zabijú ho a ešte za jeho hrdinstvo iní zaplatia životom. To je hrdina pre deti. Pre mňa je hrdina a dobrý stratég ten ktorý vie narábať aj so zle rozohratou partiou. Hoci vie že je neustále v šachu, kľučkuje a kľučkuje, niekedy mu to výjde, inokedy nie ale snaží sa. Nesnaží sa o výpad kráľom a neide sa do prvej línie obetovať, lebo vie že keď zahynie štát, zahynú aj občania. Preto sa snaží kľučkovať a zápasí o právo na život svojho etnika. Pretože život stojí pred všetkým. Ten kto život chráni a snaží sa zachovať je pre mňa hrdina, ten kto sa života vzdáva a tým privádza ešte aj druhých do nešťastia je hlupák.
Pre Slovensko neexistuje cesta úplnej samostatnosti a neodvislosti a takých tých gerojských taľafatiek. To by sme už dávno vymreli alebo boli vyhladení. TEda ak by sme chceli kráčať touto cestou pretože sme malí a slabí. Ale my sme prežili, no nie kôli hrdinom ako Gabčík a Lidice ale kôli hrdinom ako Tiso.
Inak do karmy mi niekto napísal, že to mám na svete ťažké a že píšem demagogicky, nuž vedzte že toľko materiálov čo som preštudoval o 1SR, mi postačuje na to aby som si vedel urobiť nejaký ten triezvy názor a ak by ste čítali túto tému dozadu možno by ste zistili prečo to čo píšem píšem. Už 6-7 rokov sa tomu venujem, teraz momentálne som s tým prestal. Za tých 6 rokov som zistil toľko nekonečných bludov a klamstiev, ktoré o 1SR a Tisovi vypúšťali z huby "renomovaní historici" zo SAV že ma to presvedčilo v jednom a síce že neexistuje na svete takej autority, ktorá by ma mohla svojim titulom prinútiť aby som mu bez overenia faktov veril.
Na svete to má ťažké každý a zvlášť človek, ktorý sa nevie zorientovať v tom kto vraví pravdu a kto klame, preto aj vám držím palce. Každý musí začať od seba.
Ale Ivanko, za všetkým čo som tu napísal si stojím a nikto mi to nijak nevyvrátil. Ale postupne.
Bol tu aj nemecký tlak na obnovenie transportov a celkovo by som tu mohol napísať celé litánie o tejto téme, ak budeš provokovať, tak to spravím a zmetiem ťa zo stola.
Je smutné, že si šesť rokov študoval túto problematiku a máš takéto medzery, holt, asi si robil významnú ideologickú selekciu. Treba povedať, že o obnovenie deportácii mali snahu radikáli, kam Tiso určite nepatril.
Intervenoval aj Vatikán a podobne. Nebudem to zatiaľ rozoberať.
K tomu patetickému zvyšku. Nie, nemyslím si to, ale neviem prečo mi to tu takto predkladáš. Dobre vieš, kde ideologicky stojím, aký je môj postoj aj voči dnešnému režimu, systému a vôbec. Takže plačeš nad nesprávnym hrobom.
Kedy Slováci rozhodovali sami o sebe ? Dá sa povedať, že nikdy.
A áno, Slovenskú republiku 1939-1945 posudzujem z istého môjho idealistického pohľadu, samozrejme, primerane dobovým reáliám, ale tak to nie je o tom, že žijem v nejakom idealizme, ale proste veci treba pomenovať pravým menom. A tých zlí vecí bolo veľmi veľa.
Radikáli chceli obnoviť transporty. Spomeniem exponovanú osobu, A. Macha. Citujem: "Jednou z prvých našich povinností bude, keď sme odstránili 80% židov, vysporiadať sa s tými ostatnými. Všetci vidíme, čo znamená 20 00 židov, čo tu ešte máme. Nech sú pokrstení alebo nepokrstení, nech majú legitimáciu takú alebo onakú - všetci idú za jedným cieľom. Ale príde marec, príde apríl a pôjdu transporty." (Gardista, 9.2. 1943).Hej? Daj nejaký odkaz v ktorom sa píše o obnovení transportov a o tom a kto ich chcel obnoviť. Ale prosím nie od Kamenca Závackej ani komunizmom pošpinených historikov, ktorých diela nepovažujem za relevantné.
Bol tu aj nemecký tlak na obnovenie transportov a celkovo by som tu mohol napísať celé litánie o tejto téme, ak budeš provokovať, tak to spravím a zmetiem ťa zo stola.
Je smutné, že si šesť rokov študoval túto problematiku a máš takéto medzery, holt, asi si robil významnú ideologickú selekciu. Treba povedať, že o obnovenie deportácii mali snahu radikáli, kam Tiso určite nepatril.
Intervenoval aj Vatikán a podobne. Nebudem to zatiaľ rozoberať.
K tomu patetickému zvyšku. Nie, nemyslím si to, ale neviem prečo mi to tu takto predkladáš. Dobre vieš, kde ideologicky stojím, aký je môj postoj aj voči dnešnému režimu, systému a vôbec. Takže plačeš nad nesprávnym hrobom.
Kedy Slováci rozhodovali sami o sebe ? Dá sa povedať, že nikdy.
A áno, Slovenskú republiku 1939-1945 posudzujem z istého môjho idealistického pohľadu, samozrejme, primerane dobovým reáliám, ale tak to nie je o tom, že žijem v nejakom idealizme, ale proste veci treba pomenovať pravým menom. A tých zlí vecí bolo veľmi veľa.
Prečo svoje výsledky výskumu nezverejníš, nepíšeš štúdie, monografie, prečo sa nesnažíš o revizionizmus ? Máš priestor na vedeckú diskusiu, nikto ťa nezavrie za iný názor. No ja ti poviem prečo: lebo by ťa tí bludári zo SAV sfúkli ako sviečku. A dúfam, že si tých 6 rokov neštudoval len Ďuricu, Vnuka, Magdolenovú a spol.Za tých 6 rokov som zistil toľko nekonečných bludov a klamstiev, ktoré o 1SR a Tisovi vypúšťali z huby "renomovaní historici" zo SAV že ma to presvedčilo v jednom a síce že neexistuje na svete takej autority, ktorá by ma mohla svojim titulom prinútiť aby som mu bez overenia faktov veril.
Hughito ja si nič dokazovať nemusím, polovička tejto témy je o tom čo som vyhrabal. Je to spoľahlivý archív, myslím že keby niekto mal tú odvahu preštudovať si celú túto tému s porozumením, hneď by našiel väčšinu odpovedí na otázky. Nuž a s tým zotretím mňa, prosím kedykoľvek ma môžeš zotrieť údjanými výrokmi z Gardistu, mimochodom tuším v tomto časopise vraj Tiso povedal pamätnú neautorizovanú vetu ,,Slovák zhoď a zbav sa svojho škodcu" ktovie či tam nebola aj tá sfalšovaná foto ako Tiso hajluje s prirobenými prstami
a potom zrazu zachránil 800 detí, ktoré mali vziať do koncentráku
takže smelo ma môžeš potápať týmito neautorizovanými = vymyslenými nielen Tisovými vyhláseniami a pod.
Navyše nie som a nikdy nebudem profesionálny historik, apriori vyhrabávam len to o čom sa nevie a čo sa zamlčiava alebo schválne prekrúca. Prof. Ďuricu si vysoko vážim, je to jeden z mála slovenských historikov ktorého znalosti nielen na túto tému hlboko prevyšujú, či už Kamenca alebo Závackú či iných. Čo je jedným z dôvodov jeho ostrakizovania.
Prof. Ďurica a jeho knihy vždy boli a budú jedny z najrozsiahlejších a faktograficky plodných, každý kto si jeho knihu zobral do ruky to vie. Kto ju v ruke nemal ten bude plávať s prúdom a naďalej ostrakizovať profesora. Je totiž jeden veľký roziel medzi Ďuricom a inými. Ďurica dokázal dátumami a iba suchými faktami bez akejkoľvek omáčky zaplniť 800 strán jednej knižky Dejiny Slovenska a Slovákov. Autori ktorí ho ostrakizujú zvyčajne písu knižky s množstvom nepotrebného citovo podfarbeného balastu o tom napríklad ako žida nesmeli o 10:00 na trhu nakupovať zeleninu a aké to bolo strašné, potom zasa litánie o utrpení. A v koncentráku či na školských hodinách vám bez ostychu povedia, že zo židov Nemci varili mydlá.
