Ake mate auto?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Ake mate auto?

Príspevok od používateľa hojko »

Grim, neviem co ma oprava tvojho auta, ktore si si opravoval svojpomocne spojene s tym, aky si vodic a ako bezpecne jazdis. Ci ty na zaklade trubiek a hadiciek v motorovej casti vies, ze toto funguje tak, toto tak, takze do zatacky musis ist pomalsie, lebo ti presmykne lave zadne koleso a skoncis vo zvodidlach??? Alebo ako oplyvnili tvoje opravy tvoje soferovanie, skusenost so soferovanim a vlastne to, ze jazdis bezpcnejsie - toto by si mohol objasnit, lebo sa mi to zda celkom velky blud. Ako tvoje znalosti zo servisu auta zlepsili tvoje schopnosti a pochopenie pre princip fungovania??? To, ze nove auta su konstruovane tak, ze niekedy nevymenis ani ziarovku na aute, tak to je holy fakt a nic s tym neurobis, dnes sa snazia do motorovej casti napchat toho co najviac a toto je dosledok. Ked som menil na Audi A6 xenonovu vybojku, na jednej strane musel ist von vzduchovy filter, na druhej strane zavadzala nadobka s olejom pre servo, veruze to bola srandovna manipulacia, ale na internete sa dnes da najst cokolvek a to aj hlavne navody, ktore pouzivaju v servise a je to tam krok po kroku rozpisane, takze ak je clovek zrucnejsi, ma standardne naradie, tak si to dokaze v drvivej vacsine pripadov spravit doma aj sam. Nevyhodou je, ze niektore veci vyzaduju specialny kluc, resp. pomoc dalsieho cloveka.

Mozno na novom a bezpecnom aute dokazem sposobit vacsie skody, ale prevazne su to skody na opacnej strane, nie na mojoj, nakolko auta su dostatocne vybavene bezpecnostymi prkvami vratane mnohych airbagov. Urcite by som radsej tukol na velkom mercedese ako na Matize, Une a podobnych autach, kde by tie nasledky boli asi katastrofalne, nehovoriac o zrazke s SUV alebo niecim podobnym, tam by z maleho auta asi ostala len kopa zeleza, ktoru by cigani na karickach do hodiny odviezli.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...má to spoločné asi toľko, že keď si ho opravuješ sám, tak veľa pri rozoberaní pochopíš...ako to funguje a podobne...napr. keď vieš, ako funguje prevodovka, tak nikdy nezaradíš ani omylom rýchlosť bez spojky...keď to neovládaš, tak je to čisto o naučení sa nejakých poučiek, ako napr. keď chcem hýbať s tou pákou, tak stlačím ľavý pedál...tým, že ovládaš, ako ktorá časť funguje, toto memorovanie odpadá a môžeš sa sústrediť na jazdné vlastnosti auta v kombinácií so štýlom jazdy...a tak zistíš oveľa jednoduchšie, čo si s autom môžeš dovoliť a čo už nie...ale to treba ovládať aj fyzikálne zákony...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Dunlop: preto som to napisal ako som napisal, bez ABS sa mozes vyhybat, ale musis pri tom omnoho viac rozmyslat, nemozes iba stlacit pedal a tocit volantom, musis si davat pozor na blokovanie a pri pohybe volantom povolit pedal, atd.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

GothaR napísal:ale musis pri tom omnoho viac rozmyslat, nemozes iba stlacit pedal a tocit volantom...
...a presne o to v starej škodovke ide...o to, že to nieje len to točení volantom, ale musíš rozmýšľať...lebo v poslednom čase si dosť všímam, že vodiči v novších autách s týmito vymoženosťami sú už tak rozmaznaní a pohodlní, že sa im už nechce dávať ani smerovky...najradšej by len stláčali plyn a točili volantom...
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

Už som sa s viacerými takými rozprával ktorým sa nechcelo ani hádzať kvalty tak kupili automat :-)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

