Školské domáce úlohy na fóre
-
evilbanana
Medium Star
Re: Školské domáce úlohy na fóre
Dik moc na tu temu som uplne zabudol . K+
Ahojte, pls potreboval by som pomôcť s pár otázkami ohľadom Hamleta od Shakespeara. Problém mi robí najmä táto:
Hamlet je aj veľký kritik dánskeho štátu, v čom spočíva táto politická kritika?
Prípadne ešte: Vysvetlite europeizmus z drámy Hamlet „čosi je zhnité v štáte dánskom.“ Dala by sa táto výpoveď aktualizovať? Tú druhú časť.
Btw: ktorú možnosť by ste vybrali? (rozmýšľam nad A, alebo B, ale asi skôr to B)
Interpretácia postavy Hamleta má nekonečné množstvo variantov. Podľa vášho názoru Hamlet je:
a, statočný hrdina, ktorý bojuje za pravdu a spravodlivosť až do konca,
b, tvrdý pomstiteľ, ktorý chce potrestať vrahov svojho otca a ich pomáhačov,
c, váhavý a vnútorne rozpoltený intelektuál, ktorý sa trápi, uvažuje, ale nekoná,
d, „čudný patrón“, pózer, ktorý stále čosi predstiera a svojím konaním zauzľuje tragédie ľudí okolo seba-vrátane seba. Privedie na smrť vinných i nevinných.
Argumentujte.
Za pomoc ďakujem.
Hamlet je aj veľký kritik dánskeho štátu, v čom spočíva táto politická kritika?
Prípadne ešte: Vysvetlite europeizmus z drámy Hamlet „čosi je zhnité v štáte dánskom.“ Dala by sa táto výpoveď aktualizovať? Tú druhú časť.
Btw: ktorú možnosť by ste vybrali? (rozmýšľam nad A, alebo B, ale asi skôr to B)
Interpretácia postavy Hamleta má nekonečné množstvo variantov. Podľa vášho názoru Hamlet je:
a, statočný hrdina, ktorý bojuje za pravdu a spravodlivosť až do konca,
b, tvrdý pomstiteľ, ktorý chce potrestať vrahov svojho otca a ich pomáhačov,
c, váhavý a vnútorne rozpoltený intelektuál, ktorý sa trápi, uvažuje, ale nekoná,
d, „čudný patrón“, pózer, ktorý stále čosi predstiera a svojím konaním zauzľuje tragédie ľudí okolo seba-vrátane seba. Privedie na smrť vinných i nevinných.
Argumentujte.
Za pomoc ďakujem.
-
BookEditor
Light Professional
Ahojte, poradili by ste mi odpoveď na otázku: Aký je vzťah pre objem a teplotu v stavovej rovnici (Poisson)? Potrebujem to taktiež zdôvodniť. Ďakujem, K+
-
palciii
tak zakladny tvar stavovej rovnice je (p*v)/T , kde p je tlak, v je objem a T je teplota a dalej akosi neviem 
@Demizor by som dal to d), lebo hamlet cely cas je len muzom slova a zvazuje nad samovrazdou, pasivitou a pomtou, az na konci sa z neho stava "muz cinu"
@Demizor by som dal to d), lebo hamlet cely cas je len muzom slova a zvazuje nad samovrazdou, pasivitou a pomtou, az na konci sa z neho stava "muz cinu"
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
palcii, čo takto stavová rovnica ideálneho plynu: p*V = n*R*T
Kde p je tlak, V je objem, n je látkové množstvo (počet mólov), R je plynová konštanta = 8,314, T je teplota v kelvinoch.
Je platná pre ideálny plyn alebo plyn, ktorý sa mu podobá.
Pre reálny plyn sa dá použiť Van der Waalsova (snáď som to napísal správne) rovnica, kde vystupujú konštanty A a B, ktoré upravujú tuším objem a teplotu - dá sa to dohľadať na wiki alebo googli.
Zdôvodnenie stavovej rovnice: objem je nepriamo úmerný tlaku, teda keď pri pokuse zväčším tlak, tak sa ZMENŠÍ objem (a naopak). Môžeš tam spomenúť aj izobarický, izotermický a izochorický dej... (zachovanie stáleho tlaku, teploty a objemu)
Kde p je tlak, V je objem, n je látkové množstvo (počet mólov), R je plynová konštanta = 8,314, T je teplota v kelvinoch.
Je platná pre ideálny plyn alebo plyn, ktorý sa mu podobá.
Pre reálny plyn sa dá použiť Van der Waalsova (snáď som to napísal správne) rovnica, kde vystupujú konštanty A a B, ktoré upravujú tuším objem a teplotu - dá sa to dohľadať na wiki alebo googli.
Zdôvodnenie stavovej rovnice: objem je nepriamo úmerný tlaku, teda keď pri pokuse zväčším tlak, tak sa ZMENŠÍ objem (a naopak). Môžeš tam spomenúť aj izobarický, izotermický a izochorický dej... (zachovanie stáleho tlaku, teploty a objemu)
//obrázky do prílohy
Sú to rezistory všetky sú R1
Máme vyrátať aké bude vzorec pre všetky
Sú to rezistory všetky sú R1
Máme vyrátať aké bude vzorec pre všetky
-pouzi vzorec pre paralelne zapojenie 1/R=1/R1+1/R2 z coho po uprave dostanes R=R1*R2/(R1+R2)
-nakoniec uz len spocitas seriovo zapojene 3 rezistory
-ked mas vsetky rovnakej velkosti mas to este jednoduhsie
-robota na 10 min....