A čo sa týka obnovenia deportácií to sú tvoje domnienky snáď ako zakaždým keď si tu písal, napr. Hitler chcel vyvraždiť slovanov a Slovákov, len tí sa akosi do jeho plánov na vyvraždenie nedostali. Nieje dôležité to čo si niekto vymýšľa v gardistovi. Pochybujem že také číslo gardistu v ktorom to odznelo je autentické alebo vôbec existuje ale ak existuje môžeš tu hodiť preskenované, nieje to predsa problém. Podstatné je že Slovensko zastavilo transporty ako som už v téme pred 10 či 20 stranami dokázal v čase keď ani jedna krajina sveta nepovažovala fámy o vraždení židov v koncentrákoch za opodstatnené. Naša vláda zastavila transporty na podnet Dionýza Lénarda, ktorý utiekol z Lublinu.
http://www.sme.sk/c/3211327/tisov-rezim ... vedel.html
Takže "Tisov" režim, "mimochodom povedať "Tisov režim" je ako povedať Gašparovičov režim!" takže tento režim vraj robil nadprácu keď zastvil transporty pri jedinej neoverenej správe od utečuvšieho žida na ktorého aj celý svet kašľal. Za prvú overenú správu o vraždení v koncentrákoch sa totiž považuje až tá z roku 1944 od Vrbu a Wetzlera.
Celý svet považuje za prvú vierohodnú a overenú správu až tú z roku 1944 ale Tisov režim robil nadprácu, keď uveril už v roku 1942 nejakému Lénardovi a transproty zastavil. Ak už toto nieje zavádzanie a klamstvo tak potom už neviem či existuje nejaké väčšie a viditeľné klamstvo na celom svete.
Otázkou je kto má záujem na klamstvách o 1SR, Tisovi a jej prestaviteľoch, prečo niekto režim naschvál "vylepšuje" a pridáva mu rôzne nepravdivé charakteristy "robil nadprácu" ? Túto otázku som si kládol už pred niekoľkými rokmi, keď som na tieto lži 1. SR prišiel a bol som dovtedy rovanko zmanipulovaný školským systémom.
Načo treba zločincovi pripísať tri vraždy, ktoré nespáchal, keď na ňho máme jednu? Avšak zistil som že na "zločinný" Tisov režim nesedí ani tá jedna vražda. Teda tu je neustále jedna a tá istá snaha, nachádzať nové a nové vraždy, ktoré je možné obvinenému prišiť. Obvinený nemá nárok na advokáta a ak sa aj sám obháji a z jedného skutku ho zbavia viny, prichádza ďalší a ďalší vykonštruovaný prípad, tak aby sa obvinený nikdy nemohol očistiť.
Dnes už odpovede prečo a s akým zámerom to niekto robí poznám ale k tomu musí dôjsť každý sám tým že sa pozrie lupou na tieto klamstvá.
Rovanko ako ktosi odhalil že Štefánikovo lietadlo sa nedalo pomýliť s maďarským na základe vlajky, pretože kúnovskí židoboľševici mali v tom čase vlajku červenú a nie podobnú talianskej. Kto má trochu filipa a dokáže čítať s porozumením príde hneď a zaraz na tie klamstvá čo sa píšu aj o 1SR aj Tisovi sám.
Navyše nie som a nikdy nebudem profesionálny historik, apriori vyhrabávam len to o čom sa nevie a čo sa zamlčiava alebo schválne prekrúca. Prof. Ďuricu si vysoko vážim, je to jeden z mála slovenských historikov ktorého znalosti nielen na túto tému hlboko prevyšujú, či už Kamenca alebo Závackú či iných. Čo je jedným z dôvodov jeho ostrakizovania.
Prof. Ďurica a jeho knihy vždy boli a budú jedny z najrozsiahlejších a faktograficky plodných, každý kto si jeho knihu zobral do ruky to vie. Kto ju v ruke nemal ten bude plávať s prúdom a naďalej ostrakizovať profesora. Je totiž jeden veľký roziel medzi Ďuricom a inými. Ďurica dokázal dátumami a iba suchými faktami bez akejkoľvek omáčky zaplniť 800 strán jednej knižky Dejiny Slovenska a Slovákov. Autori ktorí ho ostrakizujú zvyčajne písu knižky s množstvom nepotrebného citovo podfarbeného balastu o tom napríklad ako žida nesmeli o 10:00 na trhu nakupovať zeleninu a aké to bolo strašné, potom zasa litánie o utrpení. A v koncentráku či na školských hodinách vám bez ostychu povedia, že zo židov Nemci varili mydlá.
A čo sa týka obnovenia deportácií to sú tvoje domnienky snáď ako zakaždým keď si tu písal, napr. Hitler chcel vyvraždiť slovanov a Slovákov, len tí sa akosi do jeho plánov na vyvraždenie nedostali. Nieje dôležité to čo si niekto vymýšľa v gardistovi. Pochybujem že také číslo gardistu v ktorom to odznelo je autentické alebo vôbec existuje ale ak existuje môžeš tu hodiť preskenované, nieje to predsa problém. Podstatné je že Slovensko zastavilo transporty ako som už v téme pred 10 či 20 stranami dokázal v čase keď ani jedna krajina sveta nepovažovala fámy o vraždení židov v koncentrákoch za opodstatnené. Naša vláda zastavila transporty na podnet Dionýza Lénarda, ktorý utiekol z Lublinu.
a predsa napríklad SME klame ďalej.Čo sa píše v Ďuricovej knihe- o tomto utečuvšom-
Koncom septembra 1942 sa jednému zo židov, ktorí boli vyvezení zo Slovenska podarilo utiecť... z Lublinu až sa dostal do Spišskej Starej Vsi. Tam sa obrátil na dekana-farára Podolského, ktorému referoval o tom, že v Nemeckých pracovných táboroch v generálnom gub. plynom vraždia staré osoby , deti ženy, ktoré nie sú schopné pracovať. Dekan vec oznámil Vojtaššákovi /spiš. biskupovi/ ktorý bol podpredsedom štátnej rady.
Správa ním tak otriasla, že napísal Machovi. ...
Dejiny Slovenska a Slovákov
M.S. Ďurica
str.456
Na príkaz prezidenta Tisa minister Mach si dal zavolať nemeckého vyslanca Ludina, ktorému vec oznámil a povedal mu, že zo Slovenska nebude viac vyvezený ani jeden žid, kým sa osobitná slovenská komisia na mieste nepresvedčí, ako nemecká ríša zachováva medzištátnu dohodu o ľudskom zaobchádzaní so židmi, ktorých jej Slovensko dalo k dispozícii ako pracovné sily.
http://www.sme.sk/c/3211327/tisov-rezim ... vedel.html
Takže "Tisov" režim, "mimochodom povedať "Tisov režim" je ako povedať Gašparovičov režim!" takže tento režim vraj robil nadprácu keď zastvil transporty pri jedinej neoverenej správe od utečuvšieho žida na ktorého aj celý svet kašľal. Za prvú overenú správu o vraždení v koncentrákoch sa totiž považuje až tá z roku 1944 od Vrbu a Wetzlera.
Celý svet považuje za prvú vierohodnú a overenú správu až tú z roku 1944 ale Tisov režim robil nadprácu, keď uveril už v roku 1942 nejakému Lénardovi a transproty zastavil. Ak už toto nieje zavádzanie a klamstvo tak potom už neviem či existuje nejaké väčšie a viditeľné klamstvo na celom svete.
Otázkou je kto má záujem na klamstvách o 1SR, Tisovi a jej prestaviteľoch, prečo niekto režim naschvál "vylepšuje" a pridáva mu rôzne nepravdivé charakteristy "robil nadprácu" ? Túto otázku som si kládol už pred niekoľkými rokmi, keď som na tieto lži 1. SR prišiel a bol som dovtedy rovanko zmanipulovaný školským systémom.
Načo treba zločincovi pripísať tri vraždy, ktoré nespáchal, keď na ňho máme jednu? Avšak zistil som že na "zločinný" Tisov režim nesedí ani tá jedna vražda. Teda tu je neustále jedna a tá istá snaha, nachádzať nové a nové vraždy, ktoré je možné obvinenému prišiť. Obvinený nemá nárok na advokáta a ak sa aj sám obháji a z jedného skutku ho zbavia viny, prichádza ďalší a ďalší vykonštruovaný prípad, tak aby sa obvinený nikdy nemohol očistiť.
Dnes už odpovede prečo a s akým zámerom to niekto robí poznám ale k tomu musí dôjsť každý sám tým že sa pozrie lupou na tieto klamstvá.
Rovanko ako ktosi odhalil že Štefánikovo lietadlo sa nedalo pomýliť s maďarským na základe vlajky, pretože kúnovskí židoboľševici mali v tom čase vlajku červenú a nie podobnú talianskej. Kto má trochu filipa a dokáže čítať s porozumením príde hneď a zaraz na tie klamstvá čo sa píšu aj o 1SR aj Tisovi sám.
