Chcel by som si konecne zacat sam prat, tak hladam rady ako na to co najlepsie
Teda konkretne ako triedite oblecenie pred pranim? Na biele, tmave, nieco v strede...pripadne periete zvlast aj ponozky? Na kolko stupnov davate?
Na tmave veci je podla vas aky prasok/avivaz najlepsia? Mne sa totiz zda, ze moje tmave veci mi relativne rychlo vyblednu a to sa snazim kupovat znackove veci, ktore maju dobru kvalitu.
Fuuha..
Ja mam povacsine tmave veci, takze umna moc triedenia netreba. Sem tam mam aj daco biele, tak to necham bokom a davam prat povacsine s uterakmi a tak.
Co sa tyka oblecenia, tak tricka otacam vzdycky naopak ako aj rifle, aby mala farba atd vacsiu zivotnost, aspon ako pozorujem.
Vacsinou periem vsetko na 40ke a sem tam uteraky bacnem na 60.
Co sa tyka prachu, tak davam avivaz aka ma v obchode zaujme a povacine tekuty prach ten na tmave pripadne farebne oblecenie.
krok 1.-milacik vyper
krok 2.- sadnem k pc alebo tv otvorim pivko
krok 3. ak je nutne pomaham vybrat pradlo
ale nie vsetko robi pracka hodim tam pradlo priblizne rovnakej farby(ak nie je mozne uskutocnit krok 1) a vyberiem program na pracke.a pouzivam praci gel ktory ma v sebe vsetky tie sprostosti(zmekcovace,avivaz)
tyvole ... normalne naflakat do pracky, otocit koleckom (nahodne - najkrajsi symbol je "oblacik 60"), zapnut symbol zehlicky, nastavit aby to pralo az o 4 poobede a pustit start ... nejako to vzdy dopadne
so zehlenim je to vzdy horsie ... nejaka to za naturalie ozehli, ale neda sa na to spoliehat 100%
Pradlo odporucam rozdelit na biele; stalofarebne a cierne...
.
- pokial chces, aby tvoje cierne oblecenie malo nadalej syte farby, pouzivaj prostriedky na to urcene (napr. Perwoll cierny)
- na spinave biele pradlo pouzivaj prasok (na biele). okrem cistiacich latok a enzymov obsahuje bielidla+opticke zosvetlovace, ktore biele pradlo nielen vycistia, ale aj rozjasnia. gely neobsahuju bielidla, takze ich pouzivaj na biele pradlo, ktore nie je velmi uspinene. najlepsiu skusenost mam s Persilom praskom aj gelom.
-uteraky praskom..
-na stalofarebne pradlo (take, ktore nepusta) pouzivaj gely. su setrnejsie k farbam ako prasok a maju vybornu cistiacu silu (opat Persil gel)
Moderne pracie prostriedky zacinaju byt ucinne uz od 30 stupnov. Ja bezne periem na 40. Uteraky na 90
Z avivazi su v kurze Silan a Lenor. Lenor ma intenzivnu vonu; Silan vonia decentnejsie. V obchode je velke mnozstvo voni, takze si musis najst tu, ktora ti vyhovuje. Osobne preferujem Silan.
Na biele pouzivam gel, na ostatne prasok. Vzdy davam aj taku tabletu na zmakcenie vody
a trcohu avivaze. Teplotu podla toho ako silno sa mi zda textil zaspineny, tj od 30-80stupnov
este, ze ta pracka na intraku ma len 3 gombiky: biele, farebne, studene pranie takze ziadne maturovanie okolo teploty a podobne nehrozia... a bielym tirckam, v ktorych spavam, zjavne velmi nevadi, ze sa peru s tmavymi vecami...
Heh, zrovna minuly tyzden som kupil pracku,... takze moc skusenosti nemam. Ale najlepsie sa mi pozdava program "denny 40", kde podla navodu sa daju prat vsetky farby a vsetky materialy naraz. Kusky, co by pustali farbu nemam, takze sa nemam coho bat... a na relativne ciste, len spotene pradlo, to staci. A tento program trva iba hodinu
prosim vas...poslednu dobu nam vyprate pradlo tak trochu smrdi velmi divne to zapacha, davame do prania plno gelu persilu, plnu nadobku,pricom sa ma davat 3/4
neviem ci je v pracke nejaky filter, ktory treba vymenit alebo nieco..pracka je dost stara, zvrchu plnena...v com to moze byt?
Tiež sme mali z vrchu plnenú, dole bol taký filter ktorý keď sme prvý krát po pár rokoch čistili tak ten zápach bolo cítiť po celom baráku a skoro som sa s toho dogrcal, určite to treba vymeniť, ale fakt bacha, je to humus .. My sme to mali konkrétne niekde zospodu práčky .. Začalo to tým a nakoniec sme museli kúpiť úplne novú práčku ..
pokiaľ to nieje ten filter, tak to môže byť, že si nechal dlho opraté prádlo v práčke... ono zvykne tak zatuchnúť alebo ako by som to nazval... či aj to je kvôli tomu filtru?
lumir napísal:Pradlo odporucam rozdelit na biele; stalofarebne a cierne...
.
- pokial chces, aby tvoje cierne oblecenie malo nadalej syte farby, pouzivaj prostriedky na to urcene (napr. Perwoll cierny)
- na spinave biele pradlo pouzivaj prasok (na biele). okrem cistiacich latok a enzymov obsahuje bielidla+opticke zosvetlovace, ktore biele pradlo nielen vycistia, ale aj rozjasnia. gely neobsahuju bielidla, takze ich pouzivaj na biele pradlo, ktore nie je velmi uspinene. najlepsiu skusenost mam s Persilom praskom aj gelom.
-uteraky praskom..
-na stalofarebne pradlo (take, ktore nepusta) pouzivaj gely. su setrnejsie k farbam ako prasok a maju vybornu cistiacu silu (opat Persil gel)
Moderne pracie prostriedky zacinaju byt ucinne uz od 30 stupnov. Ja bezne periem na 40. Uteraky na 90
Z avivazi su v kurze Silan a Lenor. Lenor ma intenzivnu vonu; Silan vonia decentnejsie. V obchode je velke mnozstvo voni, takze si musis najst tu, ktora ti vyhovuje. Osobne preferujem Silan.
Silmarill - prosim bez komentara:)
Na internate som na vsetko pouzival tekuty praci prostriedok, nejaky persil alebo cosi a bolo to v pohode Klasicky prasok bol sice lacnejsi, ale v prepocte na pocet prani vysiel niekolkokrat drahsie ako tekuty pripravok.
Delenie: tmave, biele, farebne.
Vzdy som pral na 40ke a ultrarychlom programe a vzdy vyslo vsetko ciste.
Ja by som mal technicku otazku lama charakteru, ci moze toto oprat normalne veci.. Ak som dobre vycital z netu mal by to byt typ virivej pracky. Urcite to nezmyka.. tak sa chcem spytat, ci ked to rucne vyzmykam ci nahodou tie veci nebudu ako z kravskej papuli... kedze zehlicku nemam a mat nechcem
@kukiak
tak to je pekny oldschool
ale preco nie, volakedy sa len take pouzivali
susicka (odstredenie) bola zvlast...obicajny bubon s dierami ktory sa rychlo krutil