Pretaktovanie CPU/GPU a výkyvy napätia v el. sieti

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
covax
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Pretaktovanie CPU/GPU a výkyvy napätia v el. sieti

Príspevok od používateľa covax »

Ahojte,
touto cestou sa na vás chcem obrátiť a požiadať o pomoc. Môj problém je nasledovný : bývam v oblasti ktorá bola pôvodne záhradkárskou oblasťou, v podstate ešte ňou stále je ale niektorý si tam postavili rodinné domy, rozvody neboli pravdepodobne dimenzované na takú záťaž alebo sa u nás proste prejavuje efekt "bývam na konci dediny".

Napätie kolíše hore dole, televízor nám už robí vlny a je prakticky nemožné prečítať na ňom drobný text,
na PC mi začal zdroj pískať hlasnejšie (zrejme normálny jav pre zdroje bez puzdier na cievkach) a na domácom mikrosystéme mi nejde buď pravý alebo ľavý reproduktor alebo jeden z nich chrčí, väčšinou to spraví zvýšenie hlasitosti.

Prišiel som na riešenie že najlepšie by bolo mať zapojený PC, monitor a mikrosystém na ustálovač napäťia resp. záložný zdroj.
V práci som našiel tento zdroj, ktorý je už zdá sa staršieho dáta. Napojil som naň PC, monitor, mikrosystém, všetko bolo v poriadku, reproduktory hrali normálne dovolím si povedať že aj lepšie ako normálne.
Takto to išlo asi hodinu a všetko sa vyplo, zdroj začal pískať a PC sa začal resetovať, tak som to vypol a znova zapol a po hodine znova to isté. Nemal som po ruke kábel serial>usb tak som PC nemohol prepojiť so zdrojom takže maximálne viem že sa to po hodine vyplo a tuším že baterka v zdroji je už stará. Druhá vec by bola keby to zdroj výkonnostne nezvládal ale to nemám ako odmerať.

K taktovaniu CPU A GPU:
CPU: Intel core 2 duo E8200 (AC Freezer 7 pro)
GPU: Gigabyte HD4850 (accelero s1 rev 2 + NOCTUA NF-P12-1300)
PSU: Forton Bluestorm II 500W

na GPU mám hodnoty vždy rôzne (myslím že to je spôsobené tým kolísaním napätia v sieti, ak sa mýlim opravte ma prosím)
raz to taktne jadro z 635Mhz na 690Mhz, inokedy neprejde 650Mhz... je to rôzne a to ma znepokojuje pretože z karty nemôžem dostať viac ako je default takt. U pamätí je to rovnaké, raz také raz onaké.

CPU som pridal hodnotu maximálne z defaultných 2,66Ghz na 2,80 stabilne.Na vyššie frekvencie môžem zabudnúť pretože PC sa síce rozbehne ale následne reštartuje.

Tento celý obkec slúži ako "priblíženie" môjho problému :-) všetko čo tu píšem sú len moje domnienky z toho čo som posledne vyskúšal, ak sa mýlim rád sa nechám poučiť :-) som predsa len laik čo sa snaží svojpomocne niečo dosiahnuť, sem tam ale potrebujem radu niekoho znalého, tak ma prosím berte s rezervou.

Posnažím sa to zhrnúť do pár otázok :
1) Čo mám spraviť aby som ustálil napätie v sieti?
- Postačil by mi záložný zdroj alebo prepäťová ochrana aby bolo všetko OK? (Tým OK myslím ustáliť napätie)
- Prepäťová ochrana je neúčinná ak je na sieti nižšie napätie ako 230V?
2) Tento zdroj by bol dostačujúci ak by som prepojil PC a zdroj dátovým káblom a zistil kde je vlastne problém?
3) Ak má záložný zdroj napr. max výkon 300W a zdroj v PC 500W (max záťaž) tak je možné že bude záložný zdroj vypínať?

Ak som na niečo zabudol tak keď si spomeniem dopíšem, snáď som to napísal zrozumiteľne :-)
Ďakujem za každú radu!
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Pretaktovanie CPU/GPU a výkyvy napätia v el. sieti

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

A meral si napätie v sieti ? Ich stav je dnes otrasný, čistú sínusovku stretnúť raritný okamih.
Odkedy to robí ? Lebo z toho vyznieva ako by to robilo od určitého momentu.

Bohužiaľ ti ale neporadím, pretože nie som silnoprúdar, jediné čo ťa môžem uistiť je, že kolísanie v sieti nemá na spínaný PC zdroj vplyv, to už skôr bude zdroj pokazený.
covax
Expert
Expert

Napätie som nemeral ale z okolia viem že sa to u nás deje, napríklad intenzita svetla sem-tam zoslabne, a to by som musel merať dlhodobo alebo spraviť nejaký test aby som zistil prečo sa to deje a kedy sa to deje.

S tým zdrojom ak je pokazený tak je možné že by to bolo príčinou mojich problémov a nemožnosti taktovania GPU? (hádam že tam bude viac faktorov ako len napätie v sieti...)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Spínaný zdroj je schopný pracovať v širokom rozsahu vstupného napätia. Čo je to za zdroj ?
Zlý zdroj je jednou z najčastejších príčin mrznúcich a nenabiehajúcich počítačov.
Vyplýva to z jeho topológie v kombinácii so sračkoidným odpadnými materiálmi bambusových výrobcov. (aj na fóre bolo kopu podobných tém)
covax
Expert
Expert

Žeby bol ten môj Forton Bluestorm II 500W taký shit alebo sa časom tak do*ebal?
Napísať odpoveď