kali520 napísal:Ty si ukazaka toho opacneho egoistickeho extremu a preto tak kratkozrako zaskatulkujes ihned cely svet, si daleko obmedzeny vidinou svojho egoizmu a tych najnizsich pudov a nedokazes sa nad nim povzniest, preto nei si schopny to vidiet tak jak ja a odmietas to. Myslienkam ako su "zaujmy jednotlivca su podradene zaujmom spolocnosti" chapes ale nie su schopny ich uskutocnovat, nemas na to a preto si myslis ze vseci nie.
Na základe čoho toto tvrdíš? Hm? Najprv povieš, že o sebe vieme hovno a potom píšeš hento

.
Pozri Kali, ja píšem o spoločnosti, o mojom pohľade na ňu. O tom akí sú ľudia a ako podľa mňa funguje svet. To neznamená, že ja sa stým stotožňujem, že podľa mňa je to to najlepšie čo môže byť. Vôbec nie. Ale na druhej strane, už som myslím si pochopil aj kam vedie idealizmus. A staré príslovie "Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami." podľa mňa platí dokonale. Nemysli si, že nerozumiem pekným ideálom, obetavosti, národu.. a čo ja viem ešte čomu. Ale v praxi to Kali tak pekne bohužiaľ nefunguje.
Otvor už konečne oči a pozri sa na posledných 2000 rokov ľudstva. Tých priemerných nevinných 80% tam stále bolo a bolo tam aj tých 10% svätých a čo sa dialo? Smerovalo to niekam? Zmenilo sa niečo? Absolútne nič. Stále sme presne tam kde sme boli. Technológia šla dopredu, možnosti sa rozšírili, žijeme si luxusnejšie a ľahšie, ale na tej podstate fungovania ľudskej spoločnosti sa nič nezmenilo. Ničotné nič. A dokonca tu bolo x všeliakých -izmov a všetky sú v konečnom dôsledku rovnaké. Aj v tom najrovnostárskejšom socializme bola vždy trieda "rovnejších" tých čo vládli a kontrolovali ostatných. A ak to už bolo tam, tak to už bolo naozaj všade.
Tak prečo si myslíš, že dnes to bude inak? Cítiš sa lepšie ak obviníš mňa za všetko zlo sveta? Preto, že ti tu píšem veci, ktoré sa tebe nepáčia? To je smiešne. K ničomu to nesmeruje.
Choď, zburcuj masu, defenestruj.. a o 10 rokov sa budeš sklamane pozerať na to ako je to ešte horšie než pred tým. Raz keď zostarneš, verím, že dospeješ k rovnakému bezútešnému názoru na ľudskú spoločnosť ako ja.
Pozri, ja sa nikde neangažujem, rozmýšľam, že snáď už nepôjdem ani voliť. A to z prostého dôvodu. Nemám masový názor a môj hlas sa vždy stratí. Vládne masa. Je jedno či zmanipulovaná a zblbnutá, alebo nie. Ale masa. A ja sa na to môžem len zmierene pozerať.. a už robím naozaj len to. A sem tam keď je vonku škaredo a nemám čo cez víkend robiť, si prídem tuto popísať.
hughito napísal:Odvtedy až doteraz je už niekto hore a niekto dole, takisto, ako odjakživa existovali aj snahy o slobodu a zmenu systému, samozrejme, v inej podobe, čo záležalo od úrovne myslenia danej doby.
A bude to existovať do konca našej civilizácie. Stále bude niekto hore a niekto dole. Snahy existovali tiež. Fajn. Takže čo je dnes iné? Nič. Čo bude zajtra iné? Nič. Sám si si vlastne odpovedal. Ja s tebou súhlasím.
hughito napísal:Toto obdobie "blahobytu" však už končí, ak nevidíš náznaky, ktoré to naznačujú (tým myslím hlavne tú slobodu, ktorá bola v rámci dejín celkovo dosť značná), tak si slepý.
Ale prd sa končí. Si obeť davovej psychózy. Spamätaj sa, ak by aj zajtra padlo euro a dolár a ľuďom sa vynulovali všetky účty, a celkový output svetovej ekonomiky by poklesol na polovicu, tak život ide plynule ďalej.. Všetko je len dohoda. Z vás dnes hovorí len strach, úzkosť a neistota zajtrajškov. Ste ako ľudia čo sa báli roku 2000 a čakali koniec sveta. To si ešte živo pamätám aj keď som bol vtedy ešte relatívne mladý. Dnes je to 2012, svetová hospodárska kríza.. neviem čo ešte. Je to také hlúpe. Neuveriteľne hlúpe. Bojíme sa že padne finančný systém, nebudeme mať peniaze, čo potom? Facepalm. Nič viac než, jeden veľký facepalm.
A ja už v relatívne stále mladom veku odchádzam do predčasného cynického dôchodku. S pánom bohom..
hughito napísal:Áno, v Európe bol posledných 20 rokov socializmus (ešte že si nenapísal komunizmus).. nebudem ani nič dodávať, možno nás ešte prekvapíš nejakou novotou. (Aj keď neviem prečo spomínaš len Európu, ale nevadí.)
A nebol? Prečo si myslíš, že nebol? Pre konzumnú kultúru, pre bľaboty o demokracii? Pre drísty o trhovej ekonomike? Preto, že v postkomunistickej európe vznikol divoký západ pre privatizérov? Preto, že si ľudia založili životné poistky a začali podnikať?
Heh, to je možno pekné, ale bohužiaľ nepodstatné. V globále to je jeden veľký novodobý socializmus, ktorý vyústil v dlhovú krízu.
Alebo sú štáty dnes podľa teba zadĺžené preto, že sem došla západná kultúra? Nebodaj preto, že ľudia majú možnosť podnikať? Alebo preto, že máme euro?

Nie nie Hughito

. Každý vydaný dlhopis mal svoj motív. Štát potrebuje peniaze. Egoizmus politikov a zlodejov? Áno, bezpochyby. Ale o nič menej egoizmus masy, ktorej hlas sa dá kúpiť za jej vlastnú budúcnosť.
A zajtra to nebude inak.