p4ra, tie modely aut co si menoval sa podla mna porovnavat so skodovkou nedaju, vychadzam z vlastnych skusenosti vlastnim 20 rocne auto s predpotopnou konstrukciou podvozku a jazda v nom sa tazko porovnava s modernejsimi autami, treba to proste zazit, Grim to myslim, celkom dobre vystihol...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Grim: To su podla mna len dristy, ze pri rozoberani vela pochopis. Kto uz len radi rychlost bez spojky, ved to je jedna z prvych veci v autoskole, ktoru ta ucia a taktiez staci, ak sa ti nieco raz podari a ten zvuk ti to hadam uz ani v podvedomi nedovoli nieco take spravit, nepotrebujes chapat, ako spojka a prevodovka funguje. Myslim, ze pocas jazdy sa na takuto kravinu nikto nezamysla a pokial ano, tak silne pochybujem o jeho dusevnej sposobilosti a najma sposobilosti venovat sa riadeniu auta. To, ze niekto nedava smerovky, tak to je opat individualne a nezalezi to od auta, ale zalezi to od vodica. Ja osobne smerovky pouzivam snad vzdy, ak je siroka cesta a na krajnici stoji auta a pohodlne sa mu vyhnem, tak tam uz smerovky nedavam, ale pokial idem v noci a ide predo mnou cyklista, hoci je aj osvetleny, no napriek tomu su za mnou auta, tak smerovku pouzijem, pretoze prave cez moje auto si nemusia toho cyklistu alebo chodcu vsimnut. Pri obdocovani ale smerovky pouzijem, aj ked som sam v noci na ceste a su dve hodiny po polnoci, nerobi mi problem stacit packu. Ale vedel by som ti realne ukazat x pripadov, kedy vodic na starom aute typu skodovky alebo Golf I, II... nepouzivaju smerovky. Takze skatulkovat to a moralizovat, ze majitelia novsich aut nepouzivaju smerovky sa mi zda trochu krute.

Dunlop: To, ze ma niekto radsej automat je fakt, pretoze vela ludi, ktori neskusili caro automatu stale tvrdia, ze by automat nechceli. Mam par kamaratov, ktori boli tohto nazoru a ohanali sa tym, ze si clovek jazdu neuzije. Ale nazor sa zmenil, ked mali moznost si zajazdit na automate a zistili to pohodlie, pohodlie, ktore mas napriklad pri jazde mesto, v kolonach, ale aj mimo mesta. Ak si chces jazdu vychutnat, mas moznost sportoveho rezimu, mas moznost pouzit sekvencnu prevodovku alebo v niektorych pripadoch aj radenie oznacovane F1, tj. dve packy pod volantom, ktore sluzia na preradovanie stupnov ako v pripade formule 1 alebo rally. Pokial chce niekto manual, je to jeho vec, nemam mu to rozhodne za zle, ale tvrdim, ze clovek, ktory ma moznost skusit automat, tak v buducnosti by sa rozhodoval skor pre automat aj napriek tomu, ze by si zan musel doplatit. Je tam vsak stale urcita cast vodicov, ktora by automat nechcela. O tomto je tu vsak tema, takze diskusia je skor vhodna do tejto temy: http://www.hojko.com/a-t-alebo-m-t-t31706.html
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...no neveril by si koľko ľudí je aj po absolvovaní autoškoly schopných radiť bez spojky...a to, že ty somnou nesúhlasíš nemení nič na fakte, že mne znalosť fungovania auta pomohla v zlepšení mojich šoférskych zručností a schopností...k tým smerovkám...či kruté alebo nie, vychádzam iba z vlastnej skúsenosti a pozorovaní...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ale v com ti pomohla znalost auta k zlepseniu zrucnosti pri soferovani??? V tom, ze radis zasadne so spojkou??? Vsak napis konkretne.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...rád by som, ale ako som už napísal, nič konkrétne ma momentálne nenapadá...ono skôr zrejme pôjde o komplexnú znalosť ako takú, ako o jednotlivé body, že zistil som ako fungujú brzdy tak viem lepšie brzdiť...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Fajn, takze si fakticky nic nedokazal, len to, ze pri preradovani vzdy pouzijes spojku, tak ako 99,99 percenta vodicov. Tym padom by som to uzavrel, ze znalost auta z konstrukcnej stranky z teba lepsieho vodica nespravila, ale lepsim vodicom sa stane vodic vtedy, ak jazdi, jazdi a jazdi.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...a vie ako funguje to, na čom jazdí...a v podstate si ma veľmi nepochopil...ale nevadí...už neviem, ako by som ti to vysvetlil, takže by sme to mohli uzavrieť...
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

hojko napísal:Fajn, takze si fakticky nic nedokazal, len to, ze pri preradovani vzdy pouzijes spojku, tak ako 99,99 percenta vodicov. Tym padom by som to uzavrel, ze znalost auta z konstrukcnej stranky z teba lepsieho vodica nespravila, ale lepsim vodicom sa stane vodic vtedy, ak jazdi, jazdi a jazdi.
Ja ti uvediem priklad u mna(ku ostatnym prispevkom na moju adresu sa nevyjadrujem nemam na to nervy), takze naprikald, dozadu som dal nizsie pruziny tym padom sa zmenila geometria, mam vacsie odklony, a tym padom viem ze tu zatacku mozem brat pod plynom a nepretoci ma to... vpredu taktiez vacsie odklony + znizena svetla vyska, auto uz nieje povestny motorovy cln a nemusim sa bat ze ma to pri jazde na dialnici podfukne... nizkoprofilove gumy = auto mi neplava po celej ceste... Taktiez po prestudovani funkcie skodovackeho karbeca viem jazdit na najnizsiu spotrebu pri dobrej rychlosti kedze viem presne kedy mi otvara druhu komoru...
k!ko
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa k!ko »