Obdivoval si faktografickosť Ďuricu, ale teda ty si v písaní omáčok kráľ. Zase si napísal litániu, kde dokopy nič nie je. Keby som naozaj chcel, tak sa dostanem aj k tomu zdroju Gadistu, preskenujem a hodím sem, ale príde mi to ako zbytočnosť. Táto téza nestojí na tomto jednom výroku Macha, to je len zrnko piesku.
Len tak mimochodom, ja čítam aj Ďuricu a Vnuka, pár ich knižiek mám aj doma a nejaké možno aj pribudnú, takže ja určite nerobím žiadnu selekciu, mne ide o pravdu a fakty.
Čo sa týka toho Žida, tak zaujímavé je, že napr. v tejto knižke tam o takom prípade nie je ani slychu. Naopak, píše sa tam až o začiatku roku 1943, kedy sa dozvedeli takéto správy o vyvražďovaní. Samozrejme, rôzne správy a indície prenikali už skôr, ale tomu nechcel nikto veriť, napr. aj Beneš mal také výroky, že žiadni Židia sa nevraždia (tuším v 1942 roku).
Ale ešte doplním: Dionýz Lénard utiekol už v júni, nie koncom septembra. Na jeho správu sa odvolávala sionistka Fleischmannová, keď písala Silberscheinovi do Ženevy o osude židov.
Akože ja si myslím, že čo sa bude diať so Židmi by bolo triezvemu človeku jasné, lebo ešte pred deportáciami sa vedelo, čo sa dialo so Židmi na východnom fronte v 1941 - teda o ich masovom vraždení.
Ešte k tomu Ďuricovi - na jeho objektívnosti určite nepridá fakt, že mal snahy o blahorečenie J. Tisu. To sa už vymyká akejkoľvek objektivite.
Len tak mimochodom, ja čítam aj Ďuricu a Vnuka, pár ich knižiek mám aj doma a nejaké možno aj pribudnú, takže ja určite nerobím žiadnu selekciu, mne ide o pravdu a fakty.
Čo sa týka toho Žida, tak zaujímavé je, že napr. v tejto knižke tam o takom prípade nie je ani slychu. Naopak, píše sa tam až o začiatku roku 1943, kedy sa dozvedeli takéto správy o vyvražďovaní. Samozrejme, rôzne správy a indície prenikali už skôr, ale tomu nechcel nikto veriť, napr. aj Beneš mal také výroky, že žiadni Židia sa nevraždia (tuším v 1942 roku).
Ale ešte doplním: Dionýz Lénard utiekol už v júni, nie koncom septembra. Na jeho správu sa odvolávala sionistka Fleischmannová, keď písala Silberscheinovi do Ženevy o osude židov.
Akože ja si myslím, že čo sa bude diať so Židmi by bolo triezvemu človeku jasné, lebo ešte pred deportáciami sa vedelo, čo sa dialo so Židmi na východnom fronte v 1941 - teda o ich masovom vraždení.
Ešte k tomu Ďuricovi - na jeho objektívnosti určite nepridá fakt, že mal snahy o blahorečenie J. Tisu. To sa už vymyká akejkoľvek objektivite.
Toto niecim podloz.Akože ja si myslím, že čo sa bude diať so Židmi by bolo triezvemu človeku jasné, lebo ešte pred deportáciami sa vedelo, čo sa dialo so Židmi na východnom fronte v 1941 - teda o ich masovom vraždení.
...Zpráva přiznává, že na začátku se Němci zdráhali povolit Červenému kříži inspekci lidí, kteří byli
uvězněni z bezpečnostních důvodů, ale ve druhé polovině roku 1942 obdržela Mezinárodní komise červeného kříže (ICRC) od Německa
důležité povolení. Od srpna 1942 měl dovoleno distribuovat balíčky s jídlem do hlavních
koncentračních táborů v Německu a počátkem února 1943 bylo toto povolení rozšířeno na všechny
tábory a věznice (svazek III, str. 78). ICRC se co nejdřív spojila s velitely táborů a začala je
podporovat jídlem, což fungovalo až do posledních měsíců roku 1945 a židovští zajatci se doslova
vrhli do psaní děkovných dopisů.
Jedna z nejdůležitějších stránek zprávy červeného kříže je, že objasňuje pravdivé příčiny
událostí, které se ke konci války v táborech nepochybně staly. Zpráva říká: „V chaotických
podmínkách, ve kterých se Německo během invaze v posledních měsících války nacházelo,
nedostaly tábory žádné zásoby jídla a hlad si vyžádal zvyšující počet obětí. Německá vláda,
sama znepokojená touto situací, naposled informovala ICRC 1. února 1945... V Březnu 1945
přinesly rozhovory mezi prezidentem ICRC a generálem S.S. Kaltenbrunnerem ještě
rozhodnější výsledky. Podporu mohla nadále poskytovat ICRC a do každého tábora byl
povolán jeden vyslanec...“ (svazek III, str. 83). Je jasné, že německé úřady i přes většinu
problémů maximálně ulehčovaly tuto strašnou situaci. Červený kříž je celkem přesný, když
uvádí, že pomoc s jídlem byla v té době zastavena kvůli spojeneckému bombardování německých
transportů a v zájmu internovaných židů protestoval 15. března 1944 proti „barbarské vzdušné válce
spojenců“ (Inter Arma Caritas, str. 78). Kolem 2. října 1944 varovala ICRC německé ministerstvo
zahraničních věcí o hrozném úpadku německého transportačního systému prohlášením, že
podmínky hladomoru se pro lidi v Německu staly nezvratnými.
Co se týče teto podrobné třísvazkové zprávy, je důležité zdůvodnit, že vyslanci Mezinárodního
červeného kříže nenašli v táborech v okupované Evropě, v těch, které byly pod správou Trojpaktu,
ani jediný důkaz o úmyslné politice vyhlazování židů. Ani v jedné ze svých 1 600 stran nevzpomíná
zpráva nějakou takovou věc, jako je plynová komora. Přiznává, že židé, jako mnoho jiných
národností zapletených do války, trpěli bídou a nedostatkem, ale jeho úplné mlčení o nějakém
plánovaném vyvražďování je samo o sobě dostatečné vyvrácení mýtu o šesti milionech. Jako
zástupci z Vatikánu, se kterými spolupracovali, tak i Červený kříž považoval za nemožné, aby
připustili vykonávání genocidy, která se podle některých zdrojů stala rozkazem dne.
Informoval o tom Burzio na jeseň roku 1941.
Burzio nieje dôverhyodný zdroj, nepoznal dobre pomery v krajine.
Niekde som o tom mal rozsiahlejší text, musím nájsť, zatiaľ len toto-
http://www.kultura-fb.sk/new/old/stare/polemika-10.htm
Polemika
Závažné boli obvinenia, ktoré dávali do súvislosti činnosť obžalovaných Vojtaššáka a Buzalku s neľudskosťami pachanými na fronte a s diskrimináciou židovského obyvateľstva. Napríklad svedok Dezider Kalina tvrdil, že keď si Buzalka v polovici novembra 1942 vypočul jeho správu o masových vraždách Židov na Ukrajine, poznamenal: „ Viete milý bratku, je to údel židov podľa svätého písma, aby boli prenasledovaní.“ Ďalej Kalina dospieval vo svojej výpovedi k zjednodušujúcim a nepravdivým záverom: „ ... obvinený Buzalka, ako aj Tiso, Tuka a celá cirkevná hierarchia vedia o tom, čo sa s občanmi židovského náboženstva deje a predsa pod rúškom nútených prác ich vydávajú do Oswieczima na smrť, teda že sú spoluzodpovední za tieto zločiny, a že pri nich spolupracujú.“ V skutočnosti M. Buzalka podal vatikánskemu chargé d’ affaires G. Burziovi na jeseň roku 1941 informácie, podľa ktorých postupujúce nemecké jednotky: „ ukrajinských a bieloruských zajatcov posielajú spravidla do ich domovov, židov hneď zastrelia (tvrdí sa, že aj civilov židovského pôvodu systematicky zabíjajú bez ohľadu na pohlavie a vek), iba ruských a ázijských zajatcov dopravujú do koncentračných táborov.“ Burzio poslal svoju správu v októbri 1941 do Vatikánu. Teda vďaka Buzalkovi do zahraničia prenikli správy o krutom zaobchádzaní so sovietskymi vojnovými zajatcami a so Židmi.
