Kazia sa pevne disky - kde je chyba?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Kazia sa pevne disky - kde je chyba?

Príspevok od používateľa brm »

Poslednú dobu som postrehol, že akosi mi začínajú odchádzať pevné disky. Vo svojom PC mám v súčasnosti 7 diskov...

HDD1 ... Western Digital WD6400AAKS 640GB 16MB ... systém
HDD2 ... Western Digital WD6400AAKS 640GB 16MB
HDD3 ... Western Digital WD6400AAKS 640GB 16MB (cez PCI radič)
HDD4 ... Western Digital WD10EADS GP 1TB 32MB
HDD5 ... Western Digital WD20EADS GP 2TB 32MB ... skrytá partícia cez TrueCrypt
HDD6 ... Western Digital WD20EADS GP 2TB 32MB ... skrytá partícia cez TrueCrypt
HDD7 ... Western Digital WD20EARS GP 2TB 64MB ... skrytá partícia cez TrueCrypt (cez PCI radič)

..pričom práve teraz mám problém s troma diskami naraz!!! Zrazu mám problém s prístupom na HDD3, HDD5, HDD7. Keď pozerám smart hodnoty, na HDD5 nevie prečítať smart, HDD3 je podľa smartu bez chyby a HDD7 má chybu pri cyklickej redudantnej kontrole (čičo).

Ak mám cez radič pripojené HDD3 a HDD7, systém Windows (7 64b) sa mi spúšťa asi 5min - všetko to stojí pri čiernej obrazovke s logom MS a s bežiacim pásikom. Na HDD5, HDD6 a HDD7 mám vytvorené partície cez TrueCrypt - keď sa ich snažím namountovať, TrueCrypt totálne zamrzne a zoberie so sebou aj podstatnú časť spustených programov (ak pozerám film, obraz aj zvuk sa zasekne).

Ak odpojím HDD3 a HDD7, niekedy dokážem namountovať partíciu na chybnom HDD5, avšak ak dám z neho kopírovať súbory (každý má asi 8-10GB), jeden súbor mi kopíruje aj celú noc. Priebeh kopírovania je, že pár sekúnd to ide plnou rýchlosťou a potom na niekoľko minút - aj hodinu mi to zastane, Total Commander mi ukazuje rýchlosť kopírovania okolo 100B/s.

A teraz.. kde je chyba? Mám šťastie na chybné kusy? Je chyba v GP sérii od WD? Je chyba v PCI SATA radiči? Alebo je slabý zdroj (Enermax 500W)? Je chyba v TrueCrypte? Alebo je chyba, že PC je takmer stále zapnuté, ale disky sa nevyužívajú? ..disky HDD5, HDD6 a HDD7 otváram možno 2x do mesiaca.

Inak na HDD1 mi smart hodnoty nevie prečítať už 2 roky, ale disk stále funguje bez problémov. Pred asi 2r mi už odišiel jeden WD10EADS GP 1TB 32MB - vtedy som ešte nemal PCI SATA radič a tiež som mal problémy s prístupom na disk a aj so zapínaním PC - tiež asi 5min bola čierna obrazovka s logom MS a bežiacim pásikom.

Zvyšok zostavy: http://www.hojko.com/post1100138.html#p1100138

Som rozmýšľal, že idem kúpiť nové disky, ale neviem, či ešte veriť WD - o spoľahlivosti Samsungov sa toho tiež popísalo.. a nakoniec, keď som dnes pozrel nové ceny diskov po minulotýždňových záplavách v Thajsku............ :smt081
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Kazia sa pevne disky - kde je chyba?

Príspevok od používateľa hojko »

GP teda neohurili nicim vo svete diskov, ak nepocitam o 1 ci 2W nizsiu spotrebu. Podla toho co popisujes to vyzera skor na problem PCI radica, mozno by bolo dobre ho skusit v inom PC alebo poslat na reklamaciu. Disky velku spotrebu nemaju, navyse Enermax by mal byt 80+ zdroj, ale najjednoduchsie by bolo vymenit graficku kartu, aby sa ti razom znizila spotreba. Myslim, ze pri nedostatocnom napajani by disk rovno odpojilo, cize by si pocul cvaknutie disku. Myslim, ze 3 chybne disky, teda problemy s diskami by nemalo byt stastie na chybny disk, ale skor chyba v inej casti HW. Tiez by som vyskusal otestovat disky v inej zostave, najlepsie spravit aj kompletny test povrchu cez HD Tune, co pri 2TB diskoch bude robota mozno na 2-3 hodiny. Teoreticky by mohol byt problem aj v radice na doske, rovnako ako aj v PCI radici.

Neuvazoval si nad kupou NAS boxu do ktoreho by si mohol vlozit disky???
http://www.alza.sk/netgear-ms2000-d232235.htm
balthier
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa balthier »

O aky sata radic ide?Mohol sposobit poskodenie dat.
brm
Darca
Darca

Zobral som dnes dva disky do práce, zbehnem za informatikom, či si ich môžem u neho vyskúšať.

Zdroj by mal byť aj podľa mňa dostatočne silný... veď aj keď odpojím dva chybné disky z radiča, stále blbne HDD5. A ak dobre pamätám, pri idle má GTX285 nižšiu spotrebu ako staršia 8800GT..

Radič mám tento: http://datacomp.sk/i-tec-pcisata4-pci-4 ... 38376.html

Nad NAS som aj uvažoval, ale zatiaľ som zamietol, keďže cenovo sú ešte stále dosť vysoko a ja aj tak nepotrebujem k diskom pristupovať z viacerých PC. Keby taká sranda na 4 disky stála do 100€.. a dalo by sa to napojiť na eSATA.. nič viac by som nepotreboval.

Dnes večer asi budem mať viac času, skúsim rozobrať celý komp, riadne ho prečistiť, odprášiť a poprehadzovať disky, káble... som zvedavý, aký bude výsledok.
Thommas
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Thommas »

Skús len zo srandy napojiť na inú SATA vetvu tie disky.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ono to ze je zdroj dostatocne vykonny,neznamena ze nemoze mat napr.nestabilne napetie na vystupe,ktore moze byt nie len nizsie,ale aj vyssie...
Skus zatazit zdroj a votmetrom merat vysku vystupnych napeti jednotlivych vetiev-teda 5V a 12V...Samozrejme idealne by bolo merat osciloskopom priebeh napetia,zvlnenie...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

brm
Darca
Darca

Konečne som dnes mal viac času (ešteže dnešný deň má 25hod) a som celý komp rozobral a naspäť zmontoval a poprepájal jednotlivé disky a káble. Nakoniec mi z toho vychádza, že HDD3 a HDD7 za PCI radičom sú v poriadku, akurát blbne HDD5 - dá sa už k nemu rýchlo pristupovať, avšak občas akoby sa zasekol - keď kopírujem ten veľký súbor, už to netrvá celú noc, ale iba asi 30min...

//a navyše som na ňom objavil aj chybné sektory.
Napísať odpoveď