Spoplatnenie určite nie, seth to aj sám napísal, zrejme nechcene. Zavesenie dlhu na krk nie je žiadna výhra, nech je to už v akýchkoľvek podmienkach. A, samozrejme, iba to podporuje dnešný chorý systém žitia na dlh, ktorý sa aj tak už rúca. Lebo to by bola jedna pôžička na školu, ale život prinesie ďalšie a človek sa stane skôr ako sa nazdá otrokom bánk.
No ale k téme: určite treba redukciu študentov. Dnes študuje veľmi veľa ľudí, štúdium je zrejme aj ľahké a samotní študenti ani nejavia ozajstný záujem. Napr. nás je v obore cez 50 a čo som tak vysledoval, tak tých, ktorí to naozaj žerú je tak cez 10. Ostatní sú tí klasickí študenti SŠ - robiť si srandu, narážky, nechodiť na prednášky, spať na prednáškach, hrať hry, neučiť sa, nepripravovať. Samozrejme, títo ľudia už nie sú sprostí, takže väčšinou sa nejak naučia (nabiflia) a prejdú - vyštudujú, ale reálna kvalita tam nie je.
Určite by som sprísnil prijímacie testy. Boli by z oboru, zrušil by som nezmyselne všeobecné predpoklady, rôzne TSP a pod. blbosti. Pekne riadny, obsiahly a ťažký prijímací test, aby sa už tu vyselektovala kvalita a začali by študovať ľudia, ktorí majú aj reálne záujem o daný odbor. Páči sa mi, ako to je na mojom odbore na Karlovej univerzite - prvá fáza písomný test, prvá selekcia, druhá fáza ústny skúška, ďalšia selekcia a nakoniec ešte osobný pohovor, kde potencionálny študent okrem iného napr. predkladá zoznam naštudovanej literatúry.
Čo sa týka ďalších vecí, tak samozrejme, bezbrehé memorovanie je na nič, ale tak zase treba uznať, že z niečoho treba vychádzať a tam, kde je treba, vedieť aj nejaké fakty.
Dnes sa napr. pri IWW. učí o jej dôvodoch tak, že učiteľ ich nadiktuje, žiak sa naučí a poväčšine zabudne. Počul som aj o takej modernej učebnici, kde bola táto téma spracovaná tak, že bolo tam päť citácií štátnikov a významných ľudí z danej doby a žiak dostal za DÚ z týchto zdrojov sám prísť na to, aké boli dôvody IWW. A ak sa tomu ten žiak venuje aj takto, tak k tomu získa iný vzťah. Samozrejme, s tým súvisí aj to, že by som prekopal systém SŠ.
My sme mali napr. v 4. ročníku na gymnáziu AUP - alternatívny učebná plán, kde sme si mohli vybrať predmety, takže mne napr. zostali len tieto: dva jazyky, telesná, slovenčina, dejepis a NOS. Tento systém by som zaviedol od druhé ročníka, je úplne zbytočné žiakov moriť tým, čo ich nebaví a je to len na ich príťaž - ja som napr. prechádzal matematiku, fyziku a chémiu niekedy aj zo 4.

Týmto by sa získal čas na to, aby sa učivo vyučovalo iným spôsobom a ako tu bolo spomenuté, tak aj tá VFBR by sa mohla preberať dva mesiace a úplne inak, ako dnes (dnes sa preberá tak, že sa dve vyučovacie hodiny k tomu píšu poznatky, ktoré diktuje učiteľ).
No, zatiaľ stačí.