Zdôraznenie nepriateľského postoja k Židom, z ktorého sa dedukovala najmä u Vojtaššáka a Buzalku ich spoluzodpovednosť za smrť deportovaných Židov zo Slovenska, bolo umelo vykonštruované. Buzalka a Vojtaššák nepatrili k zástancom radikálneho riešenia židovskej otázky. Neboli prívržencami rasistického učenia. Ich kritický postoj k Židom súvisel s tradičným predkoncilovým teologickým pohľadom na túto otázku. Zastávali sa najmä pokrstených Židov a najmä M. Buzalka pre nich vymáhal výnimky, ktoré ich chránili pred deportáciou. Otvorene odmietavý postoj P. Gojdiča k deportáciám bol známy. Svedčí o tom jeho list vatikánskemu chargé d’ affaires G. Burziovi zo 16. 5. 1942. V prípade J. Vojtaššáka sa prokurátor opieral o rôzne časti jeho listov a z diskusie v Štátnej rade, ktoré boli vytrhnuté z kontextu. Usiloval sa účelovo vytvoriť obraz cynického despotu a denuncianta, ktorý posiela Židov do táborov smrti. V tomto zmysle bolo dezinterpretované memorandum, ktoré dostal Vojtaššák o vyhladzovaní Židov a jeho následný zákrok u ministra vnútra A. Macha. O biskupovom podnete sa zmienil i bývalý slovenský minister vnútra A. Mach. Podľa neho to bol hlavný dôvod, prečo sa na jar 1943 rozhodol trvať na neobnovení transportov.
http://www.kultura-fb.sk/new/old/stare/proces-005.htm
Niekde som o tom mal rozsiahlejší text, musím nájsť, zatiaľ len toto-
http://www.kultura-fb.sk/new/old/stare/polemika-10.htm
Polemika
PhDr. Ivan Kamenec, CSc. :
Vážený pán šéfredaktor,
dovoľujem obrátiť sa na Vás vo veci článku, ktorý uverejnil Váš dvojtýždenník závislý od etiky č. 7 zo 4. apríla 2001 od pána Stanislava Májeka. Článok sa týka polemiky okolo biskupa J. Vojtaššáka. Nepíšem Vám preto, aby som do tejto polemiky zasiahol, hoci sa v článku spomínajú aj moje odborné historické práce. Nepíšem ani preto, že vo Vašom týždenníku som už bol viackrát kritizovaný ako historik. Máte na to legitímne právo, tak ako na to majú právo Vaši autori a prispievatelia.
Dovolím si však rozhodne sa ohradiť proti hrubému klamstvu a ohováraniu mojich kolegov i mňa, ktorí sme sa podieľali na vydaní vedeckej edície dokumentov Vatikán a Slovenská republika (1939-1945), Bratislava 1992. Pán St. Májek vo svojom článku tvrdí, že zostavovatelia zborníka dokumentov ”propagandisticky spracovali správy”, ktoré si vymenili Štátny sekretariát Sv. stolice a jeho zástupca v Bratislave G. Burzio koncom marca 1942. Túto svoju lož St. Májek zvýraznil ešte ďalším nehoráznym zovšeobecňujúcim obvinením, že ”preklad textov (v edícii dokumentov – poznámka I. K.) je nepresný, závažné vety sú vynechané a niektoré oficiálne vyhlásenia neuverejnené”. S autorom, ktorý zrejme nemá žiadne odborné vzdelanie v historiografickej oblasti, je zbytočné polemizovať. Chcem Vás len upozorniť, že dokumenty, ktoré boli prebrané z jedenásťzväzkovej vatikánskej odbornej edície Actes et documents du Saint Siége relatifs a la Seconde querre mondiale 1939-1945 (jednotlivé zväzky vychádzali v r. 1965-1981) prekladala pani Anna Škorupová, známa, v odborných kruhoch rešpektovaná prekladateľka najmä z francúzskeho a talianskeho jazyka. Neviem, aké vedomosti z týchto jazykov má p. Májek, ktorý ju obvinil z nekompetentnosti.
Okrem toho, pred prekladom a uverejnením našej knihy (Vatikán a SR...) sme sa obrátili v roku 1991 na Apoštolskú nunciatúru v Prahe a požiadali sme ju o možnosť uverejnenia všetkých dokumentov týkajúcich sa Slovenska z vyššie uvedenej mnohozväzkovej vatikánskej edície. Dostali sme na to súhlas a po vyjdení práce sme, prirodzene, poslali našu knihu aj Apoštolskej nunciatúre v Prahe. Jeden zo zostavovateľov našej edície dokumentov, ktorá bola doplnená aj ďalšími prameňmi domácej proveniencie, bol aj doc. V. Prečan, historik európskeho formátu, medzi iným autor viacerých zväzkov základných historických prameňov k moderným dejinám Slovenska, ktoré získali vysoké odborné ocenenie doma i v zahraničí.
St. Májekovi sa dokumenty, ktoré boli uverejnené v našej edícii, nehodili do jeho evidentne nekvalifikovaného článku, preto zvolil cestu ohovárania a lží, aby spochybnil etickú i odbornú stránku všetkých autorov i zostavovateľov zborníka dokumentov Vatikán a SR... Nie je to prvý a ani posledný prípad takéhoto útoku na historikov a nechcem s ním ani polemizovať, lebo ako som sa už mnohokrát presvedčil, je to úplne zbytočné. Svoj list Vám píšem len preto, lebo sa domnievam, že pri uverejnení podobných materiálov ako článok p. St. Májeka nie celkom obstojí nadpis v záhlaví Vášho časopisu, že ste Dvojtýždenník závislý od etiky. Aká je to vlastne etika, ktorá umožňuje nehorázne lži a nepodložené obvinenia voči historikom, ktorí sa snažia odbornou prácou osvetliť naše dejiny? Dovoľte mi vysloviť presvedčenie, že v tomto prípade (žiaľ, nie ojedinelom) je to etika veľmi pokrytecká. To je však už problém Vášho časopisu.
S pozdravom
PhDr. Ivan Kamenec, CSc.
Vážený pán dr. Kamenec,
vo svojom liste na môj článok ”Ad: Y. A. Jelinek o biskupovi Vojtaššákovi” (Kultúra 7/2001) ste sa ohradili proti mojim dvom vetám, týkajúcich sa zborníka ”Vatikán a Slovenská republika /1939 -–1945/- Dokumenty”. Citujem : ”Tieto správy propagandisticky spracovali autori a zostavovatelia knihy Vatikán a Slovenská republika / 1939 – 1945 / - dokumenty /1992/ - I. Kamenec, V. Prečan, S. Škorvánek. Naviac preklad textov je nepresný, závažné vety sú vynechané a niektoré oficiálne vyhlásenia neuverejnené.”
Mojou metódou pri písaní nebolo ani ohováranie, ani lož, ale hľadanie čo najobjektívnejšej pravdy. Chcel som poukázať na nedostatky i propagandistický zámer spomínaného zborníka Dokumentov, z ktorého som citoval isté časti. Dovolím si tak urobiť i teraz, aby som sa Vám pokúsil zdôvodniť svoje vyjadrenia.
Podľa definície je ”propaganda” rozširovaním myšlienok s cieľom získať si prívržencov. Keď som si kúpil zborník, kládol som si otázku, či autori snáď idú skúmať cirkevné dejiny, alebo objektívne posúdiť obdobie Slovenskej republiky a jej prezidenta dr. Jozefa Tisa. Ale už úvod ma vyviedol z omylu. Píše sa, že predmetom je problematika dejín Slovenska v rokoch 1939 – 1945, ktorá je značne kontroverzná a v súčasnom období sa vedú vášnivé polemiky aj k otázke, citujem: ”Jedným z kľúčových bodov týchto polemických diskusií je otázka existencie Slovenskej republiky v rokoch 1939 – 1945,..” I dnes, keď to čítam, nechce sa mi veriť, že to napísali historici – odborníci, bez poznámky vzhľadom na historickú pravdu. Pán Kamenec, kto to tak polemicky diskutoval, kto spochybňoval legitimitu Slovenskej republiky, aké autority? Bolo by zaujímavé, keby ste uviedli argumenty diskutujúcich, rád sa poučím. Ďalej sa píše, že k tejto téme je k dispozícii veľa prác od domácich ako aj exilových autorov, ale: ”Bez toho, že by sme na tomto mieste hodnotili spomínanú produkciu, treba konštatovať, že mnohé práce o dejinách slovenského štátu sú poznamenané jednostrannými prístupmi, aprioristicky ideologickými pohľadmi i nedostatočnou znalosťou základného pramenného materiálu k danej problematike.” Ohromné! Vy nechcete hodnotiť a hodnotíte, kádrujete.