-nakoniec uz len spocitas seriovo zapojene 3 rezistory
-ked mas vsetky rovnakej velkosti mas to este jednoduhsie
-robota na 10 min....
a za tým nevidíš že to ide do nekonečna ? takže potom pojdu 4,5 ....
Ak by to bolo len tak tak je to ľahké
Ak by to bolo len tak tak je to ľahké
to som si fakt nevsimol, v tom pripade by to mohlo byt nieco taketo :
suma od 1 do nekonecna z R1/n kde n je pocet odporov
suma od 1 do nekonecna z R1/n kde n je pocet odporov
nemohol by si to nejako napísať a dať foto lebo tak mi to pride nejasné
=R1+R1/2+R1/3+R1/4+.....+R1/n
- Prílohy
-
- wolframalpha-20111110102604302.gif
- (5.71 KiB) 401 stiahnutí
sumu sme sa v škole neučili
takže musí sa to dať aj ľahšie
takže musí sa to dať aj ľahšie
uz jednoduhsie sa to snad ani neda, suma je sucet vsetkych clenov v postupnosti tak ako som napisal v predchadzajucom poste cize
suma =R1+R1/2+R1/3+R1/4+.....+R1/n
to napis cez sumu a budes mat zeleny bod u ucitela
suma =R1+R1/2+R1/3+R1/4+.....+R1/n
to napis cez sumu a budes mat zeleny bod u ucitela
ale môžem to mať aj takto ako to máš ty ? to jednoduchšie ? lebo otje v podstate to isté len rozpýsané
//autoeditácia príspevku (12 Nov 2011, 8:24)
a mohol by si mi napísať aj postup ?
lebo ja nechápem prečo /2 a /3 ?
to preto že sú 2 paralelene ? a potom 3 .... ?
//autoeditácia príspevku (12 Nov 2011, 8:35)
a nedalo by sa to ešte viac upraviť ?
aby to bol iba jeden zlomok ?
//autoeditácia príspevku (12 Nov 2011, 8:24)
a mohol by si mi napísať aj postup ?
lebo ja nechápem prečo /2 a /3 ?
to preto že sú 2 paralelene ? a potom 3 .... ?
//autoeditácia príspevku (12 Nov 2011, 8:35)
a nedalo by sa to ešte viac upraviť ?
aby to bol iba jeden zlomok ?
-
audiotrack
VIP
áno, môžeš to tak zapísať
áno, je to preto lebo sú paralelne
áno, dá sa to napísať ako jeden zlomok ale to si zamietol že sumu ste sa neučili
áno, je to preto lebo sú paralelne
áno, dá sa to napísať ako jeden zlomok ale to si zamietol že sumu ste sa neučili
no ved áno
ale dá sa to napísať ako narp. R= niečo/niečo ako že do dáme na spoločný menovateľ
ale dá sa to napísať ako narp. R= niečo/niečo ako že do dáme na spoločný menovateľ
-
viper1993
Medium Professional
Ak ma niekto precitane diela Hamlet a Romeo a Julia od Shakespeare-a, ponukam financne ohodnotenie za slohovu pracu(rozsah 1xA4). Ked tak SS 
Dik
Dik
-
w00dy
Light Star
Ahojte, pls potreboval by som pomoc s 2 príkladmi..
1.) Vypocitajte kolko hodin moze svietit ziarovka s prikonom 25W. kym spotrebuje 1 kW. h.
Ja som to pocital tak ze vieme ze kilo je 10 na 3 ...tym padom som si vydelil 1000 : 25 = 40 ...podla odpovedi na konci je to 40 h ale nejako to potrebujem cez nejaky vzorec vypocitat..
2.) Tovarenska hala sa osvetluje 76 ziarovkami ktora ma kazda prikon 200W. Urcite aka elektricka praca sa rocne uspori, ak sa svieti denne o sto minut menej. Berte do uvahy 260 pracovnich dni a urcte cenu usporenej energie ak 1kWh = 0,10 eura.
Je to nonstop prevadzka ako v zavode,ak zobereme v potaz ze denne sa svieti o sto minut menej denne nesvietia z 24h - 1h 40 min = 22:20 sa denne svieti. Dalej sa uz neviem dopracovat ...takze akakolvek pomoc dakujem
karma ista
1.) Vypocitajte kolko hodin moze svietit ziarovka s prikonom 25W. kym spotrebuje 1 kW. h.
Ja som to pocital tak ze vieme ze kilo je 10 na 3 ...tym padom som si vydelil 1000 : 25 = 40 ...podla odpovedi na konci je to 40 h ale nejako to potrebujem cez nejaky vzorec vypocitat..
2.) Tovarenska hala sa osvetluje 76 ziarovkami ktora ma kazda prikon 200W. Urcite aka elektricka praca sa rocne uspori, ak sa svieti denne o sto minut menej. Berte do uvahy 260 pracovnich dni a urcte cenu usporenej energie ak 1kWh = 0,10 eura.
Je to nonstop prevadzka ako v zavode,ak zobereme v potaz ze denne sa svieti o sto minut menej denne nesvietia z 24h - 1h 40 min = 22:20 sa denne svieti. Dalej sa uz neviem dopracovat ...takze akakolvek pomoc dakujem
1. jedna kilowatthodina znamena, ze ak by ziarovka mala prikon 1 kilowatt, za jednu hodinu by spravila 1 kilowatthodinu, chapeme?
2. pomer 24 hodin a 22 hodin, 20 minut
2. pomer 24 hodin a 22 hodin, 20 minut
Vysvetlite rozdiel medzi obyčajnou diódou a tzv. LED diódou a uveďte aspoň dva príklady, kde sa LED diódy používajú v praxi.
Viete správnu odpoveď ? PLS poradte
Viete správnu odpoveď ? PLS poradte