Grim napísal:...a ty máš čo za auto?...
Uz som sa chvalil, ale v inom topicu.. Ale o to ake mam auto vobec nejde. Ide o to, ze nielen takto upravene auta zle vyzeraju, ale aj tak isto zle na nich jazdia. Myslia si, ze su krali ciest a mozu si vsetko dovolit. Hlavne mam rad, ked este maju kapucne na hlavach, hudbu uplne nahlas a vyfuk kupeny v lidli :lol:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

FR33RIDER: Aky maju suvis kratsie pruziny a nizkoprofilove pneumatiky s tym, ze Grim vie rozobrat auto, poskladat ho a mozno aj nieco opravit, vie ako funguje prevodovka a spojka, to z neho robi lepsieho vodica??? Je logicke, ze tvoje auto lepsie sedi na ceste, je tvrdsie a neplava tak, to vsak nie su v ziadnom pripade argumenty totozne tomu co tu pisal Grim, pretoze ide o dve diametralne odlisne veci - jedna vec je uprava v podobe mensich pruzin a nizkoprofilove pneumatiky na vacsich diskoch/elektronoch, druha vec je chapanie fungovania prevodovky a spojky. Co ma karburator spolocne s bezpecnostou a s tym, ze jazdis bezpecnejsie???
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

k!ko napísal: Uz som sa chvalil, ale v inom topicu.. Ale o to ake mam auto vobec nejde. Ide o to, ze nielen takto upravene auta zle vyzeraju, ale aj tak isto zle na nich jazdia. Myslia si, ze su krali ciest a mozu si vsetko dovolit. Hlavne mam rad, ked este maju kapucne na hlavach, hudbu uplne nahlas a vyfuk kupeny v lidli :lol:
velmi podobne sa na cestách správajú aj tí čo maju drahé káry a myslia si že sú niečo viac, tak načo moralizovať a hádzať všetkých do jedného vreca
linuxak
Novice
Novice

Príspevok od používateľa linuxak »

treba si uvedomit, ze najdolezitejsim bezpecnostnym prvkom je prave dobry podvozok...
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

FR33RIDER napísal:... nizkoprofilove gumy = auto mi neplava po celej ceste...
ked si nahodis normal gumy a nafukas ich na normalny (predpisany) tlak, nemalo by ti to robit... ide o sirku gum a rozchod (neviem terminologiu, sry) kolies (sirka medzi kolesami na naprave), kedy hlavne v mestach auto pobehuje po vyjazdenych kolajach jak besne
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

s tym tlakom nesuhlasim, ked mas proste vysoke profilove cislo a ta guma je balon, tak to bude plavat, akurat pri beznej pomalej opatrnej jazde to nemas sancu zistit, ale jakmile s tym chces trochu rychlejsie prejst zakrutou, tak uz to je citit
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Kazda minca ma dve strany:
Nizkoprofilove gumy
+ lepsia stabilita v zakrutach na kvalitnom asfalte (auto lepsie drzi stopu a necitit, ze sa pneumatika deformuje) - presnejsie riadenie
- silnejsie prenasanie razov od nerovnosti do podvozku a karoserie, z toho plynie horsia stabilita na nekvalitnom/zvlnenom asfalte
Klasicke/"balonove" gumy
+ komfortnejsia jazda, gumy tlmia vacsinu mensich nerovnosti
- horsi cit v riadeni, pri vyssom bocnom pretazeni citit deformaciu gum a riadenie je trochu "gumenne"

Z toho vyplyva, ze gumy treba volit hlavne podla kvality asfaltu v oblasti kde sa bude najviac jazdit. U nas na vychode znamenaju nizkoprofilove gumy smrt pre tlmice, capy a podvozok ako celok, rapidne sa tymto sucastiam skracuje zivotnost a je zbytocne hrat sa na pretekara alebo ist po lepsom vzhlade auta, ked sa to nakoniec pekne predrazi.
Napísať odpoveď