Výpovednú hodnotu dokumentov možno správne pochopiť len v kontexte doby, vnútorných a vonkajších pomerov, uvádzaním všetkých dostupných prameňov a bez zaujatej interpretácie získaných dokumentov. Nemožno objektívne hodnotiť kontroverzné správy mons. Burzia, keď aspoň neupozorníte na vyhlásenia dr. J. Balku, ktoré som ja citoval, a ktoré sú obsiahnuté čiastočne aj vo Vašej knihe - Po stopách tragédie, i v knihe L. Lipschera – Židia v slovenskom štáte. Bolo by objektívne citovať aj ďalšie doplňujúce dokumenty z archívov napr. nemeckých, ktoré májú veľkú výpovednú hodnotu v prospech prezidenta Tisu. Prečo ste tak neurobili?
Iste ste vedeli a viete o istých napätých vzťahoch medzi prezidentom a diplomatickým zástupcom Sv. Stolice mons. Burziom, ktorý sa pokúšal byť najvyššou autoritou a to nielen vo veciach cirkevných. To malo vplyv aj na jeho správy. Prečo ste v poznámkach čitateľa neupozornili na opatrnosť pri preberaní týchto správ? Ako príklad vyrobených nedorozumení a nepriaznivého hodnotenia prezidenta vo Vatikáne je kauza okolo prezidentovho prejavu v Považskej Bystrici zo 7. 9. 1941, ktorej sa týkajú dokumenty vo vašom zborníku č.37, 38, 39, 42. Ide o klasický príklad, ako nemožno zobrať za smerodajný neautentický novinový článok, spracovaný voľne podľa poznámok, alebo komentár zo zle pochopeného prejavu. Prejav uverejnil denník Tatranský Slovák 6, č. 32 z 13. 9. 1941, v ktorom redaktor uviedol :
”...Pápežské encykliky, ktoré hovoria o sociálnych otázkach, vám vždy pripomínajú iba hlavné zásady. Hlavnou zásadou, z ktorej čerpajú pápežské encykliky, je prirodzené právo, a opäť bude prekvapením pre mnohých, keď tvrdím, že zásady sociálne, tlmočené pápežskými encyklikami, a zásady národného socializmu sú totožné.”/str. 70 /. Vznikla z toho aféra, ktorou sa zaoberal veľvyslanec Sidor a celý vysoký klérus vo Vatikáne, vrátane pápeža. Už 10. 9. 1941 bol mons. Burzio v tejto veci u prezidenta a podľa správy z 12. 11. 1941, č. 646, VaSR č. 42, prezident novinové komentáre dementoval a povedal : ”Hovoril som iba o sociálnom aspekte národného socializmu a jeho aplikácii v praxi, a čo sa týka encyklík, je jasné, že som sa zmienil len o encyklikách sociálnych. Chcel som skrátka povedať, že národný socializmus v oblasti sociálnej uviedol do praxe mnohé z princípov obsiahnutých v encyklikách: iba v tom zmysle som hovoril o ich totožnosti. Napokon, slovenský národný socializmus mieni uskutočniť sociálne reformy v duchu učenia pápežských encyklík.” Následne si mons. Burzio overil vysvetlenie prezidenta na filmovom zázname a vyhlásil, že vysvetlenie je prijateľné. Bublina, ktorá sa nafúkla do veľkých rozmerov, spľasla, ale poškodila meno prezidenta. Zarážajúce je, že hoci mons. Burzio si problém vyjasnil už 10. 9. 1941, správu do Vatikánu poslal až 12. 11. 1941, čo nebolo fair voči prezidentovi. Keby zostavovatelia zborníka vo svojom komentári k týmto dokumentom uviedli, že išlo o nepochopenie, pohľad na prezidenta by bol objektívnejší. Vy ste konali práve opačne. Čitateľa ste dezinformovali poznámkou č.1 na strane 67 k základnej vete sporu, uvedenej v dokumente č. 37. Citujem: ”a/ potvrdzujeme, že mons. Tiso povedal vo svojom nedávnom prejave, že katolícka sociálna doktrína je taká ako nacistická.”/1/. A vy napriek tomu, že toto je v texte dokumentu č. 42 vyvrátené, do poznámky č. 1 ste napísali: ”Tiso, prezident republiky, prehovoril 7. sept. 1941 v Považskej Bystrici pri príležitosti vysviacky nového farského kostola. Msgr. Burzio, chargé d´affaires Sv.Stolice v Bratislave, potvrdzuje túto verziu 12. novembra. Porovnaj s č. 42.” Nuž porovnajte! Ako je možný takýto lapsus?
Tiež musím poukázať na podobný novinový článok z prezidentovho prejavu v Holíči 16. 8. 1942, ktorý uverejnil denník Slovák 18. 8. 1942 a ktorého sporné vyjadrenia uverejňujete v poznámke č. 4, na strane 119. Prezident predniesol prejav bez písomného podkladu. Autor článku šéfredaktor Slováka J. Paučo prejav spracoval voľne podľa poznámok a stať- Židovská otázka napísal tak, aby upokojujúco znela pre Nemcov. K prejavu sa vyjadrili I. Karvaš a F. Čatloš. Dr. I. Karvaš vyhlásil, že síce na zhromaždení bol, ale na inkriminovaný výrok sa nepamätá.(Kultúra 17/1999). F. Čatloš, tiež poslucháč prejavu, pred NS vyhlásil, že nemal dojem, že by to vyznelo ako nejaké štvanie. A to vieme, že F. Čatloš pred súdom nebol dr. J. Tisovi naklonený. Koľkokrát sa táto kauza zneužila!
V poslednej dobe uvádzate ako najnepriaznivejší dokument v neprospech prezidenta dr. J. Tisu jeho list pápežovi Piovi XII. z 8. novembra 1944. Vo vašom zborníku je zaradený pod č.138 s názvom: Tiso pápežovi Piovi XII. V edícii Actes ... pod č. 389, s názvom : Le Président de Slovaquie Tiso au pape Pie XII - Prezident Slovenskej republiky pápežovi Piovi XII. Pán Kamenec, cítite ten rozdiel prístupu už v samotnom názve?
Po prečítaní prekladu listu vo vašom zborníku nadobudol som istú nedôveru, lebo v jednej vete sa strácal zmysel a u niektorých som mal podozrenie o správnosti prekladu. Po dlhšom čase sa mi podarilo získať originál. Vety, kde nebol významový rozpor s prekladom pani A. Škorupovej, sme ponechali. Pán Kamenec, prečo uvádzate, že som pani prekladateľku obvinil z nekompetentnosti, keď som sa tak nevyjadril?
Priznávam, urobil som chybu, keď som uviedol ”závažné vety sú vynechané”. Mal som na mysli ”závažná časť vety je vynechaná”, čo je rozdiel, za čo sa ospravedlňujem. Ale na ďalšej časti vyjadrenia nič nemením. Nebolo mojím cieľom posudzovať všetky dokumenty po jazykovej stránke, mňa zaujímala stránka vecná. Vyskytujú sa aj chyby ako napr. v čísle na strane 65 v bode 2. uvedený paragraf 225 má byť 255, ale i ďalšie, ktoré sa dali riešiť priložením lístočku erráta. Z prekladu listu na posúdenie uvádzam iba krátky úryvok.
Latinský originál: ”- ita tamen ut etiam post has actiones gubernii vixerunt in Slovacia Bohemi et Judaei non parvo numero et bene, imo optime constituti. Quo pacto demonstratur gubernium in suis actionibus non decessisse a via asservati moderaminis inculpatae tutelae in defensione et assecuratione existentiae nationalis, socialis et culturalis suae gentis.”
Preklad v zborníku: ”- a to tak, že aj nie v malom počte a sú dobre, ba dokonca veľmi dobre situovaní. Tým vláda dokázala, že vo svojich opatreniach nevybočila z cesty ostražitého riadenia oprávnenej starostlivosti o obranu a zabezpečenie národnej, sociálnej a kultúrnej existencie svojho národa.”
Nový preklad: ”- ale tak, že aj po týchto opatreniach vlády žili na Slovensku Česi a Židia v nemalom počte a dobre, ba veľmi dobre situovaní. Toto dokazuje, že vláda vo svojich opatreniach neopustila cestu dodržania umiernenej a oprávnenej ochrany pri bránení a zabezpečovaní národnej, sociánej a kultúrnej existencie svojho národa.”
Vidíte ten rozdiel, i keď nevylučujem, že niekto urobí preklad ešte lepšie?
