touto cestou sa na vás chcem obrátiť a požiadať o pomoc. Môj problém je nasledovný : bývam v oblasti ktorá bola pôvodne záhradkárskou oblasťou, v podstate ešte ňou stále je ale niektorý si tam postavili rodinné domy, rozvody neboli pravdepodobne dimenzované na takú záťaž alebo sa u nás proste prejavuje efekt "bývam na konci dediny".
Napätie kolíše hore dole, televízor nám už robí vlny a je prakticky nemožné prečítať na ňom drobný text,
na PC mi začal zdroj pískať hlasnejšie (zrejme normálny jav pre zdroje bez puzdier na cievkach) a na domácom mikrosystéme mi nejde buď pravý alebo ľavý reproduktor alebo jeden z nich chrčí, väčšinou to spraví zvýšenie hlasitosti.
Prišiel som na riešenie že najlepšie by bolo mať zapojený PC, monitor a mikrosystém na ustálovač napäťia resp. záložný zdroj.
V práci som našiel tento zdroj, ktorý je už zdá sa staršieho dáta. Napojil som naň PC, monitor, mikrosystém, všetko bolo v poriadku, reproduktory hrali normálne dovolím si povedať že aj lepšie ako normálne.
Takto to išlo asi hodinu a všetko sa vyplo, zdroj začal pískať a PC sa začal resetovať, tak som to vypol a znova zapol a po hodine znova to isté. Nemal som po ruke kábel serial>usb tak som PC nemohol prepojiť so zdrojom takže maximálne viem že sa to po hodine vyplo a tuším že baterka v zdroji je už stará. Druhá vec by bola keby to zdroj výkonnostne nezvládal ale to nemám ako odmerať.
K taktovaniu CPU A GPU:
CPU: Intel core 2 duo E8200 (AC Freezer 7 pro)
GPU: Gigabyte HD4850 (accelero s1 rev 2 + NOCTUA NF-P12-1300)
PSU: Forton Bluestorm II 500W
na GPU mám hodnoty vždy rôzne (myslím že to je spôsobené tým kolísaním napätia v sieti, ak sa mýlim opravte ma prosím)
raz to taktne jadro z 635Mhz na 690Mhz, inokedy neprejde 650Mhz... je to rôzne a to ma znepokojuje pretože z karty nemôžem dostať viac ako je default takt. U pamätí je to rovnaké, raz také raz onaké.
CPU som pridal hodnotu maximálne z defaultných 2,66Ghz na 2,80 stabilne.Na vyššie frekvencie môžem zabudnúť pretože PC sa síce rozbehne ale následne reštartuje.
Tento celý obkec slúži ako "priblíženie" môjho problému
Posnažím sa to zhrnúť do pár otázok :
1) Čo mám spraviť aby som ustálil napätie v sieti?
- Postačil by mi záložný zdroj alebo prepäťová ochrana aby bolo všetko OK? (Tým OK myslím ustáliť napätie)
- Prepäťová ochrana je neúčinná ak je na sieti nižšie napätie ako 230V?
2) Tento zdroj by bol dostačujúci ak by som prepojil PC a zdroj dátovým káblom a zistil kde je vlastne problém?
3) Ak má záložný zdroj napr. max výkon 300W a zdroj v PC 500W (max záťaž) tak je možné že bude záložný zdroj vypínať?
Ak som na niečo zabudol tak keď si spomeniem dopíšem, snáď som to napísal zrozumiteľne
Ďakujem za každú radu!