Kto chce pochopiť a objektívne hodnotiť tento list, musí si jasne uvedomiť, že prezident ho písal pred 8. novembrom, čiže tesne po potlačení povstania, a to pod takým silným dojmom a v hlbokom žiali, keď na ceste do B. Bystrice na vlastné oči videl zničenú krajinu a zúbožených slovenských vojakov vracajúcich sa domov, ale i odchádzajúcich do zajatia. Aký by to bol prezident, ktorý by schvaľoval likvidáciu slovenskej štátnosti a súhlasil s vyhlásením Československej republiky, ako to urobili povstalci! Bola by to vlastizrada, čo si on plne uvedomoval. Veľkou zlomyseľnosťou bolo a u niektorých ešte možno aj je, keď ho škandalizujú za nedobrovoľnú cestu do B. Bystrice. Predsa sa vedelo, že vlastne priniesol tým obeť, aby odvrátil pomstu Nemcov za povstanie. O tom existujú písomné svedectvá. Každému odporúčam prečítať si jeho prejav v B. Bystrici, ktorý je uverejnený v zborníku V. Prečana – SNP- dokumenty pod č. 514 na stranách 784 – 788. Na 4 stranách sú ”až” 3 vety, v ktorých ďakuje Nemcom. Povstanie svoj cieľ nesplnilo a výsledkom bolo dvadsaťtisíc mŕtvych, dvanásťtisíctristošesť Nemcami odvlečených židov do koncentračných táborov a obrovské materiálne i morálne škody. Dodnes je národ kvôli povstaniu rozdelený. R. Kaliský, účastník povstania, v roku 1967 napísal: ”Vyvrátili sme svoj vlastný štát, ktorý nebol iba fašistickým, ale aj slovenským. ...o všetkých základných veciach, ktoré sa nás mali týkať pri povojnovom usporiadaní Európy, bolo rozhodnuté už pred povstaním. /.../ Preto je nám dnes oveľa jasnejšie, o čo v povstaní vlastne predovšetkým išlo a o čo komu išlo okolo povstania. Keby tak znova, keby tak ešte raz..., lenže história je veľmi prísna a skúpa gazdiná pri rozdávaní historických príležitostí.” /Konfrontácie, 1968/. To netreba komentovať. Ďakujme Bohu, že tá historická príležitosť prišla a vážme si ju.
Kto zváži uvedené skutočnosti, bude správne interpretovať aj list prezidenta dr. J. Tisa
Stanislav Májek
In 1944 the Pope condemned Tiso's treatment of the Jews.
ANSWER
In September 1944 Burzio, Papal Nuncio to Slovakia, informed Rome that the
police were rounding up the Jews. On the 19th the Holy See instructed him to
intervene with the Slovak Foreign Ministry and Tiso on their behalf. The
following day the Holy See appealed to Sidor, Slovak Ambassador to the
Vatican, for action to protect the Jews.
A few days later Burzio reported that the Slovak government had declared it
'would not consent to their deportation', and Sidor was able to state that Tiso
had personally protested to the Germans on the basis of the Constitution and
had been promised that such activity would cease ((RAG 28)).
But on October 26th Burzio informed the Vatican that the search for Jews was
continuing and that the Slovak government had lost its independence. By not
resigning it appeared that Tiso was acting as a willing accessory to German
actions. As Tiso was not only the President but also a priest, the situation was
providing the Church's enemies with an opportunity to slander Her. A further
telegram instructed Burzio to go immediately to Tiso and tell him that: 'the
information had stricken His Holiness with deep sorrow because of the
suffering caused to many people of Slovakia because of their nationality or race
against the principles of humanity and justice. In the name of the Sovereign
Pontiff, come back to the sentiments and policies conforming to his dignity and
priestly conscience.' It continued to declare that the injustices committed by
Tiso's government were injuring the prestige of his country and that enemies
were taking the opportunity for discrediting the clergy and the Church
throughout the world ((SSVG 54 and 462)).
Burzio saw Tiso on the 4th of November and spoke to him not as a President
but as a priest. Tiso replied that he would draw up a personal answer for the
Holy Father, which was handed to Burzio five days later. Being a private letter,
not a telegram, it did not arrive in Rome until December 19th. In the meantime
more alarming reports were being received in Rome. One said that Slovak
police had placed 400 Jews in a camp and then handed them over to the
Germans for deportation. So in November the Holy See despatched another
telegram to Burzio urging him and the Slovak bishops to exert all possible
influence on the government 'so that any Jews still in Slovak territory may be
treated in a humane and Christian way'. ((RAG 29-30)).
On the same day Sidor was informed of the indignation of the Holy See at the
failure of the Slovak government to maintain its pledge. The Vatican note
concluded with: ‘This news, in contradiction with the assurances received
above, has been learned with deep sorrow by the Holy See which, once more,
finds itself in the painful necessity of expressing its regret. The Holy See hopes
that the Slovak government, in accordance with the principles of the Catholic
religion, to which the vast majority of the people belong, will leave no stone
unturned in order that the Jews who are still in the territory of the Republic may
not be subjected to even more severe sufferings’. ((RAG 30))
From the wording of this telegram and the note, it can be seen that Rome did
not possess at that time a clear picture of the confusing and fast changing
situation within Slovakia. The Germans claimed that their troops were merely
helping the Slovak government to restore order. The Left-wing rebels and the
Soviet Union claimed the Slovak government was still the enemy. So the
telegram had been composed on the presumption that the government
administered the country and was therefore responsible for the unjust events
taking place there. But the real situation was quite different.
Tiso and his ministers had not resigned but were endeavouring to maintain their
legal and moral right to represent the sovereignty of the Slovak people. But:
‘From September 1944 Tiso's authority extended only to Bratislava and its
environs’ ... for all practical purposes the German army was the real authority
in the country until the end of the war'. ((AXS 95)). German Einsatzgruppen
Units (specially formed to hunt and murder Jews) killed thousands during the
uprising and afterwards, as well as deporting 13,500 ((EJ Vol. 5 page 1197)).
On January 2nd 1945 the President of the International Red Cross Committee
wrote to Tiso asking that the deportations be ended. With much sadness Tiso
answered on the 10th that everything possible had been done until the revolt.
From then on it was impossible to help the Jews officially. ((LGN 28)).
The full story regarding the group of 400 Jews was that they had been taken
under the special care of the Slovak Foreign Ministry and guarded by Slovak
police because they possessed American or South American passports. But the
Germans seized the camp and declared that all but four of the passports were
forgeries. They then deported the others to Germany. ((RAG 30)).
On December 19th Tiso's letter arrived in Rome and he took the opportunity to
defend his record since 1938. He asserted that he and Slovakia had been the
object of vilification by their enemies. Regarding the current situation he
explained that since August, when the Germans had arrived to put down the
uprising, they had been in command of the military operations.
43
He wrote that the Slovak government was not responsible for the ensuing
events, and the Germans refused to listen to the Slovak protests that the Jews
were protected by the Constitution. He affirmed that he had always kept the
dignity of the priesthood before his eyes and that it was hypocrisy for his
enemies to express concern for the reputation of the clergy. He had not acted on
the basis of his own judgments, but had consulted the best advisors within the
Church. ((SSVG 54-55 and 475-477)).
Fr Tiso, Slovakia and Hitler
Dennis Barton
Závažné boli obvinenia, ktoré dávali do súvislosti činnosť obžalovaných Vojtaššáka a Buzalku s neľudskosťami pachanými na fronte a s diskrimináciou židovského obyvateľstva. Napríklad svedok Dezider Kalina tvrdil, že keď si Buzalka v polovici novembra 1942 vypočul jeho správu o masových vraždách Židov na Ukrajine, poznamenal: „ Viete milý bratku, je to údel židov podľa svätého písma, aby boli prenasledovaní.“ Ďalej Kalina dospieval vo svojej výpovedi k zjednodušujúcim a nepravdivým záverom: „ ... obvinený Buzalka, ako aj Tiso, Tuka a celá cirkevná hierarchia vedia o tom, čo sa s občanmi židovského náboženstva deje a predsa pod rúškom nútených prác ich vydávajú do Oswieczima na smrť, teda že sú spoluzodpovední za tieto zločiny, a že pri nich spolupracujú.“ V skutočnosti M. Buzalka podal vatikánskemu chargé d’ affaires G. Burziovi na jeseň roku 1941 informácie, podľa ktorých postupujúce nemecké jednotky: „ ukrajinských a bieloruských zajatcov posielajú spravidla do ich domovov, židov hneď zastrelia (tvrdí sa, že aj civilov židovského pôvodu systematicky zabíjajú bez ohľadu na pohlavie a vek), iba ruských a ázijských zajatcov dopravujú do koncentračných táborov.“ Burzio poslal svoju správu v októbri 1941 do Vatikánu. Teda vďaka Buzalkovi do zahraničia prenikli správy o krutom zaobchádzaní so sovietskymi vojnovými zajatcami a so Židmi.
Zdôraznenie nepriateľského postoja k Židom, z ktorého sa dedukovala najmä u Vojtaššáka a Buzalku ich spoluzodpovednosť za smrť deportovaných Židov zo Slovenska, bolo umelo vykonštruované. Buzalka a Vojtaššák nepatrili k zástancom radikálneho riešenia židovskej otázky. Neboli prívržencami rasistického učenia. Ich kritický postoj k Židom súvisel s tradičným predkoncilovým teologickým pohľadom na túto otázku. Zastávali sa najmä pokrstených Židov a najmä M. Buzalka pre nich vymáhal výnimky, ktoré ich chránili pred deportáciou. Otvorene odmietavý postoj P. Gojdiča k deportáciám bol známy. Svedčí o tom jeho list vatikánskemu chargé d’ affaires G. Burziovi zo 16. 5. 1942. V prípade J. Vojtaššáka sa prokurátor opieral o rôzne časti jeho listov a z diskusie v Štátnej rade, ktoré boli vytrhnuté z kontextu. Usiloval sa účelovo vytvoriť obraz cynického despotu a denuncianta, ktorý posiela Židov do táborov smrti. V tomto zmysle bolo dezinterpretované memorandum, ktoré dostal Vojtaššák o vyhladzovaní Židov a jeho následný zákrok u ministra vnútra A. Macha. O biskupovom podnete sa zmienil i bývalý slovenský minister vnútra A. Mach. Podľa neho to bol hlavný dôvod, prečo sa na jar 1943 rozhodol trvať na neobnovení transportov.
http://www.kultura-fb.sk/new/old/stare/proces-005.htm
Ivan, je zaujímavé, ako dokážeš svojimi kopírovanými vecami v podstate potvrdiť to, čo som sem písal, ale ty si popieral, resp. chcel nejak spochybňovať.
Takže najprv toto:
Ďalej:
K tomu vzťahu medzi Tisom a Burziom sa vyjadrovať nebudem, tieto aspekty som nikdy neštudoval ani sa o to nezaujímal - teda neviem zaujať relevantný postoj a nejaký list ani krátky článok mi na to nestačia.
Totižto, kompletne zvládnuť problematiku Slovenskej republiky vo vojnových rokoch + všetky aspekty okolo toho, to je štúdium na desaťročia a aj tak sa nedá byť znalým detailne všetkých sfér.
//autoeditácia príspevku (03 Máj 2012, 13:26)
Čosi som zo seba vypotil:
http://blackblog.sk/slovensko-a-hitlero ... prva-cast/
Takže najprv toto:
Nič iné som ja ani nenapísal, iba to, že sa o tom vedelo cez Burzia (tu je to akurát rozšírené o to, kto o tom informoval jeho). Dôležité je to, že tieto správy boli.V skutočnosti M. Buzalka podal vatikánskemu chargé d’ affaires G. Burziovi na jeseň roku 1941 informácie, podľa ktorých postupujúce nemecké jednotky: „ ukrajinských a bieloruských zajatcov posielajú spravidla do ich domovov, židov hneď zastrelia (tvrdí sa, že aj civilov židovského pôvodu systematicky zabíjajú bez ohľadu na pohlavie a vek), iba ruských a ázijských zajatcov dopravujú do koncentračných táborov.“ Burzio poslal svoju správu v októbri 1941 do Vatikánu. Teda vďaka Buzalkovi do zahraničia prenikli správy o krutom zaobchádzaní so sovietskymi vojnovými zajatcami a so Židmi.
Ďalej:
S týmto by sa dalo silne polemizovať, ale aspoň to dokazuje to, že otázka obnovenia transportov reálne existovala, čo si ty vehementne popieral.O biskupovom podnete sa zmienil i bývalý slovenský minister vnútra A. Mach. Podľa neho to bol hlavný dôvod, prečo sa na jar 1943 rozhodol trvať na neobnovení transportov.
K tomu vzťahu medzi Tisom a Burziom sa vyjadrovať nebudem, tieto aspekty som nikdy neštudoval ani sa o to nezaujímal - teda neviem zaujať relevantný postoj a nejaký list ani krátky článok mi na to nestačia.
Totižto, kompletne zvládnuť problematiku Slovenskej republiky vo vojnových rokoch + všetky aspekty okolo toho, to je štúdium na desaťročia a aj tak sa nedá byť znalým detailne všetkých sfér.
//autoeditácia príspevku (03 Máj 2012, 13:26)
Čosi som zo seba vypotil:
http://blackblog.sk/slovensko-a-hitlero ... prva-cast/
Gratulujem k článku Hughito a hlavne gratulujem k tomu, že v tom článku, po dôkladom prečítaní som nenašiel - jeden jediný fakt, je to taká rozprávka ako toto-
http://zaborsky.blogspot.com/2007/06/o- ... skych.html
akurát Jonáš Záborský mal aspoň cit pre iróniu, a srandu. Ale pre deti ako uspávanka sa to možno hodí.
Inak hughito pozeral som že na tej stránke obhajuješ multikulty ako tuto pobočka uja finančného podvodníka Soroša
Open society foundation.
Tento zver platí V USA i republikánov i demokratov, dokonca jeho snahy podporuje aj americký neokonz, hoci Soroš sa definuje ako liberál.
Myslím si, že si pekný pešiačik a vojačik uja soroša a jeho bankárskych kamarátov.
Pretože ujo soroš obhajuje multikulty a jeho židovskí bankárski kamaráti .
Tak tí umelo pdoporujú rasizmus a priamo ho prikrmujú!!
Ak si ešte stále nepochopil že rasizmus a multikulturalizmus sú 2 otázky ktoré vyvolávajú pol. sionisti a megazbohatlíci, finanční špekulanti tak si buď.
1. hlupák
2. vymetený, vygumovaný a sfanatizovaný mozog
3. platený z ich peňazí.
Rasizmus je umelo vyvolaný multikulturalizmom, ktorý dotuje podvodník Soroš cez svoje dcérske neziskové organizácie. Zatiaľ čo ľudia ktorí nesúhlasia so zahltením svojej zeme imigrantmi sú presviedčaní sion. bankármi že jedine rasová vojna ich spasí. Tieto 2 extrémy by nikdy neexistovali keby neboli prikrmované, keby človek čo nesúhlasí s multikuti nebol hnaný do kúta štátom, médiami a spoločnosťou.
Ale ako som sa presvedčil, na hojku má každý plnú hubu demokracie ale nikto z tých najväčších "demokratov a ochrancov sveta" nectí základnú formulu.
"Nesúhlasím s tebou ale budem sa do krvi byť aby si mohol svoj názor vysloviť." Voltaire
Pre mňa si hughito obyčajná obeť doby, máš klapky na očiach a poznáš len jednu stranu. Ak ťa ale niekto platí, potom sa radšej zdržím komentára lebo by som zahrešil.
Okrem toho ani nevieš čo to je fašizmus, aj ľavičiari možu byť fašistami a ty to dokazuješ. Nový "sociálny fašizmus" práve teraz príde, dúfam že budeš prvý tlieskať, keď sa tak stane. A že ľavičiari môžu byť fašisti a dokonca aj pôvodcovia genocíd a rasisti to je jasné o tom niet najmenších pochýb.
a ešte jeden link od tvoho poloblázna
http://www.thoughts.com/johnybgood/neo- ... esa-diel-1Taliansky Fašizmus, nie len že nebol rasistický, dokonca povoľoval „talianizáciu“ v kolóniách, ak ste prisahali vernosť „íl Duce mu“. Tak isto, židia mali povolené členstvo vo Fašistickej strane, a v Líbyi, arabi, boli tiež členovia Fašistickej strany prostredníctvom Moslimského Zväzu Liktorov. Vo východnej Afrike, černosi, mali povolené slúžiť s Talianmi v MVSN Koloniálnej Milícii.
Preto, keď Mussolini sa dostal k moci, Keynes a Rotschildovci boli nadšení, lebo videli, že vlastne Mussolini dal do praxe ich vlastné „primitívne chytráčenie“, o ktorom v Anglicku Rothschildovci, po skončení prvej svetovej vojny, len snívali. Keyenes a všetci Rothschildovci boli zachvátení obdivom, uznaním a závisťou (pozri späť na: Neo-liberalizmus-časť druhá: Čas tlačenia „ničím“ nekrytých peňazí. - odstavec s názvom- Primitívne chytráčenie), keď v súlade s týmto „primitívnym chytráčením“ Mussolíniho vláda začala míňať peniaze a tak dávať do EXISTENCIE (do obehu) peniaze na platenie úrokov, dividiend a ostatných ničotností - ktoré ináč, nikto, nikdy do obehu nedá a preto nikdy NEEXISTUJÚ!
Všetci Rotschildovci hovorili a vyzývali Keynesa : ...no vidíš, mal by si vymyslieť, ako tento Fašistický ekonomický systém zaviesť do našej parlamentnej demokracie, a sme zachránení !
Již v roce 1848, vášnivě odsuzujíce Slovanský sjezd v Praze, píší Marx a Engels 31. prosince v Neue Rheinische Zeitung: „Nyní víme, kde jsou nepřátelé revoluce: ve slovanských provinciích Rakouska a v Rusku. Žádná fráze, žádné ujišťování o demokratické budoucnosti těchto zemí nám nezabrání, abychom je nepokládali za naše nepřátele. Nesmiřitelný boj, válka do posledního dechu proti Slovanům, zrádcům revoluce, vyhlazení, bezohledný terorismus; ne v zájmu Německa, ale v zájmu revoluce. Budoucí světová válka odstraní z povrchu zemského nejen reakční třídy a dynastie, ale též zpátečnické národy.
Fanatický pangermanismus v nejhorším slova smyslu je snad nejvíce zřejmý z článků Marxe a Engelse v New York Herald Tribune. Zde oba komunističtí přátelé 24. dubna 1852 uveřejňuji k potlačené snaze po demokracii a liberalizaci Čechů, Poláků a Jihoslovanů v r. 1848 tato památná slova: „Nyní skončily, a to asi navždy, snahy Slovanů v Německu o znovuzískání nezávislé národní existence. Roztříštěné zbytky četných národnostních skupin, jejichž národní a politické oprávnění k životu již dávno zmizelo a které již téměř tisíc let jsou přinuceny se plavit za lodí jednoho silného národa a jejich podmanitele“ (Němců). „Tyto umírající národnosti se pokusily využít všeobecných zmatků r. 1848 k vybudování dávno ztraceného politického stavu z r. 1800. Dějiny tisíce let jim ukazují, že tento vývoj zpět není možný. Skutečnost, že celý prostor východně od Labe a Sály byl kdysi obsazen podobnými Slovany. Ukazuje na historickou expanzi a současně na materiální a intelektuální moc národa německého, která podmanila své staré východní sousedy, vsála je a absorbovala. Tento sklon k absorbci“ (poněmčení) „byl vždy jedním z nejmocnějších prostředků, kterým byla Němci na východě tohoto kontinentu rozšiřována západní kultura. Jak mohou“ (Slované) „očekávat, že se dějiny vrátí zpět o tisíc let, aby uspokojily několik souchotinářů obývajících Němci ovládané a obklopené prostory, kteří neměli od nepaměti pro kulturní záležitosti jiný jazyk než němčinu a kterým chybí základní předpoklad národní nezávislosti: samostatnost, počet a uzavřená země?
Detailní dokumentaci o těchto názorech Marxe a Engelse naleznete v publikaci Revoluce a kontrarevoluce v Německu v r. 1848 (psáno převážně na základě jejich článků v New York Herald Tribune z let 1854-1852) a v práci německého historika H. Kohna Dějiny panslavismu (Die Geschichte des Panslavismus. Die Slaven und der Westen, Mnichov 1959).
Je s podivem, kolik milionů intelektuálů – včetně ze všech slovanských zemí – bylo a stále je mateno vidinami těchto falešných proroků komunismu.
Dr. Josef Lovell
http://www.cs-magazin.com/index.php?a=a2007021042
"...Ak sa nám podarí vyhrať revolúciu a zničiť Rusko, zavedieme moc Sionizmu na jeho truhle a staneme sa silou, ktorej sa bude klaňať celý svet. Ukážeme, čo znamená skutočná moc! Zmeníme ruskú inteligenciu na tlupu idiotov a celé územie na štát zvierat prostredníctvom teroru a krviprelievaním..."
"...Musíme zmeniť Rusko na púšť obývanú bielymi Negrami, nad ktorými zavedieme tyraniu druhu, o ktorých aj ten najkrutejší despota východu nikdy nesníval. Jediným rozdielom je, že táto tyrania nepríde sprava ale zľava a nebude biela ale červená, pretože prinesie toľko krvi, že ľudské obete kapitalistických vojen budú v porovnaní s touto tyraniou nevýznamné. Najdôležitejší zámorskí bankári budú pracovať s nami v najintímnejšom kontakte."
-Leiba Davidovich Bronstein (Trocky), vodca a tvorca červenej gardy a neskôr červenej armády, predseda revolučnej vojenskej rady
--------------------------------------------------
Z londýnskeho rozhlasu sa každý večer šírili hrozby a plány na likvidáciu Slovákov. Každé benešovské vysielanie sa večer čo večer končilo výzvou: "Sázejte stromy v záhrádce, budou dobrý pro zrádce." Okrem fyzickej likvidácie Slovákov sa Beneš vyhrážal ich deportáciami na Sibír. Beneš plánoval prísť domov s obnovenou centralistickou Československou republikou. Hneď po prevrate mal byť na Slovensku guvernérom vyslanec Nemec, o autonómii, alebo o akých-takých právach Slovákov v novej ČSR, nepadlo ani slovo.
Keď prezident Tiso rečnil v ktorejsi dedine na Horehroní pri príležitosti elektrifikácie tejto obce, položil
nadšeným poslucháčom otázku: "Načo sme vám zaviedli elektrinu?" Odpoveď znela: "Aby sme v noci
nemuseli po staveniskách chodiť s lampášom v ruke." "A ešte načo?" - spýtal sa pán prezident. Ľudia
nevedeli čo odpovedať. vtedy im Dr. Tiso povedal: "Teraz si pokúpite rádiá, keď už máte elektrinu, a budete
každý večer počúvať Londýn, a dozviete sa, aké klamstvá a hlúposti vám Beneš rozpráva."
Londýn tak každý večer všetci slobodne počúvali.
V roku 1943, po bitke pri Stalingrade, Nemci začali ustupovať na celom fronte. V Rusku prišla taká
tuhá zima, aká nebola za posledných päťdesiat rokov (podobne ako za vpádu Napoleona, keď v Rusku
pomrzla francúzska armáda).
Preslávená nemecká tanková brigáda nemohla napredovať. Vtedy mi prišiel na um rozhovor s
prezidentom Dr. Tisom koncom roku 1941, keď som sa ho ustarostený opýtal: "Pán prezident, čo bude s
nami, keď vyhrá vojnu Hitler?" Odpovedal mi: "Ako kňaz verím v riadenie Božie. Boh nedovolí, aby vo svete
vládol systém, ktorý je proti viere. Koľko kňazov i biskupov je už v nemeckých koncentračných táboroch.
Svet by riadila nemecká rasa, a my Slováci, Slovania, by sme boli v nevýhode. Nepasovali by sme do
nemeckého 'lebensraum'. Možno by nás presídlili niekam do Ruska." "Pán prezident, a čo keď vojnu vyhrajú
komunisti?" Prezident odvetil: " Boh nás neopustí a aj s boľševikmi raz urobí poriadok. Pevne v to verím."
Za najrozumnejší sa považoval plán, v ktorom sa hovorilo, že na Slovensku treba bezpodmienečne
udržať poriadok a pokoj až do konca vojny. Dve slovenské divízie, ktorým velil aj u Nemcov dobre zapísaný
generál Malár (mal nemecké vyznamenanie železný kríž I. triedy), budú brániť karpatské priesmyky proti
Sovietom, a až keď sovietska armáda na víťaznom postupe dosiahne Krakov, slovenská armáda jej umožní
vstup na Slovensko, takže za niekoľko dní aj s pomocou obyvateľstva obsadia bez boja celé Slovensko. V
rozhodujúcej chvíli slovenská vláda na čele s prezidentom podá demisiu, "povstalci" zostavia novú 5
komunisticko-demokratickú vládu a život pôjde ďalej. Takýto plán schvaľovali najmä komunisti na čele s
Husákom, ktorý od samého začiatku odmietal Benešov čechoslovakizmus.
O tomto pláne písal v roku 1960 český komunista Václav Kopecký, ktorý sa o ňom dozvedel od
komunistu Schmidkeho a ten zas od Husáka. Darmo to historik Jablonický nazýva demagógiou a absurdnosťou.
Vybraté z-
"Povstanie"-s-legendou
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ako inak, "JuDr. Ján Mikula", ktorý mal "dobré vzťahy" s HSĽS. Jeho "kniha" (zopár strán dlhá esej) Povstanie s Legendou je velebením Tisa (a neobjavuje sa nikde inde, iba na "národných" weboch). Úplne nestranný zdroj, plný "faktov". To je ako keby som čítal esej Hermanna Göringa o Hitlerovi a tvrdil, že je nestranná a plná faktov. Nabudúce ak chceš niekoho precikať a kritizovať, kľudne sa prezentuj niečím vlastným, pán Mečiar II. Mwahahahahaahah.